G1b0n Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Tak to jest problem. Powiedział mi gościu, że do tego nie kupie ani wkładu suportu, ani tym bardziej już wałka ani korby. Poza tym pedały są na kliny 9mm, których też nigdzie nie mogę znaleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmi Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Tak to jest problem. Powiedział mi gościu, że do tego nie kupie ani wkładu suportu, ani tym bardziej już wałka ani korby. Poza tym pedały są na kliny 9mm, których też nigdzie nie mogę znaleźć. Korbę na kliny jeszcze można kupić, ale lepiej kupić coś na kwadrat. Od 30 zł za używkę i jakieś 40zł za nówkę. Do tego suport włoski na kwadrat do dostania w większości nierenomowanych serwisów. Warto zmienić na kwadrat bo korbę z klinem zajedziesz w ostrym bardzo szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 I że on w tym siedzi długo jest na bieżąco i niema opcji, żebym znalazł coś takiego. Długo i na bieżąco to on chyba w g.. siedzi;) Chyba, że Ty sprawę źle przedstawiasz i nie chodzi o włoski suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Poza tym pedały są na kliny Pedały na kliny? A ja myślałem że już wszystko widziałem w moim życiu i nic mnie nie zdziwi Zapodaj jakieś foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 21 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 widać za krótko w tym siedzisz i nie jesteś na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LocoStar Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Przymierzam się do złożenia pierwszego OK. Choć tak naprawdę będzie to mój pierwszy składany rower w ogóle w związku z czym nie mam zbyt wiele doświadczenia w tym temacie i pytania, które będę zadawał mogą być banalne, ale liczę na wyrozumiałość i pomoc Na początek wpadło mi w oko kilka ram - Rama 1 Rama 2 Rama 3 Mam 177 cm więc wydaje mi się, że powyższe ramy mieszczą się w dopuszczalnym przedziale. Haki mają w miarę dobre, ale nie wie na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę. Widziałem też na allegro, że wiele osób sprzedaje stare, używane kolarzówki takie jak ta - Kolarka Może kupić coś takiego tylko dla samej ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 25 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tylko ta druga jest sensowna w miarę, ale skoro nie miałeś nigdy szosy ani ostrego to wszystko jedno co kupisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Mam pytanko. Mam ramę z prawie pionowymi hakami (niewielki skos). Nie chcę kupowac nowej a chciałbym złożyć sobie na niej ostre (jak nie to pozostaje ss). I czy po zastosowaniu łańcucha z półogniwami nie będzie problemu z jego napięciem??Może robił ktoś tak ostre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Nie powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 poka najpierw te haki. pologniwa to po prostu mniejszy skok, co wcale nie znaczy, ze lancuch jest elastyczny jak guma z majtek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 nie mam ramy teraz w domu, ale hak jest mniej więcej taki http://www.ostrekolo.host.sk/images/dropf-vert.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sucharix Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Witam zgromadzonych Forum przeglądam od dawna ale zdaje się, że to mój pierwszy post więc pozdrawiam. Odnośnie pionowych haków, sam przerabiam to od miesiąca i...: 1)Halflinka nie używałem ale przy pionowych hakach ma tak duży skok (1/2in czyli jakieś 1,27mm) że nic ci to nie da, lepiej pokombinować z ustawieniem blat/zębatka w celu uzyskania odp przełożenia, przede wszystkim dlatego, że takie pier****tko kosztuje a poza tym wyciąga się szybciej niż zwykłe ogniwko, patrz. pkt 2). 2)Łańcuch w początkowej fazie mocno się wydłuża i stanowi to spory problem przy braku regulacji naciągu (vel. pionowe haki), sam mam ten kłopot i przy ostrzejszym lataniu po paru dniach łańcuch mam do wymiany (fakt że dałem za niego 15 zł ale wątpię żeby lepszy model w rozsądnej cenie drastycznie ten czas wydłużył. 3)Na jakiejś www wynalazłem jeden patent który może oddalić na pewien czas konieczność wymiany łańcucha, mianowicie zpiłowanie ośki w miejscu w którym styka się z hakiem ramy, tzn zpiłowanie gwintu, to pozwala na uzyskanie jakiegoś 1mm może więcej, wbrew pozorom potrafi pomóc. Nie wiem czy pomogłem czy przysporzyłem większych wątpliwości, sam miotam się czy przerabiać haki na torowe bo z jednej strony szkoda mi psuć oryginału a z drugiej geometria oryginału idealnie nadaje się na ostre. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 ostatnio wpadła mi w oko ta rama: salsa Casseroll rozmiar haków w tej ramie to 130mm ,pytanie jak najlepiej rozwiązać problem piasty na 120mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 podkładeczki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2010 salsa Casseroll Nie mów że z takiej pięknej touringowej ramy chcesz zrobić ostre koło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 2 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2010 Nie mów że z takiej pięknej touringowej ramy chcesz zrobić ostre koło? nie będę pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 po pierwsze ostre można zrobić nawet na ramie od jawy 350 (tak mi się wydaje) po drugie.... więc zerżnięty projekt z neta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 11 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Konik pozwoliłem sobie przypiąć Twój post jest tutaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/75263-ostrokolowe-faq/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 16 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Czy jak kupie taką zębatke ( http://allegro.pl/item1176508229_zebatka_do_piasty_torowej_novatec_eurobike.html ) to mogę ją nakręcić na piast dostosowaną do wolnobiegu i nakręcić kontre? Chodzi mi o to czy gwinty będą ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 mozesz nakręcić zębatke ale do kontry jest osobny gwint dlatego nie skontrujesz tego zwykłą kontrą zaklej czymś, załóż klin a najlepiej kup novateca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 btw, orientuje się kto, czy chłopaki z Rowerowni na Rozbracie mają loktita? Zajumali mi rower i tera muszę kleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 31 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 loktit nei jest taki drogi , zastepczy jest Technikol o wiele tańszy a to samo dzialanie , Wogole ziomek zaebau zebatke klejem dwuskladnikowym na ksztalt loctite metal i jest jak zaspawana (ale i tak jej nie ufam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 jakiego risera (giętą kiere po polsku) polecacie/używacie? 25.4 bez poprzeczki, nie ameba, bo ma bulwy które mi nie przejdą przez mostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 2 Września 2010 Udostępnij Napisano 2 Września 2010 zoom - nie mam żdanych zastrzeżeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newman88 Napisano 10 Września 2010 Udostępnij Napisano 10 Września 2010 Jaki klej na gwinty polecicie, żeby między innymi zabezpieczyć suport ITAL przed odkręcaniem? Z drugiej strony, czy to reguła że "włoch" się odkręca podczas jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.