Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie, no fajny dupowóz może z tego być. taki mieszczuch na ostrym napędzie. szerokie opony, błotniki, z przodu bagażnik typu porteur i kierownica typu jaskółka... na zimę jak znalazł.

coś w ten deseń:

detail-porteur-1.jpg

Napisano

Macie do polecenia piastę na DISC?

Na allegro takie opcje:

http://allegro.pl/piasta-shimano-hbm475-alivio-36-pod-tarcze-i2597891614.html

http://allegro.pl/piasta-disc-shunfeng-sf-210-6srub-przod-lub-tyl-i2628181719.html

http://allegro.pl/piasta-przednia-novatec-nt-d041sb-disc-216-gram-i2585246057.html

Gdzieś czytałem, że do łożysk maszynowych trzeba jakieś specjalne ośki, które są niemal nie do dostania lub bardzo drogie, prawda to?

Wchodzi w grę ewentualna regulacja zębatki podkładkami pod każdą ze śrubek?

Napisano

Panie... a czemu tarcza? Zdajesz sobię sprawę, że albo zębatki do niej są bardzo kiepskiej jakości, albo ich nie ma, albo i są strasznie drogie i beznadziejne? (szukałem kiedyś 17t, znalazłem - no'name za 50zł...) Dlaczego nie tradycyjna fixowa?

Dodatkowo w dicu jest dużo mniejsza odległość między kołnierzami - mniejsza sztywność i poza piastą jest dużo osi, która uwielbia się krzywić.

W novatecu np już masz dwie zębatki (zawsze jakaś odmiana w poszukiwaniu swojego przełożenia) w piastach po 150zł, a i z jedną (fix/single) są już po 130zł nawet.

Napisano

Naprawdę sporo się naczytałem o przygodach z "prawidłowymi" piastami torowymi, strasznie często powtarzający się schemat:

luzująca się kontra/zębatka -> mocniejsze dokręcenie -> ponowne luzowanie -> jeszcze mocniejsze dokręcenie z środkiem zabezpieczającym gwint -> mimo tego luzowanie -> dokręcenie na pełną pałę, kombinowanie z różnymi kontrami -> zerwanie/wyrobienie gwintu.

W trochę mniej lub bardziej innej formie. I to nie tylko przygody z jakimś joytechem, ale novateciem i miche.

Więc jak czytam, że trzeba kupić novateca/miche, kontrę dura ace, dobrą zębatkę bo ta novateca ponoć z plasteliny, najlepiej jeszcze środek na gwint żeby spać (a raczej jeździć) w miarę spokojnie to nie jestem zbyt przekonany.

Opcja z disciem wydaje mi się jakaś taka prostsza i bezkompromisowa, a przy tym tańsza. Co do zębatek to jest na allegro większość rozmiarów po 20-25 zł, nie oczekiwałbym dobrej jakości ale sądzę, że dają radę. Przy tym nie muszą mieć twardych gwintów a równo zrobione otwory i wydaje mi się, że też tutaj o to prościej.

Co do sztywności koła to mnie zmartwiłeś bo się tym nie przejmowałem do tej pory. Ale czy jest to rzeczywiście odczuwalne? Jest trochę osób jeżdżących w ten sposób i nie słyszałem najmniejszych narzekań.

Oczywiście nie mam na celu przekonać nikogo to 1 czy 2 rozwiązania bo doświadczenie mam żadne, ja tylko rozważam obie opcje na podstawie tego, co zdążyłem przeczytać a czytałem dość dużo.

Może ktoś mnie oświeci, może jednak nie warto bawić się w disc i inwestycja w dobry zestaw (w/w) jest dobrą inwestycją.

Za piastą torową przemawia do mnie brak bawienia się w podkładki między piastą a kołem, pewniejszej jakości zębatki i większa możliwość regulacji linii łańcucha. Może jednak warto? Na allegro jest sturmey archer za 125 zł, podobno mocniejsza od novateca. Cena w sumie nie odstrasza, do tego wyhaczyć kontrę za 20zł, zębatkę podobnie i nie pójdę z torbami?

