Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie "wielokrotnego wyboru" i odpowiedź: "tak" :D

No i z tymi widelcami to jest tak, że nie dasz widelca na a-head do klasycznej (na 1 cal) ramy, a reszta kombinacji spokojnie przejdzie.

idealny dla mniejszego człowieka lub dziewczyny

To jest dobre, jakby dziewczyna nie była człowiekiem.

Pytanie "wielokrotnego wyboru" i odpowiedź: "tak" :D

No i z tymi widelcami to jest tak, że nie dasz widelca na a-head do klasycznej (na 1 cal) ramy, a reszta kombinacji spokojnie przejdzie.

To jest dobre, jakby dziewczyna nie była człowiekiem.

Gdzie tam wielekrotny wybór :D

Dlaczego nie a-head do klasycznej? w końcu a-head też jest 1", tak samo jak i gwint na 1 i 1/4 ;)

Czy jeśli mam mostek z mocowaniem kierownicy ok. 26mm (około, bo obecnie nie mam go u siebie i nie mam jak zmierzyć, ale powyżej 25.4mm był, z tego co pamiętam) to jest jakiś dobry patent na zamocowanie kierownicy 24 mm (od rometa)? Czy np. podkładka z puszki od coli lub jakiejś taśmy metalowej spełni rolę, czy nie? Wolałbym wiedzieć, zanim kupię kierownicę ;)

Czuje, że nie będzie tych podkładek ;) Mostek mam już swój i dopasowaną długość i wysokość, dlatego chcę go zostawić, ale kierownicę muszę zmienić, bo rometowska ma, bogu dzięki, średnicę 22mm (tak twierdzi sprzedawca) dzięki czemu włożę na nią klamki bmxowe lub pod canti, a moja ma 23.8 i takich klamek nie upchnę... Ale jeśli ichniejsze podkładki spełniały swoją rolę, to coś do podłożenia znajdę :)

Gdzie tam wielekrotny wybór

Były dwa pytania jak się przyjrzysz, a co do tych a-headów, do ramy 1 calowej nie dasz widelca 1 1/8'' a reszta kombinacji przejdzie.

Czy np. podkładka z puszki od coli lub jakiejś taśmy metalowej spełni rolę, czy nie?

Jeżeli to ostateczność to normalnie na taśmie metalowej będzie to działać, miałem u siebie i jeżeli dobrze byś to zamontował to nic się nie ruszy.

Były dwa pytania jak się przyjrzysz, a co do tych a-headów, do ramy 1 calowej nie dasz widelca 1 1/8'' a reszta kombinacji przejdzie.

Jeżeli to ostateczność to normalnie na taśmie metalowej będzie to działać, miałem u siebie i jeżeli dobrze byś to zamontował to nic się nie ruszy.

Na oba pytania odpowiedź brzmiała tak, więc nie wiem co źle zrobiłem ;)

Dość logiczne, że na 1" główkę nie włożysz widła 1 i 1/4, o tym chyba wspominać nie trzebac :sweat:

Dzień dobry, bo w sumie zaczęliśmy już nowy dzień, a ja skończyłem poprzedni i zacząłem nowy z problem, a mianowicie STERY. Stery są w systemie a-head 1", albo są luzy albo w ogóle. nie pracują. Smaru jest wystarczająco dużo, a mimo to one nadal strasznie szumią, nawet jak jest luz. Fakt że nie są nowe ale stan jest dobry. Są kompletne, wszystko jest na miejscu, wianki włożone dobrą stroną, a jednak ciągle coś nie tak. Ktoś wie co może być przyczyną?

miski i bieżnie może mają jakieś malutkie ślady ale naprawdę mikroskopijne. Gdyby udało się je skręcić bez luzu i normalnie pracowały tylko np. z miejscowymi oporami to wiadomo że wina misek. Ale jeśli skręci się je tak aby nie było luzu to one w ogóle. nie pracują a z luzem tez nei będę jeździł

Ostatnio rozmyślałem nad swoją kierownicą - jeżdżę obecnie na uciętym baranie na bycze. Z początku jazda na baranie sprawiała mi problem, po prostu nie byłem przyzwyczajony do takiego pochylenia, teraz kombinuję i wymyśliłem... żeby zamontować barana + klamki, ale bez dźwigni i to owinąć owijką. Taka kierownica by łączyła cechy barana i byczych, co o tym myślicie? praktykował ktoś?

Chwyt na klamkach jest pewny? nie się nie urwie czy coś? :D

Jak coś to jeżdżę bez hamulców, a klamki bym miał po groszach.

chwyt pewny, bo nawet moje 90kg tak jeżdziło i nic sie nie urwało. tylko jak to będzie wyglądało.

Chciałem owinąć owijką tego samego koloru (tylko inną, bo wiadomo, że nie starczy, a nie dam kolejnych 50zł na fizika, może jakiś korek :) ). Myślę, że w takim zestawieniu by wyglądało w miare... ale czy ktoś ma, widział? w takim wypadku by było super. Na ostrym sporo kręcę więc nie sam wygląd wchodzi w grę - "w miare" wystarczy ;)

Wracając do moich sterów, kupiłem jeszcze w sobote nowe stery a-head 1" firmy First i okazało się że górna bieżnia (końcowy element sterów) nie wchodzi na sterówkę mimo że to 1" a np. ten sam element z sterów futura wchodzi. Więc założyłem górę od futury ale również wystąpił ten sam problem co wcześniej, albo luz albo nie chodzą no i przy okazji pękł kapselek... więc chyba nie uda mi się ich zwrócić...

Na FGG było, na pewno w maju, możesz sobie poszukać bo dużo rowerów tam raczej nie było :)

Dzięki, znalazłem dwa, ale wyglądają beznadziejnie, ale to już całe rowery same w sobie niewypały :D

http://fixedgeargallery.com/2012/may/6/DestryHill/DestryHill.htm

http://fixedgeargallery.com/2012/may/1/IntergalacticBicycle/IntergalacticBicycle.htm

Po co te "dzyndzelki" pod klamkami?

Jak wspominałem, chciałem je owinąć owijką, tak aby z kierownicą tworzyły jedną całość ;)

Chyba kupię te klamki za dyche, jakiegoś klasycznego rowetowskiego baranka, nie żadne torowe - dolny chwyt jest i tak na takiej samej wysokości... - obwinę niebieską taśmą izolacyjną i jak będzie to jakoś wyglądało kupię korkową owijkę niebieską, powinno to w miare wyglądać z niebieskim fizikiem :)

Ktoś jeszcze widział? ktoś coś o tym myśli?

Cześć ;) wiecie może czy piasty joytech i novatec różnią materiałem z którego zostały wykonane. Głównie chodzi mi o gwinty bo zerwał mi się wczoraj gwint od kontry i myślę nad czymś nowym. Tylko niewiem czy warto kupić novateca, czy te obie piasty to to samo i kupić joytecha?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...