Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
:P kurde to ja bije w mur głową :P na pokute, sory, ale po prostu totalnie zapomnialem o wyszukiwaniu dokładniejszym i wyszukiwałem tą malutką wyszukiwarką na końcu strony :/ :D
Napisano
@Grabarz,

czy mógłbyś rzucić linkiem albo chociaż wskazać temat, o którym mówisz?

też byłbym wdzięczny

Ja nie mam potrzeby znalezienia informacji w tym temacie.

Moim zdaniem nawet jesli ramki są używane, ale sprawne, pomalowane(czyt. zabezpieczone przed rdzą) to cena i tak jest w porządku.

Ramki są nowe, niektóre tylko nienajlepiej przeżyły lata magazynowania i transport. Mam fotki całego roweru w barwach oryginalnych, ale może ich autor nie życzy sobie ich upubliczniania. Sorry...

Co do geometrii to zawsze można poprosić o pomierzenie, ewentualnie samemu pójść z miarką jeśli ma się możliwość.

Obawiam się (obawa graniczy wręcz z pewnością), że bez np. stołu do budowy ram będzie to niemożliwe - geometria to nie tylko długości rurek, a ich katów raczej szkolnym kątomierzem precyzyjnie nie pomierzycie.

Napisano

Grabarz, przecie my tylko po prośbie z tym tematem skoro w ogóle kojarzysz, że coś takiego było.

Fajnie jakbyś się zapytał autora roweru o upublicznienie, albo chociaż wysłanie na PW.

Wiadomo, że chodziło głównie o długości rur, a kąty dałoby się pomierzyc mniej więcej jakby rama była postawiona na dwóch jednakowych kołach, zresztą można się spodziewać kątów 74-76* jeśli mowa o torówce.

Napisano
:D

LUDZIE! Zadawajcie sobie nieco wiecej trudu...

OSTRO!

I.

No to trzeba by było zadać sobie ogromny trud żeby tu cokolwiek pożytecznego wyłuskać. Od jakiegoś czasu forumowa szukajka nie działa i konia z rzędem temu kto znajdzie to czego potrzebuje (no chyba, że przypadkiem)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolega Amadeuz raczy się mylić.

Do sterów podanych w linku przez Mastiva pasują jedynie rury gładkie niegwintowane na 1 cal. Nie jest to popularna rzecz ale kupić się da. Ewentualnie każdy budowniczy ram zmieni Ci rurę gwintowaną na gładką.

To co podał w linku Amadeuz służy do "żenienia" mostków ahead ze sterami/rurą na gwint.

Napisano

skoro juz sie zalogowalem, raz na tydzien.... niby dlaczego nie mozna zalozyc tych sterow z linka mastiva? mostek a-head tez mozna zalozyc na gwintowana rure - tylko trzeba miec odpowiedni mostek, taki dla 1" rury sterowej. Jak nie mozesz dostac takiego mostka to mozna zalozyc normalne 1" stery skręcane i taki - hmm jak sie to nazywa? "trzpień" - z linka amadeuza i do tego ogolnie dotepny mostek a-head na 1,1/8".......

Napisano
skoro juz sie zalogowalem, raz na tydzien.... niby dlaczego nie mozna zalozyc tych sterow z linka mastiva? mostek a-head tez mozna zalozyc na gwintowana rure - tylko trzeba miec odpowiedni mostek, taki dla 1" rury sterowej. Jak nie mozesz dostac takiego mostka to mozna zalozyc normalne 1" stery skręcane i taki - hmm jak sie to nazywa? "trzpień" - z linka amadeuza i do tego ogolnie dotepny mostek a-head na 1,1/8".......

Tu chodziło stricte o stery.

Pytanie brzmiało, czy można użyć widelca z gwintowaną rurą i sterów pod a-head 1'. Można w ten sposób to założyć, oczywiście z mostkiem a-head 1', lub 1 1/8' + redukcja na 1', chociaż używanie gwintowanej rury i mostka a-head nie jest polecane, ale jak pisałem wyżej, rozwiązanie jest stosowane i sprawdza się...

