Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżeli nie masz pojęcia o serwisowaniu piasty odpusciłbym sobi zawodniczy sprzęt , to łożyska kulkowe na polerowanych na lustro bieżniach o które trzeba dbać.

Ok, aluzjiu paniał :) , czyli campa odpada. Wybór pozostaje następujący Miche, Mack, BLB ,Sturmey Archer, Novatec ... więcej grzechów nie pamiętam.

Skłaniam się ku piastom Mack ew Miche . Mam opcję kupić koła Miche wraz z piastami na alledrogo za 600 zl .

Z drugiej strony Mack jest Nasz, Krajowy i do ramki Rychtarskiego będzie pasował jak Stadion Narodowy :)

@Kaemes - co doradzasz ? - pamiętaj że z pewnością VrsFixie będzie składał mojego Rychtarskiego :)

Napisano

Jeszcze dochodzi do tego Chosen. Mam tylną w ostrym i komplet ich piast w MTB i bardzo sobie chwalę. Te drugie już ze dwa sezony; fix jeden sezon. Kręci się ładnie, w przeciwieństwie do Novateca(a jeżeli dobrze pamiętam dokładnie ta sama cena) ma osłonięte łożyska więc w teorii powinny dłużej pożyć.

Napisano

Skłaniam się ku piastom Mack ew Miche . Mam opcję kupić koła Miche wraz z piastami na alledrogo za 600 zl .

Z drugiej strony Mack jest Nasz, Krajowy i do ramki Rychtarskiego będzie pasował jak Stadion Narodowy :)

Koła na allegro na piastach Miche kupisz za 600zł czyli tyle ile wyniesie Cię komplet samych piast Mack'a.

Jeżeli nie robi Ci to różnicy to po co płacić 2 razy więcej za koła?

Napisano

W Bikeparku mają ciekawe kółka na Miśkach http://sklep.bikepark.com.pl/node/78

Do klasyki Rychatrskiego jak znalazł.

Napisano

W ogóle robi ktoś obecnie jakieś cienkie oponki dobrze znoszące życie na tylnym kole ale z takim kremowym/białym paskiem z boku, jak te na zdjęciach z bajkparku?

IMG_3457.jpg

Napisano

@ Fyl

właściwie to ewentualnie tylko dla designu ... :)

@ brkzz

jak zwykle profeska . Dzięki !

@ Kaemes

zdążyłem poznać twój szybki i cięty dowcip przeczesując forum, ale żeby aż tak ? Joytechy ?

Ja tu oczekuję porady jak złożyć piękny rower na fajnych szpejach , a nie jak wydać 5 dych na kawałek aluminium z tajwanu. :huh:

Napisano

nie lubie sie uzewnętrzniać na forach internetowych przykro mi :)

Zależy czego oczekujesz od tych piast.

Trwałosci, niezawodności , płynności toczenia , wyglądu , wagi.

niepotrzebne skreślić.

Generalnie wiekszosci osob polecam jako piaste za znośną ceną , niebrzydką i dosyć solidną - Miche.

Jest oklepana i jak ma być fajny rower dofinansowany , to zaczynają się schody.

Mack? sam nie wiem , wg mnie zbyt masywna . Jakość? Miche po zmianie łożysk na jakis hi-end odstawać nie będzie , a będzie zgrabniejsza.

Ja preferuję łozyska kulkowe , ale to wymaga cierplowości i czułości dla sprzętu , smarowanie , czyszczenie , kontrowanie..... trzeba to lubić .

Jednak taka piasta odwdzieczy Ci się niesamowitą pracą i będzie w idealny sposob przenosić Twoją siłę na asfalt.

pytania ? :)

Chosen może być dobrą piastą dla Ciebie.

Wygląd ma ciekawy (wycięcia jak w kalsycznych piastach)

Jakość wykonania bardzo wysoka

Cena przystępna.

Kolor tylko musisz dobrać .

