Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Mówisz o tym jak o modnym gadżecie. Chcesz żeby ten rower jeździł dobrze czy miał modne logo?

Jeśli to pierwsze to wiedz, że żadna gotowa rama, nawet takiej marki jak Cinelli, nie będzie lepsza niż rama zrobiona na zamówienie. Udajesz się do takiego, dajmy na to p.Rychtarskiego, mierzą cię wszędzie, gdzie trzeba i przeprowadzają gruntowny wywiad na temat twoich oczekiwań i stylu jazdy. Dodatkowo mogą to zrobić z rurek światowej czołówki.

Nie wiem czemu zwracasz uwagę na to czy będzie hipsterska czy nie -.- Ma Ci się podobać i tyle i mieć w dupie czy ktoś pomyśli że jest hipstersko.

Racja,co do odczuć to właściwie jest mi obojętne co kto myśli na temat tych ram (de gustibus non est disputandum),

osobiście podoba mi się zarówno cinelli mash jak i full oldskul (chciałem się dowiedzieć co sadzicie o techn.)

Mówisz o tym jak o modnym gadżecie. Chcesz żeby ten rower jeździł dobrze czy miał modne logo?

Jeśli to pierwsze to wiedz, że żadna gotowa rama, nawet takiej marki jak Cinelli, nie będzie lepsza niż rama zrobiona na zamówienie. Udajesz się do takiego, dajmy na to p.Rychtarskiego, mierzą cię wszędzie, gdzie trzeba i przeprowadzają gruntowny wywiad na temat twoich oczekiwań i stylu jazdy. Dodatkowo mogą to zrobić z rurek światowej czołówki.

Oczywiście rower ma jeździć, logo mnie nie interesuje.

Z tego co piszesz zakładam więc że lepiej zrobić ramę na zamówienie np u Rychtarskiego.

Ktoś zna przybliżone ceny takich ram ? Chyba się skuszę :)

czy aby na wymiar to konieczność? kwestia paru dobrych przeróbek, podam swój przykład-rama od Waganta-a to wiadomo--zwierzę leniwe, ale dostał widelec hard mtb, do tego mostek szosowy i już jest rowerrowo piękny, przy najbliższym czasie wrzucę foto, bo aktualnie rower leży i płacze-złamało się ramię korby z kawałkiem osi :D

Ok, za wszystkie podpowiedzi serdeczne dzięki ,

więc teraz konkretnie przejdę do jednego typu ramy - taka rama Rychtarskiego - ktoś może wyceniał, kupował ? :

http://www.bikekatalog.pl/2010/komponenty/632/foto:1/

i pytanie nr 2 : co oznacza suport "angielski" ? - bo takowy w tej ramie jest ( jasny gwint ! )

u p. Rychtarskiego rama na prostych rurkach columbus sl byla wyceniona na 1500 netto z widelcem.

najlatwiej bedzie jak sam do niego napiszesz i powiesz czego chcesz konkretnie.

suport angielskie - a dokldanie gwint angielski - ma 1,37 cala srednicy. inaczej BSA.

i pytanie nr 2 : co oznacza suport "angielski" ? - bo takowy w tej ramie jest ( jasny gwint ! )

..temat suportów chyba się przewijał kilka razy, ale znajdziesz więcej na ten temat via Google Search. Są strony gdzie jest to fajnie opisane, z fotkami. Angielski jest najpopularniejszy więc nie będziesz miał problemu z dobraniem długości. Ja w swojej ramie mam włoski, więc jest już trochę gorzej, ale da radę :)

..temat suportów chyba się przewijał kilka razy, ale znajdziesz więcej na ten temat via Google Search. Są strony gdzie jest to fajnie opisane, z fotkami. Angielski jest najpopularniejszy więc nie będziesz miał problemu z dobraniem długości. Ja w swojej ramie mam włoski, więc jest już trochę gorzej, ale da radę :)

angielski to supor o średnicy jak napisal pjetr oraz chodzi o kierunek wkręcania misek czyli prawa w lewo lewa w prawo np we włoskim obie są w prawo

Dziękuję za inf. Panowie. Czy wobec tego nada się suport dura ace , ew campa record pista ? ( i który lepszy ) :) - wiem że może to trudno określić obiektywnie,

ale chcę złożyć koło na naprawdę dobrych i sprawdzonych częściach. Jakby ktoś mógł jeszcze polecić fajne stery to byłoby pięknie.

Takie bardziej pod klasyka (rychtarski frame no 1.lopro , oglądałem stery chris king ale mają jak dla mniechyba zbyt nowoczesną formę do tej ramy .

