Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

z 3mm da się żyć ;) łańcuch nie powinien spadać.

Pewnie, że nie spadnie, taki przekos jest nawet ok, a jeżdżę na szosowym blacie alu, aczkolwiek fajnie mieć idealnie :P

Jak będę miał inne koło z torową piastą wtedy będę się z tym bawił ;)

Napisano

Jakie klamki hamulcowe (najlepiej na dwa palce) da rade założyć na baranka - średnica rury 24mm - 26mm.

Proszę o nazwy, firmy, modele.

Napisano

szukaj klamek przełajowych. pod 26mm jest tekrto rl 726, pod 24 tektro rl 720. Możesz też zobaczyć klamki bmx'owe odyssey, mają system mocowania który powinien się sprawdzić.

Napisano

conajmniej sapim lasery skoro tak na wadze Ci zależy

Okej, a ich długość i inne specyfikacje, żeby przypasował.

Napisano

nikt za ciebie nie policzy teraz długosci szprych. O ile obręcze to na 99% swift arrivy to piasta pewnie jakaś nowa tania torówka, której wymiarów nikt nie zna(no dobra, joytech to 68 i chyba 32). Poszukaj na necie kalkulatorów, poradników i pomierz jak będziesz miał części(albo szukaj wymiarów w necie).

Napisano

Mam kalkulator, jest pięknie, pozostaje jedno pytanie, o rodzaj najlepszego zaplotu. Tutaj w w poradniku znalazłem jakiś zaplot torowy, ale to było kilka zdjęć nic mi nie mówiących, a w kalkulatorach pytają o ilość krzyżujących się szprych.

Napisano

wczoraj pierwszy raz spróbowałem skida, wyszedł cały jeden metr ;) niestety przy drugiej próbie odkręciła się kontra, jakoś dokręciłem przy pomocy śrubokręta, ale nie pomaga, dzisiaj rundka po sklepach w moim mieście, niestety nigdzie nie mieli klucza do kontry, w większości robili oczy ;) w necie widziałem klucze shimano, ale 120 zł to trochę dużo, poradzicie gdzie można taniej dostać odpowiedni klucz?

pozdro

Napisano

Będzie pasował ale kontry nim nie przykręcisz. nie ma za co się zaprzeć bo krótki i wąski więc w rękę będzie se wcinał. Ja mam BBB HARFA-HARRYSON Henryk Charucki

dobrze wykonany sztywny i długi. kręciłem wiele kontr różnych producentów i naprawdę daje radę. kupiłem w stolicy z 29pln, cena jednej kontry.

kontra csepel raczej jakaś wyjątkowa nie jest, zatem biorę. dzięki wielkie :)

Napisano

wczoraj pierwszy raz spróbowałem skida, wyszedł cały jeden metr ;) niestety przy drugiej próbie odkręciła się kontra, jakoś dokręciłem przy pomocy śrubokręta, ale nie pomaga, dzisiaj rundka po sklepach w moim mieście, niestety nigdzie nie mieli klucza do kontry, w większości robili oczy ;) w necie widziałem klucze shimano, ale 120 zł to trochę dużo, poradzicie gdzie można taniej dostać odpowiedni klucz?

pozdro

klejanka?

Napisano

klejanka?

cały rower na częściach csepel, nie ja składałem, może nie było wystarczająco dokręcone.

Napisano

Widziałem już piasty tylko z ostrym, widziałem dwa razy ostre po obu stronach i ostre z jednej i wolnobieg z drugiej. Powiedzcie mi proszę, czy ktoś widział, wie czy istnieją i gdzie można dostać piastę dwa razy wolnobieg?

Napisano

Wolnobieg możesz nakręcić na tą stronę piasty przeznaczoną pod zębatkę i kontrę w miejsce zębatki. Przynajmniej ja tak miałem i w joytechu i w sturmeyu i jakimś nonamie więc mając flip flopa możesz mieć wolnobieg z obydwu stron

Napisano

Wolnobieg możesz nakręcić na tą stronę piasty przeznaczoną pod zębatkę i kontrę w miejsce zębatki. Przynajmniej ja tak miałem i w joytechu i w sturmeyu i jakimś nonamie więc mając flip flopa możesz mieć wolnobieg z obydwu stron

Czyli biorę flip flop, albo fixie fixie i zamiast kontry nakręcam nakrętkę.

Napisano

Czyli biorę flip flop, albo fixie fixie i zamiast kontry nakręcam nakrętkę.

Raz na allegro widziałem novateca z opcją free/free, więc też są takie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...