Pr5Rider Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Wiecie może czy Pan gromada robi haki w aluminium ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikoPi Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 wie ktoś może jaką to ma średnice? http://allegro.pl/show_item.php?item=2245519224 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Pewnie coś koło 42 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walter Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 mniejsze zębatki szybciej wprawisz w ruch niż duże. To są oczywiscie teoretyczne sprawy , ja kto wygląda w praktyce? Rower lepiej się rozpędza i inaczej reaguje na polecenia nóg. Podobna sytuacja jak z kołami 650c do triatlonu. To są za daleko idące wnioski! Zębatki a koła to nie to samo. Teoretycznie nie masz możliwości wytłumaczyć że mniejsze zębatki lżej chodzą. A faktycznie przy większych zębatkach łańcuch jest mniej obciążony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Teoretycznie ma to sens bo większą masę trzeba wprowadzić w ruch, ale tak na ulicy, a nie na torze czy na życiówce w ironmanie, nie wiem czy jest to aż tak mega odczuwalne. A faktycznie przy większych zębatkach łańcuch jest mniej obciążony. Dowalasz się do teorii a sam zapodajesz teorię, ja bym to olał, czujesz różnicę w takiej jeździe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 To są oczywiscie teoretyczne sprawy , ja kto wygląda w praktyce? Rower lepiej się rozpędza i inaczej reaguje na polecenia nóg. Podobna sytuacja jak z kołami 650c do triatlonu. Dlaczego w takim razie już nie stosuje się takich kół w triathlonie? Czyżby prawa fizyki zmieniły się w ostatnich latach? http://sheldonbrown.com/fixed.html - rozdział "Big or small?" Mniej więcej wszystko w temacie. Podaj jakiekolwiek źródło do swojej tezy o lepszym rozpędzaniu małych zębatek/koronek, bo moim zdaniem jest ona nieprawdziwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek264 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 chłopaki co jest po drugiej stronie tego obszaru na zacisk? jakieś foty? czy czysto? to może być 3tt pista, ale takze jakis inny road grand prix. aluminium czy stal? moja to 3ttt superleggero, jakieś info o niej? zgaje się, że track pista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 uci zmieniło przepisy. Jeździłeś kiedyś z małym kołem z przodu np? zauważyłeś różnice? ja tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brkzzz Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Zna ktoś ERD dla Accenta Roadrunnera? Google myli się w zeznaniach Z innej beczki, narzynka do szprych M2.2, gdzie dostanę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaRozpruwacz Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 uci zmieniło przepisy. Jeździłeś kiedyś z małym kołem z przodu np? zauważyłeś różnice? ja tak. UCI nie reguluje przepisów triathlonu i tego typu koła nadal są w nim dozwolone. Dlaczego więc nie są stosowane tak często jak kiedyś? Być może poczułeś różnicę ze względu na bardziej aero pozycję? Nie testowałem koła 650 z przodu, ale nie sądzisz że różnica może wynikać ze zmiany geo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 nie.\ Małe koło szybciej się kreci. przykładowo zakładając 650c na przód szybciej kończyło mi się przełozenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja jeszcze się wtrące z kolejnym pytaniem na temat. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego (podobno) łatwiej jest zablokować tylne koło z mniejszą zębatką z przodu? Chodzi o to samo ratio. Powiedzmy że zakładam blat i koronkę 42/14 a zaraz zmieniam na 51/17, ratio jest to samo. Czy łatwiej mi będzie zrobić skida w pierwszym przypadku? Jak tak to dlaczego? Bo nie mam pojęcia. Kilka razy czytałem tu na forum że łatwiej jest skidować z małym blatem z przodu. Proszę o uzasadnienie dlaczego (podobno) tak się dzieje, lub o obalenie tej tezy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Obalam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Z przelicznika na pewnej stronie wynika, że to nie jest zbyt fajne ratio do skidowania, bo masz aż 1 skid patch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilus92 Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Chce złożyć sobie koło tylne pod ostre. Myślałem nad piasta Novatec oraz obręczą Mavic z tych starszych jk np. MA40 Co o tym sądzicie? Jakieś sugestie? Podpowiedzi? Pomysły? Z góry dziękóweczka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 klawy pomysł, na pewno lepszy od jojtechów i kilogramowych stars cicrle. nieska oczkowana, 35 szprych na 3x i będziebardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pasiasty Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A jakieś o wyższym profilu niedrogie i w miarę mocne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ja nie wiem, co wy macie z tymi obręczami. miałem przeróżne rowery i przeróżne obręcze i tylko JEDNĄ udało mi się zcentrować-niedokręcając 180 na mtb. a jakiś filigranowy to nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikoPi Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 A jakieś o wyższym profilu niedrogie i w miarę mocne? remerx rapid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Walter Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Dowalasz się do teorii a sam zapodajesz teorię, ja bym to olał, czujesz różnicę w takiej jeździe? To jest fakt, przedszkole mechaniki tom I, poczytaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krusto Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja jeszcze się wtrące z kolejnym pytaniem na temat. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego (podobno) łatwiej jest zablokować tylne koło z mniejszą zębatką z przodu? Chodzi o to samo ratio. Powiedzmy że zakładam blat i koronkę 42/14 a zaraz zmieniam na 51/17, ratio jest to samo. Czy łatwiej mi będzie zrobić skida w pierwszym przypadku? Jak tak to dlaczego? Bo nie mam pojęcia. Kilka razy czytałem tu na forum że łatwiej jest skidować z małym blatem z przodu. Proszę o uzasadnienie dlaczego (podobno) tak się dzieje, lub o obalenie tej tezy. powiele pytanie bo mnie tez to nurtuje od jakiegos czasu.. Paulie nie chodzi tu o ilosc "skid paczy" tylko wielkosc blatu przy tym samym ratio.. Myrcin od tak i juz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam! Posiadam korbę torową z szerokim blatem i łańcuch 1/8 czy zębatka z tyłu może podejść novateca pod 3/32 łańcuch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 może Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 elbert, byłbym wdzięczny za konkretną odpowiedź bo szykuję zamówienie.. Jak myślisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Zna ktoś ERD dla Accenta Roadrunnera? Google myli się w zeznaniach Z innej beczki, narzynka do szprych M2.2, gdzie dostanę? na szprychach gwinty są walcowane. z tego co się kiedyś orientowałem to bardzo(!) niewiele serwisów to robi. znam jeden w warszawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.