Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

A czy istnieje jakaś tulejka lub podkładka, którą można nakręcić na piastę ?

http://allegro.pl/piasta-tylna-joytech-jy-a166-flip-flop-ostre-kolo-i2331176850.html

Mam taką:Czy da się przekręcić zębatkę na drugą stronę, bądź zostawić po tej samej jeśli będzie na tyle miejsca i wstawić tam coś grubszego co oddali zębatkę od szprych - ergo - zniweluje przekos?

Przekręcić zębatkę na drugą stronę?

Jak coś podłożysz pod zębatkę to automatycznie będzie nakręcona na mniej zwojów gwintu (to samo kontra). Albo będzie się to słabo trzymać albo najzwyczajniej w świecie pozrywasz gwinty i tyle będziesz miał.

Wymień suport na krótszy - przecież to nie jest droga impreza a zadziała na pewno. Zmierz odległość od środka zębatki z przodu do osi rurki podsiodłowej. Zmierz odległość od środka zębatki z tyłu do osi piasty (obstawiam 42 mm). Od pomiaru z przodu odejmij ten z tyłu. Będziesz miał dokładnie ile jest przekosu. Zmierz długość osi suportu. Odejmij od niej podwójną wartość obliczonego wcześniej przekosu i kup nowy suport z taką osią jak Ci wyjdzie (lub zbliżoną). Powinno pasować.

Jak nie to zanieś do serwisu i powiedz, żeby wymienili suport na odpowiedni żeby zlikwidować przekos.

Pod względem przenoszenia sił napędowej i hamującej nie ma to znaczenia po której stronie są krzyże ze względu na sztywność piasty.

Ale z jednej strony muszą być krzyże tak? Zresztą głupie pytanie bo to widać. W normalnej piaście też by coś takiego przeszło?

Jak porządnie dokręcisz zębatkę a potem równie porządnie dokręcisz kontrę to nic nie powinno się odkręcać.

Ja jeździłem na joytechu bez kontry i nie mogłem ruszyć, a na novatecu jeszcze niekiedy koronka przeskakuje mi o jakieś 180stopni. Chyba będę musiał jakąś podkładkę wsadzić między kontrę, a koronkę.

Zębatka przód<->oś rury podsiodłowej 5,5cm

zębatka tył<->oś piasty 4,5cm

przód-tył = 1cm=przekos

długość osi suportu - 2x przekos= 12cm - 2 = 10cm

Z twojego wzoru wychodzi, że mam kupić nowy suport o długości 10 cm. Jeżeli zabierze po centymetrze z obu stron, korby mogą znaleźć się zbyt blisko ramy, czyż nie?

Ciekaw jestem gdzie kupisz wkład z osią o długości 100 mm :D

a najlepiej - idziesz do serwisu, dajesz 5 dych na ladę i mówisz żeby gość zmienił Ci wkład. Zauważ, że ciężko będzie pomóc, ponieważ nie ma żadnych dokładnych danych.

Tak koło tych 10 cm to możesz kupić coś takiego: http://allegro.pl/wklad-suportu-miche-primato-evo-102mm-miski-bsa-i2337111695.html

Ale z jednej strony muszą być krzyże tak? Zresztą głupie pytanie bo to widać. W normalnej piaście też by coś takiego przeszło?

Z tego, co zauważyłem, często się teraz w szosie (może nie tylko w szosie?) stosuje zaplot krzyże od strony napędu i dwa razy mniej szprych radialnie od drugiej strony (piasta musi być oczywiście inaczej nawiercona, niż piasty "klasyczne").

Zauważ, że ciężko będzie pomóc, ponieważ nie ma żadnych dokładnych danych.

O jakie dane ci chodzi? Moge zdjęcia wkleić.

A skoro jest 1 cm przekosu, to logicznie rozumująć suport powinien być krótszy o 1cm, czyli mieć cosś koło 11c. długości.

A skoro jest 1 cm przekosu, to logicznie rozumująć suport powinien być krótszy o 1cm, czyli mieć cosś koło 11c. długości.

Długość suportu jest długością całej osi. Jeżeli suport jest symetryczny (po wkręceniu z obu stron wystaje taka sama długość osi), to przesunięcie linii łańcucha o 1 cm wymaga suportu dłuższego/krótszego o 2 cm.

Z tego, co zauważyłem, często się teraz w szosie (może nie tylko w szosie?) stosuje zaplot krzyże od strony napędu i dwa razy mniej szprych radialnie od drugiej strony

Mówiłem o tym i wiem, że tak się robi :) chodzi tylko o to, że wszędzie jest napisane, że radiala nie można stosować od strony napędowej albo przy tarczy bo siły jakie działają by to, nie wiem, pokrzywiły? Wkleiłem zdjęcie jakiejś piasty szosowej gdzie właśnie radial jest od strony napędowej, więc jest to nieprawdą, ale jak się dowiedziałem obojętnie z której strony mamy krzyże, ważne żeby były.

Co do suportu, jakoś 110 mm już teraz? Koło tego są np 107, 110,5 albo 113. Dlatego jest ciężko cokolwiek powiedzieć, dokładniejszy pomiar albo popołudnie w serwisie. Lub jak ktoś wcześniej wspomniał metoda prób i błędów.

fpierowski prawa część jest nieznacznie dłuższa od lewej, nie zawsze ale w wielu przypadkach, a zależne jest to od długości całkowitej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...