kuba206 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 no może, widziałem 3 kurierów na czymś bez przerzutek z hamplami i 2 nie kurierów wszyscy mieli hamulec z przodu, może źle widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whynot5 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam. to chyba temat dla mnie Mam kilka pytań. Od razu mówię że bez szaleństw z kasą. Buduje moje pierwsze ostre kolo na stalowej ramie szosowej. Mam dużo czasu, będę pieścił je na wiosnę. 1. Szukam stożkowych obręczy typu V. Możecie polecić jakieś rozsądne i w rozsądnej cenie ? 28" 2. Co myślicie o piastach novateca ? Myślę o tych w okolicach 100zł za jedną. 3. Chcę oddać ramę do malowania proszkowego. Są jakieś przeciwwskazania co do malowania tym samym sposobem korby, blatu, mostka ? 4. Jak przygotować ramę i części do malowania (po taniości) ? Może jakiś link bo pewnie dużo tego było.. 5. Łańcuch. Na szosie miałem jakiś shimano za 30zł. Chyba trochę słaby jak na ostre kolo ? Był niewiele używany, nie jest jeszcze rozciągnięty. Jak coś nowego to chciałbym czarny 6. Nyple. Wszystkie pasują wszędzie ? bo zależy mi na kolorowych a niewielki wybór. 7. Mam w ramie zaczepy na linki. Co myślicie o ucięciu ich i pobawieniu się trochę pilnikiem żeby wyrównać ? Chciałbym zaznaczyć ze obręcze mają być całe czarne. Przód pod hamulec. Tył bez hamulca. Jak ktoś widział pomarańczowe opony w przyjemnej cenie to też chętnie przygarnę za rozsądną cenę Baaaardzo proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Witam. to chyba temat dla mnie Mam kilka pytań. Od razu mówię że bez szaleństw z kasą. Buduje moje pierwsze ostre kolo na stalowej ramie szosowej. Mam dużo czasu, będę pieścił je na wiosnę. 1. Szukam stożkowych obręczy typu V. Możecie polecić jakieś rozsądne i w rozsądnej cenie ? 28" 2. Co myślicie o piastach novateca ? Myślę o tych w okolicach 100zł za jedną. 3. Chcę oddać ramę do malowania proszkowego. Są jakieś przeciwwskazania co do malowania tym samym sposobem korby, blatu, mostka ? 4. Jak przygotować ramę i części do malowania (po taniości) ? Może jakiś link bo pewnie dużo tego było.. 5. Łańcuch. Na szosie miałem jakiś shimano za 30zł. Chyba trochę słaby jak na ostre kolo ? Był niewiele używany, nie jest jeszcze rozciągnięty. Jak coś nowego to chciałbym czarny 6. Nyple. Wszystkie pasują wszędzie ? bo zależy mi na kolorowych a niewielki wybór. 7. Mam w ramie zaczepy na linki. Co myślicie o ucięciu ich i pobawieniu się trochę pilnikiem żeby wyrównać ? Chciałbym zaznaczyć ze obręcze mają być całe czarne. Przód pod hamulec. Tył bez hamulca. Jak ktoś widział pomarańczowe opony w przyjemnej cenie to też chętnie przygarnę za rozsądną cenę Baaaardzo proszę o pomoc 1. było tysiąc razy - swift arriv, vuelta stylus. Ciężkie, ale wytrzymałe i tanie. 2. było milion razy. 3/4. jest cały temat o malowaniu... 5. jak Ci spasuje szerokość to nie widzę przeciwwskazań 6. czarne pasują do czarnych obręczy, kolorowe do kolorowych. no i generalnie się długością różnią, ale to ja już się nie znam. 7. ja bym zostawił, chyba, że bardzo Ci zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newman88 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Chciałem tylko nadmienić, że jak ostatnio byłem w Poznaniu to... Może trzeba założyć wątek, "Co widziałem w Poz.?!" ;-) Ja kiedyś dawno widziałem takie fajne cudo pod marketem Złoty Grosz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Może trzeba założyć wątek, "Co widziałem w Poz.?!" ;-) Ja kiedyś dawno widziałem takie fajne cudo pod marketem Złoty Grosz... http://4.bp.blogspot.com/_QOA7Ni9G5ng/SS1TGmOGFPI/AAAAAAAAAO4/JJg-GaAKYg4/s1600-h/DSC00563.JPG tutaj ta rama; jeszcze bez lakieru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naimwwa Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ja jezdze na roadrunnerach, wytrzymaly dzwon ktorego rama nie przezyla. i tanie są tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 wszystko oprocz nypli dartmoora było przerabiane miliard razy i zapewne w tym temacie . i jak juz to nyple shadow nie musisz szukac na forum . wpisz w google albo pomyśl logicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whynot5 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 1. było tysiąc razy - swift arriv, vuelta stylus. Ciężkie, ale wytrzymałe i tanie. 2. było milion razy. 3/4. jest cały temat o malowaniu... 5. jak Ci spasuje szerokość to nie widzę przeciwwskazań 6. czarne pasują do czarnych obręczy, kolorowe do kolorowych. no i generalnie się długością różnią, ale to ja już się nie znam. 7. ja bym zostawił, chyba, że bardzo Ci zależy. 1. Myślałem o czymś bardziej V. w sensie dłuższe V. coś w tym stylu http://allegro.pl/obrecz-velocity-b43-ostre-kolo-retrorower-i1314881553.html tylko to trochę drogie jak dla mnie. Z tym malowaniem to dałoby się jakiegoś linka wywalczyć ? proszę : > Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Sorry, rozumiem, że ten milimetr ma znaczenie dla Ciebie. (dałeś linka do obręczy ze stożkiem 43 mm, swift arriv ma 42) nie ma sprawy, proszę http://imgur.com/2KpWH.