Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jest możliwy i żeby miało to ręce i nogi, zaplot koła - piasta 28h i obręcz 20h? Oczywiście gdzieś w rowerowym, i żeby mi serwisant oczu nie wywalił, że się nie da:) Może jakieś foto ewentualnego zaplotu by się dało? Będę bardzo wdzięczny, bo z angielskim technicznym to u mnie kiepsko, choć wiem że coś Sheldon Brown pisał o zaplataniu...

Przepraszam jeżeli uraziłem w jakiś sposób:) Po prostu rzadko widuje żeby tu jakieś kobiety się wypowiadały:) Wracając do tematu, Twoja odpowiedź omija bardzo, ale to bardzo moje pytanie:P Rozumiem, że jak byłbym bardzo ciężki albo jeździłbym po mieście, krawężniki tudzież inne przeszkody, proponowany byłby zaplot na 32h lub 36h i to na 3 krzyże, ale potrzebuje czegoś lekkiego i tylko na asfalt, a że trafiła mi się nietypowa obręcz pod 20 otworów to kombinuje jak to połączyć z piastą 28 otworów i czy jest to wykonalne, bo nic nie mogę znaleźć, oraz jakby wyglądałby ewentualny zaplot takiego koła

Mam problem ze swoim ostrzakiem, a mianiowicie chromowany tylni widelec i slizgajace sie dzieki temu kolo...

Otorz chom jak chrom, jest bardzo sliski, do tego nawet zabkowane podkladki nie maja jak sie wbic - rama na columbusie, po prostu podkladki sie poddaja...

Jakie macie pomysly na ten problem? Wpadlem na pomysl zeby miedzy zwykla gladka podkladke, a hak dac np papier scierny czy detke, co o tym myslicie?

Może bardziej jakaś gumowa podkładka niż dętka?

Albo nakrętki samohamowne.

Co ma mi dać nakrętka samohamowna? Ona się nie odkręca... Poza tym raczej i tak nie znajdzie się takiej nakrętki z gwintem jak w ośce, są tylko z rzadszym.

http://milou.pl/pl/p/Napinacz-lancucha-inox-haki-skosne/137 co myślicie o takich napinaczach dla haków ukośnych? te śrubki nie będą za dużego przekroju?

Jakby ktoś miał problemy ze ślizgającym się kole to polecam co zrobiłem - między podkładki, a haki dałem papier ścierny, trzyma się elegancko - 60km test (połowa w deszczu). w haki wkręciłem śrubki kontrolne do oporu, ani drgnęły!

Co do łańcuchów - co myślicie o łańcuchach dartmoora? Chodzi mi o zwykłe, mają te otwory na tych szerszych ogniwach.

Dorwałem jakiś stary rower szosowy Magna Cougar (takie napisy widnieją na ramie) Made in China :P Na razie nie miałem czasu obejrzeć go "pod lupą" ani zrobić zdjęć, ale chciałem się zapytać czy może ktoś spotkał się z czymś takim i czy warto zbudować na tym pierwsze ostre, żeby wybadać czy to to, ewentualnie singla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...