Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

wbijam 8bar (120psi) bez problemu. pompka za 30zł.

Też myślałem, że po co przepłacać. Kupiłem jakąś serwisową Beto, urwała się końcówka węża, mówię spoko, jakoś się pompowało. No to pękła podstawa, próbowałem to łatać i tylko straciłem 30 zł na kleje. Potem kupiłem jakąś losową pompkę, która po prostu pękła po jednym pompowaniu. Kupiłem w końcu pompkę serwisową Lezyne za 200 zł, aluminiową z nakręcaną końcówką węża i spokojnie teraz mogę spać, prawie od roku. Zauważyłem, że ja mam jakieś problemy ze sprzętem. Inni jeżdżą na Conti Ultra Sportach - u mnie klapa. Czytałem, że dużo ludzi korzysta z pompek Beto - u mnie kicha. Mam ten dar :icon_cool:

nie dość, że nie pokazywało przez to ciśnienia

Żeby pokazywało ciśnienie to musiał by być wciśnięty cały czas zawór.

Tanio i skutecznie można wciskać do 12 atmosfer pompką Sigma Lambda Jet. Choć wygodnie to już nie - maleństwo to i trzeba się nieźle napocić. Ale wchodzi nawet te 12 barów. A do 8 atmosfer idzie bez problemu. Wszystko to zakładając, że manometr nie kłamie ;) Tylko ze względów wygody zmieniłem pompkę na Zefal Blizzard ale przy 11 atmosferach też jest problem - mogę się uwiesić całym ciężarem na rączce i wiszę w powietrzu :D Widać za mało stejków jem. W dodatku brakuje jakiejś blokady końcówki wężyka na wentylu i czasem przy wyższym ciśnieniu potrafi zerwać wężyk z wentyla.

Temat opona czy szytka był wałkowany wiele razy, sporo sprzecznych opinii. Po przeanalizowaniu wszystkiego co przeczytałem chyba jednak zdecyduję się na szytki. Tylko mam jeszcze wątpliwości. Niektórzy pisali że wystarczy najechać na jakiś kamyk na drodze i po szyte, inni że są bardziej wytrzymałe niż opony. Nie mieszkam w mieście i do asfaltu mam jakieś pół kilometra po żwirze do tego dziury itp, i nie wiem jak poradzą sobie z nim szytki. Do tego jak w ogóle z dziurami poradzą sobie takie koła. Może ktoś z was ma z tym jakieś doświadczenia.

Koło jakie planowałem złożyć to Mavic cxp 30 szytki jakieś Tufo.

Ma to wszystko jakiś sens waszym zdaniem ? :P Pomijając szytki w ostrym bo o tym już było.

Czy ktoś się orientuje gdzie można zakupić obręcze aluminiowe,

Niskie, polerowane, lekkie , nowe - takie kurcze , oldskulowe :)

keirinowskie rzekłbym nawet :) Wszędzie w sklepach i w necie

tylko wysokie stożki,kolorowe cespele, morele I swifty :P.

Za wszelką pomoc dozgonnie będę wdzięczny .

Mogą być tez kółka już zaplecione.

Pozdrawiam

Koło jakie planowałem złożyć to Mavic cxp 30 szytki jakieś Tufo.

Ma to wszystko jakiś sens waszym zdaniem ? :P Pomijając szytki w ostrym bo o tym już było.

Nie ma prostej odpowiedzi.

Mavic cxp 30 to fajna obręcz jednak dość ciężka w wersji szytka.

Czyli traci się to co dają naprawdę lekkie obręcze szytkowe, o 100 gram lżejsze.

Szytki tufo teoretycznie są bardziej jak wąż podlewczy, i mniej chętne do przebijania.

Miałem szytki i jeździłem dość długo, potem jedna po drugiej przebiłem trzy, nie ma reguły, na drogach gruntowych żwir przy odpowiednim ciśnieniu nie jest dużym problemem, bardziej inne śmiecie szkła, kawałki rozdepranego pudełka po tik takach i takie tam. Żadne mleczka nie pomogą - jak jest cięcie 2- 3 mm.

