marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Jeżeli jesteś pewny, że choć trochę pojeździsz to bierz novateca, jeżeli to dla Ciebie za droge joytech (to samo tylko joytech ma kulkowe łożyska a novatec maszynowe, no i różnią się kołnierzami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Temat piast w miarę już ogarnąłem właśnie, natomiast kwestii w kwestii obręczy i opon jestem okrutnie zielony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Na początek polecam accent roadrunner, lekki stożek chyba ze 38 mm jak Ci podejdzie wygląd to możesz śmiało brać. Lekkie, nawet ładne i wytrzymałe. A z opon to na początek kup jakieś najtańsze typu cst albo kenda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie. Czas na ostatnie pytanie. Czy warto interesować się tą ramą? RAMA HERCULES SZOSA - 28- ORYGINAŁ (2240181354) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Aaaa... no i dodam jeszcze, że mam 188 cm wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Rama może być albo dobra albo trochę za duża, to zależy jakie masz proporcje ciała. Nie jest to chyba rama szosowa, tylko coś w stylu rometa rekorda. Jakby Ci pasowała to jedynie rozstaw tylnych widełków jest za duży, novateci mają 120mm tu jest 130mm, możesz dowalić jakieś podkładki ale wtedy nakrętki będą albo na styk albo nie będą do końca łapać ośki. Lepiej chyba celować w coś ciekawszego, za taką kasę można znaleźć jakąś szosę (nie na allegro tylko u kogoś kto chce szybko zarobić) i na niej zbudować do tego sprzedać części i zawsze się trochę zwróci. Ale na to trzeba mieć czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ... Ale na to trzeba mieć czas. Na brak czasu nie mogę narzekać. Myślę, że przejście się na jakiś bazar z rowerami będzie mądre, szkoda, że najbliższa okazja trafi się dopiero po świętach. No cóż trzeba poczekać, sezon dopiero się zaczyna. Czyli tak, rama najlepiej 58, koła 28 (np. http://allegro.pl/obrecz-accent-roadrunner-700c-32-otwory-szosa-i2234074921.html ), piasty http://allegro.pl/komplet-piast-torowych-ostre-joytech-czarne-i2188030980.html, został wybór jakiegoś sensownego blatu, korb, łańcucha i suportu (no i oczywiście widelca oraz kierownicy, jeśli kupiłbym samą ramę, ale na to chyba mnie nie stać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 marian600 dobrze mówi ale novatec albo tańszy joytech ale jednak polecałbym novateca bo to jednak są maszyny i lepsze wykonanie. Co do obręczy ale roadrunner http://rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=1471 choć ciekawiej wyglądają te obręcze http://rowerek.pl/index.php?products=product&prod_id=558 niby bardziej trekingowe i opony 20c już nie wsadzisz ale są tanie (prawie ta sama cena co roadrunner), a jednak to 70g mniej jeśli to prawda co jest napisane. Mi się one osobiście bardzo podobają i chyba kiedyś je kupie. Wsadź do tego jakieś chińskie szprychy 25gr za sztuke jak i nyple, oddaj do centrowania i w 300zł możliwe że się zmieścisz z kołami. Potem do 400zł szukasz ramy, korb itp. Co do opon to myślę że kupisz sobie jakieś kendy do 30zł za sztuke na allegro bo na początku i tak dużo nie będziesz skidował więc zanim je zniszczysz to uzbierasz na nowe. Podaj jakiego jesteś wzrostu to czegoś poszukamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Dlatego najlepiej jest kupić jakąś szosę i powoli w miarę możliwości modernizować, wychodzi taniej a w międzyczasie możesz sobie i tak pojeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Parę postów temu napisałem, 188 cm, długość nogi 86,5-87 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/rower-szosowy-kolarka-szosa-shimano105-kolarzowka-i2234472143.html Na przykład ten rower, korbę zostawiasz z jednym blatem i pedałami, kierę, mostek, sztycę i siodło też. Koła i osprzęt opylasz na allegro, wtedy kupujesz obręcze i piasty, zaplatasz, wrzucasz te oponki co są i nowy łańcuch i śmigasz. Jeżeli