Biera Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 zapisywanie całych zdań dużymi literami powszechnie uznawane jest za krzyk, ten natomiast jest sprzeczny z netykietą. nie każ sobie tłumaczyć podstawowych zasad panujących na forach internetowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 krzyk to co innego niż wyzwisko , pozatym powyższe pytanei nei jest zgodne z sensem logicznym . kurde bym to rozpisał wzorem , ale zapomniałem. nie rób off topu panie admin ZmAjDz Mi kOrBy SzEsC rAmIoN PoD rOzStAw 175 NO DaLeJ !! lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Co o tych kółkach sądzicie?? http://allegro.pl/item909333794_komplet_kol_ostre_kolo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 przepraszam ale uważam to za bardzo głupi pomysł, raz ze pod taki blat nie znajdziesz korby , dwa ze łańcuch waży sto ton - ZNAJDZ MI KORBY SZESC RAMION POD ROZSTAW 175 NO DALEJ !! Blat był tylko przykładem, choć rzeczywiście nie zwróciłem uwagi, że na 6 ramion. Chodziło mi o samą idee czy w ogóle tak się da zrobić. Jeśli chodzi o wagę takiego łańcucha to zwykły rowerowy jednorzędowy np Dartmoor waży niecałe 0,4kg, a np do simsona waży ok 0,7kg więc tragedii nie ma... Dzięki sath, bo głównie chodziło mi o rozciągliwość łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 najpierw znajdz zebatke motocyklową pod rozstaw 130 , 135 144 . bo tak to możemy sobie gadać i gadać . wogole walnij łańcuch motocrossowy D.I.D i eloo a jak on bedzie pracowal na koronce tylnej, to juz nie wazne ? przeciez liczy sie tez rozstaw ząbków men Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 2 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 najpierw znajdz zebatke motocyklową pod rozstaw 130 , 135 144 . bo tak to możemy sobie gadać i gadać . wogole walnij łańcuch motocrossowy D.I.D i eloo a jak on bedzie pracowal na koronce tylnej, to juz nie wazne ? przeciez liczy sie tez rozstaw ząbków men kaemes wyluzuj .. to ze pomysł z dupy ,to i owszem ,ale poco sie tak cisnieniowac co do zembatki z motocykla ,to odpowiadając na pytanie -pewnie sie da .. w jakiś sposób -tylko poco ? jest to bzdurne ponieważ ile chcesz jeździc na tym rowerze ?? 30tyś kaemów rocznie ? trzeba sie naprawde sporo nakręcic ,zeby zajechać zebatke typowo szosową ,a co dopiero torową nie mowiac juz o tym ,ze taniej i prościej kupić se jakąkolwiek korbe z jednym blatem a łańcuch -dlaczego nie ? taki z simsona sprawuje sie wysmienicie zimą i na codzień .nie wyciąga się praktycznie wogóle .łyka wszystkie możliwe ząbki od rowerów ,tylko jest nieco głośny. ale zato jest totalnie niewrażliwy na sól ,wodę i skidy.300 gramów więcej jest dla mnie zupełnie bez róznicy ,w porównaniu do korzysci jakie oferuje w zamian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steve Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 kaemes wyluzuj .. to ze pomysł z dupy ,to i owszem ,ale poco sie tak cisnieniowac co do zembatki z motocykla ,to odpowiadając na pytanie -pewnie sie da .. w jakiś sposób -tylko poco ? jest to bzdurne ponieważ ile chcesz jeździc na tym rowerze ?? 30tyś kaemów rocznie ? trzeba sie naprawde sporo nakręcic ,zeby zajechać zebatke typowo szosową ,a co dopiero torową nie mowiac juz o tym ,ze taniej i prościej kupić se jakąkolwiek korbe z jednym blatem a łańcuch -dlaczego nie ? taki z simsona sprawuje sie wysmienicie zimą i na codzień .nie wyciąga się praktycznie wogóle .łyka wszystkie możliwe ząbki od rowerów ,tylko jest nieco głośny. ale zato jest totalnie niewrażliwy na sól ,wodę i skidy.300 gramów więcej jest dla mnie zupełnie bez róznicy ,w porównaniu do korzysci jakie oferuje w zamian Nie chciałem nikogo denerwować swoimi pomysłami:] Chodziło mi głównie o zmianę łańcucha np na taki z simsona. Tyle tylko, że nie wiedziałem czy pod zwykły blat podejdzie, więc narodził się w głowie plan o zmianie zębatki na motocyklową:] Myśli rozwiane, dziękuje za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Czy pod piastę (standard IS) pod tarczę dobra będzie ta koronka http://allegro.pl/item910731759_zebatka_ostre_kolo_16z_szerokosc_1_8.html ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Czy pod piastę (standard IS) pod tarczę dobra będzie ta koronka http://allegro.pl/item910731759_zebatka_ostre_kolo_16z_szerokosc_1_8.html ?? Tak, mam ją i polecam. Łańcuch 1/8". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 a co o tych kółkach sądzicie?? http://www.allegro.pl/item905939889_komplet_kol_ostre_kolo.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a197 Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 http://allegro.pl/item900289763_rower_szosowy_rama_szosowa_ktm_na_kola_28_cali.html czy to jest dobra baza na ostre? obawiam się troche rozmiaru, mam 170 cm, nie jest rama na mnie za duża?....pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
