Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

chciałem sie o szytkach wypowiedziec to tematu troche wyżej. sa tanie i swietne. tufo s22 mozna miec za 50zł a w sklepie ok 70zł stosunek ceny do jakości jest pierwsza klasa, szytki sie mniej przebijają niz opony i sa specyfiki ktore latają od srodka mniejsze dziury. wieksze mozna latac metodą operacyjną, da rade. generalnie sie opłaca chyba ze komuś zależy na minimalnych kosztach to lepiej se kende ze 20zł założyć ale przy szytce masz obrecz lżejsza niż najlżejsze mawiki i to za 30-40zł. i to lzejsza o ok100gr wiec za niewiele wiecej pieniedzy ma sie duzo więcej niz najtańsza opcja. yo yo

no bycze z tego nie wyjdą na pewno i dobrze. chodzi mi o ucięcie kierownicy gietej do mtb. nie szosowej.

wiem że niektóre sa takie ze sa z alu i sa omotane karbonem a inne sa chyba czysto karbonowe.

i mam wahanie czy one nie sa jakos tak zakończone ze np nadaja sie do przyciecia ale nie do zrobienia czegos takiego z niej. tzn wyznaczenia na 44cm.

czy nie zaczną sie rozplatać czy coś takiego. no ne znam sie na karbonie to pytam:D

• Mod Team
http://e-bmx.bazarek.pl/opis/274480/kmc-k-710sl-kolor.html

http://e-bmx.bazarek.pl/opis/274453/kmc-k-910-kolor.html

z tych dwóch szerokich łańcuchów ,który lepiej wybrać biorąc pod uwagę stosunek ceny do trwałości (łańcuch będzie biały).

Klaniam,

710sl jest dlatego drozszy bo ma perforowane plytki. Co raczej nie bedzie pomagac jego dlugowiecznosci. Ja sam osobiscie jezdze na 710 (nie SL) i jest to najwytrzymalszy lancuch jaki stosowalem dotychczas w ostrym. Nie znaczy to oczywiscie ze sie nie rozciaga, bo oczywiscie to sie z nim dzieje.

Dal bym szanse 910-tce choc moze byc to zludne. Plytki lancucha optycznie zdaja sie byc tej samej grubosci zatem musieli poszerzyc same piny i rolki aby uzyskac monstrualne 3/16 cala.

Spinki nie bardzo daja rade. To znaczy, nie rozpinaja sie ale ich piny wyjatkowo slabo znosza obciazenia. Poprostu sa przepilowywane przez rolki. Nawet mam zdjecie takiej spinki...

http://img72.imageshack.us/my.php?image=p1192079ew5.jpg

No i co najwazniejzse sprawdz czy 100 ogniw Ci wystarczy... moze sie okazac ze bedzie kuso, szczegolnie jesli masz duzy blat i koronke...

;) Rozwalil mnie tekst o bialym kolorze. Jakby to mialo jakis wplyw na dlugowiecznosc...

OSTRO!

I.

ogólnie to może być wszystko stal/aluminium czarna/chromowana obojętnie jaka średnica... no i żeby nie była za droga tak do 200zł może trochę wiecej... (wiem że za taka kase nic wielkiego nie bedzie...)

przywołałeś tutaj kierownice DEDA Pista, więc sądzisz że warta uwagi?? zreszta i tak wielkiego wyboru nie ma :/ co ja się zastanawiam...

pooglądaj sobie zdjecia. dużego wyboru nie ma ale i dobrze. nitto nie jest takie drogie. najdroższe sa mostki do nitto.

czy bardziej klasycznie Pan woli czy moze bardziej nowoczesnie-aluminiowo? :D

http://allegro.pl/item610282579_nowa_stylo...k_i_klamki.html

np według mnie to jest deda pista i gdybym potrzebował to był wziął. jeszcze taka cena a ewidentnie spójrz na gięcie.

dałem sobie spokój na jakiś czas z torowymi kierownicami, teraz sprzedalem dwie wiec naprawde nie potrzebuje a mimo to walcze ze soba by nie kupic tej powhyżej. no.

