Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To już inny mostek, mam go osobno. Tak, śruba w mostku siedzi, jest nawiercona, ale nie da się jej wykręcić, więc mostek na straty, na szczęście zarówno ten mostek jak i całą poprzednią ramę zadobyłem za czteropaka, więc wiele nie straciłem... Takie cyrki to powód, dla którego nawet nie myślę o przemalowaniu mojej szosy, prawdopodobnie jakiś jej element nie będzie chciał się wykręcić...

Napisano

Czy wie ktos jak skutecznie zafarbowac gume? Chcialbym zafarbowac gume z klamek 105 na czarno z bialej. Raz, ze lepiej by to pasowalo, a dwa, ze by sie tak nie brudzilo.

Ma ktos jakis na to sposob?

Napisano

u tego gościa masz duży wybór za tą cenę, koleś zaplata i ma piasty pod ostre np. nizej taurus remerx

http://allegro.pl/kpl-kol-szosa-trekking-28-remerx-taurus-novatec-i1826132312.html

Szukam czarnej korby 170mm- w cenie 60-zł, ale nic nie mogę znaleźć. Czy w tych niżej można wykręcić 2blaty i czy nadal wszystko będzie kompatybilne i sprawne?

http://allegro.pl/korba-suntour-za-5-zl-i1844508702.html

http://allegro.pl/korba-truvativ-x-flow-za-5-zl-i1844508527.html

?

Napisano

czy istnieje możliwość kupienia widelca 1cal z gwintem a następnie założenie na niego mostka typu ahead ? bo cięzko jest znaleźć coś w rozsądnych cenach

Napisano

Potrzebuje wyciskacza/skuwacza do szerokiego łańcucha w rozsądnej cenie [40-70złoty]. Ważne żeby miał wymienne zapasowe piny bo nie chciałbym kupować jednorazówki. A chyba wszystkie oferty na rynku maja w opisie "pasuje do większości łańcuchów" co jest moim zdaniem bardzo słabe ...

Czy CT-5 Parktool'a podoła ?

Napisano

Potrzebuje wyciskacza/skuwacza do szerokiego łańcucha w rozsądnej cenie [40-70złoty]. Ważne żeby miał wymienne zapasowe piny bo nie chciałbym kupować jednorazówki. A chyba wszystkie oferty na rynku maja w opisie "pasuje do większości łańcuchów" co jest moim zdaniem bardzo słabe ...

Czy CT-5 Parktool'a podoła ?

Po pierwsze: "... w rozsądnej cenie [40-70złotych]..."

Po drugie: bez przesady. Skuwacz to niezbyt skomplikowane urządzonko, które raczej przejawem wielkiej myśli technicznej nie jest. Jaki by on nie był - będzie działać. I nie na wymienny pin bym zwracał uwagę, ale na materiał z jakiego sam skuwacz jest wykonany i na jego 'masywność budowy', żeby się w połowie nie złamał, jak go użyjesz 'na siłę'.

Sam posiadam taki --> http://allegro.pl/skuwacz-futura-tax-15-od-bike-arena-i1830010435.html i nie miałem problemu bawiąc się nim przy swoim szerokim łańcuchu. Aczkolwiek chyba bardziej opłaca się zakupić to urządzonko w sklepie stacjonarnym (ja za swój dałem ok 25zł) i nie bulić za wysyłkę ...

• 3 tygodnie później...
Napisano

dałoby rade założyć do przedniej piasty miche ośkę na szybko zamykacz?

gdzie kupić

albo od czego innego może pasować?

Napisano

dałoby rade założyć do przedniej piasty miche ośkę na szybko zamykacz?

gdzie kupić

albo od czego innego może pasować?

Wg mnie dało by rade, w każdym rowerowym będą mieli przednią ośkę do szybko zamykacza tylko najlepiej jak byś wziął ze sobą konusa z miche żeby dobrali Ci do ośki konusy z podobną bieżnią bo mogą się one różnić w zależności od wielkości kulek w piaście

Napisano

i nie przeszkadza fakt obecności łożysk maszynowych?

Tu jeszcze nie zaglądałem, ale w nowatecach ośki nie są całe nagwintowane a nawet mają takie kołnierze i miejsce na nabicie łożyska maszynowego, a na środku są ścieniowane

Napisano

dokładnie. trzeba użyć choć odrobinę wyobraźni i przede wszystkim rozkręcić a nie martwić się o sra**e jak się jeszcze nie jadło. na dobrą sprawę mozesz tę oskę którą masz dociąć na odpowiadającą ci dlugość i oddać do tokarza który zrobi Ci w niej otwór na szpilkę samozamykacza.

Napisano

jak nie mam roweru u siebie to nie rozkręcę.

Poza tym od tego jest forum: żeby uzyskać pomoc. Może ktoś podrzuci jakiś pomysł albo coś, albo odradzi konkretne rozwiązanie które nie działa. Wycieczki do sklepów są mi nie miłe, bo nie mam ani czasu ani ochoty, wole kupować w sieci.

heh, a brak wyobraźni (w sprawach techniczno rowerowych) to ostatnia rzecz o którą można mnie oskarżyć :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...