Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z mufa suportu byłem pewny że jest tam gwint angielski kupiłem wkład suportu i mam mały problem a nawet duży ;) bo wkład suportu ma jedną miskę z gwintem lewoskrętnym a drugą z prawoskrętnym a w mojej ramie są 2 gwinty prawoskrętne i teraz pytanie czy dobierze się cos do takiej mufy czy jest to jakiś wynalazek robiony w jednej firmie w danym czasie i z ramy nic nie będzie ;)

Witam Panowie,

ja się wiąże z takim problemem - otóż po zmianie ramy ciężej mi się pedałuje. i nie jest to zmiana z torowej na szosową czy inaczej. Są to prawie bliźniacze ramy szosowe. Kiedyś miałem takie problemy ale to była wina piasty - stary Record (chyba jedyna piasta torowa w Toruniu w zeszłym roku, która nie kosztowałaby 400zł) - stożki nieoryginalne jakieś, "zaciągały" piastę i ledwo z miejsca ruszałem. Regulowałem to i miałem znowu spokój. Kiedy po roku stwierdziłem, że koniec z tym i zamawiam piastę miśka, moja ukochana rama pękła. Popłakałem popłakałem, ale też musiałem kupić nową ramę co oddaliło perspektywę kupna nowej piasty. No i wymieniłem tą ramę. Śmigam dużo na rowerze i duże dystanse nie stanowiły dla mnie problemu. Po zmianie ramy po 80 km ledwo wszedłem do domu po schodach. Następnego ranka poszedłem sprawdzić co jest. Piasta toczy się idealnie, suport też. Jedynym mankamentem był troche wyciągniety łańcuch, nie wchodził do końca na zęby. No ale zakupiłem nową bransoletkę i wymieniłem. Jeszcze nie jechałem dużego dystansu ale na krótkim nie czuje różnicy. Nadal wydaje mi się jakbym miał współczynnik 3,5 a nie 2,9. Troche się rozpisałem opowiadając historie całego życia, ale może jakieś sprawny umysł domyśli się co może nie chodzić albo chodzić tak jak nie powinno. Mam nadzieję, że to winna łancucha była i teraz wróci wszystko do normy.

Musiałbyś napisać co znaczy "prawie bliźniacze" ramy. Czasem prawie robi wielką różnicę jak wszyscy wiemy :)

A co do łańcucha to wnioskuję, że jeśli miałeś ten sam w starym sprzęcie i napiąłeś go tak samo, to nie powinien mieć wpływu na jazdę. Chyba, że zmieniałeś coś jeszcze albo inaczej go napiąłeś (za mocno?), to wtedy na pewno miało to odczuwalny wpływ na dłuższym dystansie.

Wymiary są takie same, geometria na moje laickie oko wygląda tak samo. Po zmianie ramy jeszcze trochę jeździłem więc łancuch mógł rozciągnać się jeszcze trochę, ale właśnie nie wiem czy to by wpłyneło.

Ramka R.I.P:

http://img148.imageshack.us/i/dsc06564i.jpg/

Nowa rama:

http://img213.imageshack.us/img213/9057/dsc06590a.jpg

zastanowie się nad tematem, teraz napisze że jeżeli pomiędzy ramami nie ma dużej różnicy geo to i w jeździe tego nie odczujesz... dziwne to troche, może ci sie wydaje :P??

zmieniłeś mostek i kiere, przez złą(inną) pozycje też mogłeś sie bardziej zmęczyć...

Wykluczam "wydawanie się". Mam taką sanfransiscową :P górkę przed domem, i wcześniej podjeżdzałem pod nią jak młody bóg,a teraz mam problemy żeby ją pokonać.

edit.

miałem ten set kierownica+mostek w niebieskiej ramie przed pęknięciem więc to nie to.

Hehe też miałem napisać o efekcie "wydawania". To naprawdę całkiem możliwe, psychika ma czasem spory wpływ na takie odczucia. Ale przecież nie będziemy Ci wmawiać, że wszystko ze sprzętem na 100% w porządku. Miałem napisać, że to przez mostek i kierę, bo pozycja faktycznie jest inna, ale skoro piszesz, że w starym też miałeś taki zestaw, to pozostaje już tylko ten łańcuch.

Miałeś jakąś przerwę w jeżdżeniu pomiędzy tymi sprzętami?

Nic innego już wpłynąć tak drastycznie nie może na twoją wydajność, chyba, że tamta rama była nasączona magią ;)

Hehe to wydawanie jest ciężkie do zanalizowania. Ale czy ból kolan też bym sobie wbijał - to chyba mój największy koszmar nocny :blink: , brak możliwości jeżdzenia przez kolana. Hmm jutro walnę więcej klocków to zobacze czy coś się zmieniło. Ze wszytskiego wychodzi, że chyba bardziej potrzebuje psychologa niż znawcy rowerów.

Dzięki i pozdrawiam

sprawdź koronki , przednią piaste i napięcie łąncucha .

BTW. bardzo łądna rama pinarello , Widelec ze starej ramy poległ ? jeśli nie to wsadź go do nowej i bdzie ślicznie.

Nie poległ, ale brakuje mu tak z 0,5 cm żeby można było go bezpiecznie zamontować. Dzisiaj już jeżdziłem, jest dużo dużo lepiej, choć to nie to co na niebieskiej ramie. Widocznie tamta miała moc :thumbsup:

nowy suport kinex (wkręcony dobrze- sprawdzane przy wkręcaniu),nowy blat dura ace 42T,nowy sprocket 15t,nowy łańcuch kmc 710,stare tylko korby fsa vero...pomimo to łańcuch nadal nierównomiernie napięty w zależności od położenia korb.

jakieś pomysły bo ja wysiadam :) ?

