Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ciekawostka.!!!!! znalazłem takie piastki na alledrogo!

Rival 219R2SP Ostre koło 2 rzędowe flip&flop! (1972102091) - Aukcje internetowe Allegro

ogólny look to formula na wysokim kołnierzu ale strona fixed jest pod koronki kasetowe! rozwiązanie genialne! tyle że w piastach szosowych o mtb z alu bębenkami jest problem "nacinania" bębenka najmniejszymi zębatkami (nawet w najwyższych modelach nie są na pająku zalecanym do alu bębenków). ciekawe jak w tym wypadku jest bo wielowpust na koronkę jest tak jak korpus piasty alu. jeśli tak jak wyżej opisałem to straszna kicha. jak bym nie miał już dwóch kompletów kołek to byk zakupił jedną do testów. jak ktoś ma duszę naukowca to niech kupuje :D albo wielka zrzuta po 1PLN i przetestuję dla Was:)

Mnie bardziej interesuje kontra. Jakiś tydzień-dwa temu napisałem maila do sprzedającego czy jest w zestawie - nie odpisał.

Zastanawia mnie czy nie jest to czasami zwykła nakrętka do kasety mtb, wtedy to rozwiązanie ma jakiś tam sens.

Jeśli nie, ciężko będzie z dostępnością i po zniszczeniu kontry piasta będzie po prostu do wyrzucenia.

Napisano

Mnie bardziej interesuje kontra. Jakiś tydzień-dwa temu napisałem maila do sprzedającego czy jest w zestawie - nie odpisał.

Zastanawia mnie czy nie jest to czasami zwykła nakrętka do kasety mtb, wtedy to rozwiązanie ma jakiś tam sens.

Jeśli nie, ciężko będzie z dostępnością i po zniszczeniu kontry piasta będzie po prostu do wyrzucenia.

100% kontra od kasety ale to alu więc siężko z tymi szerokimi koronkami. wąskie potną to raz dwa.

Napisano

Nie wyjdzie, piasty są genialne:)

Mam taką nadzieję :D Dziś odebrałem nowe korby i łańcuch, w przyszłym tygodniu powinna być gotowa moja piasta - nie mogę się doczekać :D Do tego czasu zostaje mi tramwaj...

Napisano

... Dziś odebrałem nowe korby i łańcuch, ...

paczka z velosolo dojechala? :) podzielisz sie wrazeniami bo tez sie zapatruje na ta korbe.

Napisano

paczka z velosolo dojechala? :) podzielisz sie wrazeniami bo tez sie zapatruje na ta korbe.

Tak, paczka z Velosolo. Mogę coś napisać o korbach ale póki co tylko wrażenia z macania bo dopóki nie będę miał nowej piasty na tył to nie mam na czym jeździć.

Napisano

To jest przyspawane, także tylko piłką do metalu, ale to z kolei uszkodzi ramę...

Ja mam z kolei następujące pytanie, a raczej chcę siętylko upewnić:

1001186.jpg

Nie da się z tym nic zrobić, si?

Napisano

Panie Pablo

Ja to robiłem tak na dworze, szlifierka tarcza 1mm, i ciąłem 2-3 mm od rury

Mój pomocnik polewał wodą (ja odsuwałem szlifierkę)

potem dookoła obklejasz taśmą malarską i szlifujesz papierem na wiertarce (120)

Taśma jest po to żeby nie zrobić dołka ( osłabi rurę, a jak jest cieniowana to murowana wizyta u stomatologa)

Ale jak nie zrobisz dołka to będzie git

potem ręczne papiery 320 albo 360 i na koniec 600 (coraz większa powierzchnia szlifowania)

Potem podkład w sprayu farba i masz jak w torówce

Pochwal się jak zrobisz!

Palnik odradzam, ewentualne oddać specjaliście od palnika (np Pan Gromada)

Napisano

Panie Pablo

Ja to robiłem tak na dworze, szlifierka tarcza 1mm, i ciąłem 2-3 mm od rury

Mój pomocnik polewał wodą (ja odsuwałem szlifierkę)

potem dookoła obklejasz taśmą malarską i szlifujesz papierem na wiertarce (120)

Taśma jest po to żeby nie zrobić dołka ( osłabi rurę, a jak jest cieniowana to murowana wizyta u stomatologa)

Ale jak nie zrobisz dołka to będzie git

potem ręczne papiery 320 albo 360 i na koniec 600 (coraz większa powierzchnia szlifowania)

Potem podkład w sprayu farba i masz jak w torówce

Pochwal się jak zrobisz!