rozmiar jest dobry, podoba Ci się i nie będzie jakiejś kosmicznej ceny na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/rama-po-ostre-kolo-i2247772591.html proponuje licytować to. Będziesz miał już mostek, stery i suport z głowy o to koszt w tej chwili ponad 50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 http://allegro.pl/ro...2234472143.html Na przykład ten rower, korbę zostawiasz z jednym blatem i pedałami, kierę, mostek, sztycę i siodło też. Koła i osprzęt opylasz na allegro, wtedy kupujesz obręcze i piasty, zaplatasz, wrzucasz te oponki co są i nowy łańcuch i śmigasz. Jeżeli rozmiar jest dobry, podoba Ci się i nie będzie jakiejś kosmicznej ceny na koniec. Nieźle, ale zdaje się, że rower o przełożeniu 3,3 (53/16) mnie zabije kondycyjnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Zależy jaką masz kondycję, ja śmigam na 3,47 a też kolarzem nie jestem, ale nie polecam takich twardych. Ten drugi blat pewnie ma 39 zębów i musiałbyś zamienić się z kimś albo sprzedać i kupić inny, taki żeby przełożenie na początek było coś w granicach 2,8 czyli blat albo 44 albo 46. Ale to już jest potem najłatwiejsza sprawa, ważne żeby było od czego zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ale to już jest potem najłatwiejsza sprawa, ważne żeby było od czego zacząć. Otóż to. No to tak: możliwość #1 - komplet piast: ~100zł, - obręczek, opony, szprychy i nyple: ~200zł, - ta szosa na shimano po licytacji: powiedzmy 370zł orientacyjna cena ostateczna: 670zł - to, co uda mi się sprzedać z tejże szost. możliwość #2 - komplet piast: ~100zł, - obręczek, opony, szprychy i nyple: ~200zł, - ta żółta rama z widelcem, mostkiem, sztycą i suportem: zupełnie nie wiem, ile może kosztować pod koniec aukcji - korba + blat: ~150zł (nie mam pojęcia, szczerze mówiąc) - kierownica: ~90zł - siodełko: ~55zł - gripy/owijka: ~50zł orientacyjna cena ostateczna: ~645zł + ?????? A może się mylę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Ten rower pójdzie za 500+. Proponuję licytować tą ramę do max 250zł, a korby to kwota poniżej 100zł. Kierownica to max 40zł. Gripy/owijka max 30zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Proponuję licytować tą ramę do max 250zł Jest jakakolwiek szansa, że to pójdzie mniej więcej za tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Pisałem do gościa jaka jest cena minimalna więc jak odpowie to będzie jakieś pojęcie. Tak jak mówi Hablababla15 da się to zrobić budżetowo. Jeżeli wybierzesz możliwość pierwsza to cena trochę będzie wyższa bo ten rower jednak za trochę pójdzie ale wtedy masz rower na czas trwania modernizacji plus przy dobrych wiatrach ze 150 albo i więcej zł zarobisz na częściach ze sprzedaży. Wariant drugi tańszy ale ciułasz i leży wszystko niezdatne do użytku do czasu kupna ostatniej części. Sam składałem rowery obiema metodami i jak na pierwszy raz i ograniczone fundusze lepiej drugą metodę wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 I przy tej drugiej opcji jest też więcej frajdy. Oczekujesz na kolejne części i kiedy przychodzi ostatnia palisz się do składania jak dzieciak, który dostał nową zabawkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paulie Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 I przy tej drugiej opcji jest też więcej frajdy. Oczekujesz na kolejne części i kiedy przychodzi ostatnia palisz się do składania jak dzieciak, który dostał nową zabawkę Właśnie dlatego się ku niej skłaniam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Hahah ja Ci polecam opcję drugą, podbij na pw (odpiszę Ci jutro) i coś poszukamy Pamiętam jak ja składałem wszystko od podstaw, jako pierwsze miałem koła, potrafiłem usiąść i sobie zakręcić kołem z nudów Opcja 2 na pewno będzie najciekawsza, a co do tej żółtej ramy to jest duże prawdopodobieństwo że nie pójdzie za więcej jak 250zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian600 Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o tą żółtą ramę to kwota minimalna jest 40 zł więc warto próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam ! Mam pytanie, kupiłem ramę trek 1000 i chciałbym z niego zrobić ostre korba 50 tył 18 będzie jak w sam raz. Ale może czas zemienić korbę myślę nad Tiagra fc-4550 ale czy rozstaw będzie pasował do tylnej zębatki [linia łańcucha]. A może Tiagra FC-4403 tylko jaki suport do tego wybrać ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Mam ogromną prośbę o pomoc do wprawionych wheelmakerów, lub o linki do pomocnych stron. Mój problem polega na tym że mam kupione obręcze po 24 symetryczne otwory każda. Do tyłu mam piastę pod 36 szprych, do przodu jeszcze nie kupiłem a jest możliwość wybrania 28, 32 i 36 otworów. Zacząłem rozkminiać i rysować prowizorycznie w paintcie kolejne zaploty. Z przodu koniecznie nie chcę mieć krzyżujących się szprych, a z tyłu chcę zaplot, jak najbardziej funkcjonalny. Zacznijmy od przedniego koła: Przy 36 szprychach, słoneczko wychodzi koślawe i niesymetryczne. Przy 32 szprychach, wychodzi ładnie, tworzą się cztery grupy szprych z dwoma wolnymi otworami pomiędzy każdą grupą. Symetryczny krzyżyk. Przy 28 szprychach, zawsze coś wychodziło krzywo, a powinno niby zrobić się coś takiego jak przy 32 szprychach, tylko że są cztery luki po jednej dziurce a nie po dwóch (jak w przypadku 32 szprych). Z tyłem jest mega problem. Chciałbym coś na wzór trzech krzyży, ale przy 24 szprychach, zaplot na dwa krzyże daje taki kąt krzyżowania się szprych jak na trzy krzyże w kole z 36 szprychami. Czyli jak damy trzy krzyże w kole 24h to wychodzi tak wielki kąt że koło by pływało. Jak rozrysowałem sobie wszystko to wyszło tak: Zaplot na jeden krzyż, elegancko, symetrycznie. Byłoby sztywno, ale nie wiem czy to dobry pomysł i czy szprychy ustawione pod tak małym kątem sprawdzą się przy przyśpieszaniu a przede wszystkim przy hamowaniu. Zaplot na dwa krzyże -ile razy bym go nie rysował to wychodzi koślawo. A byłby to chyba najlepszy zaplot jeżeli chodzi o kąt krzyżowania się szprych. Może wychodzi krzywo przez to że nie mam odpowiedniego programu, bo jak już rozrysuje wszystko to jest krzywo, ale jakby tak przekręcić lekko piastę w jedną stronę to może by było okej. Jak myślicie? Jeżeli wychodzi zaplot na jeden i trzy krzyże, to na dwa krzyże też powinien grać? Zaplot na trzy krzyże -narysować się da, wychodzi symetrycznie, ale kąt krzyżujących się szprych jest ogromny, prawie 180stopni. Taki zaplot raczej się nie nadaje. Będę wdzięczny, jeżeli komuś kto ma duże doświadczenie w zaplataniu kół zachce się ruszyć głową i przemyśleć te zaploty, może ja coś źle rysuje, na pewno nie mam dobrego programu. Może jest jakaś strona gdzie można zobaczyć jakby wyglądały poszczególne zaploty na piastach i obręczach z różną ilością otworów? Patrzcie na to http://sheldonbrown.com/rinard/36-24.htm To jest dopiero wariacki zaplot! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresowiak Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Witam. Kupiłem ostatnio taki oto rower: chciałbym go przerobić na ostre. W związku z tym parę pytań: -jakie przełożenia z przodu i z tyłu najlepiej mieć żęby się jeździło szybko -czy do rometa podejdą jakieś nowe suporty na kwadrat, czy zostać przy tych z wbijaniem korby na kliny? - czy z przodu i z tyłu podejdzie więksozść piast dostępnych na rynku? nie mierzyłem jeszcze odległości między widełkami, ale zdaje się że teraz standard jest trochę inny. Na razie to tyle, jak będe miał jakieś pytania to napiszę P.S jestem zielony w temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Szybko jeździło, pojęcie względne ja mam 48-14 i lata się przyjemnie, jeżeli jesteś początkującym radziłbym troszkę lżejsze przełożenie. Co do piast, powinny podejść, ew dołożysz podkładki na ośki i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.