Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilka niejasności związanych z napędem. Będę wdzięczny za wskazówki.

Z przodu zostawiłem sobie korbę z oryginału (Aero Coronado) 52T, no i teraz zastanawiam się jaka koronka na tył: 16, 18 ..?? Kolejna zagwozdka to, czy pod szeroki, czy pod wąski łańcuch ..?

Obecnie skłaniam się ku koronce 18T pod wąski. Rower będzie wykorzystywany do codziennej jazdy do pracy (miasto Poznań), min 15km dziennie. Sam nie wiem, która opcja w moim przypadku będzie bardziej ekonomiczna przy dłuższym użytkowaniu ..?

Bierz szeroki. łańcuch - kupisz bmx'owy kmc z-410 (najtańszy, jak ma być ekonomicznie) i mozesz smigac.

a co do koronki to brałbym 18T chociaz zalezy jakim jest wyczynowcem 2.88 na początek wydaje mi się duże i może zniechęcić Twoje podjaranie ostrym.

Decydując się na szeroki łańcuch muszę założyć też specjalną koronkę ..? Jakie są ceny..? Mam szukać jakiejś BMX-owej?

To jakie przełożenie na początek ..? Dodam, że nie będę pokonywał dużych wzniesień. Kondycja i siła na średnim poziomie ;-) Poruszanie się tylko po mieście.

blat zostaw , taki jaki masz, a koronke na tył poproś na szeroki łańcuch i tyle .

Gurek , z410 to łańcuch do składaków ! ;)

2.88 spokojnie da radę, to nie jest jakieś megamocne przełożenie.

Co do ekonomicznego łańcucha to polecam shimano nexus - szeroki jednorzędowy i kosztuje chyba kolo 25zł.

ja obecnie śmigam na 52x18 na początek to lepsze rozwiązanie. może troszkę wolniejsze ale 55 wyciągnie się. poza tym po mieście dużo hamowania a nauczyć się szybko hamować lepiej jest uczyć się na miękkim przełożeniu. a jak się wyćwiczysz zawsze możesz kupić 16 i skrócić łańcuch gorzej go potem sztukować (zawsze lepiej skrócić jak sztukować)

a zkatać się jak będziesz chciał to i na tym można wystarczy przez 3 skrzyżowania się z samochodem pośćgać :)

ja obecnie śmigam na 52x18 na początek to lepsze rozwiązanie. może troszkę wolniejsze ale 55 wyciągnie się. poza tym po mieście dużo hamowania a nauczyć się szybko hamować lepiej jest uczyć się na miękkim przełożeniu. a jak się wyćwiczysz zawsze możesz kupić 16 i skrócić łańcuch gorzej go potem sztukować (zawsze lepiej skrócić jak sztukować)

a zkatać się jak będziesz chciał to i na tym można wystarczy przez 3 skrzyżowania się z samochodem pośćgać ;)

Ja nie musiałem skracać łańcucha po zmianie z 18 na 16 z tyłu, jak nie masz osi piasty przy samym końcu haka to nic nie będziesz musiał z łańcuchem robić, przesunie się najwyżej o parę mm.

witam,

moja kombinowana piasta pod wolnobieg już się kończy więc trzeba by złożyć porządne koło, mam kilka pytań.

lepiej składać koło na miche czy piasta pod tarczę (podobają mi się śrubki którymi się przykręca zębatkę), może skrobnąć się na mack'a (albo coś innego).

nie robię dużych przebiegow max 10km dziennie, ale jeżdżę na rowerze nie zaleznie od warunków pogodowych i temperatury.

jestem leniwy i nie dbam o czystość roweru, nie chce mi się też za często kontrolować stanu sprzętu (dokręcać śrubek, kontr, itp.).

dlatego wole wydać na koło więcej kasy ale nie myśleć o tym że jak 1 w tyg nie posprawdzam wszystkiego to mogę mieć problem z zatrzymaniem.

chciał bym żeby koło tyło zaplecione na 3 lub 4 krzyże i słoneczko z drugiej strony, czy będzie z tym jakiś problem, może z jakiegoś powodu to złe rozwiązanie?

mam 173cm wzrostu. jaki rozmiar ramy będzie dla mnie najlepszy i szukam takiej ramy

pozdrawiam KUBA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...