Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. to chyba temat dla mnie :)

Mam kilka pytań. Od razu mówię że bez szaleństw z kasą. Buduje moje pierwsze ostre kolo na stalowej ramie szosowej. Mam dużo czasu, będę pieścił je na wiosnę.

1. Szukam stożkowych obręczy typu V. Możecie polecić jakieś rozsądne i w rozsądnej cenie ? 28"

2. Co myślicie o piastach novateca ? Myślę o tych w okolicach 100zł za jedną.

3. Chcę oddać ramę do malowania proszkowego. Są jakieś przeciwwskazania co do malowania tym samym sposobem korby, blatu, mostka ?

4. Jak przygotować ramę i części do malowania (po taniości) ? Może jakiś link bo pewnie dużo tego było..

5. Łańcuch. Na szosie miałem jakiś shimano za 30zł. Chyba trochę słaby jak na ostre kolo ? Był niewiele używany, nie jest jeszcze rozciągnięty. Jak coś nowego to chciałbym czarny

6. Nyple. Wszystkie pasują wszędzie ? bo zależy mi na kolorowych a niewielki wybór.

7. Mam w ramie zaczepy na linki. Co myślicie o ucięciu ich i pobawieniu się trochę pilnikiem żeby wyrównać ?

Chciałbym zaznaczyć ze obręcze mają być całe czarne. Przód pod hamulec. Tył bez hamulca.

Jak ktoś widział pomarańczowe opony w przyjemnej cenie to też chętnie przygarnę za rozsądną cenę :)

Baaaardzo proszę o pomoc :)

Witam. to chyba temat dla mnie :)

Mam kilka pytań. Od razu mówię że bez szaleństw z kasą. Buduje moje pierwsze ostre kolo na stalowej ramie szosowej. Mam dużo czasu, będę pieścił je na wiosnę.

1. Szukam stożkowych obręczy typu V. Możecie polecić jakieś rozsądne i w rozsądnej cenie ? 28"

2. Co myślicie o piastach novateca ? Myślę o tych w okolicach 100zł za jedną.

3. Chcę oddać ramę do malowania proszkowego. Są jakieś przeciwwskazania co do malowania tym samym sposobem korby, blatu, mostka ?

4. Jak przygotować ramę i części do malowania (po taniości) ? Może jakiś link bo pewnie dużo tego było..

5. Łańcuch. Na szosie miałem jakiś shimano za 30zł. Chyba trochę słaby jak na ostre kolo ? Był niewiele używany, nie jest jeszcze rozciągnięty. Jak coś nowego to chciałbym czarny

6. Nyple. Wszystkie pasują wszędzie ? bo zależy mi na kolorowych a niewielki wybór.

7. Mam w ramie zaczepy na linki. Co myślicie o ucięciu ich i pobawieniu się trochę pilnikiem żeby wyrównać ?

Chciałbym zaznaczyć ze obręcze mają być całe czarne. Przód pod hamulec. Tył bez hamulca.

Jak ktoś widział pomarańczowe opony w przyjemnej cenie to też chętnie przygarnę za rozsądną cenę :)

Baaaardzo proszę o pomoc :)

1. było tysiąc razy - swift arriv, vuelta stylus. Ciężkie, ale wytrzymałe i tanie.

2. było milion razy.

3/4. jest cały temat o malowaniu...

5. jak Ci spasuje szerokość to nie widzę przeciwwskazań

6. czarne pasują do czarnych obręczy, kolorowe do kolorowych. no i generalnie się długością różnią, ale to ja już się nie znam.

7. ja bym zostawił, chyba, że bardzo Ci zależy.

1. było tysiąc razy - swift arriv, vuelta stylus. Ciężkie, ale wytrzymałe i tanie.

2. było milion razy.

3/4. jest cały temat o malowaniu...

5. jak Ci spasuje szerokość to nie widzę przeciwwskazań

6. czarne pasują do czarnych obręczy, kolorowe do kolorowych. no i generalnie się długością różnią, ale to ja już się nie znam.

7. ja bym zostawił, chyba, że bardzo Ci zależy.

