sath Napisano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Mam pytanko. W jednym ze swoich kółek na piaście tradycyjnej (czyli kulki, konusy, przeciwnakrętki i te sprawy) wymieniałem ostatnio ośkę - niestety miałem tylko taką o 1 cm krótszą. Po złożeniu piasty i założeniu koła na widelec, okazuje się, że śruby trzymają na 3/4 gwintów. Pytanie do was - czy w PRZEDNIM kole mogę tak zostawić? Czy jestem zbyt dużym ryzykantem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johndoe2 Napisano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Wg mnie spokojnie możesz jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicok Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 jaki lancuch sie daje na ostre koło? chodzi mi o jego grubość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 jaki lancuch sie daje na ostre koło? chodzi mi o jego grubość. http://allegro.pl/item873418038_gruby_lancuch_142gr_najtaniej.html ten sie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skeletor Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Wydaje mi się że 1/8, ale to zależy od koronek jakie masz. Jak masz tą grubszą koronkę, dedykowaną do napędu 1 biegowego to 1/8. Mam problem z usunięciem uchwytu na dynamo. Widelec jest chromowany, a ten uchwyt styka się z widełkami tylko w jednym miejscu (nie jest ono zawinięte w koło jednego ramienia jak w niektórych turystykach, tylko jest przyłożone i przyspawane (podejrzewam że fabrycznie)). Samo usunięcie tego nie stanowi elementu (brzeszczotem delikatnie postaram się to usunąć), jednak jak usunąć nierówności (na pewno jakieś zostaną). Co polecacie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Wydaje mi się że 1/8, ale to zależy od koronek jakie masz. Jak masz tą grubszą koronkę, dedykowaną do napędu 1 biegowego to 1/8. Mam problem z usunięciem uchwytu na dynamo. Widelec jest chromowany, a ten uchwyt styka się z widełkami tylko w jednym miejscu (nie jest ono zawinięte w koło jednego ramienia jak w niektórych turystykach, tylko jest przyłożone i przyspawane (podejrzewam że fabrycznie)). Samo usunięcie tego nie stanowi elementu (brzeszczotem delikatnie postaram się to usunąć), jednak jak usunąć nierówności (na pewno jakieś zostaną). Co polecacie?? szpachla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 poxipol szlifierka i hcuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZacharO Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 jakie polecacie podkladki zeby zrobic z novateca tył 126mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fyl Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 do mojego novatec'a wsadziłem dwie zwykłe podkładki po każdej stronie dostępne chociażby w Castoramie, nie chciałbym skłamać, chyba rozmiar M6 ale tego nie jestem pewien. metoda prób i błędów. wiadomo lepiej mieć takie podkładki które nie są z każdej strony "czyste" czyli takie z jakimiś nacięciami, żeby podczas odkręcania śruby podkładka nie ślizgała się po hakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
painmaker Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 i nie rozkręca ci się piasta?? są dostępne dodatkowe nakrętki na piastę... ale jeszcze nie wiem gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZacharO Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a te co sa przy samych hakach np w przednich piastach mtb podejda? one gdzies po 2mm maja tylko czy gwint podejdzie zeby je nakrecic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 a te co sa przy samych hakach np w przednich piastach mtb podejda? one gdzies po 2mm maja tylko czy gwint podejdzie zeby je nakrecic... Gwint ci raczej nie podejdzie, bo w większości piast masz zasadę - przód M9/tył M10. Do regulacji szerokości powinno stosować się takie dystanse: lub zwykłe podkładki, które dostaniesz w każdym sklepie typu Praktiker i innych narzędziowych. Możesz też zastosować nakrętki, ale kiedyś czytałem, że niekorzystnie wpływają na siłę z jaką całość ściska piastę. Poza tym, jeśli umieścisz je za przeciwnakrętką (w stronę piasty) to nie masz możliwośći odpowiedniego skręcenia całości. Nie wiem jak to wytłumaczyć dokładnie. Jeśli upierasz się przy nakrętkach, to musisz je nabyć w sklepie rowerowym, bo gwinty nakrętek w Praktikeropodnych sklepach są z reguły szersze niż te w śrubach stosowanych w rowerach. Osobiście nie widzę plusów w stosowaniu nakrętek jako elementów poszerzających szerokość. Choć sam takie miałem z braku innych Uważam, że jak już masz te Novateci, to powinieneś zrobić coś w stylu: Pliki graficzne z velosolo.co.uk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZacharO Napisano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 tuleje beda dobrym pomyslem - leci plusik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mordiz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 heja : ) co myślicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/item874221879_kpl_szosa_rodi_kronos_tyl_ostre_e_hub_czarne.