3rensho Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Jeżeli nie masz pojęcia o serwisowaniu piasty odpusciłbym sobi zawodniczy sprzęt , to łożyska kulkowe na polerowanych na lustro bieżniach o które trzeba dbać. Ok, aluzjiu paniał , czyli campa odpada. Wybór pozostaje następujący Miche, Mack, BLB ,Sturmey Archer, Novatec ... więcej grzechów nie pamiętam. Skłaniam się ku piastom Mack ew Miche . Mam opcję kupić koła Miche wraz z piastami na alledrogo za 600 zl . Z drugiej strony Mack jest Nasz, Krajowy i do ramki Rychtarskiego będzie pasował jak Stadion Narodowy @Kaemes - co doradzasz ? - pamiętaj że z pewnością VrsFixie będzie składał mojego Rychtarskiego
Lextalionis Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Jeszcze dochodzi do tego Chosen. Mam tylną w ostrym i komplet ich piast w MTB i bardzo sobie chwalę. Te drugie już ze dwa sezony; fix jeden sezon. Kręci się ładnie, w przeciwieństwie do Novateca(a jeżeli dobrze pamiętam dokładnie ta sama cena) ma osłonięte łożyska więc w teorii powinny dłużej pożyć.
Fyl Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Skłaniam się ku piastom Mack ew Miche . Mam opcję kupić koła Miche wraz z piastami na alledrogo za 600 zl . Z drugiej strony Mack jest Nasz, Krajowy i do ramki Rychtarskiego będzie pasował jak Stadion Narodowy Koła na allegro na piastach Miche kupisz za 600zł czyli tyle ile wyniesie Cię komplet samych piast Mack'a. Jeżeli nie robi Ci to różnicy to po co płacić 2 razy więcej za koła?
brkzzz Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Skłaniam się ku piastom Mack ew Miche . Mam opcję kupić koła Miche wraz z piastami na alledrogo za 600 zl . Z drugiej strony Mack jest Nasz, Krajowy i do ramki Rychtarskiego będzie pasował jak Stadion Narodowy W Bikeparku mają ciekawe kółka na Miśkach http://sklep.bikepark.com.pl/node/78 Do klasyki Rychatrskiego jak znalazł.
ivosmo Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 O Miche nic nie wiem ale Mack jest za######isty
ivosmo Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 W ogóle robi ktoś obecnie jakieś cienkie oponki dobrze znoszące życie na tylnym kole ale z takim kremowym/białym paskiem z boku, jak te na zdjęciach z bajkparku?
3rensho Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 @ Fyl właściwie to ewentualnie tylko dla designu ... @ brkzz jak zwykle profeska . Dzięki ! @ Kaemes zdążyłem poznać twój szybki i cięty dowcip przeczesując forum, ale żeby aż tak ? Joytechy ? Ja tu oczekuję porady jak złożyć piękny rower na fajnych szpejach , a nie jak wydać 5 dych na kawałek aluminium z tajwanu.
Kry0 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Kup mi lo-pro od Rychtarskiego jak Ci starczy kasy.
Papista Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Gdzieś czytałem, że to bardzo dobre i mocne obręcze. Jak policzyć, to nawet nie jest to jakaś cena z żyrandola.
Varg Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 nie lubie sie uzewnętrzniać na forach internetowych przykro mi Zależy czego oczekujesz od tych piast. Trwałosci, niezawodności , płynności toczenia , wyglądu , wagi. niepotrzebne skreślić. Generalnie wiekszosci osob polecam jako piaste za znośną ceną , niebrzydką i dosyć solidną - Miche. Jest oklepana i jak ma być fajny rower dofinansowany , to zaczynają się schody. Mack? sam nie wiem , wg mnie zbyt masywna . Jakość? Miche po zmianie łożysk na jakis hi-end odstawać nie będzie , a będzie zgrabniejsza. Ja preferuję łozyska kulkowe , ale to wymaga cierplowości i czułości dla sprzętu , smarowanie , czyszczenie , kontrowanie..... trzeba to lubić . Jednak taka piasta odwdzieczy Ci się niesamowitą pracą i będzie w idealny sposob przenosić Twoją siłę na asfalt. pytania ? Chosen może być dobrą piastą dla Ciebie. Wygląd ma ciekawy (wycięcia jak w kalsycznych piastach) Jakość wykonania bardzo wysoka Cena przystępna. Kolor tylko musisz dobrać .
