Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu pytałem jak zdjąć kasetę ze starego szosowego koła. Kilka osób napisało że trzeba kupić klucz i po sprawie. Okazuje się że takich kluczy z ząbkami jest kilkanaście rodzajów, byłem w czterech serwisach rowerowych w mieście i nikt nie mógł mi pomóc. w jednym starym serwisie gość przykładał jakieś 15-20 kluczy i żaden nie pasował. Wziąłem sprawę w swoje ręce i kombinowałem. Można ją zdjąć w inny sposób ale teraz raczej już się nie nadaje do ponownego założenia (bo kuleczki z łożysk się rozsypały). Trzeba wziąć młotek i coś na kształt grubego gwoździa i wtykając w te dziurki bić w prawą stronę (lewy gwint) jak to odkręcimy to zdejmujemy same zębatki i zostaje tylko mechanizm wolnobiegu, wkręcamy go w imadło i kręcimy kołem w lewo (normalny gwint), zdejmujemy wolnobieg i piasta wygląda tak jak mówił kolega Aurox

http://sitpol.pl/wyprzedaz/foto/piasta_t_wolnobieg.jpg . Byłem w sklepie rowerowym i ten gwint ma taką średnicę że można tam wkręcić współczesną zębatkę z wolnobiegoem. Powiedzcie mi czy i gdzie można kupić samą zębatkę bez wolnobiegu z 14 zębami (z przodu mam tylko 42 zęby więc zdecydowałem na taką małą z tyłu), pytam czy da się kupić bo te zębatki do torowych piast mają chyba gwint o większej średnicy, i dobrze by było też kupić nakrętki z taką średnicą wtedy bym zrobił kontrę i to by się nie odkręcało. DA SIĘ KUPIĆ ZĘBATKĘ BEZ WOLNOBIEGU NA GWINT DO NORMALNYCH WSPÓŁCZESNYCH KASET? Za pomoc z góry dziękuję.

Cześć Wam

Mam na oku widelec 1" pod miske 26,4mm.

Do tego szukam sterów nakręcanych.

Zauważyłem że trzeba dobrać pod średnicę główki ramy. Rozumiem że chodzi o wewnętrzną średnice ? u mnie wyszło 30mm.

Polecicie coś w rozsądnej cenie ? na allegrze mało tego i rzadko kiedy jest podany ten wymiar pod główkę.

Haczyk jest taki że marzą mi się czarnuchy :)

A.. I kwestia nr 2

Lepsze Łożyska kulkowe, maszynowe, a może igłowe(?) ?

Powaga. Bo się gubię...

Tydzień temu pytałem jak zdjąć kasetę ze starego szosowego koła. Kilka osób napisało że trzeba kupić klucz i po sprawie. Okazuje się że takich kluczy z ząbkami jest kilkanaście rodzajów, byłem w czterech serwisach rowerowych w mieście i nikt nie mógł mi pomóc. w jednym starym serwisie gość przykładał jakieś 15-20 kluczy i żaden nie pasował. Wziąłem sprawę w swoje ręce i kombinowałem. Można ją zdjąć w inny sposób ale teraz raczej już się nie nadaje do ponownego założenia (bo kuleczki z łożysk się rozsypały). Trzeba wziąć młotek i coś na kształt grubego gwoździa i wtykając w te dziurki bić w prawą stronę (lewy gwint) jak to odkręcimy to zdejmujemy same zębatki i zostaje tylko mechanizm wolnobiegu, wkręcamy go w imadło i kręcimy kołem w lewo (normalny gwint), zdejmujemy wolnobieg i piasta wygląda tak jak mówił kolega Aurox

http://sitpol.pl/wyp...t_wolnobieg.jpg . Byłem w sklepie rowerowym i ten gwint ma taką średnicę że można tam wkręcić współczesną zębatkę z wolnobiegoem. Powiedzcie mi czy i gdzie można kupić samą zębatkę bez wolnobiegu z 14 zębami (z przodu mam tylko 42 zęby więc zdecydowałem na taką małą z tyłu), pytam czy da się kupić bo te zębatki do torowych piast mają chyba gwint o większej średnicy, i dobrze by było też kupić nakrętki z taką średnicą wtedy bym zrobił kontrę i to by się nie odkręcało. DA SIĘ KUPIĆ ZĘBATKĘ BEZ WOLNOBIEGU NA GWINT DO NORMALNYCH WSPÓŁCZESNYCH KASET? Za pomoc z góry dziękuję.