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 heja : ) co myślicie o tym zestawie ? http://allegro.pl/item874221879_kpl_szosa_rodi_kronos_tyl_ostre_e_hub_czarne.html Jeżdżę aktualnie na podobnym napędzie (piasta pod tarcze) i sprawdza się bardzo dobrze. EDIT: kurde wywaliłem epistołę, o tych piastach, a dopiero teraz skapnąłem się, że to całe koła. Więc teraz napiszę krótko tak - są przeciwnicy i zwolennicy takiego rozwiązania jak to przedstawione. Dla jednych to świetne rozwiązanie, bezobsługowe i solidne. Dla innych dziwny wynalazek i obraza idei rowerów torowych/fixów. Decyzja należy do Ciebie:) Od razu Ci napiszę, że jeśli się zdecydujesz, to olej tą z aukcji i kup osobno zębatkę u http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2562024. To są najlepsze takie zębatki, profesjonalnie wycinane i obrabiane cnc. Innym słowem od początku robione pod to rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mordiz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 właśnie to są całe koła .. bo jeszcze jest coś takiego : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=891651312 I korba mi sie podoba : http://www.allegro.pl/item891651398_torowa_korba_48z_nowa_truvativ_touro_1_1_suport.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Co do tej korby - mi byłoby szkoda wywalić tyle kasy, bo po prostu nie jest tego warta (zwłaszcza, że design Touro, albo raczej jego brak, do mnie nie przemawia), za 300zł można mieć lepsze części. Nie znam Twojej koncepcji (klasyka czy street/urban), ale za taką sumę poszukałbym czegoś ciekawszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Od razu Ci napiszę, że jeśli się zdecydujesz, to olej tą z aukcji i kup osobno zębatkę u http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2562024. To są najlepsze takie zębatki, profesjonalnie wycinane i obrabiane cnc. Innym słowem od początku robione pod to rozwiązanie. Specjalnie zalozylem konto tutaj zeby Ci podziekowac za to info, szukalem takich zebatek i bylem przekonany ze oprocz Velo Solo nie ma niczego innego. Takze dzieki i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Specjalnie zalozylem konto tutaj zeby Ci podziekowac za to info, szukalem takich zebatek i bylem przekonany ze oprocz Velo Solo nie ma niczego innego. Takze dzieki i pozdrawiam! Są jeszcze na puremessenger.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mordiz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 A co proponujesz za taką kase? Koncepcja ? coś nowoczesniejszego. nie wiem jak sie okreslić. Coś takiego : http://hipsterkiller.files.wordpress.com/2009/02/cinelli-vigorelli-x-mash-sf-fixed-gear-bike-1.jpg ramę już mam o zbliżonym geo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Specjalnie zalozylem konto tutaj zeby Ci podziekowac za to info, szukalem takich zebatek i bylem przekonany ze oprocz Velo Solo nie ma niczego innego. Takze dzieki i pozdrawiam! Ja też byłem przekonany, że VeloSolo to będzie jedyne słuszne rozwiązanie. Na szczęście pojawił się producent. Mogę tylko dodać, że mam od nich takową zebatkę (16z 1/8) i mogę z całym przekonaniem polecić. Są jeszcze na puremessenger.pl Bez porównania, jeśli chodzi o jakość i wykonanie. Chyba, że mają obecnie inne niż te, które są na www zaprezentowane. Nie chce robić antyreklamy, ale ktoś z posiadaczy pisał mi, że nie są także zbyt "równo" nawiercane. Propos Touro to też mi ta korba jakoś wybitnie nie podchodzi. Ale co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Bez porównania, jeśli chodzi o jakość i wykonanie. Chyba, że mają obecnie inne niż te, które są na www zaprezentowane. Nie chce robić antyreklamy, ale ktoś z posiadaczy pisał mi, że nie są także zbyt "równo" nawiercane. Obecnie mam zebatke puremessenger. Akurat trafila mi sie krzywo nawiercona, ale nie moge powiedziec nic zlego o tej firmie, mam kolo od Slawka i jest super, zebatke moglbym pewnie reklamowac, nie zrobilem tego i jezdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Obecnie mam zebatke puremessenger. Akurat trafila mi sie krzywo nawiercona, ale nie moge powiedziec nic zlego o tej firmie, mam kolo od Slawka i jest super, zebatke moglbym pewnie reklamowac, nie zrobilem tego i jezdze. Swego czasu na tym forum sir Grabarz pisał jak trudno nawiercić taką zębatkę "domowymi sposobami" tak żeby po założeniu kręciła idealny okrąg. Te zębatki, które poleciłem wycinane są na maszynie CNC, więc krzywo nawiercona się nie trafi. Puremessenger na pewno daje radę, nie przeczę. Nie będę jednak sprawdzał, bo jestem zadowolony z tego co mam;) Już koniec o zębatkach wierconych, bo niedługo zjawią się torowcy i będą nas bić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mordiz Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Rozumiem ze zębatka przytwierdzona do mocowania pod tarcze nie jest chwalona ? : ) Aż tak złe jest to rozwiązanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 23 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Obecnie mam zebatke puremessenger. Akurat trafila mi sie krzywo nawiercona, ale nie moge powiedziec nic zlego o tej firmie, mam kolo od Slawka i jest super, zebatke moglbym pewnie reklamowac, nie zrobilem tego i jezdze. Przyjedź lepiej na polo - pogadamy Miałem również kiedyś zębatke od Kury, gdy jeszcze nie miał sklepu PM, nawiercona również była krzywo, nie wiem jak jest teraz. Koła na piastach pod tarczę są dobre - bo nie musisz się męczyć z odkręcającą kontrą czy zębatką (ale jak już kupować piaste to na maszynach) . gdybym okazyjnie nie kupił novateca nadal bym śmigał na tarczy. Koła zaplatane u niego są mega spoko, mam już półtora roku - przeżyło tylko jedno centrowaie po spotkaniu z autem i nadal jest proste, mimo szprych z nyplami w cenie 25zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.