travisb Napisano 3 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 http://allegro.pl/item900289763_rower_szosowy_rama_szosowa_ktm_na_kola_28_cali.html czy to jest dobra baza na ostre? obawiam się troche rozmiaru, mam 170 cm, nie jest rama na mnie za duża?....pozdrawiam Będzie za duża na Ciebie. Tzn zależy jak lubisz jeździć. Na tej ramie byś leżał Pod swój wzrost szukaj ramy z rurką poziomą o długości 54cm. Do tego mostek max 10cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ten ktm to jest jakiś totalny turystyk, będzie bardzo spokojny i stateczny. i ma obrzydliwe haki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a197 Napisano 4 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2010 ok, dzięki za odpowiedź.....szukam więc dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maddmaciek Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Doradźcie Mi: mam rozstaw haków z tyłu 136 mm i nie wiem co robić? nie moge znaleźć takiej piasty.Moja obecna to piasta pod przerzutki (moze ja da sie jakos przerobic?) wiem ze moge haki wymienic ale jestem z krakowa a tu nie ma takich speców .Od kilku miesięcy zgłebiam wiedze na temat ostrego i powoli przerabiam stara kolarke ale od miesiaca stanołem w miejscu z tylna piasta.!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 8 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2010 Doradźcie Mi: mam rozstaw haków z tyłu 136 mm i nie wiem co robić? nie moge znaleźć takiej piasty.Moja obecna to piasta pod przerzutki (moze ja da sie jakos przerobic?) wiem ze moge haki wymienic ale jestem z krakowa a tu nie ma takich speców .Od kilku miesięcy zgłebiam wiedze na temat ostrego i powoli przerabiam stara kolarke ale od miesiaca stanołem w miejscu z tylna piasta.!! http://allegro.pl/item916330365_piasta_tylna_echo_sl_32h_ostre_kolo.html są takie piasty tej firmy z rozstawem 135mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maddmaciek Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 http://allegro.pl/item916330365_piasta_tylna_echo_sl_32h_ostre_kolo.html są takie piasty tej firmy z rozstawem 135mm jest to jakies rozwiazanie tak jak piasty phill wooda tylko strasznie kosztowne nie wiem czy juz bardziej sie nie oplaca za 150 zl wymienic haki i wtedy moge kupic standardowa teraz piaste 120 mm ktora kiedy moge wykorzystac do nastepnej ramy. a czy takie rozwiazanie http://allegro.pl/item882808225_reduktor_na_single_speed_ss_a2z_16t_i_18t_okazja.html wchodzi w gre? jest to stare kolo z piasta shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johndoe2 Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Nie wiem kto ci to zrobi za 150zł, bo to nie tylko haki trzeba przelutować, ale cały tylny trójkąt żeby zmniejszyć rozstaw z 135 na 120. Nawet jak by ci się udało kogoś za 150zł znaleźć, to kolejna 100 idzie na malowanie. Tak czy inaczej novatec czy miche zmieszczą się w rozstawie 135mm, problem będziesz mieć co najwyżej z linią łańcucha. Lepiej znajdź sobie ramkę z długimi hakami, rozstawem 12x mm na alledżro i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
travisb Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Doradźcie Mi: mam rozstaw haków z tyłu 136 mm i nie wiem co robić? nie moge znaleźć takiej piasty.Moja obecna to piasta pod przerzutki (moze ja da sie jakos przerobic?) wiem ze moge haki wymienic ale jestem z krakowa a tu nie ma takich speców .Od kilku miesięcy zgłebiam wiedze na temat ostrego i powoli przerabiam stara kolarke ale od miesiaca stanołem w miejscu z tylna piasta.!! Dopiero wstałem i jeszcze nie do końca kontaktuję, ale ... nie możesz na oś piasty dać podkładek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maddmaciek Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Dopiero wstałem i jeszcze nie do końca kontaktuję, ale ... nie możesz na oś piasty dać podkładek ? moze i moge ale moja wiedza nie obejmowala takiej mozliwosci poki co wiem ze mam 136mm rozstawu i nie ma juz takich piast w miare przystepnej cenie.Czyli jak kupie standardowa teraz piaste ostro kolowa 120 mm to jakies podkladki mi ja do 136 przypasuja? sorry za taki trywializm ale dopiero sie ucze ze tak to nazwe "rowerowego rzemiosła" Nie wiem kto ci to zrobi za 150zł, bo to nie tylko haki trzeba przelutować, ale cały tylny trójkąt żeby zmniejszyć rozstaw z 135 na 120. Nawet jak by ci się udało kogoś za 150zł znaleźć, to kolejna 100 idzie na malowanie. Tak czy inaczej novatec czy miche zmieszczą się w rozstawie 135mm, problem będziesz mieć co najwyżej z linią łańcucha. Lepiej znajdź sobie ramkę z długimi hakami, rozstawem 12x mm na alledżro i po problemie. w toruniu w bio bike moga to zrobic a malowanie to juz kwestia 2rzedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