W zasadzie to szytka jest dobra w mieście gdzie zawsze jest tramwaj lub autobus. 8D

Sam szukam Mavica cxp 30 pod oponę. Te szytkowe raz na jakiś czas się pojawiają ale mnie do nich nie ciągnie, na tor mam koła na wolberach profil 18 i taka obręcz z szytką torową poniżej 200 g to dopiero "idzie" z pod nogi... Ale na mieście , bez sensu, mam koła na conti/wiktorii lżejsze od tych maviców, i w zasadzie stoją, a katuję na codzień mega ciężkie wuelty chyba czy inne niskie stożki po 600 g każdy. Porządne opony i w zasadzie nie ma przebić, przedniego koła chyba nawet nigdy nie przebiłem a na miasto mam oponę z lat 80/90 jakiś misiek na drucie z bieżnikiem, u mnie od 2005.

Hej. Mam piastę 105 Golden arrow - taką: VeloBase.com - Component: Shimano 105, 105 Golden Arrow Zabrałem się za serwis z myślą żeby doprowadzić ją do ładu, może zrobić z niej singla. W pewnym momencie pojawiła się zagadka:

snc00713t.jpg

By kaemte at 2012-05-07

snc00715e.jpg

By kaemte at 2012-05-07

Nie ma nakrętki. Ma ktoś pomysł jak zdjąć kasetę z bębenka? Jest to możliwe w ogóle?

Nie ma nakrętki. Ma ktoś pomysł jak zdjąć kasetę z bębenka? Jest to możliwe w ogóle?

sprawdź czy być może nie jest zaklejona. Kolega kupił taki rower i kaseta była bez nakrętki, na kleju i nie udało się jej niczym zdjąć-musielism przepleść koło.

Czy ktoś się orientuje gdzie można zakupić obręcze aluminiowe,

Niskie, polerowane, lekkie , nowe - takie kurcze , oldskulowe :)

keirinowskie rzekłbym nawet :) Wszędzie w sklepach i w necie

tylko wysokie stożki,kolorowe cespele, morele I swifty :P.

Za wszelką pomoc dozgonnie będę wdzięczny .

Mogą być tez kółka już zaplecione.

Pozdrawiam

Jest problem z takimi obręczami albo ja nie umiem szukać. Sam się rozglądałem za takimi ostatnio ale ostatecznie skubnąłem na Allegro starego Mavica Module E2 do odnowienia. Z nowych jest np. H+Son TB14 ale kupę pieniędzy kosztują a z tą lekkością to tak średnio też. Albo Velocity Razor ale te już nie są takie niskie i ładne jak oldskulowe obręcze. Najlepiej chyba polować na jakieś stare obręcze na Allegro a potem pasta polerska w łapę i do roboty :P

mariano, właśnie też zauważyłem i nie mogę wyjść z podziwu :D najpierw kseru, potem kams, Ty... :D ja tam z tyłu mam niską, a z przodu nie za wysoką, ale niestety różne ;) drugiego mavica open 4cd dałem siostrze do roweru, a mogłem sobie zrobić taki ładny komplecik... :D

Jest problem z takimi obręczami albo ja nie umiem szukać. Sam się rozglądałem za takimi ostatnio ale ostatecznie skubnąłem na Allegro starego Mavica Module E2 do odnowienia. Z nowych jest np. H+Son TB14 ale kupę pieniędzy kosztują a z tą lekkością to tak średnio też. Albo Velocity Razor ale te już nie są takie niskie i ładne jak oldskulowe obręcze. Najlepiej chyba polować na jakieś stare obręcze na Allegro a potem pasta polerska w łapę i do roboty :P

To TY je zawinąłeś!!! :) Też polowałem i myślałem, że nikt się nie skusi :)

No zawinąłem. Ale z tego co rozumiem, to tam na aukcji była tylko jedna wystawiona a druga ewentualnie "dostępna" ? W ogóle od czasu zakończenia aukcji sprzedający się nie odzywa a coś kuriera też nie widać, więc muszę się w ogóle dowiedzieć jakie są dalsze losy tej obręczy :P Jeśli faktycznie aukcja była na dwie obręcze to jedną mogę odstąpić za połowę tego co wylicytowałem bo potrzebuję tylko czegoś lekkiego na tył ;) Z przodu mam szytkę, więc już nie szukam niczego lżejszego :P Ale wydaje mi się, że na aukcji była wystawiona tylko jedna, więc jak coś to kontaktuj się ze sprzedającym czy drugiej nie chce się pozbyć. O ile jedna Cię satysfakcjonuje :P

myrcin przecież widać, że to rower do polo, choćby po przełożeniu (i nazwie jpga :P). Poza tym opiera się o kij do polo. A takie osłony z kartonu czy czegokolwiek innego są bardzo popularne wśród "polowiczów" - tak jak napisał grzegosz, żeby zabezpieczyć się przed przypadkowym włożeniem kija w szprychy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...