Czesc

Zakupilem niedawno piaste miche (mam juz cale kolo) , zdobylem rowniez koronki. Zalozylem 20-tke (chyba polskiej produkcji - nie jest zbyt piekna) i po dokreceniu kontry z zestawu mam miedzy nia a zebatka ok. 0,5-1mm luzu (da rade zrobic ok. 1 obrot zebatka w strone kontry). Mocniej kontry juz nie dokrece , jedyne co moge zrobic to dac jakas podkladke miedzy kontre a koronke , ale jak to sie chocby lekko poluzuje to bede w d*pie.

Mial ktos juz tak ? Jak temu zaradzic ?

• Mod Team

Klaniam,

Misie maja niestety taka polityke ze ich kompatybilnosc z innymi niz misiowe elemantami jest ekhem... nieco problematyczna. Jak bys mial oryginalny carrier i zebatke Misia nie byloby takich problemow.

Podkladaka miedzy zebatke i kontre to nie najlepszy pomysl.

W/g mnie byloby znacznie lepiej jakbys mial koronke z szerszym kolnierzem ktora calkowicie wypelni "koronkowy" gwint lub zaloz jakies podkladki od strony styku piasty z zebatka. A juz wogole najlepiej by bylo jakby taki dystans byl nakrecany a nie nasuwany na gwint zebatki. Zmniejszy sie wtedy prawdopodobienstwo jego pociachania...

OSTRO!

I.

Ivanie , ja wiem , ze tak by bylo najlepiej , tylko skad takie cos wziac ? Nie chce mi sie bawic w wytaczanie i gwintowanie takiej podkladki w jakims zakladzie , najlepiej by bylo zastosowac cos gotowego i sprawdzonego. Od biedy moglbym kupic ten zestaw Miche , ale wolalbym jakies inne rozwiazanie - przede wszystkim tansze.

• Mod Team

<_<

No to najtansze rozwiazanie to zmierzyc ile brakuje, dobrac odpowiednia srednice, uciac z kawalka rurki i pozamiatane...

Zadna filozofia...

No i oczywiscie obserwowac czy sie nic nie babuli...

Nadal podtrzymuje ze najlepiej wsadzic ten dystans miedzy piaste a zebatke...

OSTRO!

I.

Ok , chyba zalatwione. Wsadzilem (odpowiednio przypilowana tam gdzie trzeba) podkladke od kasety- tak jak mowiles Ivanie , miedzy piaste i koronke , faktycznie - tak lepiej <_<. Luzu juz nie ma , jednak gdy dokrecilem na maxa koronke (bacikiem) i to samo chcialem zrobic z kontra , pod koniec krecenia zaczela mi sie odkrecac koronka , wiec dokrecilem koronke kosztem , jak sadze , nie na maxa dokreconej kontry. Tak moze byc ? Nic mi sie nie odkreci?

Hm , mam maly problem . Udalo mi sie 'objechać' dzisiaj ostre , ale co jakis czas tak jakby korba (?) sie uślizgiwała , tzn traci polaczenie z piasta i przez to moment obrotowy nogi idzie w gwizdek . Koronka na piascie siedzi mocno , kontra mi sie poluzowala , ale to chyba nie powinno dawac takich skutkow?

Przyspawanie trybu bezpośrednio na piaście zda egzamin?

Ewentualnie inne propozycje. Posiadam bęben pod maillard.

Mam identyczną piastę Maillarda. Niestey z uwagi na ten patent ni to wsuwanego, ni to nakręcanego wolnobiegu, lezy ona nieużywana i tak juz poleży.

Nie wiem jak z tym przyspawaniem ale pamiętaj o odpowiedniej odległości koronki od szprych - nie może być ona zbyt blisko bo koło nie będzie umieszczone centralnie w widełkach. Chyba, że tak jak w rowerze z przerzutkami, koło będzie zaplecione niesymetrycznie.

I jeszcze jedno - ta piasta to chyba nie jest czysta stal więc nie wiem jak spawanie się w tym przypadku sprawdzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...