1. Myślałem o czymś bardziej V. w sensie dłuższe V. coś w tym stylu http://allegro.pl/obrecz-velocity-b43-ostre-kolo-retrorower-i1314881553.html tylko to trochę drogie jak dla mnie.

Z tym malowaniem to dałoby się jakiegoś linka wywalczyć ? proszę : >

Ja jezdze na roadrunnerach, wytrzymaly dzwon ktorego rama nie przezyla. i tanie są tak samo.

To, że wytrzymały dzwon, to żaden wyczyn, bo jeśli uderzyłeś centralnie przodem, to w 90% przypadków koło jest nienaruszone, a gnie się wideł albo rama. Fizyka ponoć. Ciekawie to wygląda na żywo.

whynot5 chcesz tani stożek, to szukaj http://bikepark.com.pl/index.php?page=kolo-torowe. Ciężka i kiepsko wykonana obręcz, ale wysoka i tania.

Sorry, rozumiem, że ten milimetr ma znaczenie dla Ciebie. (dałeś linka do obręczy ze stożkiem 43 mm, swift arriv ma 42)

Swift Arriv może mieć też chociażby 29 mm http://bikepark.com.pl/index.php?page=swift-arriv-36otw. Dlatego może whynot5 nie ogarnął poprawnie. Kumasz?

Myślcie nielogicznie!:)

http://allegro.pl/1b...1317225299.html

i pozostałe aukcje tego pana. Jak masz mało kasy to albo kupujesz ciężki stożek, albo lżejszą obręcz o niskim profilu jak np. mach cfx.

No i jeszcze masz remerxy taurus i rapid, ale one też są ciężkie i na 30mm

no i może alexrims r450 27mm.

@elberet

zapomniałeś o hedach i corimie :)

polecam taurusy, stożek "w sam raz", w tych arrivach wydaje mi się już trochę za duży, ale to przecież kwestia gustu.

a wagą to się nie przejmuj bo budując "rower po taniości" i tak będzie ważył coś w okolicach 9 kilo więc co za różnica czy 100gram więcej czy mniej...

idzie te zębatki gdzieś w Polsce kupić? Za leniwy jestem na to całe sprowadzanie z hameryki.

Kupowałem właśnie tu http://www.hubjub.co.uk/eai/eai.htm#steeleight

Pracowitość nie ma tu nic do rzeczy, bo kupuje się jak na allegro, ale płacenie przez paypal jest nawet szybsze... Za przesyłkę dwóch zębatek zapłaciłem jakieś 5-6 funtów, doszło chyba w 4 dni.

A co do kupowania w Stanach - w poprzednią niedzielę wieczorem kupiłem na ebay'u klucz, właśnie ze Stanów, bo dystrybutor w Polsce nie miał, w żadnym sklepie też nie znalazłem. W poniedziałek wysłali i w piątek był już u mnie.

Witam, buduję ss/ok jednak natrafiłem na kilka przeszkód:

Wybór piasty:

Kupuję Novateca: Novatec niski kołnierz 36

do niego dodaję zebatkę, która jest w komplecie oraz dokupuję Wolnobieg <klik>

Zębatkę montuję po jednej stronie, kontrzę, wolnobieg po drugiej i jest git.

Mam piaste flip-flop!

Powstały problemy:

1. Rozstaw widełek 130mm piasta 120mm jak zaradzić? Podkładki dystansujące pewnie... Mogę takie kupić w Leroy Merlin? Jak to wygląda :)?

2. Widełki w ramie niestety są ukośne, nie mam możliwości regulacji napiecia łancucha w zaden sposob (taka rama...) Jak temu zaradzić?

Skrócić łancuch imadełkiem, czy może skorzystać z łańcucha półogniwowego? Gdzie taki znaleźć?

3. Korba to biopace nie przejmuje sie tym o ile dam rade wyregulować łańcuch.

4. Zaplatajac nowe koło mogę skorzystać z poprzedniej obreczy, opony i szprych? (retoryka, pewnie tak!)

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrowienia

Mam finanse, mało czasu i nie stać mnie na błedy ;)

Cała gra jest warta świeczki bo mam fajna szosę z super ramą...

emanko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...