Napisano

@ Kaemes ,

dzięki za info :)

wobec powyższego zdecyduje się na miśki + wymiana łożysk, a jak już się wkręcę na poważnie w rozbieranie i składanie roweru

( które de facto jest tak samo przyjemne jak jazda ) to się pewnie przesiądę na niskie campy i tyle.

Wobec powyższego: Panowie które kółka brać ?

te za 750 wydają się ok.

http://allegro.pl/wloskie-kola-torowe-miche-pistard-wr-opona-i2092242488.html

a tu za 600 xpress

http://allegro.pl/kola-miche-x-press-ostre-kolo-wroclaw-sklep-i2082012771.html

Napisano

@ Hablababla15

budżet jak budżet , sprzedałem 2 gitary i piec to mogę inwestować w rowerek.

Swoją drogą trochę to wyniesie - na razie rama + kółka raczej wybrane ale jak pomyślę o reszcie :)

Myślę nad kieownicą i tu pojawia się możiwość oszczędności - mostek krótki skos 3ttt + kiera cinelli baran wszystko alu , stare - do polerki.

Napisano

:) why nie baran ? Bullhorn też fajny ale osobiście podoba mi się coś takiego :

( czerwony 3rensho na 3 zdjęciu )

http://berlinfixed.b...01_archive.html

...faktycznie dziwnie wygląda lopro+baran, ale wszystko rzecz gustu i wygody ;-)

...tak śledzę projekt @3rensho ...i przy tych wydatkach (rama/koła) oszczędności na kokpicie jakoś słabo mi się widzą. Będę to słabe oszczędności w porównaniu do całkowitych wydatków, a może popsuć cały projekt. to takie moje zdanie ;-)

Napisano

lopro+baran nie tylko głupio wygląda, ale raczej nie da się zbyt długo pojeździć w dolnym chwycie.

a ten 3rensho z Twojego linku jest ohydnie złożony.

do lopro lepiej pasuje coś w stylu nitto RB-001 lub RB-002

Napisano

lopro + baran - ja przy dolnym chwycie bał bym sie ze zęby o mostek wybiję jak w jakąś nierówność wpadnę

...o tym samym pomyślałem jak zobaczyłem tą fotkę :)))

Napisano

Ok, ok przekonaliście mnie,

troska o własne zęby jest jakoś tak dziwnie dla mnie ważna :)

no to mam wyjścia trzy:

1. nie robić lopro - czyli wygoda dla kręgosłupa i mogę mieć klasycznego barana

2. robić lopro na bullhornie ( wolę bullhorna ,nie trawię prostych kier)

3. zrobić geometrię wg cinelli mash 73,5 stopnia i dać barana

coraz bardziej skłaniam się ku opcji nr 1.

pozdrawiam,

i dziękuję za podpowiedzi , bez forum ciężko podjąć sensowne decyzje.

Tak oto od bananowej aluminiowej wersji cinelli mash, przez lopro Rychtarskiego, wyląduję w końcu na klasycznej ramie szosowej. Ha!

Ewolucja / Rewolucja ... :)

a ten 3rensho z Twojego linku jest ohydnie złożony.

dlaczego od razu ohydnie :)

rama i kerownica są ok, to że ktoś z pięknego klasyka próbował zrobić asphaltbike'a na białych kołach i z białym siodełkiem to już inna rzecz :)

Podawałem ten link tylko jako zestawienie lopro z baranem ale mogę wrzucić jeszcze jedno :

http://www.cycleexif.com/feather-cycles-lo-pro

pozdr

Napisano

Jeżdżę od dobrych kilku lat na lopro i nigdy nie bolały mnie plecy, nawet po dłuższych dystansach. Jak masz problemy z plecami, to radze je trochę wyćwiczyć domowymi metodami, albo zapisać się na siłownie żeby je wzmocnić.

Napisano

Jak widzę takie rowery jak z linka 3rensho to zastanawiam się, czy na nich się jeździ po mieście czy tylko prowadza po bulwarkach. Rozumiem lopro, rozumiem pozycje aero, sam mam dużo wyżej siodła od kierownic w swoich rowerach, ale niektórzy składają takie twory jakby mieli ręce do kostek. Po co?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...