itr Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 sprawdź czy być może nie jest zaklejona. Kolega kupił taki rower i kaseta była bez nakrętki, na kleju i nie udało się jej niczym zdjąć-musielism przepleść koło. Podejrzew, że to jest kaseta na dwa baty, mała zębatka jest nakrętką, trzeba dwoma bacikami chwycić w przeciwną stronę, nakrętkę odkręcasz klasycznie - porostu odkręcasz. Pozdr M
piotreeek Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Podejrzew, że to jest kaseta na dwa baty, mała zębatka jest nakrętką na pewno było zaklejone, widać było wylewający się tu i ówdzie pozasychany poxipol czy inne cudo.
kaemteee Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 na pewno było zaklejone, widać było wylewający się tu i ówdzie pozasychany poxipol czy inne cudo. Myślę że w tym pomyśle z dwoma batami (na dwa baty - ) jest sporo racji, jak się przyjrzeć to na małej zębatce widać chyba początek gwintu. Będę mógł to dokładniej sprawdzić jak pojadę do domu bo nie mam narzędzi. Żadnego poxipolu nie ma, co najwyżej syf. Skoro zębatka jest nakrętką, bębenek jest nagwintowany z zewnątrz to pozostaje mi tylko kombinować home-made singla z tej kasety albo inną piastę. SŁABO...
Korneliusz Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 hej, jasne, wiem, że to do polo i do czego służy. ale chciałbym za mała kaskę coś podobnego, by 'przyozdobić' spora powierzchnia do malunku
Pr5Rider Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Ciężko takie dyski spotkać na aukcjach a co dopiero w sklepach. Można pomyśleć, o jakiejś płycie plastikowej w miarę cienkiej i na miarę wyciąć lub ew jak ktoś wyżej napisał z kartonu ale żywot takiego ustrojstwa jest ograniczony
Korneliusz Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 dyski to już gruba kasa karton odpada, plasik może być spoko, tylko jeszcze jakby to 'zaczepic' hehe
Papista Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 To dla bikegangsta: taka ostrokołowa wersja betonowych butów. A na poważnie: jest dużo możliwości, np cienka, odpowiednio przycięta i wypolerowana pleksa, takie cóś podobnego do pleksy, ale z żywicy epoksydowej (myślę, że można by użyć setu do naprawiania kajaków, czyli mata epoksydowa plus utwardzacz), no i papier mache. Tylko długo schnie. Bandaże z gipsem mogą się kruszyć.
kresowiak Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Łańcuch TAYA da rade do ostrego? http://allegro.pl/taya-410b-112ogniw-ostre-kolo-singlespeed-krakow-i2319315768.html Czy lepiej dać 40 zł za wippermanna?
Papista Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Ja śmigałem na wąskim, przerzutkowym, srebrnym i był nad wyraz solidny. Wipperman ma za to dobre opinie tu. Z trzeciej strony Public Enemy śpiewało "Don't believe the hype."
kaemteee Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 To dla bikegangsta: taka ostrokołowa wersja betonowych butów. A na poważnie: jest dużo możliwości, np cienka, odpowiednio przycięta i wypolerowana pleksa, takie cóś podobnego do pleksy, ale z żywicy epoksydowej (myślę, że można by użyć setu do naprawiania kajaków, czyli mata epoksydowa plus utwardzacz), no i papier mache. Tylko długo schnie. Bandaże z gipsem mogą się kruszyć. Ja podejrzewam ze kajaki sie robi z laminatu włókno szklane + odpowiednia żywica. Za to pomysł z gipsem świadczy o nieograniczonej wyobraźni u autora . Co do dysków to pierwsze co mi przyszło do głowy to taki materiał: http://www.plastics....nalikowe_01.jpg , może coś jest na rzeczy.