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Klaniam,

Ja mam tylko takie pytanie pomocnicze: namierzyles gdzies te rame czy chcesz kupowac od producenta? Bo jak przejdziesz do strony glownej to okazuje sie ze firma nie dziala od dwoch lat :)

Poza tym rama "na oko" wyglada na normalna, spokojna, klasyczna szosowke. Oczywiscie bez liczb dokladnie nie powiesz ale nie jest to jakas "agresyna" bestia. Tak spokojnie na miasto ale i do treningow 150-200km za jednym zamachem...

OSTRO!

I.

Napisano

Po pierwsze to by się przydało dobre zdjęcie, tzn. kompletnie z profilu, a nie taka perspektywa. No i oczywiście liczby i kąty dobrze byłoby znać, ale pewnie jest dość klasycznie. Ze spraw typowow wizualnych to mi się malowanie nie podoba potwornie(festyn), ale za to chromy fajne.

Napisano

Fajny klasyk, z włosko-krzykliwą facjatą. Dobra na początek, żeby się oswoić z ostrym, wypracować trochę techniki.

Jest jedno ALE: nikt z nas (albo niewielu) nie zna Twoich gabarytów. Geometria ramy (kąty) to jedno, a rozmiar to drugie, nie mniej istotne. Upewnij się, czy namierzony egzemplarz będzie pasował Ci rozmiarówką. Jeśli jeszcze rośniesz, a zakładasz zakup takiej ramy na dłużej, niż 3 miesiące, to możesz zaryzykować rozmiar większą.

Napisano
Dobra na początek, żeby się oswoić z ostrym, wypracować trochę techniki.

Właśnie nie chce nic na początek, żeby się oswoić bo na wiosnę składam nowe ostre bynajmniej nie budżetowe i będzie to moje drugie, a to pierwsze mam z bardzo emerycka geometrią :) Co do rozmiaru to teraz mam rurę 60 cm i jak stoję to jajkami ją dotykam, więc i tak chciałbym coś mniejszego o parę cm np. 56

Napisano

Z całym szacunkiem, ale jeśli nie jeździsz od 6-10 roku życia, albo nie trenujesz w sekcji pod okiem trenera, to w wieku, który podajesz w profilu, nie masz szans mieć wypracowanej techniki. Ja jeżdżę ponad 25 lat i techniki nie mam.

• Mod Team
Napisano

... no i pozostaje nieodpowiedziane pytanie o rozmiar.

Miales juz "skok rosniecia" czy jeszcze to przed Toba? Bo jak jeszcze Cie to czeka to moze sie okazac ze za rok rama 56cm bedzie dla Ciebie za ciasna...

Popieram takze Grabarza w temacie lapania techniki. Tymbardziej ze miales juz stycznosc z OK i zdajesz sobie sprawe ze jezdzi sie na nim "nieco" inaczej niz na rowerze z wolnobiegiem...

OSTRO!

I.

Napisano

juz urosłem.. raczej wiecej nie urosnę, może troszeczkę, a co do tej techniki, hmmm kurde ja jej nie mam więc nawet nie wiem co to ma być... niewiem co myslicie mówiąc o tym, że niby co to ma być jaka umiejętność... heh ja jestem nie skomplikowany, skręcać i pedalować potrafię :) yoke

Napisano

Pytanie raczej nietypowe. Macie jakiś sposób na odklejenie naklejek z ramy? Mam ostre od ok 2 tygodniu i codziennie sobie coś tam przy nim dłubie żeby wyglądało jak według mnie ostre powinno wyglądać. Jednym z założeń jest żadnych naklejek :thumbsup: Próbowałem na sucho na dezodorant i inne spirytusy i nic! może uda mi się kawałeczek paznokciem zdrapać ale żeby oczyścić cały rower tym sposobem potrzebowałbym chyba tygodnia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...