3rensho Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 @ Kaemes , dzięki za info wobec powyższego zdecyduje się na miśki + wymiana łożysk, a jak już się wkręcę na poważnie w rozbieranie i składanie roweru ( które de facto jest tak samo przyjemne jak jazda ) to się pewnie przesiądę na niskie campy i tyle. Wobec powyższego: Panowie które kółka brać ? te za 750 wydają się ok. http://allegro.pl/wloskie-kola-torowe-miche-pistard-wr-opona-i2092242488.html a tu za 600 xpress http://allegro.pl/kola-miche-x-press-ostre-kolo-wroclaw-sklep-i2082012771.html
Hablababla15 Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 Skoro masz duży fundusz to kieruj się estetyką te za 600zł mają bieżnię hamulca więc trochę gorzej to wygląda, chyba że planujesz miec hamulec.
3rensho Napisano 31 Stycznia 2012 Napisano 31 Stycznia 2012 @ Hablababla15 budżet jak budżet , sprzedałem 2 gitary i piec to mogę inwestować w rowerek. Swoją drogą trochę to wyniesie - na razie rama + kółka raczej wybrane ale jak pomyślę o reszcie Myślę nad kieownicą i tu pojawia się możiwość oszczędności - mostek krótki skos 3ttt + kiera cinelli baran wszystko alu , stare - do polerki.
3rensho Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 błagam, jak lo pro, to nie baran. why nie baran ? Bullhorn też fajny ale osobiście podoba mi się coś takiego : ( czerwony 3rensho na 3 zdjęciu ) http://berlinfixed.b...01_archive.html
newman88 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 why nie baran ? Bullhorn też fajny ale osobiście podoba mi się coś takiego : ( czerwony 3rensho na 3 zdjęciu ) http://berlinfixed.b...01_archive.html ...faktycznie dziwnie wygląda lopro+baran, ale wszystko rzecz gustu i wygody ;-) ...tak śledzę projekt @3rensho ...i przy tych wydatkach (rama/koła) oszczędności na kokpicie jakoś słabo mi się widzą. Będę to słabe oszczędności w porównaniu do całkowitych wydatków, a może popsuć cały projekt. to takie moje zdanie ;-)
madmanpl Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 lopro + baran - ja przy dolnym chwycie bał bym sie ze zęby o mostek wybiję jak w jakąś nierówność wpadnę
bonton Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 lopro+baran nie tylko głupio wygląda, ale raczej nie da się zbyt długo pojeździć w dolnym chwycie. a ten 3rensho z Twojego linku jest ohydnie złożony. do lopro lepiej pasuje coś w stylu nitto RB-001 lub RB-002
newman88 Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 lopro + baran - ja przy dolnym chwycie bał bym sie ze zęby o mostek wybiję jak w jakąś nierówność wpadnę ...o tym samym pomyślałem jak zobaczyłem tą fotkę ))
ivosmo Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Chyba nawet stojąc w miejscu można by fiknąć kozła.
3rensho Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Ok, ok przekonaliście mnie, troska o własne zęby jest jakoś tak dziwnie dla mnie ważna no to mam wyjścia trzy: 1. nie robić lopro - czyli wygoda dla kręgosłupa i mogę mieć klasycznego barana 2. robić lopro na bullhornie ( wolę bullhorna ,nie trawię prostych kier) 3. zrobić geometrię wg cinelli mash 73,5 stopnia i dać barana coraz bardziej skłaniam się ku opcji nr 1. pozdrawiam, i dziękuję za podpowiedzi , bez forum ciężko podjąć sensowne decyzje. Tak oto od bananowej aluminiowej wersji cinelli mash, przez lopro Rychtarskiego, wyląduję w końcu na klasycznej ramie szosowej. Ha! Ewolucja / Rewolucja ... a ten 3rensho z Twojego linku jest ohydnie złożony. dlaczego od razu ohydnie rama i kerownica są ok, to że ktoś z pięknego klasyka próbował zrobić asphaltbike'a na białych kołach i z białym siodełkiem to już inna rzecz Podawałem ten link tylko jako zestawienie lopro z baranem ale mogę wrzucić jeszcze jedno : http://www.cycleexif.com/feather-cycles-lo-pro pozdr
kseru Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Jeżdżę od dobrych kilku lat na lopro i nigdy nie bolały mnie plecy, nawet po dłuższych dystansach. Jak masz problemy z plecami, to radze je trochę wyćwiczyć domowymi metodami, albo zapisać się na siłownie żeby je wzmocnić.
KubaRozpruwacz Napisano 1 Lutego 2012 Napisano 1 Lutego 2012 Jak widzę takie rowery jak z linka 3rensho to zastanawiam się, czy na nich się jeździ po mieście czy tylko prowadza po bulwarkach. Rozumiem lopro, rozumiem pozycje aero, sam mam dużo wyżej siodła od kierownic w swoich rowerach, ale niektórzy składają takie twory jakby mieli ręce do kostek. Po co?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.