travisb Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 moze i moge ale moja wiedza nie obejmowala takiej mozliwosci poki co wiem ze mam 136mm rozstawu i nie ma juz takich piast w miare przystepnej cenie.Czyli jak kupie standardowa teraz piaste ostro kolowa 120 mm to jakies podkladki mi ja do 136 przypasuja? sorry za taki trywializm ale dopiero sie ucze ze tak to nazwe "rowerowego rzemiosła" Hm... To chyba logiczne, że jak masz coś wąskiego i chcesz to wsdzić w coś szerokiego, to możesz 'luz' zminimalizować wypełniając go czymś ;-) Tak obrazowo i wprost mówiąc. Ktoś tu chyba nie czytał FAQ'a ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 To już kolejna osoba, która pyta o takie rzeczy. Czy naprawdę nie można poszukać informacji na ten temat? Na forum już to było na pewno pisane, poza tym w innych źródłach też są takie informacje. Sam całkiem niedawno pisałem o używaniu dystansów, podkładek, tulejek (czy jak to zwał) to regulacji szerokości piast i dopasowaniu ich do widełek. To było w tym roku już, a nawet i może w tym miesiącu. Wystarczy troche chęci, a nie od razu wybór najprostszej drogi. Ja sam zawsze chętnie się wypowiadam i doradzam, ale przecież nie można po 100 razy tego samego pisać. Na początek radzę poznać budowę roweru i poszczególnych elementów składających się na niego. Wystarczy 5 minut, żeby zapoznać się z budową różnych typów piast. Znająć konstrukcję takiej piasty chyba automatycznie powinna nasunąć się myśl jak ją ewentualnie poszerzyć i dopasować do widełek. http://www.forumrowerowe.org/topic/33544-budowa-ostrego-koa-rady-i-porady/page__st__800 Proszę, 4 strony wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maddmaciek Napisano 10 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 To już kolejna osoba, która pyta o takie rzeczy. Czy naprawdę nie można poszukać informacji na ten temat? Na forum już to było na pewno pisane, poza tym w innych źródłach też są takie informacje. Sam całkiem niedawno pisałem o używaniu dystansów, podkładek, tulejek (czy jak to zwał) to regulacji szerokości piast i dopasowaniu ich do widełek. To było w tym roku już, a nawet i może w tym miesiącu. Wystarczy troche chęci, a nie od razu wybór najprostszej drogi. Ja sam zawsze chętnie się wypowiadam i doradzam, ale przecież nie można po 100 razy tego samego pisać. Na początek radzę poznać budowę roweru i poszczególnych elementów składających się na niego. Wystarczy 5 minut, żeby zapoznać się z budową różnych typów piast. Znająć konstrukcję takiej piasty chyba automatycznie powinna nasunąć się myśl jak ją ewentualnie poszerzyć i dopasować do widełek. http://www.forumrowerowe.org/topic/33544-budowa-ostrego-koa-rady-i-porady/page__st__800 Proszę, 4 strony wcześniej. Dzieki za rade. Masz racje, wcześniej o tym pisaliscie ale z tym ze w 5 min mozna poznac budowe roweru rodzaje piast i jak funkcjonuje ich regulowanie to z tym sie nie zgodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coalka Napisano 16 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2010 Mam piaste miche, nie zmieniałam na dłuzsza ośke orginalna wystarcza na styk (135mm tez mam roztaw)! Potrzeba troche podkładek z kazdej strony (sklep z mat zelaznymi, chyna ze chcesz ładne i masz kase to ebay, albo tulejki z innych piast na tył i wyregulowac odstepy, by linia koła była w środku ramy (ja sie bawiłam z dwie godziny przekładajac po jednej podkładne z jednej strony na druga i przesuwajac i 1mm oske, duzo zabawy i cirpliwości ale wyszło) Najlepiej jeśli dodasz 135mm plus grubosc obu haków tylnich, plus dlugosc obu nakretek (no mozesz dodac po 1mm z kazdej strony zeby ci oska wystawała tyle przynajmniej poza srube ja wszystko sręcisz) jesli oska bedzie miła długosc taki jak syma twojego wyniku lub większa - mozesz z poworzeniem sie bawic jedna rada, lepiej miec piaste która nie ma łozysk kulkowych - bo sie mozna wsciec i mozesz zepsuc miski, regulujac dokrecanie konusów np 10 razy, plus dokrecanie potem na maksa koła tylnego... to tyle. A i jeszcze jedno, najlepiej jesli juz bedziesz miał zamontowaną korbe z blatem, łatwiej ci bedzie znależc linie by łańcuch był prosto( ew dobrac odpowiednia długośc suportu, jesli sie nie da. bo moze sie nie dac jesli masz za szeroką oś w suporcie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a197 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Jak wykręcić „to”- zdjęcie poniżej, siedzi w mufie suportu......... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/09f6dfdc67a34205.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.