Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżdżę od dobrych kilku lat na lopro i nigdy nie bolały mnie plecy, nawet po dłuższych dystansach.

Hehe, z tymi plecami to tylko cytat z postów kolegów z forum, którzy zapytani czym oprócz wyglądu różni się lopro od ramy prostej napisali że " bólem kręgosłupa ".

Ja nie mam w tym żadnego doświadczenia więc się nie wypowiadam. tak czy inaczej taka geometria mi się podoba.

Spróbuję to się okaże. ;)

Trochę poza tematem: czy macie jakieś przemyślenia na temat dobrych i niedrogich kasków ?

Tak wiem że ten temat był poruszany, ale nie dowiedziałem się ze starych postów niczego ciekawego.

Zależy co rozumiesz pod pojęciem niedrogi. Jak ma pasować stylem do ostrego to tylko Giro Reverb:)

http://www.google.pl/search?hl=pl&rlz=1G1SMSNCPLPL413&q=giro+reverb&gs_sm=e&gs_upl=136l2293l0l2413l7l7l0l1l1l0l288l691l0.1.2l3l0&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=NWgpT--jGJOBhQe9wLW3BQ&biw=1366&bih=643&sei=OGgpT-DqNcmfOu_rnKIC

Każdy kask dopuszczony do sprzedaży w UE spełnia normy CE, jednak w przypadku renomowanych producentów normy wewnętrzne firmy mogą być bardziej surowe niż te wymagane prawem. Poza tym wyższa cena to lepsze wkładki i wentylacja, lepszy system dopasowania itd.

Edit: probowałem wklejać skróconego linka ale i tak się pojawia taki badziew jak powyżej.

3rensho, podejmując decyzję o geometrii ramy,baranku, byczych, etc. po prostu MUSISZ się wcześniej przejechać na kilku rowerach. Naprawdę nieciekawie byłoby, gdybyś został z wymarzonym, za######iście wyglądającym sprzętem od Rychatrskiego, na którym będziesz się czuł źle.

Biorąc pod uwagę to, że mieszkasz w Warszawie nie powinno być trudne dorwanie ludzi z rowerami do wypróbowania, wystarczy że przejedziesz się na jakiegoś alleya lub choćby masę krytyczną.

Bardzo, ale to bardzo chciałbym zobaczyć tego czerwonego 3rensho w normalnych warunkach ulicznych

Bikoz ? Za ostra geometria? Wiadomo że ramka torowa ale jaka piękna :) !

Dać jej classic obręcze i prawdziwe siodełko i mozna wystawić w TATE London.

3rensho, podejmując decyzję o geometrii ramy,baranku, byczych, etc. po prostu MUSISZ się wcześniej przejechać na kilku rowerach. Naprawdę nieciekawie byłoby, gdybyś został z wymarzonym, za######iście wyglądającym sprzętem od Rychatrskiego, na którym będziesz się czuł źle.

Biorąc pod uwagę to, że mieszkasz w Warszawie nie powinno być trudne dorwanie ludzi z rowerami do wypróbowania, wystarczy że przejedziesz się na jakiegoś alleya lub choćby masę krytyczną.

Dokładnie ! Chyba się zacznę kręcić wokół OSiR-u ewentualnie na Powiślu :) Gorzej że zima trzyma :(

3rensho ty jeździsz w ogóle teraz na jakimś rowerze?

Jeżeli tak to co Ci w ramie nie odpowiada? Co mogłoby być lepsze?

Masz nieduże pojęcie w temacie, z postów wynika że masz sianko i nie możesz usiedzieć na miejscu. Szybko szybko szybko, taka rama, a nie nie ta, może lo pro, może mash może jednak sprinterska, albo i nie. Rozumiem twoje podekscytowanie i chęć posiadania w jak najkrótszym czasie świetnego sprzętu i nie zrozum tego jak pojazd na ciebie tylko radę.

Jestem przekonany że jeżeli coś wybierzesz w najbliższych dniach to za pół roku zrozumiesz że jednak można było mieć coś lepszego, że wiele elementów w rowerze ci nie odpowiada. Jeżeli masz fundusze to możesz mieć rower idealnie dopasowany do Ciebie, ale do tego trzeba czasu, doświadczenia i obycia z tematem. Nie mówię że ja jestem encyklopedią rowerową, bardzo wielu rzeczy nie wiem, i dowiaduję się z każdym tygodniem. Po sobie wiem że części które były dla mnie wymarzone rok temu, dzisiaj za nic bym nie kupił. Cieszę się że większe pieniądze pojawiły się dopiero po większym zagłębieniu się w zajawkę ostokołową.