Wysłyłam dziś mail do Rychtarskiego zobaczymy co napisze o ramce :)

pozdr

Dziękuję za inf. Panowie. Czy wobec tego nada się suport dura ace , ew campa record pista ? ( i który lepszy )

..to może zacznij od korb :) potem dobierzesz suport do korb (może producent coś już zaleca ..?) no i poczytaj o standardach kwadratów ISO, JIS. Jeśli chodzi o stery to zwróć uwagę na miskę która wchodzi na widelec tu może być 26.4 (większość klasycznych ram) lub 27mm. Wszystkie klasyczne stery 1" które można dorwać na Allegro (Shimano 600, Dura Ace) to pod 26.4. Tanie Neco których sporo w sklepach to zwykle pod 27.

Jeśli coś pomyliłem to mnie poprawcie! :)

..to może zacznij od korb :) potem dobierzesz suport do korb (może producent coś już zaleca ..?) no i poczytaj o standardach kwadratów ISO, JIS. Jeśli chodzi o stery to zwróć uwagę na miskę która wchodzi na widelec tu może być 26.4 (większość klasycznych ram) lub 27mm. Wszystkie klasyczne stery 1" które można dorwać na Allegro (Shimano 600, Dura Ace) to pod 26.4. Tanie Neco których sporo w sklepach to zwykle pod 27.

Jeśli coś pomyliłem to mnie poprawcie! :)

Korbę mam na razie torową Sturmey Archer fct 26, blat 48 ząbków , pewnie kiedyś wymienię na campę record pista (jak dozbieram he...) więc pasowało by kupić suport pista, no chyba że nie pasuje do tego angielskiego gwintu ...

Korbę mam na razie torową Sturmey Archer fct 26, blat 48 ząbków , pewnie kiedyś wymienię na campę record pista (jak dozbieram he...) więc pasowało by kupić suport pista, no chyba że nie pasuje do tego angielskiego gwintu ...

Pod tą korbę najlepiej kupić suport z kwadratem o standardzie JIS (pod taki jest ta korba), ale oczywiście jeśli już kupisz suport pod campę (ISO) to też dasz radę założyć, tylko nie wiem czy tak dobierzesz długość suportu żeby teraz ten Sturmey i potem Campa trzymały linię łańcucha, moźe się da (przekładając blat od wewnątrz) bo z pewnością każda z tych korb będzie wchodziła na inną głebokość.

http://kolarstwo-szczyrk.prv.pl/warsztat/suport.php

...różnice w głebokości osadzenia mogą nie być duże.

Co do cen ram na zamowienie to jescze w zeszla zime bylo tak:

-Rychtarski: "Koszt zrobienia ramy torowej na styk na rurach Columbus z widelcem 1tys netto a na łącznikach 1250 netto czas realizacji ok 3 tyg. Udzielamy gwarancji na czas 5 lat. Co do płatności to 1/3 cenny ram przed realizacją zamówienia reszta po zrobieniu ramy. Columbus Thron, rama z widelcem + jeden kolor w cenie."

-Gromada: "

Cena nowej ramy z widelcem to koszt 1500 zł.

Rama wykonana jest na rurkach Dedacciai CroMoly. W cenę wliczone jest możliwość wyboru muf, kątów itd, malowanie na jeden kolor.

W ofercie mam również rurki Columbus SL, cena za ramę z widelcem 1850 zł, oraz Columbus Spirit 2050 zł.

W tej chwili robię ramy tylko na mufach.

Czas realizacji to 10-12 tygodni.

Płatnośc 50 % ceny przy zamówieniu ramy, reszta po zrealizowaniu zamówienia przed wysyłka, lub przy odbiorze osobistym.

Udzielam 2 letniej gwarancji na swoje produkty. Oficjalnie do 80 kg masy ciała, ale 100 kg osoby też nie mają problemu z moimi produktami. Oczywiście wszelkie defekty wynikające z uszkodzeń mechanicznych (wypadki, uderzenia) nie są obięte gwarancją. W przypadku gwarancji jestem nastawiony na zadowolenie klijenta i daletego traktuje ją dosyć elastycznie."

-Orłowski: " Rama cromo na zamówienie

-na mufach od 1800 zł

-na styk (rury profilowane}od 2000zł

- terminy 8 tygodni

gwarancja 3 lata na ew. wady ukryte i błędy montażowe

- płatność najczęściej przelewem na konto , przy składaniu zamówienia ok 1/3 cdeny, pozostała część przed wysyłką, lub portzy odbiorze

Pozdrawiam,Orłowski"

To tyle, zamawiac i jazda na miasto!