Pasuje nowożytny wolnobieg - pasuje wszystko inne, torowe zębatki też i takie od ukrainy.

Jak chcesz zrobić ostre to zwykła zębatka nakręcana od starszego typu torpeda z rometu wystarczy.

Zamiast ją przyklejać zrób kontre zaciskową z kawałka tego wolnobiegu co się go pozbyłeś.

Ustaw dobrze linie łańcucha przekładając odpowiednio tulejki na osi piasty.

Najłatwiej zmierzyć to przykładając linijkę do przedniej zębatki i mierząc jej odległość od haka.

Na koniec zostaje tylko przecentrować obręcz na środek.

Powodzenia przy pracach.

Jak chcesz zrobić ostre to zwykła zębatka nakręcana od starszego typu torpeda z rometu wystarczy.

Zamiast ją przyklejać zrób kontre zaciskową z kawałka tego wolnobiegu co się go pozbyłeś.

Ustaw dobrze linie łańcucha przekładając odpowiednio tulejki na osi piasty.

Najłatwiej zmierzyć to przykładając linijkę do przedniej zębatki i mierząc jej odległość od haka.

Na koniec zostaje tylko przecentrować obręcz na środek.

Powodzenia przy pracach.

Można się bawić w przecentrowywanie, ale mi by się niechciało. Blat na korbie na wewnętrzną strone i przekos będzie do zaakceptowania. BTW czy żeby przecentrować koło można użyć tych samych szprych? Co do kontrowania, mi się odkręcało dopuki nie zakleiłem kleiem do gwintów. Przeglądając forum wpadłem na pomysł jak zrobić nieodkręcalną kontre w 10 minut, ale najpierw muszę ten pomyśl zkonfrontować z rzeczywistością. Jak coś wyjdzie to się podzielę..

A więc.

Chwilowo nie mam koła więc będę tłumaczył na rekwizytach. Na pomysł wpadłem dzisiaj w nocy, jeszcze nie przetestowane, ale mam nadzieje że się sprawdzi. Tak jak wspomniał painmaker (i ja wiem z własnego doświadczenia) zębatka (nawet zakontrowana) a nieposmarowana klejem odkręca się. Wygląda to tak że po skidach i gwałtownym przyśpieszaniu zębatka odkręca się razem z kontrą.

Miska od suportu służy za gwint na pieście.

Tak wygląda niesprawdzający się w użyciu napęd do ostrego.

zdjcie013av.th.jpg

Aby zapobiec odkręcaniu się zębatki razem z kontrą wystarczy wyciąć niewielki (2mm) i nienaruszający konstrukcji piasty rowek w poprzek gwintu. Następnie trzeba wyciąć z grubej blachy podkładke z ząbkiem(albo z dwoma) i wsadzić ją między zębatkę z kontrę.

zdjcie020d.th.jpg

skęcić

zdjcie021ww.th.jpg

i powinno działać ;p

Jeszcze tego nie testowałem, ale jestem dobrej myśli.

Ja w jednym z byłych miałem kontrę zrobioną z wolnobiegu.

1. Z tej części z gwintem wytoczyłem odpowiedni pierścień.

2. Przeciąłem go w jednym miejscu i przyspawałem nakrętki do skręcenia śrubą

Po zaciśnięciu tej kontry śrubą M6 nie było szans by puściła

tylko na początku musiałem ją kilka razy dociągać.

Nie używam kleju latami i się nie odkręcam, 53/20 53/18 46/16 ostatnio 42/18. Dobre narzędzia, kilka razy dociąganie zębatki ręcznie, i potem pseudo kontry. A podkładka z ząbkiem była by okej jakby korpus piasty był ze stali, jak się bowiem zła natura uprze to ząbek zetnie swój rowek jak masło... tak mówi moja intuicja.

tzn wydaje mi się że te polskie ze stalą to raczej produkcja trochę za smutna żeby na niej składać sobie koło. Wałcz robił takie polskie piasty stalowe też, ale były tragiczne. Chyba w Wagancie taka była, rozłaziła się kołnierz z tuleją osi. Ale te zzr z Jaguara, kół szytkowych służą mi dobrze, jedna ma nawet 32 otwory, ale żadnych szlachetnych dodatków..

miałem cały arkusz naklejek, pasków biało-czerwono-białych na srebrnym tle.

najprawdopodobniej z fabryki w Głownie.ale kiedyś po imprezie znalazłem wyklejone nimi na drzwiach

"J*B*Ć ŁKS"

to tak a'propo polskiej myśli rowerowej którą posiadamy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...