marian600 Napisano 21 Maja 2012 Napisano 21 Maja 2012 Nie drogi to ile? Od ręki masz Zoom'a, napis potraktujesz rozpucholem i masz czarny mostek. Edit: Dałem dwa razy przez przypadek tą samą wiadomość w dwóch różnych tematach, niechcący. Tak więc jeżeli można prosić moderację to proszę o nie traktowanie tego jak nabijanie postów, ew usunięcie tego posta.
Dzionek Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Nie drogi czyli kwota powiedzmy do 40-50 zł. Mostek ma oczywiście mieć skos ujemny
grzegosz Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 a czemu, to niemożliwe? przecież to nie tylko nitto, które ma radykalnie ujemny kąt, ale prawie każdy mostek szosowy tego typu ma ujemny kąt (względem sterówki).
Ottovsky Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Cześć, Zerwał mi się gwint od pedała w korbie, tak na oko 1/3 - 1/2. Myślicie, że da się to w jakiś sposób naprawić? Wkręciłem pedał i jeździć na pewno się da o ile nie będę przenosić całej masy ciała na niego. Jednakże jakby dało się to w jakiś sposób w pełni naprawić to byłoby super! Dz za rady, pozdro
Lubek Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Jestem na etapie przerabiania napędu z szosy na ostre i utknąłem trochę na korbie. Chciałem wykręcić mniejszą zębatkę i zostawić tylko blat ale się okazuje ze śruby mocujące wszystko do kupy są za długie i po skręceniu blatu z krzyżakiem jest spory luz. Byłem w rowerowych i powiedzieli, że nie znają takich śrub w mniejszym rozmiarze. Czy jest opcja żeby takie coś dostać czy ratować się podkładkami?
Dab84 Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Możesz dostać w miarę krótkie śruby, ceny są spore coś koło 30 zł wystarczy wpisać na allegro w kategorii rowery śruby. Ja zrobiłem trochę inaczej kupiłem ciut grubsze śruby czyli SHIMANO do tarcz korby FC-M361, do dorwania na allegro za 5zł 4 śruby. Miały one ciut większą średnice niż kobra i blat więc rozwierciłem aby pasowały. Na długość za to były idealne. Chociaż prościej będzie przyciąć śruby ale mi i tak brakowało jednej, to zrobiłem w w/w sposób.
nieborak Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Może takie http://allegro.pl/shimano-sruby-tarcz-korby-schooner-komplet-i2334917528.html u mnie pasują idealnie.
kazag Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 @Lubek - tak swoją drogą - a jak koło? Kupujesz nowe , przeplatasz obecne? Sprawdzałeś jak będzie z linią łańcucha?
bonton Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 prawie każdy mostek szosowy tego typu ma ujemny kąt (względem sterówki). większość mostków typu quill ma kąt w okolicy 0st. po zainstalowaniu (czyli mniej więcej równolegle do ziemi). mostek z ujemnym kątem to taki, który ma spadek. znajdź mi taki za 50zł.
pjetr Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 wiekszosc mostkow typu quill ma ujemny kat (-15deg). to jest liczone inaczej niż napisales i nie jest to kat w stosunku do ziemi tylko odchyl od prostopadlej do pionowej czesci mostka..
Lubek Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 @Lubek - tak swoją drogą - a jak koło? Kupujesz nowe , przeplatasz obecne? Sprawdzałeś jak będzie z linią łańcucha? Koło kupiłem nowe, nie chciałem sobie zamykać drogi powrotnej do szosy. Obręcz Roadrunnera i piasta JoyTecha. Wiem, że piasta nie urywa, ale nie chciałem pakawac tyle kase na starcie wiec jest to co jest, a w przyszłości zawsze można piastę wymienić. Jeśli chodzi o linię łańcucha to wydaję się być spoko z blatem, ale to się okaże po jeździe próbnej której jeszcze nie było.
grzegosz Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 co do tych śrub do blatu korby-kup śruby do haka przerzutki. Są krótsze od tych w korbach. Ja tak mam i działa wszystko.
bonton Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 wiekszosc mostkow typu quill ma ujemny kat (-15deg). to jest liczone inaczej niż napisales i nie jest to kat w stosunku do ziemi tylko odchyl od prostopadlej do pionowej czesci mostka.. ale po zainstalowaniu w ramie będzie taki mostek praktycznie równolegle do ziemi. a jak ktoś mówi, że chce mieć mostek z ujemnym kątem, to raczej nie o to mu chodzi.
curich Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Witam, nie wiem czy był ten temat już tutaj wałkowany, ale zapytam. Warto kupić rame szosową z pionowymi hakami pod budowę ostrego? Znalazłem coś fajnego co by mnie zainteresowało, ale jak to wygląda w praktyce? Na pewno założyłbym łańcuch z półogniw, to wiadomo. Ale co dalej? Myślicie, że miałoby to rację bytu?
grzegosz Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 jesteś z mielca, jak warto to może w mielcu przerób haki?
curich Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Teoretycznie już z krakowa. No właśnie chciałbym uniknąć przeróbek jeśli byłoby to możliwe. Zastanawiałem się też w razie czego nad napinaczem. http://allegro.pl/rama-szosowa-bianchi-57-5-stalowa-mocna-trzy-kol-i2347742675.html?source=oo o tej ramie myśle
grzegosz Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 a ja się zastanawiam, na ile ona jest z bianchi... no i bez widelca, może lepiej poszukać czegoś na dłuższych hakach jednak? Napinacz w ostrym odpada, jeśli dobrze pamiętam.
marian600 Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Dobrze pamiętasz, w ostrym nie stosuje się napinacza, a co do tego bianchi - tu już nawet się nie trzeba znać żeby wiedzieć, że jest zbyt tanio.
kresowiak Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 OStatnio przy jeździe na OK zauważyłem, że przy ostrym szarpnięciu za pedały tak jakby coś przeskakiwało - chwile łapie luz i z powrotem normalnie napęd pracuje. Czy mi się wydaje czy to się tylna zębatka odkręca?
Hablababla15 Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 może po prostu niedawno ją odkręcałeś i się ułozyła do końca. spróbuj od razu po takim przeskoku zatrzymac się hamując o oponę (nie korbami bo znowu się cofnie) i dokręcić kontrę
kresowiak Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Teraz po jeździe testowej stwierdziłem, że luz raz jest a raz go nie ma, więc profilaktycznie tłuknąłem młotkiem w kontrę. dzięki.
marian600 Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 Niezła profilaktyka, a może to nie zębatka, opisz to dokładniej.
Krusto Napisano 23 Maja 2012 Napisano 23 Maja 2012 tez mialem cos takiego.. po dokreceniu kontry wszystko wrocilo do normy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.