Pod tą korbę najlepiej kupić suport z kwadratem o standardzie JIS (pod taki jest ta korba), ale oczywiście jeśli już kupisz suport pod campę (ISO) to też dasz radę założyć, tylko nie wiem czy tak dobierzesz długość suportu żeby teraz ten Sturmey i potem Campa trzymały linię łańcucha, moźe się da (przekładając blat od wewnątrz) bo z pewnością każda z tych korb będzie wchodziła na inną głebokość.

http://kolarstwo-szc...ztat/suport.php

...różnice w głebokości osadzenia mogą nie być duże.

muchas gracias :)

muszę się więc mocno zastanowić (swoją drogą nie sądziłem że jest tyle opcji ) chyba od razu kupię campę record blat i suport - no wtedy to już musi pasować (mam nadzieję :P )

Co do cen ram na zamowienie to jescze w zeszla zime bylo tak:

-Rychtarski: "Koszt zrobienia ramy torowej na styk na rurach Columbus z widelcem 1tys netto a na łącznikach 1250 netto czas realizacji ok 3 tyg. Udzielamy gwarancji na czas 5 lat. Co do płatności to 1/3 cenny ram przed realizacją zamówienia reszta po zrobieniu ramy. Columbus Thron, rama z widelcem + jeden kolor w cenie."

-Gromada: "

Cena nowej ramy z widelcem to koszt 1500 zł.

Rama wykonana jest na rurkach Dedacciai CroMoly. W cenę wliczone jest możliwość wyboru muf, kątów itd, malowanie na jeden kolor.

W ofercie mam również rurki Columbus SL, cena za ramę z widelcem 1850 zł, oraz Columbus Spirit 2050 zł.

W tej chwili robię ramy tylko na mufach.

Czas realizacji to 10-12 tygodni.

Płatnośc 50 % ceny przy zamówieniu ramy, reszta po zrealizowaniu zamówienia przed wysyłka, lub przy odbiorze osobistym.

Udzielam 2 letniej gwarancji na swoje produkty. Oficjalnie do 80 kg masy ciała, ale 100 kg osoby też nie mają problemu z moimi produktami. Oczywiście wszelkie defekty wynikające z uszkodzeń mechanicznych (wypadki, uderzenia) nie są obięte gwarancją. W przypadku gwarancji jestem nastawiony na zadowolenie klijenta i daletego traktuje ją dosyć elastycznie."

-Orłowski: " Rama cromo na zamówienie

-na mufach od 1800 zł

-na styk (rury profilowane}od 2000zł

- terminy 8 tygodni

gwarancja 3 lata na ew. wady ukryte i błędy montażowe

- płatność najczęściej przelewem na konto , przy składaniu zamówienia ok 1/3 cdeny, pozostała część przed wysyłką, lub portzy odbiorze

Pozdrawiam,Orłowski"

To tyle, zamawiac i jazda na miasto!

I to się nazywa profeska - Ottovsky dzieki wielkie !

Teraz staje się jasne że Rychtarski bedzie dla mnie best . Po pierwsze ramki mi się podobają ( piękne są te mufy, kurcze), po drugie czas i dobra cena

- no nic tylko : i tu zacytuję :) : "zamawiać i jazda na miasto" - byleby pogoda była znośna.

gromade sobie odpuść.

..dlaczego? :) rozwiń jeśli możesz.

Zamawiałem ramę u p. Gromady jakieś 1.5 roku temu. Mam jak najbardziej pozytywne odczucia. Rower złożony na tej ramie sprawuje się super (jeżdżę cały rok). No i cena ramy gdy ją kupowałem była mocno konkurencyjna w porównaniu z Orłowski/Rychtarski (co dla mnie było istotne), teraz widzę że wszystko zaczyna się zrównywać, niestety równa do wyższej.

że tak zacytuję parę opinii z neta:

Gromada i jego nowe ramy , szkoda ,że "świerzutkie" ramy mają zardzewiałe rury i pozalutowywane otwory po linkach puszczanych wewnątrz :)

BTW widział ktoś u niego jakieś pudło po rurach? bo ja nie znalazłem.

Nie polecam omydlacz nieterminowy.

mi najpierw źle ustawił prześwit w widelcu tak że opona tarła o mufke..potem jak chciał "podszlifować" na tokarce to mu się omskło i wyfrezował mi w koronie widelca taką bruzde że mógłbym tam żyto zasiać..nowy widelec robił 3 miesiące bo miał tyyyyle sesji fotograficznych że ho ho...po milionie nieodebranych telefonów zrobił wreszcie i na koniec powiedział, że jestem chujowym klientem....KOWAL PIEPRZONY!!!

ja też polecam pawełka, zawsze chwalę sobie krzywe haki. jak wsunę ośkę do końca obu haków to koło mi się wbija w tylny trójkąt

(do moderatora - bluzgi nie moje, to cytaty)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...