Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to jest problem. Powiedział mi gościu, że do tego nie kupie ani wkładu suportu, ani tym bardziej już wałka ani korby.

Poza tym pedały są na kliny 9mm, których też nigdzie nie mogę znaleźć.

Tak to jest problem. Powiedział mi gościu, że do tego nie kupie ani wkładu suportu, ani tym bardziej już wałka ani korby.

Poza tym pedały są na kliny 9mm, których też nigdzie nie mogę znaleźć.

Korbę na kliny jeszcze można kupić, ale lepiej kupić coś na kwadrat. Od 30 zł za używkę i jakieś 40zł za nówkę. Do tego suport włoski na kwadrat do dostania w większości nierenomowanych serwisów. Warto zmienić na kwadrat bo korbę z klinem zajedziesz w ostrym bardzo szybko.

I że on w tym siedzi długo jest na bieżąco i niema opcji, żebym znalazł coś takiego.

Długo i na bieżąco to on chyba w g.. siedzi;) Chyba, że Ty sprawę źle przedstawiasz i nie chodzi o włoski suport.

Przymierzam się do złożenia pierwszego OK. Choć tak naprawdę będzie to mój pierwszy składany rower w ogóle w związku z czym nie mam zbyt wiele doświadczenia w tym temacie i pytania, które będę zadawał mogą być banalne, ale liczę na wyrozumiałość i pomoc ;)

Na początek wpadło mi w oko kilka ram -

Rama 1

Rama 2

Rama 3

Mam 177 cm więc wydaje mi się, że powyższe ramy mieszczą się w dopuszczalnym przedziale. Haki mają w miarę dobre, ale nie wie na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę.

Widziałem też na allegro, że wiele osób sprzedaje stare, używane kolarzówki takie jak ta -

Kolarka

Może kupić coś takiego tylko dla samej ramy?

Mam pytanko. Mam ramę z prawie pionowymi hakami (niewielki skos). Nie chcę kupowac nowej a chciałbym złożyć sobie na niej ostre (jak nie to pozostaje ss). I czy po zastosowaniu łańcucha z półogniwami nie będzie problemu z jego napięciem??Może robił ktoś tak ostre.

Witam zgromadzonych

Forum przeglądam od dawna ale zdaje się, że to mój pierwszy post więc pozdrawiam.

Odnośnie pionowych haków, sam przerabiam to od miesiąca i...:

1)Halflinka nie używałem ale przy pionowych hakach ma tak duży skok (1/2in czyli jakieś 1,27mm) że nic ci to nie da, lepiej pokombinować z ustawieniem blat/zębatka w celu uzyskania odp przełożenia, przede wszystkim dlatego, że takie pier****tko kosztuje a poza tym wyciąga się szybciej niż zwykłe ogniwko, patrz. pkt 2).

2)Łańcuch w początkowej fazie mocno się wydłuża i stanowi to spory problem przy braku regulacji naciągu (vel. pionowe haki), sam mam ten kłopot i przy ostrzejszym lataniu po paru dniach łańcuch mam do wymiany (fakt że dałem za niego 15 zł ale wątpię żeby lepszy model w rozsądnej cenie drastycznie ten czas wydłużył.

3)Na jakiejś www wynalazłem jeden patent który może oddalić na pewien czas konieczność wymiany łańcucha, mianowicie zpiłowanie ośki w miejscu w którym styka się z hakiem ramy, tzn zpiłowanie gwintu, to pozwala na uzyskanie jakiegoś 1mm może więcej, wbrew pozorom potrafi pomóc.

Nie wiem czy pomogłem czy przysporzyłem większych wątpliwości, sam miotam się czy przerabiać haki na torowe bo z jednej strony szkoda mi psuć oryginału a z drugiej geometria oryginału idealnie nadaje się na ostre.

pzdr

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...