Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Popieram, co prawda joytechowi daleko do idealu, ba... daleko do polki sredniej, ale z piastami ktore podales nie ma sensu sie babrac.

Mialem tej firmy piaste na poczatku przygody, wtedy byla jeszcze klejanka... Opinia? Gdzies leza zwloki, lozyska (maszyny) rozsypalem, oska chyba byla z masla, gwint zebatki zerwalem podczas... podjazdu!

Napisano

Ok, dzięki za opinie... Biorąc Joya liczę się z tym, że nie będzie on wieczny, ale później będzie łatwiej kupić coś lepszego, niż teraz na raz wszystko z wyższej półki.

A co z obręczami? Bo nie napisaliście nic na ten temat :)

Napisano

co do piast..

jakiś tydzień temu zacząłem skidowac i po 2 dniach poszedł gwint :(

nie chce nikogo straszyc, to pewnie tylko moje gabaryty 192cm/87kg ale..

co teraz? zbierac na novateca czy juz sie szarpnac na jakas lepsza piaste typu miche, sturmey.. ?

Napisano

Sturmey też niczego nie gwarantuje, u mnie w tydzień poszły gwinty w dwóch sturmeyach. Grunt to porządne dokręcenie zębatki i kontry.

Napisano

A jeżeli skręci się za bardzo zębatkę z kontrą i nie da się ruszyć.

To czy jest jakiś sposób na rozkręcenie tego?

Pewnie jakoś podgrzać, nasmarować.

Pozdrawiam.

Według Was, jakie są najlepsze piasty do ok. 300zł/komplet?

Składam teraz ostre na Joytec'ach i dość ciężkich obręczach.

Co prawda ważę niewiele, bo 60kg, ale gdy dojdzie do tego waga wyżej wymienionych obręczy i to że lubię "cisnąć" rower :laugh: , to wyjdą całkiem niezłe obciążenia.

Więc pytam się na zaś co opłacałoby się kupić?

Napisano

nie trzeba tego tak skręcać żeby nie dało sie ruszyć. A jak psikniesz WD w dobre miejsca to bacikiem i kluczem do kontry suporty odkręcisz wszystko.

Ja używam z tyłu popularnego novateka z dwoma gwintami na ostro, dwa razy wymieniałem cog-a i nie ukręciłem jeszcze gwintu.

Napisano

Ja joytecha proponuje kleić ;) Ostatnio mi się gwint od kontry zerwał ( ten przy piaście) i już miałem kupować novateca, ale w ostaniej chwili kupiłem klej, skleiłem i wszystko sie trzyma elegancko. Jeżdże już 5 dzień i na razie nic nie wskazuje żeby piasta miała strzelić.

Napisano

No właśnie nie jestem pewien, kiedyś już mi się zrobiło coś podobnego, ale korba była stalowa i generalnie do holendra. Złapała luzy tak, że przy skidzie potrafiło mi trochę przeskoczyć ramię. Dlatego obawiam się, czy tutaj coś podobnego nie zaistnieje.

Napisano

Mialem to samo z korba od mieszczucha, tylko, ze przekrecilem ja do konca przy skidzie - moglem sobie machac ile chcialem... Jak ramie i pajak nie sa z jednego kawalka materialu to bym nie byl taki pewnien...

Napisano

Wygląda na dosyć solidną, nadawała by się do bardziej streetowego ostrego? Co by czasem przytriczyć jakoś? Gościu mi napisał że w niemczech stały one po 75 euro w hurcie a w detalu je sprzedawali po 125-150 OJRO.

Napisano

Mial ktos do czynienia z oponkami schwalbe durano skid?

waham sie miedzy durano a gatorskin.. jak to wychodzi w praniu? tyral ktos te oponki?

Napisano

co prawda nie mialem skidow, ale da sie znalesc opinie na zagranicznych forach - strszne badziewie, jest twarda, a wcale wolniej sie nie sciera. Za ta cene masz 3 kontendery, do zdarcia idealne jesli o to Ci chodzi, na swojego cioralem przez 2,5tys km, zadnej gumy nie zlapalem. Co prawda na mokrym jest lipnie, ale po durano sie niczego wiecej nie spodziewaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...