Chcę kupić ramę do ostrego koła, jestem niestety kompletnym laikiem i nie wiem na co oprócz poziomych haków muszę zwrócić uwagę. Czy rama z "włoskim gwintem" będzie odpowiednia http://allegro.pl/item744585409_klasyk_cinelli_roz_56_cm.html (czy znajdę odpowiednie części w polskich sklepach). Znalazłem też taką ramę, może ta będzie lepsza http://allegro.pl/item741749999_dunska_wuscigowa_rama_schroder.html

Chcę kupić ramę do ostrego koła, jestem niestety kompletnym laikiem i nie wiem na co oprócz poziomych haków muszę zwrócić uwagę. Czy rama z "włoskim gwintem" będzie odpowiednia http://allegro.pl/item744585409_klasyk_cinelli_roz_56_cm.html (czy znajdę odpowiednie części w polskich sklepach). Znalazłem też taką ramę, może ta będzie lepsza http://allegro.pl/item741749999_dunska_wuscigowa_rama_schroder.html

Ramy które podałeś są ok, ale różnią się znacznie rozmiarem (ceną też :)) - 4 cm to przepaść jeśli chodzi o rozmiar ramy szosowej. Musisz poszukać na necie stron o dobieraniu rozmiaru ramy. Zacznij jednak od tematu http://www.forumrowerowe.org/topic/48601-vademecum-kupujacego-pierwsza-ramarower-pod-ostre/, tam jest podstawowe info.

Jeśli chodzi o gwint włoski to jest to kwestia suportu. Raczej nie ma problemu. Na pewno dostaniesz na allegro od użytkownika centy55.

wielkość ramy

http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/compact_road_frame_size.html

oraz teksty od których zapewne większość z nas zaczynała, nawet jeżeli w pewnych kwestiach są nieaktualne to warto przeczytać

http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/ostrekolo.html

http://www.kolarstwo-szosowe.gda.pl/fixed_gear.html

i w polskich sklepach, znajdziesz odpowiednie części, jak coś to wszystkich wskazówek szukaj na forum, a jak nie znajdziesz pytaj...

Witam się na forum!

Jakiś czas temu zainteresowałem się ostrym i niedawno udało mi się kupić za nieduże pieniądze ramę szosową Gazelle. Jak się później okazało, rama jest na rurach Reynolds 531, więc chyba nie tak źle.

Zakup był jednak dosyć spontaniczny i w związku z tym pojawiło się kilka wątpliwości. Najważniejsza z nich to wielkość ramy. Jest to rama 58cm, natomiast w zależności od źródeł znajduję, że do mojego wzrostu (180cm) powinienem mieć ramę - i tu pojawiają się rozbieżności od 54cm do 58cm.

Dodam, że do tej pory jeżdżę na klasycznym mieszczuchu na kołach 28"z ramą 60cm i swobodnie mogę stanąć ponad nią (jakieś 2-3cm do krocza).

Czy w przypadku ramy szosowej ma to duże znaczenie? Zostawić tą ramę i inwestować w nią dalej, czy może sprzedać i poszukać czegoś mniejszego? Ile może być warta taka rama gdybym sprzedawał?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc.

Witam się na forum!

Jakiś czas temu zainteresowałem się ostrym i niedawno udało mi się kupić za nieduże pieniądze ramę szosową Gazelle. Jak się później okazało, rama jest na rurach Reynolds 531, więc chyba nie tak źle.

Zakup był jednak dosyć spontaniczny i w związku z tym pojawiło się kilka wątpliwości. Najważniejsza z nich to wielkość ramy. Jest to rama 58cm, natomiast w zależności od źródeł znajduję, że do mojego wzrostu (180cm) powinienem mieć ramę - i tu pojawiają się rozbieżności od 54cm do 58cm.

Dodam, że do tej pory jeżdżę na klasycznym mieszczuchu na kołach 28"z ramą 60cm i swobodnie mogę stanąć ponad nią (jakieś 2-3cm do krocza).

Czy w przypadku ramy szosowej ma to duże znaczenie? Zostawić tą ramę i inwestować w nią dalej, czy może sprzedać i poszukać czegoś mniejszego? Ile może być warta taka rama gdybym sprzedawał?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc.

Spokojnie możesz w nią inwestować jeśli górna rurka nie pozbawia cię przyrodzenia. Rama może będzie dla ciebie może trochę za długa, ale poszukaj sobie krótkiego mostka jak nie lubisz wyciągniętej pozycji. Możesz jeszcze obrócić sztycę tak by jarzemko wystawało do przodu (jeśli ma wyprzedzenie jakieś). Do tego przesunąć możesz siedzenie do przodu.

Rama 54 to raczej przy slopingu. Klasyk dla ciebie to raczej tak 56, ale 58 też jest ok. Ja jeździłem na 62, która była na mnie przyduża wg teorii, do tego miałem długi mostek i bycze rogi. To kwestia przyzwyczajenia i nawyku. Ja lubię wyciągniętą pozycję, a nie lubię baranków, więc dla mnie długa rama i długi mostek była dobrą opcją.

Najłatwiej ci będzie skombinować mostek 90mm, bo te są najpopularniejsze. Jak ci nie będzie pasował to możesz szukać krótszych klasycznych, choć o takie często trudno. Możesz też wsadzić redukcję pozwalającą na montaż mostka takiego jak przy sterach zintegrowanych i wtedy możesz sobie nawet zasadzić bmxowy mostek o 0 długości.

Zainwestuj w tylne koło, tak żebyś za pół roku nie zmieniał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...