Początkowo jeździłem na szosowym raleighu w rozmiarze 56. Po jakimś czasie jeżdżenia okazało się że rama jest za mała, sztyca jest już na maksa wysunięta a mi dalej jej brakuje, długość górnej rury była okej i lubiłem pochyloną pozycję, główka ramy miała 15cm. Podobały mi się rowery z małymi "symetrycznymi" prześwitami i prostymi widelcami. Jeździłem bez hamulców i wiedziałem że ogarniam bez nich. Jak pojawiły się pieniążki to zamówiłem u Panów Rychtarskich ramę jakiej potrzebowałem. 59cm podsiodłowa, 14cm główka, górna 56cm (licząc w poziomie), prosty widelec, bez otworów na hamulce, duże kąty, malutkie prześwity, jednocześnie mały overlap.

Dodatkowo oni wiedzą co robią i nie zrobią ci nieodpowiedniej ramy. W moim przypadku było wiele ustalania codziennie po kilka maili i telefonów z jednej i z drugiej strony. Wszystko było dogadane co do najmniejszego szczegółu, bo mi mega zależało żeby mieć właśnie to czego potrzebuje. Doradzili mi jeszcze haki paul comp z napinaczami z których jestem mega zadowolony i rurę ukośną oversize.

Taka jednorazowa przejażdżka na rowerze z ramą lopro według mnie dużo nie da. Trzeba pojeździć żeby zrozumieć czego potrzebujesz. Ja mam rychtarskiego od ponad pół roku i w mieście czuje jakby rower był przedłużeniem ciała i jestem najszybszy na świecie :woot::D a jednocześnie wizualnie mi się tak podoba że lubię na niego patrzeć jak stoi w mieszkaniu, czy przy słupie na mieście. Tobie życzę tego samego, ale nie możesz być taki w gorącej wodzie kąpany, bo może się okazać że rower który będzie spełniał twoje kryteria wizualne okaże się nie odpowiedni dla ciebie, a chcąc sprzedać później ramę dostaniesz maksymalnie z 50-70% kwoty którą za nią zapłaciłeś. Każdy wybierze stworzenie ramy pod siebie niż kupowanie używki która była robiona na kogoś innego. Więc kupowanie ramy na zamówienie wiąże się z dodatkowymi finansowymi konsekwencjami, nie odzyskasz kwoty którą za nią zapłaciłeś. Jeżeli nie chcesz stracić dużo sianka, to musisz mieć ramę dopasowaną pod siebie i jeździć na niej kilka lat :)

Też z kozą bym przemyślał sprawę, bo w korku jest niezastąpiona, ale mnie na przykład bolą nadgarstki jak jeżdżę na riserze. W sumie godzinę dziennie idzie wytrzymać, ale jak postanowisz skoczyć za miasto, to już może być problem. Lo-pro, czyli mały problem:)

@ marianoitaliano

tak żle to ze mną nie jest - mam rowerki w liczbie szt. dwa - zaczynałem od taniutkiego Authora potem był MTB Mongoose (który nadal służy czasami w offroadzie :) ) i tak przez parę lat aż przyszedł czas na coś lżejszego na miasto - staram się jeździć jak najwięcej zostawiając auto przed domem , i chyba o to chodzi .

Złożyłem sobie, (przy niewielkiej pomocy znanego pewnie wszystkim P.R Skuczyńskiego ) singielka na ramie Peugota 55 cm carbolite i pare innych cząstkach (foty w mojej galerii)

mniej lub bardziej dobranych (tak wiem że kiera to kicha itd ale to mój pierwszy sorry ).

Pojeździłem sobie sezon na SS i przyszedł czas na próbę ostrego kółka. Zmieniłem kółko, hebel dałem na front i tak przekręciłem kolejny sezon.

Jasne jest więc że mam dużego doświadczenia w OK czego zresztą nie ukrywam. Reszta historii jest prosta :) - chcę złożyć coś na czym będę jeździł kolejnych kilka sezonów.

Ma być niezawodnie i ma mi się podobać (tego że jestem estetą też nie ukrywam) nie robię jednak roweru na pokaz, bo niby przed kim mam się lansować ? Przed prosami którzy znają każdy element roweru, a kulki od łożysk jedzą zamiast płatków śniadaniowych ?. No raczej bym się zbłaźnił :) Przed kolorowymi chłopcami z grzywką na oko którzy lepią Asphalt do Nikeów? No też raczej nie :) Więc... Rower chcę dla siebie , ma służyć do jazdy , ma być zamiennikiem transportu spalinowego. Proste. Nie chcę składać koła z byle czego , chcę żeby był solidny.

I tu zaczyna się wejscie na forum - na początku sądziłem że firma z taką klasą jak Cinelli będzie ok, pomijając że szara rama Mash po prostu mi sie podobała.

Forum szybko wyprowadziło mnie z błędnego myślenia , rama jest przewartościowana bo ma logotyp MASH , pozatym jest wykonana z aluminium, drgania itd itp.

Dostałem więc namiary na P. Rychtarskiego itd itp. resztę znasz z forum.

Zakładałem że to właśnie od ludzi z forum o ostrym dowiem się wszystkich za i przeciw , i to dokładnie otrzymuję- informacje które pozwalają obrać właściwy kierunek w budowaniu nowego roweru.

