Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wie ktoś może jaka długa oś suportu byłaby potrzebna, żeby uzyskać przyzwoitą linię łańcucha z korbami Campy Record Strada, zakładając, że blat założony jest na zewnątrz pająka (tam, gdzie zwykle jest większa zębatka)? Z tyłu mam linię 42 mm, rama to stara szosówka. Wiem, że najlepiej byłoby mieć korby i sprawdzić samemu czy to zadziała ale trudno tak kupować w ciemno :)

Napisano

Wie ktoś może jaka długa oś suportu byłaby potrzebna, żeby uzyskać przyzwoitą linię łańcucha z korbami Campy Record Strada, zakładając, że blat założony jest na zewnątrz pająka (tam, gdzie zwykle jest większa zębatka)? Z tyłu mam linię 42 mm, rama to stara szosówka. Wiem, że najlepiej byłoby mieć korby i sprawdzić samemu czy to zadziała ale trudno tak kupować w ciemno :)

hej,

polecam sprawdzić na velobase.com, co jest zalecane dla tego modelu, to już da jakiś pogląd. Dużo Ci pokaże wujek Google, bo to popularne korby, np:

http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-425592.html

Napisano

Dzięki. Pełno nie do końca spójnych i jednoznacznych odpowiedzi ale suport w okolicach 110 mm powinien zadziałać, tylko najprawdopodobniej trzeba by bylo spiłować wypustki na wewnętrzną zębatkę. Chyba sobie daruję takie zabawy.

W ogóle ze współczesnych "torowych" korb o podobnej stylistyce znalazłem tylko BLB Pista Vera i Super Pista oraz jakieś korby Andela. BLB Super Pista i Andel z VeloSolo bardzo mi się podobają tylko nie wiem czy warte tej furmanki pieniędzy :/

Napisano

poszedłem dziś na totalnego hardcora-zmieniłem koła na -tył 27" przód 26" i jest ciekawie, rower zyskał na starcie, chodź problemy pojawiają się przy jeździe z górki, ale wyżej mostek powinien załatwić sprawę, w końcu to tylko 2,54cm :)

Napisano

Odmiana regionalna:)

W połowie lat 90tych była u nas moda na zakładanie do ukrain i podobnych sprzętów widła z kołem 26" i kierownic typu bmx.

Robił się z tego całkiem sprytny sprzęt.

Napisano

poszedłem dziś na totalnego hardcora-zmieniłem koła na -tył 27" przód 26" i jest ciekawie, rower zyskał na starcie, chodź problemy pojawiają się przy jeździe z górki, ale wyżej mostek powinien załatwić sprawę, w końcu to tylko 2,54cm :)

Między obręczą oznaczaną jako 26' i 27' nie ma 25,4mm różnicy tylko: 630mm-559mm=71mm. Poczytaj stronę Sheldona.

Napisano

Papista, zastanawiałem się nad nią, ale trafiło mi się coś lepszego ;) wydaje mi się, że za tą kasę warto spróbować, bo jeśli chodzi o bycze z dropem to nie ma za wielkiego wyboru. Oprócz tej masz jeszcze Csepel albo Nitto za horrendalną kasę, chyba że gdzieś na coś trafisz, jak ja na syntace.

Napisano

Bycze Csepela mają 420mm szerokości i coś takiego dziwnego kątach, że po zamontowaniu wyglądają jak pług rolniczy. Te z flybike'u wydają się mieć dużo sensowniejszą geometrię, no i 380mm szerokości, a dla mnie to jest duża różnica.

Ogólnie na rynku jest problem z wąskimi byczymi. Ostatnio uciekły mi na Nitto Mini za śmieszną cenę http://www.ebay.com/itm/130600932879?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648#ht_500wt_1208

Napisano

No właśnie ja bym chciał szersze jeszcze. Baranka zawsze biorę najszerszego, kiedyś to jeszcze były szersze niż 44 c-c. Trochę się boję że będzie za ciasna.

Napisano

Hmm polecacie może szczególnie jakieś piasty na tył? Ostatnio poszły mi gwinty w Sturmeyu "tak po prostu", wymieniłem na taką samą piastę i po czterech dniach było znowu po gwintach - tym razem z mojej winy (spadł łańcuch i zablokował koło) - niemniej trochę straciłem zaufanie do Sturmeya :/ Novateci to chyba podobna półka jakościowa. Jak do tego mają się piasty BLB?

Napisano

każda piasta ma swoje plusy i minusy.

Wiekszosc dostepnych na rynku jest chinska i ma chinskie łozyska .

Lepiej raz zainwestować i sie cieszyć długotrwałą jazda :)

Napisano

ciekawostka.!!!!! znalazłem takie piastki na alledrogo!

http://allegro.pl/rival-219r2sp-ostre-kolo-2-rzedowe-flipflop-i1972102091.html

ogólny look to formula na wysokim kołnierzu ale strona fixed jest pod koronki kasetowe! rozwiązanie genialne! tyle że w piastach szosowych o mtb z alu bębenkami jest problem "nacinania" bębenka najmniejszymi zębatkami (nawet w najwyższych modelach nie są na pająku zalecanym do alu bębenków). ciekawe jak w tym wypadku jest bo wielowpust na koronkę jest tak jak korpus piasty alu. jeśli tak jak wyżej opisałem to straszna kicha. jak bym nie miał już dwóch kompletów kołek to byk zakupił jedną do testów. jak ktoś ma duszę naukowca to niech kupuje :D albo wielka zrzuta po 1PLN i przetestuję dla Was:)

Napisano

ciekawi mnie jak po przelozeniu jest z linia lancucha w takim przypadku?? niekiedy niewielka zmiana i d..a blada, lancuch spada. Wyglada jak utrudniony system przezutkowy bez manetek hehe. Ostre to jeden blat, jedna zebatka i lancuch, jak dla mnie:--)

Napisano

pomińmy kwestie ideologiczne bo się pobijemy ;) z linią łańcucha to wychodzi czasem jak chce i niejeden forumowicz to potwierdzi. tylko zastanawia mnie ten system mocowania. w założeniach idealny, nie ma że nie dociągniesz koronki albo kontry. tylko precyzja połączenia. halo też robi takie wynalazki Halorims_Hubs - Halo Fix-G Track Hub. - Product Information . kiedyś czytałem że to koronki miche na stalowym adapterze też nie spisują się w mieście bo łapią luzy a tu alu? zaintrygowała mnie ta piasta.

aaa! doczytałem! na stronie halo jest uwaga że można stosować tylko koronki o czerokości 7mm na wielospuście np. http://www.gussetbikes.com/products-information.php?id=CSGU612 , więc te z kaset ssą. ta piasta szmelc.

Napisano

każda piasta ma swoje plusy i minusy.

Wiekszosc dostepnych na rynku jest chinska i ma chinskie łozyska .

Lepiej raz zainwestować i sie cieszyć długotrwałą jazda :)

Dlatego teraz poszedłem trochę pod prąd i szarpnąłem się na Macka. Zobaczymy czy mi bokiem nie wyjdzie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...