Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Samobójstwem nie, ale głupotą już tak. Spotyka się rowery z tylko tylną przerzutką, z tylko przednią nie - jak myślisz, dlaczego?

Kozacki kąt główki :o

Może być lekko nerwowa :D

Napisano

Rozumiem że kolega Maciek ma na myśli tylną przerzutkę w charakterze napinacza? Raczej wyklucza to "ostrość" koła.

Kiedyś miałem taką konfigurację, dwa blaty z przodu, przednia przerzutka, z tyłu jedna koronka i napinacz. Wyjściowo mały blat, miękkie przełożenie na miasto a duży wrzucałem na trasy... Już nie pamiętam dlaczego tak złożyłem, przyczyna pewnie była prozaiczna, brak kasy, składało się z czego się dało. Nie było to takie całkiem głupie, także rozumiem kombinacje Maćka, ale koniec końców po latach stwierdzam, że teraz nie chciałoby mi się tak rzeźbic. Również kiedyś miałem tylko tylną przerzutkę i tylko cztery biegi. No cóż, ja tam lubię eksperymenty, ale ostrego bym do tego nie mieszał :D

W każdym razie z wolnobiegiem będzie to działać, może nawet będzie lżejsze niż trzybiegowy Nexus (którego jednak bym wolał, gdybym potrzebował trzech biegów)

Napisano

Żeby wykorzystać trzy blaty z przodu musisz mieć sporo łańcucha tak? No więc jak będziesz zwalniał to łańcuch napręży się od dołu, napinacz/przerzutka maksymalnie się rozciągnie (nie wiem co się wtedy dokładnie z nią dzieje, ale na pewno nic dobrego, na 90% dolne kółeczko piłuje ramę), a cały zapas łańcucha na górze zwisa. Szoruje po dolnej rurce tylnego trójkąta, zakleszcza się między wspomnianą rurką a oponą, spada, nie wiem co jeszcze, ogólnie zjawiska niepożądane. Wydaje mi się, że dosyć łatwo można to sobie wyobrazić.

Napisano

aha, no to tzw d*pa ide kombinować coś innego :D może znajdę jakiś stary bardzo stary wolnobieg i ostre zmieni się w pseudo mtb, no nie wiem nie wiem, ide myśleć i robić i dam znać co wyjdzie

Napisano

Jeśli ci bardzo zależy na takim rozwiązaniu, możesz do tego wszystkiego (3 blaty + napinacz) dorzucić wolnobieg i hamulce.

Napisano

nie bo wtedy tracę całą zabawe w ostre

i chyba zostaje standardowe ostre-44-18 to przełozenie i w las i w miasto więc damy radę :D no ale korba niestety 3 rz założona-brak innej pasującej aktualnie, no chyba że stare klinowe i powrót do waganta

Napisano

Kutwa... ostre to ostre!!! bez przelozen, proste w swoim jedynym rodzaju! Jak chcecie dokladac przezutki to juz lepiej sobie gorski zlozyc. Nie rozumiem tego...

Nie probujcie ulepszac czegos co zostalo stworzone po to by bylo proste!!

Takie moje zdanie.

Napisano

hah jak włożę tyle w ostre to będzie droższe niż moje główne MTB :D

ale pomysł Ciekawy :) aż wpadłem na kolejny-zblokowanie piaty biegowej, tak aby nie miała wolnego biegu :) hmmm.....

Napisano

Za swoje i tak juz zaplacilem wiecej jak za Krossa w pl. Ale wydaje mi sie, ze jednak nie ma co psocic i probowac ulepszac czegos co jednak nie zostalo stworzone do "tuningu".

Napisano

no nic-efekt końcowy jest w sumie dość dziwny jak na ostre

-rama cromo

kola 26

ta 3 blatówka-łańcuch idzie po blacie

opony-2 tygrysy :)

-kiera to pseudobaranek

i chyba da radę wszędzie

Napisano
Kutwa... ostre to ostre!!! bez przelozen, proste w swoim jedynym rodzaju! Jak chcecie dokladac przezutki to juz lepiej sobie gorski zlozyc. Nie rozumiem tego... Nie probujcie ulepszac czegos co zostalo stworzone po to by bylo proste!!

to jeszcze mało widziałeś

Napisano

Witam wszystkich ,

przywitam się serdecznie na początek, jako szczypiorek na forum. Witam więc :)

A oto też i pierwsze pytanie:

interesuje mnie wasza opinia o ramach Cinelli Vigorelli / Mash. Ewentualnie jakie macie zdanie na temat nowe vs stare ramy torowe.

Zastanawiam się nad nową ramką i tu pojawia się odwieczny temat oldschool vs new. Spotykam się z maksymalnie różnymi opiniami na temat nowych ram Cinelli.

Że made in china, że hipstersko itd. Chodzi mi jednak o drive a nie o wygląd :) Do tej pory jeżdziłem na zrobionej szosie , nie miałem okazji sprawdzić żadnej torówki więc... pomóżcie :)

pozdr

Napisano

1. Stare ramy są tańsze od nowych Cinelli.

2. Chcesz ramę na tor czy na ulicę? Jak na ulicę, to raczej stal, lepiej tłumi drgania na nierównościach (przynajmniej w teorii ;) ). Jak na tor-wiadomo, coś nowego, ale też nie sądzę, żeby Cinelli były dobrym wyborem.

3. Tak, to jest lansiarskie i hipsterskie, bo za taką kasę możesz mieć czysto torową ramę typu Dolan, czy sprowadzić sobie Ridley Oval.

4. Jak chcesz nową w starym klimacie, możesz zamówić sobie u pana Rychtarskiego lub Orłowskiego piękną stalową ramę na mufkach.

5. I tak sam musisz zdecydować. ;)

Napisano

Gracias za answer Grzegosz ,

rowerek składam na ulice miasta stołecznego , myślałem się nad ramką Orłowski , Rychtarski ( a propo - kontakt tylko przez wrostro ?, czy też varsovie fixie pomoże hmm... :) kams ?)

oczywiście zawsze zostaje Gromada ale z tego co piszecie na forum to czaję że raczej bez rewelacji ,

zastanawiałem się jednak czy nie warto pójść w Cinelli które lubię (przynajmniej te stare bo nowego nie znam), przynajmniej nie ma problemu z kompletowaniem (wszystko u Poręby he)

Napisano

Fakt , nigdy nie szukałem dokładnie,

wobec tego pytanie do prosów nr 2 : Cinelli , Orłowski , Rychtarski ?

Czy wobec rozmów o lansie np: Rychtarski lopro frame nr 1 nie będzie równie designerska (czyt. hipst ) co mash ?

Jak tak dalej pójdzie to mnie głowa rozboli i zostanę przy starej szosie :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...