Widzę jednak w dużej części postów argument dotyczący kaski, sianka itd. Nie mam jakiejś nadmiernej ilości gotówki, ale w końcu dla mnie ( jak i pewnie dla was) wydatki na zakup fajnych części to wydatki przyjemne. Nie chcę składać roweru z tanich części tylko dla tego żeby ktoś mi przypadkiem nie zarzucił że szpanuję . Mam to w nosie. Każdy dąży do tego by mieć maksymalnie dobry rower i chyba o to chodzi.

Tak czy inaczej dzięki za twój post - tłumaczysz wszystko jasno i przejrzyście :) Nie wiem jeszcze co złożę ale cały czas się uczę .

Pozdro

tak w ogóle. Sam zaczynałem od szosowej ramy z dużymi prześwitami i leniwą geometrią. Jak się mocniej zajarałem ostrym, to strasznie chciałem mieć lo pro, bo spoko wygląda, bo modne itp. Jednak trafił mi się za spoko kasę Romet Super torowy i ani trochę nie żałuję, że go kupiłem, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest zwinny, szybki, a przy tym wygodny. I włożenie byczych do sprinterskiej ramy nie jest faux pas, wręcz bardzo dobrze wygląda, w przeciwieństwie do barana w lo pro. :P możesz właśnie spróbować takiej opcji, tj. sprinterska rama i 'żonglowanie' kokpitami, w zależności od zachcianki.

59cm podsiodłowa, 14cm główka, górna 56cm (licząc w poziomie), prosty widelec, bez otworów na hamulce, duże kąty, malutkie prześwity, jednocześnie mały overlap.

+1 :) ..za cały post

Swoją drogą takie wymiary ramy idealnie by pasowały dla mnie. Jak będziesz sprzedawał to daj znać ;-)

Z tego powodu iż od jutra będę posiadaczem piasty Campagnolo Record Pista 32h high flange mam do was dwa pytania. Jaki jest gwint kontry w tej piaście, bo muszę dokupić oraz czy te elementy do niej podejdą : http://www.wrostro.pl/produkt/kontra-torowa-miche oraz http://allegro.pl/nowa-zebatka-novatec-18t-ostre-kolo-singiel-wys-0-i2081921820.html . Dodatkowo prosiłbym o jakieś spostrzeżenia na jej temat (w linku filmik jak się kręci, a w opisie filmiku link do zdjęć.)

. Przepraszam za jakość ale tak to już jest jak nagrywa się kluczem do suportów ; )

ZAZDROCHA!

Ile za nią dałeś?

Mi by się bardzo przydała podobna piasta, składam jeden rower z naciskiem na jak największą ilość włoskich części. Ale okazje żeby kupić taniej torowe części campagnolo zdarzają się bardzo rzadko. Z przodu mam szosową piastę campagnolo record, na tył będę zmuszony dać chyba miche, bo szkoda mi sianka na torową campę.

Co do gwintów to wydaje mi się że standard jest ten sam czyli wszystko pasuje, ale ręki sobie uciąć nie dam.

Tylko dziwi mnie że do takiej piasty chcesz wsadzić najtańszą zębatkę i kontrę. Record pista i novatec to jakbyś do 30 letniej whiskej dolał hoop coli.

a no dałem za nią 30zł !!! Wiesz chciałbym tak wsadzić coś dobrego np. zębatkę DA która jest aktualnie na allegro za 50zł ale nie mam na tyle kasy ;c A zwracając uwagę na poziom mojego zaawansowania nie odczuję tego. Może kiedyś z przypływem kasy poszukam lepszych części. Na tą chwilę ta campa będzie jedyną wartościową rzeczą w moim rowerze. Juz nawet nie przyznam się do jakiej obręczy to zaplotę. Mam nadzieje że kupię niedługo ramę i w ciągu dwóch tygodni zobaczycie efekt końcowy.

nie lubie sie uzewnętrzniać na forach internetowych przykro mi :)

Zależy czego oczekujesz od tych piast.

Trwałosci, niezawodności , płynności toczenia , wyglądu , wagi.

niepotrzebne skreślić.

Generalnie wiekszosci osob polecam jako piaste za znośną ceną , niebrzydką i dosyć solidną - Miche.

Jest oklepana i jak ma być fajny rower dofinansowany , to zaczynają się schody.

Mack? sam nie wiem , wg mnie zbyt masywna . Jakość? Miche po zmianie łożysk na jakis hi-end odstawać nie będzie , a będzie zgrabniejsza.

Jakie łożyska proponujesz ?

Jakie łożyska proponujesz ?
Czy w dobie wszechobecnego internetu młodzież już całkowicie straciła umiejętność samodzielnego zdobywania informacji? Aż tak trudno jest pójść do sklepu z łożyskami i poprosić sprzedawce o jakiś lepszy zamiennik?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...