Co do estetyki to w moim ostrym będzie drugoplanowa.

Napisano

ej, odczułeś kiedyś ten mityczny brak sztywności? Ja jakoś...nigdy, a jeździłem 2 lata na takim rozwiązaniu, za 10zł kupiłem piastę, za 25 zębatkę (novatec), oś miałem w domu. To ciągle lepsze rozwiązanie od joytecha, o którym coraz słychać, że gwinty się sypią. A osi też nigdy nie pogiąłem. Z łożyskami prawda, lepiej kulki, osie dostępne w każdyn sklepie rowerowym.

http://www.bike4mat.com/oferta.html na zębatce pod piastę disc od nich też jeździłem, złego słowa nie powiem. bardzo solidnie wykonane.

Co do piast, szukaj JAKIEJŚ najtańszej na kulach, co za różnica jakiej firmy kupisz.

Napisano

Dzięki za pomocne info!

Bardzo mnie zaciekawiła ta piasta na ich stronie, coś jak połączenie zalet 1 i 2 rozwiązania. Do tego łożyska maszynowe i od razu odpowiednia oś. Już wysyłam zapytanie o ceny.

A co do zwykłych piast przednich na disc to bardzo trzeba się nastawiać na przygody z linią łańcucha?

edit:Dostałem maila zwrotnego, czyli tak jakby strona i działalność wygasły?

Napisano

Brak sztywności... Wraz z przesiadką na fixową piastę przesiadłem się na aluminiową ramę, także trudno powiedzieć, ale mając różne koła z przodu w jednej ramie mogę stwierdzić, że różnica jest ogromna pomiędzy nimi, dlaczego ma być odwrotnie z tyłem? różnica w szerokości jest spora.

Gwinty - Zakleisz, poprawnie wszystko poskręcasz to nic się nie stanie, jeszcze byle nie kupować badziewnych zębatek.

Napisano

jakieś niestworzone historie opowiadacie. jeżdżę na novatecu już 3 lata. zębatka oryginalna, kontra DA. nic się nie dzieje. nic się nie luzuje, nie zrywa, nie odkręca. zębatka też nie pogięta... wystarczy dobrze przykręcić.

jaki jest sens kupowania piasty "torowej", a później klejenia tego loctitem? to już lepiej od razu zakleić jakąś starą piastę. tanio i dobrze. ludzie tak robili i żyją...

a piasta pod tarcze - rozwiązanie pewne, ale trochę z tym zabawy i zdaje się, że najmniejsza zębatka to 17t...

jak masz kupować sturmey archer, to lepiej kup novateca, bo to właściwie to samo. lepiej obejrzyj sobie piasty chosen albo dia compe.

Napisano

Słuszna uwaga z tą minimalną ilością zębów, najmniejsze na disc to 16t. Chyba będę mógł dostać fajną zębatkę 41t na przód i chciałbym ją wrzucić (duża ilość skid patches przy praktycznie dowolnej zębatce z tyłu), więc problem może się "sam" rozwiązać - w takim wypadku 15t to minimum (a raczej maksimum).

Kontra DA jest jedyną słuszną i nie opłaca się rozważać innych?

Sturmey wizualnie bardziej mi się podoba

Napisano

Zdradzę Ci tajemnicę - jak jedziesz to nikt nie patrzy na twoją piastę :P

Novatec też jest srebrny, właściwie nie widzę różnicy. Zawsze możesz wysypać więcej grosza z portfela i zgarnąć coś jeszcze lepszego :)

41/15 powinno być ciekawym przełożeniem, ale równie dobrze może Ci podejść to 41/16