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Ja jezdze na roadrunnerach, wytrzymaly dzwon ktorego rama nie przezyla. i tanie są tak samo. To, że wytrzymały dzwon, to żaden wyczyn, bo jeśli uderzyłeś centralnie przodem, to w 90% przypadków koło jest nienaruszone, a gnie się wideł albo rama. Fizyka ponoć. Ciekawie to wygląda na żywo. whynot5 chcesz tani stożek, to szukaj http://bikepark.com.pl/index.php?page=kolo-torowe. Ciężka i kiepsko wykonana obręcz, ale wysoka i tania. Sorry, rozumiem, że ten milimetr ma znaczenie dla Ciebie. (dałeś linka do obręczy ze stożkiem 43 mm, swift arriv ma 42) Swift Arriv może mieć też chociażby 29 mm http://bikepark.com.pl/index.php?page=swift-arriv-36otw. Dlatego może whynot5 nie ogarnął poprawnie. Kumasz? Myślcie nielogicznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whynot5 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 Gdzie można kupić Arriv Swift 42mm ? nigdzie nie mogę znaleźć. A może zaproponujecie coś lżejszego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 campa shamal, zonda, vento, atlanta, mavic cosmic jakieś zippy może lightweight też są dość lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 http://allegro.pl/1b...1317225299.html i pozostałe aukcje tego pana. Jak masz mało kasy to albo kupujesz ciężki stożek, albo lżejszą obręcz o niskim profilu jak np. mach cfx. No i jeszcze masz remerxy taurus i rapid, ale one też są ciężkie i na 30mm no i może alexrims r450 27mm. @elberet zapomniałeś o hedach i corimie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ottovsky Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 polecam taurusy, stożek "w sam raz", w tych arrivach wydaje mi się już trochę za duży, ale to przecież kwestia gustu. a wagą to się nie przejmuj bo budując "rower po taniości" i tak będzie ważył coś w okolicach 9 kilo więc co za różnica czy 100gram więcej czy mniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whynot5 Napisano 16 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2010 a co myslicie o tych ? http://fixedfreaks.pl/sklep/obrcze-28q?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=143&category_id=32 warte sa swojej ceny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wiecie co macie z nim zrobić! whynot5 poproś fixedfreaks, oni Ci złożą rower To jest moja rada i porada w temacie rady i porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fpierowski Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 idzie te zębatki gdzieś w Polsce kupić? Za leniwy jestem na to całe sprowadzanie z hameryki. Kupowałem właśnie tu http://www.hubjub.co.uk/eai/eai.htm#steeleight Pracowitość nie ma tu nic do rzeczy, bo kupuje się jak na allegro, ale płacenie przez paypal jest nawet szybsze... Za przesyłkę dwóch zębatek zapłaciłem jakieś 5-6 funtów, doszło chyba w 4 dni. A co do kupowania w Stanach - w poprzednią niedzielę wieczorem kupiłem na ebay'u klucz, właśnie ze Stanów, bo dystrybutor w Polsce nie miał, w żadnym sklepie też nie znalazłem. W poniedziałek wysłali i w piątek był już u mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 a co myslicie o tych ? http://fixedfreaks.pl/sklep/obrcze-28q?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=143&category_id=32 warte sa swojej ceny ? na pewno złożą Ci rower z pomarańczowymi oponami i czarnym wysokim stożkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 ej przestancie , bo chlopaki na czynsz nie beda mieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whynot5 Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wiecie co macie z nim zrobić! whynot5 poproś fixedfreaks, oni Ci złożą rower To jest moja rada i porada w temacie rady i porady. Mam ambicje, zajawke i czuje sie na silach zeby nieco zaglebic sie w temat i zrobic to samodzielnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naimwwa Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 I słusznie, ale to jak masz zajawke to przejrzyj forum! Było o obręczach, oponach, o wszystkim chyba było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angelo105l Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Bardzo ładna piasta do ostrego: http://aukro.sk/item1325190573-mtb-naboje-novatec-a-specialized.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 17 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Bardzo ładna piasta do ostrego: http://aukro.sk/item...pecialized.html Vytunuj si svoj baik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
angelo105l Napisano 18 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Już tuninguje swój bajk ale to będzie moja nowa piasta: http://www.doobybrain.com/2010/04/12/affix-freewheel-and-fixed-gear-hub/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noobek Napisano 19 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Witam, buduję ss/ok jednak natrafiłem na kilka przeszkód: Wybór piasty: Kupuję Novateca: Novatec niski kołnierz 36 do niego dodaję zebatkę, która jest w komplecie oraz dokupuję Wolnobieg <klik> Zębatkę montuję po jednej stronie, kontrzę, wolnobieg po drugiej i jest git. Mam piaste flip-flop! Powstały problemy: 1. Rozstaw widełek 130mm piasta 120mm jak zaradzić? Podkładki dystansujące pewnie... Mogę takie kupić w Leroy Merlin? Jak to wygląda ? 2. Widełki w ramie niestety są ukośne, nie mam możliwości regulacji napiecia łancucha w zaden sposob (taka rama...) Jak temu zaradzić? Skrócić łancuch imadełkiem, czy może skorzystać z łańcucha półogniwowego? Gdzie taki znaleźć? 3. Korba to biopace nie przejmuje sie tym o ile dam rade wyregulować łańcuch. 4. Zaplatajac nowe koło mogę skorzystać z poprzedniej obreczy, opony i szprych? (retoryka, pewnie tak!) Z góry dzięki za pomoc! Pozdrowienia Mam finanse, mało czasu i nie stać mnie na błedy Cała gra jest warta świeczki bo mam fajna szosę z super ramą... emanko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.