Papista Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Ja w polo nie gram, to nie wiem, ale popatrz: przeplatasz bandaż tak jak wstążki papierowe w ukrainach na wsiach i małych miasteczkach, tylko gęściej, później chlapiesz na to mało gęstym gipsem, jak zaschnie uzupełniasz większe dziury i już. Co do kajaków, to masz rację. Ale zestawy naprawcze są i da się z nich wygenerować cienką a wytrzymałą warstwę włókno/żywica. Łatałem tak kiedyś stare kajaki. Płyty kanalikowe są ok, zwłaszcza te cieńsze, takie jak były używane w usztywniaczach do plecaków na przykład.
grzegosz Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 http://forum.slowtwitch.com/forum/Slowtwitch_Forums_C1/Triathlon_Forum_F1/The_ultimate_DIY_disc_wheel_cover_how-to_thread._P3552095/ o, znalazłem ten tutorial. z tego co wiem, to dobre do tego są płyty polietylenowe/polipropylenowe, sam kiedyś o czymś takim myślałem, ale zrezygnowałem jednak.
Nrv Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Zamontowałem sobie właśnie noski i mam taki problem, że gdy są one "luźne" to szorują o ziemię i pytanie czy rozglądać się za krótszymi ramionami czy raczej się tym za bardzo nie przejmować. Jeszcze nie testowałem tego w jeździe bo brak wolnego czasu. Jakieś rady?
grzegosz Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 a jakie ramiona masz teraz? rama szosowa? pewnie nie przeskoczysz tego, więc nie przejmuj się i jeździj
Korneliusz Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 dzieki za porady odnosnie talerzykow - jak cos sie uda mi skleic sensownego to pokaze pozdr b
marian600 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Luźne to znaczy jeździsz na drugiej stronie pedałów (pedała ) i noski są od spodu? Po prostu musisz wbić się w niezapięty nosek, i jeździć bez zaciągania, krótsze ramiona nic nie pomogą.
Hablababla15 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Może ktoś mi powiedziec co to za materiał i gdzie go zdobyć (dysk własnej roboty) z tego artykułu kilka postów wyżej ?
ivosmo Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_(tworzywo) Gdzie dostać - nie wiem
MikoPi Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Może ktoś mi powiedziec co to za materiał i gdzie go zdobyć (dysk własnej roboty) z tego artykułu kilka postów wyżej ? http://www.polishbikepolo.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=12&sid=b436cb1153720a85ca6d17f1a988769c jak zjedziesz niżej to będzie link ze sklepem, kiedyś było tutaj też o tym dysku i ktoś podwał gdzie kupował materiały
grzegosz Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 są hurtownie, w których możesz takie płyty kupić. http://www.forumrowerowe.org/topic/59690-kola-dysko-podobne-kolpaki/ trochę więcej na ten temat i po polsku
Hablababla15 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 przy moich aktualnych funduszach cena mnie boli...bo chyba nie znajdę u siebie kogoś kto by chciał się na to złożyć. A co myślicie o najchudszym rozmiarze plexi glassu ? Boje się też wagi, chce uzyskać 8.5kg (aktualnie 8.64kg) ale możliwe że szykuje się zmiana koła i tu na pewno dużo zejdzie (aktualnie stars circle 30mm) i nie wiem jak dużo stracę na takim dysku.
cezar13 Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Witam Proszę o małą poradę, składam rower, szosę, ale na razie nie będzie to ostre koło. Rozebrałem ramę i chcę poobcinać zbędne elementy. Czy wycinając blaszkę, do której była normalnie przykręcona stopka zmienię geometrię, albo obniżę mocno sztywność ramy? Ta blaszka jest zaraz za suportem, łączy dwie dolne rurki.
grzegosz Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 jak coś łączy rurki, to lepiej nie wycinać. w ogóle, co za rama, bo może nie ma sensu czegokolwiek z niej wycinać?
piotreeek Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Rozebrałem ramę i chcę poobcinać zbędne elementy. Czy wycinając blaszkę, do której była normalnie przykręcona stopka zmienię geometrię, albo obniżę mocno sztywność ramy? Myślę że może zmienić sztywność ramy, geometrię raczej nie. Ale skoro już ta rama ma taką blaszkę to znaczy że pewnie ma ogromne prześwity i może to całe ucinanie nie ma sensu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.