Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

mniejsze zębatki szybciej wprawisz w ruch niż duże.

To są oczywiscie teoretyczne sprawy , ja kto wygląda w praktyce?

Rower lepiej się rozpędza i inaczej reaguje na polecenia nóg.

Podobna sytuacja jak z kołami 650c do triatlonu.

To są za daleko idące wnioski! Zębatki a koła to nie to samo. Teoretycznie nie masz możliwości wytłumaczyć że mniejsze zębatki lżej chodzą. A faktycznie przy większych zębatkach łańcuch jest mniej obciążony.

Teoretycznie ma to sens bo większą masę trzeba wprowadzić w ruch, ale tak na ulicy, a nie na torze czy na życiówce w ironmanie, nie wiem czy jest to aż tak mega odczuwalne.

A faktycznie przy większych zębatkach łańcuch jest mniej obciążony.

Dowalasz się do teorii a sam zapodajesz teorię, ja bym to olał, czujesz różnicę w takiej jeździe? :D

To są oczywiscie teoretyczne sprawy , ja kto wygląda w praktyce?

Rower lepiej się rozpędza i inaczej reaguje na polecenia nóg.

Podobna sytuacja jak z kołami 650c do triatlonu.

Dlaczego w takim razie już nie stosuje się takich kół w triathlonie? Czyżby prawa fizyki zmieniły się w ostatnich latach?

http://sheldonbrown.com/fixed.html - rozdział "Big or small?" Mniej więcej wszystko w temacie.

Podaj jakiekolwiek źródło do swojej tezy o lepszym rozpędzaniu małych zębatek/koronek, bo moim zdaniem jest ona nieprawdziwa.

uci zmieniło przepisy.

Jeździłeś kiedyś z małym kołem z przodu np?

zauważyłeś różnice?

ja tak.

UCI nie reguluje przepisów triathlonu i tego typu koła nadal są w nim dozwolone. Dlaczego więc nie są stosowane tak często jak kiedyś?

Być może poczułeś różnicę ze względu na bardziej aero pozycję?

Nie testowałem koła 650 z przodu, ale nie sądzisz że różnica może wynikać ze zmiany geo?

Ja jeszcze się wtrące z kolejnym pytaniem na temat.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego (podobno) łatwiej jest zablokować tylne koło z mniejszą zębatką z przodu? Chodzi o to samo ratio. Powiedzmy że zakładam blat i koronkę 42/14 a zaraz zmieniam na 51/17, ratio jest to samo. Czy łatwiej mi będzie zrobić skida w pierwszym przypadku? Jak tak to dlaczego? Bo nie mam pojęcia.

Kilka razy czytałem tu na forum że łatwiej jest skidować z małym blatem z przodu. Proszę o uzasadnienie dlaczego (podobno) tak się dzieje, lub o obalenie tej tezy.

Ja jeszcze się wtrące z kolejnym pytaniem na temat.

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego (podobno) łatwiej jest zablokować tylne koło z mniejszą zębatką z przodu? Chodzi o to samo ratio. Powiedzmy że zakładam blat i koronkę 42/14 a zaraz zmieniam na 51/17, ratio jest to samo. Czy łatwiej mi będzie zrobić skida w pierwszym przypadku? Jak tak to dlaczego? Bo nie mam pojęcia.

Kilka razy czytałem tu na forum że łatwiej jest skidować z małym blatem z przodu. Proszę o uzasadnienie dlaczego (podobno) tak się dzieje, lub o obalenie tej tezy.

powiele pytanie bo mnie tez to nurtuje od jakiegos czasu..

Paulie nie chodzi tu o ilosc "skid paczy" tylko wielkosc blatu przy tym samym ratio..

Myrcin od tak i juz??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...