Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i szablonów również przy próbie odklejenia szablonu na ramie zostały mi resztki kleju i szablonu. Musiałem skrobać to nożem bo nie szło tego inaczej się pozbyć więc i szablon i nowe malowanie nadają sie do kibla

Napisano

Co do cen, które podałem to, tak jak napisałem, są one z zeszłorocznej zimy. Imo nie powinno się jednak zbyt dużo zmienić. Osobiście byłem zaskoczony tym, że Rychtarski robi taniej niż Orłowski. Uczeń przegonił mistrza najwidoczniej... Mam kilka zdjęć ram od Rychtarskiego, jakby ktoś chciał to mogę wrzucić.

A co do Gromady to uczył się u jakiegoś specjalisty na Pradze. Warszawska legenda głosi, że dopytywany ów specjalista o umiejętności Gromady powiedział ponoć: "miałem już wielu uczniów, a Gromada jest chyba jedynym, który nic się nie nauczył". Haha, nie wiem ile w tym prawdy, ile miejskiej legendy, a ile zwykłej zajadłości kuriera, który mi to opowiadał. Jak widać jednak jeśli chodzi o Gromadę to szereg osób jest b. zadowolonych, ale często słychać też negatywne opinie na jego temat. O Panach z Pomorza raczej wszczyscy wypowiadają się w samych superlatywach, sami wyciągnijcie sobie z tego wniosek...

Pozdrawiaaam!

Napisano
Mam kilka zdjęć ram od Rychtarskiego, jakby ktoś chciał to mogę wrzucić.

To ja poproszę bardzo, zanim zamówię własną to się choć oko nacieszy :)

pozdr

Napisano

@ Ottovsky

dzięki wielkie. Póki co nikt z bikes4you nie odpisał na mail, ale cierpliwie czekam.

Mam jeszcze pytanie do jeżdżących na lopro.

Do tej pory jeździłem na prostej ramie szosowej , podoba mi się geometria "kozy" i z chęcią taką zamówię,

nie miałem jednak okazji przejechać się na ostrym złożonym na takiej ramie i może nie wiem w co się pcham.:)

Poczytałem trochę na forum o bólach krzyża, torbach spadających na głowę :) oraz innych "udogodnieniach"

Pytanie co Wy o tym sądzicie . Taki sobie temat - rama prosta vs koza, za i przeciw...

Napisano

@ Kaemes

Dzięki za info. :)

Dostałem też dziś odpowiedż od P.Jakuba Rychtarskiego cena dokładnie taka jak podałeś 1550 za ramę giętą a 1450 za prostą.

Napisał również że za dodatkowe 500 zł mam mufy w chromie, a za za kolejne 500 mufy retro. W sumie to może być ponad 2700 za całość brutto, heh

Teraz najcięższy wybór - tzn geometria...

Jak sądzicie czy przy wzroście 176 cm , rozmiar sztycy C-C 53 cm, oraz 54 cm poziomej , 12 cm główka i kąt 73,5 stopnia będzie ok ?

Jak pisałem wcześniej nigdy nie miałem okazji jeżdzić na "kozie" więc zastanawiam się nad kątami .

Napisano

73.5- kąt szosowy, trochę leniwie. Nie ustalaj długości główki, tylko określ się czy lo pro, czy sprint. Ja bym uderzał w kąty 75 i obie rury tej samej długości.

Napisano

Sprobuj tu pocwiczyc http://bikecad.ca/

Jesli to ma byc lo pro to 12 cm glowki przy takich wymiarach to chyba za duzo. Najlepiej jak sobie to wszystko wpiszesz na projekt i zobaczysz czy to co wyszlo wyglada tak jak sobie to wyobrazasz :)

Napisano

Dzięki panowie za wszystkie informacje. Muszę się teraz pomęczyć w cad.

Wymiary które podałem są kopią wymiarów Cinelli Mash, wydawało mi się

że chłopaki przemyśleli temat zwrotność/sztywność vs wygoda na miasto.

Ostatnie pytanie z tej serii : co oprócz bardziej agresywnej charakterystyki

daje lopro ?

Napisano

Na Velospace.org było trochę dyskusji o mash'ach. Jedna z opinii człowieka jeżdżącego na torze, który przetestował na sobie trochę ram:

"(...) the Mash is NOT an aggressive "pursuit" style frame. It's actually fairly more relaxed, compared to some dedicated track frames. The sloping top tube is just an "aesthetic pursuit" geometry, meaning the headtube is no lower than any other frame, but rather the seat tube is longer, so less seatpost shows."

Napisał to w 2010 roku, nie wiem, jak (i czy w ogóle) zmieniła się geometria później. Jest jeszcze wersja mash'a "bolt", ale nie sprawdzałem, czym się różni.

Napisano

Witam, przystąpiłem do budowania ostrego ze starego motobecane. Wykręciłem dzisiaj połowę suportu (nie mam porządnego klucza, żeby odkręcic z drugiej strony). Wyciągnąłem takie fanty, nadaje się to do jakiegos odnowienia, wyczyszczenia czy od razu szukać czegoś nowego?

zdjcie1v.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

suport na klin. lepszy byłby kwadrat. ale jak to jest motobecane, to może mieć jakąś nietypową, francuską średnicę miski. lepiej idź z tym do najbliższego rowerowego i niech ci sprawdzą jaki to jest standard. jak jakiś normalny (angielski, włoski) to możesz to wyrzucić. jak nie, to pozostaje ci się z tym męczyć.

Napisano

Gdyby się okazało, że muszę przy tym zostać to dużo roboty przy tym będzie? Kompletnie się na tym nie znam. Wyczyścic, dokupić łożyska i będzie śmigało czy to jakaś bardziej rozbudowana sprawa?

Napisano
niech Ci doradzi Rychtarski , Ty sie nie znasz przecież , a geometria to bardzo ważna kwestia.

Dokładnie tak zrobię, napiszę że nie jeździłem na ramach lopro i niech zaproponuje najlepsze rozwiązanie.

Pytanko do Kaemes - jak dostanę ramkę to można u Ciebie złożyć całość , ew ile czasu potrzebujesz jaki to cash ??

@ fpierowski:

miałem właśnie takie wrażenie że te ramy są "more relaxed " :) , dzięki.

Napisano
dużo roboty przy tym będzie?

możesz mieć problem z prostą linią łańcucha. no i zostają ci do wyboru korby na klin, czyli stalowe, ciężkie, najczęściej nierozbieralne i brzydkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...