Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

zerwałeś gwint w joytechu i chcesz znowu kupić joytecha? nie rozumiem takiej logiki.

z gwintami w novatecu nie miałem dotąd problemu. ale są różne opinie. widocznie zależy jaki się trafi egzemplarz.

Chciałem poznać opinie innych bo może tylko ja trafiłem na jakiś felerny egzemplarz ;) Na początku kontra tylko lekko się odkręcała no to dokręciłem i trzymało, ale ostatnio jak zacząłem skidować to gwint kontry się zerwał.

Jak zerwał się gwint kontry to wymień kontrę :-]

Novatec ma dwie strony więc 2razy więcej do zrywania ;d

W sumie nie sprawdziłem, czy to gwint na kontrze czy na piaście. Jak dokręcałem kontre to przeskakiwała. Jutro sprawdzę bo może faktycznie nie będzie trzeba wymieniać piasty ;)

ja na takiej (nie dokładnie) jeżdżę, odkąd mam ostre, czyli już ok. 2 lata i nigdy nic nie puściło. Kupiłem piastę za 10zł, oś długą akurat miałem w domu, ale to też z 10zł jest, do tego zębatka za ok. 25zł na allegro (novatec) do tego śruby na imbus (jakieś są chyba dodawane do tej zębatki), które łatwiej dokręcić niż te do tarcz na torx. I mamy piastę, w której wszystko będzie się trzymać jak należy, nie ma mowy o zerwanych gwintach. Jak co to mam taką zębatkę 18t na sprzedaż.

ja na takiej (nie dokładnie) jeżdżę, odkąd mam ostre, czyli już ok. 2 lata i nigdy nic nie puściło. Kupiłem piastę za 10zł, oś długą akurat miałem w domu, ale to też z 10zł jest, do tego zębatka za ok. 25zł na allegro (novatec) do tego śruby na imbus (jakieś są chyba dodawane do tej zębatki), które łatwiej dokręcić niż te do tarcz na torx. I mamy piastę, w której wszystko będzie się trzymać jak należy, nie ma mowy o zerwanych gwintach. Jak co to mam taką zębatkę 18t na sprzedaż.

Ale dostęp do zębatek bardzo ograniczony, ja np chciałem 17t to znalazłem jedynie jakiegoś no-name'a za uwaga... 50zł!

Już wolałem kupić 18t novateca (tak przynajmniej było na aukcji, bo nie jest sygnowana w żaden sposóB) za 2 razy mniej. Generalnie lipa z dostępnością, dobrych zębatek brak.

Warszawiacy, pomóżcie, ja już nie mam siły.

Wcześniej pytałem o prostowanie ramy - kupiłem inną, wichra. Później okazało się, że koło przednie z prawej strony niemiłosiernie wystaje spod ramy - krzywy wideł, wymieniłem. Teraz wsiadam, myślę ładnie pięknie będze się jechało. I co? No właśnie kupa. Ja nie wiem, czy to wina mojej krzywej d*py, czy ramy, czy kół czy Bóg wie czego. Mógłby ktoś ze Stolycy obejrzeć ten nieszczęsny rower, ale ktoś, kto się zna na tym? W serwisach wiadomo, każdy co innego i ogólnie trochę farsa. Pzdr.

To samo, przednie koło wystaje z prawej strony spod ramy.

Jak się jedzie bez trzymania kierownicy czy cały czas? A koło 100% proste? a miski od sterów nie na żyletki krzywo wbite?

No prosze bez tragedii może to jest prawdziwa geometria torowa do zakrętów tylko w lewo? :D Czego nie życzę, masz dane swojego sprzedawcy, może trzeba będzie z nim podyskutować.

Może tylne koło idzie krzywo i przednie to kompensuje?

Jak się jedzie bez trzymania kierownicy czy cały czas? A koło 100% proste? a miski od sterów nie na żyletki krzywo wbite?

No prosze bez tragedii może to jest prawdziwa geometria torowa do zakrętów tylko w lewo? :D Czego nie życzę, masz dane swojego sprzedawcy, może trzeba będzie z nim podyskutować.

Może tylne koło idzie krzywo i przednie to kompensuje?

Cały czas. Koło ma bicie, ale zaplecione jest w miarę prosto, z resztą im bliżej tyłu tym bardziej się wychyla spod ramy. Stery prosto wbite, jeździły w poprzednim rowerze razem z widłem i problemu nie było. Tylne trójkąty są na 99% proste.

Może masz rame krzywą Bóg wie co sie z nią działo przez tyle lat i gdzie leżała przywalona stertą gruzu

Oby nie, kolejna krzywa już by mnie przerosła.

[...] w widelcu siedzi prosto?

Owszem. Jeszcze jutro sprawdzę inne koło, może to faktycznie tylko tego wina. Ale w starym rowerze problem nie występował, mimo tych samych sterów/widelca/koła.

Pzdr.

Witam!

Składam ostre i niedługo będę kupował koło. Początkowo zdecydowany byłem na piastę joytech jednak po przeczytaniu wątków o sypaniu się gwintów, zważywszy na to, że lekki nie jestem, chciałem się spytać min grzegosza( też z Rdm:D) czy dobre by było takie kółko http://allegro.pl/tyl-2w1-wysoka-obrecz-taurus-wolnobieg-ostre-i2403786518.html złożone zresztą na piaście podlinkowanej wyżej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...