Napisano

Prawda jest taka, że na forach można się naczytać sporo narzekań bo chyba najczęściej piszą ludzie mający problemy i szukający porady - ci, którym wszystko działa po prostu jeżdżą ;) Na pewno nie brakuje ludzi, którzy katują najtańsze Joytech'y czy Novatec'i i nie mają z nimi żadnych problemów. Sturmey to w zasadzie podobna półka. Ja zerwałem gwinty w dwóch Sturmeyach, z kontry no name mam dziś breloczek do kluczy - także zaliczam się raczej do tych mnie "fartownych". Po przygodach wysupłałem gruby hajs na piastę Mack i jak do tej pory (odpukać) chodzi jak złoto. Tylko to już droga impreza i nie każdemu pewnie odpowiada. A i tak nie wiadomo ile w bezawaryjności zasługi samej piasty a ile szczęścia :P

Napisano

Cena 50zł za piastę Joytecha kusi. Tym bardziej, że wydając 3x tyle nadal nie ma się gwarancji, że gwint wytrzyma nasze zabawy. Tak czytam i są to głównie pozytywne opinie, w dodatku piasta jest na łożyskach kulkowych co ma swoje plusy.

Konieczna jest ta kontra DA/MICHE? Czy twarda kontra nie zajedzie zbytnio bardziej miękkiego gwintu?

Tak myślę, że Joytech + 15t novateca za 18zł i dobry klej profilaktycznie. No właśnie, jaki klej?

Napisano

klej Loctite. Kontra nic nie zniszczy, podałeś dobre kontry także będą dobrze wykonane, jeśli coś zniszczysz to jedynie twoja wina.

Chciałbym poznać te twoje plusy kulek nad maszyną :)

Napisano

zludzenie.. na ostatnim zdjeciu widac, ze jest to wciecie i z takiego kata cyknieta fota, ze moze sie wydawac rypniety..

Napisano

jakieś niestworzone historie opowiadacie. jeżdżę na novatecu już 3 lata. zębatka oryginalna, kontra DA. nic się nie dzieje. nic się nie luzuje, nie zrywa, nie odkręca. zębatka też nie pogięta... wystarczy dobrze przykręcić.

jaki jest sens kupowania piasty "torowej", a później klejenia tego loctitem? to już lepiej od razu zakleić jakąś starą piastę. tanio i dobrze. ludzie tak robili i żyją...

a piasta pod tarcze - rozwiązanie pewne, ale trochę z tym zabawy i zdaje się, że najmniejsza zębatka to 17t...

jak masz kupować sturmey archer, to lepiej kup novateca, bo to właściwie to samo. lepiej obejrzyj sobie piasty chosen albo dia compe.

witaj w klubie, wystarczy mieć dobry klucz i umiejętnie dociągnąć zębatkę jak i kontrę....

Napisano

Konieczna jest ta kontra DA/MICHE? Czy twarda kontra nie zajedzie zbytnio bardziej miękkiego gwintu?

nie jest konieczna (tak btw kontra miche ma inny gwint i nie spasuje do joytecha/novateca). długo jeździłem na oryginalnej kontrze novateca, dopóki nie kupiłem DA i też hulało.

klej profilaktycznie

o kleju już mówiłem. po co piasta torowa jak masz ją kleić? jak chcesz kleić i po taniości to kup jakąś starą piastę albo najlepiej całe koło...

Napisano

Nie jestem z tych, co lubią składać rowery czekając miesiące, ąż wypłyną odpowiednie części. Wolę kupić gotowca, kilka modeli już przerobiłem, a że lubię zmieniać rowery, to szukam kolejnego. Na placu boju pozostały dwa rowery, oba chwalone na lfgss:

http://bikesdirect.com/products/mercier/kilott_pro_xi.htm

http://khsbicycles.com/bikes/2012-khs-models/flite-100/

różnica w cenie jest dosyć spora, ramy ponoć z tego samego źródła, jest sens dokładać do KHSa?

Ma to być rower na miasto, czasem jakaś setka po szosie, bez szaleństw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...