Palnik odradzam, ewentualne oddać specjaliście od palnika (np Pan Gromada)

Czyli tam coś zostać musi w srodku? Dołek masz na myśli w ramie? Tu:mannnne.th.jpg

Napisano

https://picasaweb.google.com/107182013407138504153/Qwerty#5655239608627157762 tak to wygląda "normalne"

ty chyba masz założony jeszcze kawałek plastiku (pozostałość manetki) to potrzeba śrubokrętem podważyć chyba.

ja sobie uroiłem że pragniesz się pozbyć tych bolców całkowicie. Weź sprecyzuj: cgcesz zdjąć tą pozostałość manetki (plastik albo kawałek alu) czy obciąć bolce aby uzyskać gładką rurę.

Napisano

To co widac u mnie na zdjeciu, to jest raczej całośc. Juz nic sie nie da zdjąć.

A czy chce się pozbyć. Chce zrobić tak jak się powinno.

Najchętniej wywaliłbym to całkiem bo szukam wagi, ale jak jest niebiezpiecznie to zrobie do gładkiej rury (o ile się da).

Napisano

To co widac u mnie na zdjeciu, to jest raczej całośc. Juz nic sie nie da zdjąć.

A czy chce się pozbyć. Chce zrobić tak jak się powinno.

Najchętniej wywaliłbym to całkiem bo szukam wagi, ale jak jest niebiezpiecznie to zrobie do gładkiej rury (o ile się da).

nie wiem skad jesteś ale jak z warszawy i okolic to zanieś to do Gromady. za takie rzeczy to śmieszna kasa jest... ja swoje piłowałem w ramie takiej jak Aurox pokazał i jak bym wiedział że to takie grosze to bym se nie pocił. napisz mu maila go Gromady to powie ci dokładnie.

Napisano
Nie da się z tym nic zrobić, si?

Możesz wymienić uszkodzone rury, co wiąże się jeszcze z malowaniem ramy (chyba że nie chcesz jej malować potem), ale takie przelutowywanie nie bardzo się opłaca...

Napisano

Łudziłem się, że może jakiś magik postuka młotkiem i będzie się nadawać do jeżdżenia. No nic, przelutowywanie bez sensu, za dużo zachodu. Zresztą nie miałbym się do kogo zgłosić, gdyż obecnie za granicą przebywam...

No nic, rama spocznie w oceanie.

Napisano

nie wiem skad jesteś ale jak z warszawy i okolic to zanieś to do Gromady. za takie rzeczy to śmieszna kasa jest... ja swoje piłowałem w ramie takiej jak Aurox pokazał i jak bym wiedział że to takie grosze to bym se nie pocił. napisz mu maila go Gromady to powie ci dokładnie.

Mozna prosić kontakt? Co to znaczy śmieszne pieniadze? Z Warszawy nie jestem, ale moge rame podesłać, albo sam się tam pojawie prędzej czy poźniej.Kontakt juz znalazłem.

Napisano

Mozna prosić kontakt? Co to znaczy śmieszne pieniadze? Z Warszawy nie jestem, ale moge rame podesłać, albo sam się tam pojawie prędzej czy poźniej.Kontakt juz znalazłem.

ja korzystałem z jego usług rok temu i jestem zadowolony. na tamten czas ceny były następujące. przeróbka tylnego trójkąta 200pln (haki w cenie) zalutowanie otworów na bidon 6pln/szt usunięcie przelotek manetek itp. 25pln. ceny mogły się zmienić. takie były rok temu. fanaberie są liczone osobno. (za skasowanie jednego otworu na linkę w górnej rurze skasował 20 co sądzę za dobrą cenę bo otwór był ogromny) osobiście polecam bo dobrze i ładnie robi.

Napisano

Pan Pablo, to sprawdź, czy na pewno nic się nie da z tego już zdjąć. I zastanów się, czy rama jest warta, żeby w nią inwestować, czy lepiej samemu kombinować.

Napisano

widzę, że zależy Ci na wysokim stożku, waga niekoniecznie? Może lepiej już te Swift Arriv (na tej samej stronie je masz)? Lżejsze trochę... Na kołach bardzo czuć wagę. A jeśli nie chcesz koniecznie wysokiej obręczy, to poszukaj na allegro, można znaleźć klasyczne szosowe obręcze za dobrą kasę. Patrz tylko, żeby były na opony, nie na szytki. i to chyba tyle.

Napisano

widzę, że zależy Ci na wysokim stożku, waga niekoniecznie? Może lepiej już te Swift Arriv (na tej samej stronie je masz)? Lżejsze trochę... Na kołach bardzo czuć wagę. A jeśli nie chcesz koniecznie wysokiej obręczy, to poszukaj na allegro, można znaleźć klasyczne szosowe obręcze za dobrą kasę. Patrz tylko, żeby były na opony, nie na szytki. i to chyba tyle.

dzieki za odpo....

a te ?

waga ....885g ..to duzo ?

http://allegro.pl/obrecz-wysoki-profil-44mm-ostre-kolo-singlespeed-i1960351179.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...