Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

wiem, że jesteś wysoki itp itd, ale moje zdanie jest niezmienne - extremalnie paskudnie wyglądają takie wielkie ramy. sorry.

"extremalnie" paskudne są takie wypowiedzi. Dopóki się czepiasz czegoś, na co można mieć jakiś tam wpływ to luz, ale jak kolega potrzebuje dużej ramy to takie komentarze mógłbyś zachować dla siebie, bo raczej w imię estetyki nie skróci sobie nóg poniżej kolan.

I żeby stonować trochę moją subiektywną wypowiedź dodam, że długość główki ramy jest wprost proporcjonalna do wielkości penisa jej właściciela.

(sorry, kseru, kaemes;))

Przeszukuje galerie zdjęć starając się dojść co to za rama, ale nic to nie daje, mam nadzieję, że któryś z Was może będzie coś wiedział. Rurki Reynolds prawdopodobnie 531. Liczę na małą pomoc. Jeśli potrzebne są dodatkowe zdjęcia itp. to jutro mogę to zrobić.

dsc01166a.jpg

dsc01167f.jpg

W.

chyba bardziej jakiś stary ruski rower... ;/ znalazłem na wiosce i pomyślałem że może dało by się ostre kolo z niego zrobić ale chyba nie :( jutro mogę wrzucić zdjęcie całej ramy o ile to coś da?

szkoda kasy inwestować

popatrz na allegro i kup ramę szosową, niekoniecznie z dobrej stali, może być nawet kanaliza

ważne żeby była zwarta geometria i mała baza kół ( można poznać po tym że nie mieszczą się błotniki i nawet szerokie opony )

jak anglik to gwint jest taki sam jak przy pedałach

No wiec jest dokladnie odwrotnie, a mianowicie: lewy pedal ma lewy gwint, a w angielskim suporcie PRAWA miska ma lewy gwint.

Do Corrateca: jesli PRAWA (od strony napedu zeby byla jasnosc) miske odkreciles odwrotnie do ruchu wskazowek zegara (mam nadzieje, ze w koncu spolszczymy przepiekne angielskie slowo, ktore sporo skraca: anticlockwise:) ) to masz najprawdopodobniej włoski suport, albo jakis inny mocno nietypowy, ale na 90% włoch.

W każdym razie filozofia nie jest tu wielka, poniewaz LEWA miska odkreca sie zawsze w lewo (anticlockwise;) ).

Ciekawostka dosc spora dla mnie jest to, dlaczego tak jest. Miski w suporcie angielskim zaprojektowane sa bowiem w ten sposob, aby nie luzowaly sie w czasie jazdy. Dziwne na pierwszy rzut oka, bo przeciez pedaly kreca sie w ta strone, w ktora ODKRECAMY miski w angielskim suporcie. Otoz miski dokrecaja w trakcie uzytkowania w strone przeciwna niz kreci sie os:) Kiedys jak jeszcze bylem mlodym filozofkiem mialem teorie, ze posrednictwo kulek w lozysku sprawia, ze ta sila jest jakby odwracana. Niestety potem dowiedzialem sie, ze nie wystarczy chodzic do dekadenckich knajp, zeby byc filozofem i ze najprawdopodobniej przyczyna jest zjawisko precesji, to samo ktore sprawia, ze os kuli siemskiej zatacza delikatne okregi w kierunku przeciwnym niz kreci sie ziemia.

Pozwolilem sobie na ten nudny wywod przede wszystkim dla ukojenia nieuchwytnego niepokoju ducha, ktory mnie ogarnal, a po drugie jest to troche mnemotechnika i dzieki temu zawsze wiem w ktora strone odkrecac angielski suport.

Edit: jesli to Shimano, czego jak zwykle nie doczytalem, to moze byc tylko anglik lub wloch, jesli prawa miska odkreca sie antyzegarowo (przyjmie sie takie slowo? caly czas probuje) to jest to wloch.

właściwie to nie wiem czy ten temat ale zaryzykuję.

Jakich śrub używacie do zamocowania blatu do korby ? Mam zestaw shimanowski, jedyny problem jest taki, że właśnie brakuje śrub mocujących tarczę. Używiacie standardowych śrub czy moze jakichś krótszych. Miło byłoby jak ktos zapodałby zdjęciem i ew. polecił gdzie mozna takowe zakupić.

pozdrawiam

właściwie to nie wiem czy ten temat ale zaryzykuję.

Jakich śrub używacie do zamocowania blatu do korby ? Mam zestaw shimanowski, jedyny problem jest taki, że właśnie brakuje śrub mocujących tarczę. Używiacie standardowych śrub czy moze jakichś krótszych. Miło byłoby jak ktos zapodałby zdjęciem i ew. polecił gdzie mozna takowe zakupić.

pozdrawiam

Np. tu masz takie śruby:

http://allegro.pl/sruby-i-kominy-alu-do-blatow-korb-czarne-4mm-i1718477561.html

Ekonomiczniej jest zeszlifować kominy i śruby (śruby niekoniecznie) z tego co masz.

Ostatecznie możesz podłożyć jakieś podkładki, wtedy nie musisz nic szlifować.

Ciekawostka dosc spora dla mnie jest to, dlaczego tak jest. Miski w suporcie angielskim zaprojektowane sa bowiem w ten sposob, aby nie luzowaly sie w czasie jazdy. Dziwne na pierwszy rzut oka, bo przeciez pedaly kreca sie w ta strone, w ktora ODKRECAMY miski w angielskim suporcie. Otoz miski dokrecaja w trakcie uzytkowania w strone przeciwna niz kreci sie os:)

Jeśli ktoś kiedyś prowadził rower bez powietrza i obserwował w którą stronę przemieszcza się luźna opona na obręczy to na pewno zrozumiał to ciekawe zjawisko. :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...