Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a już na pewno nie takie dziwne manewry jak ten Twój z obcinaniem rantu (pedałów torowych przystosowanych do innego obuwia niż cywilne i katowaniem się nimi w jeździe po mieście). Nic nie stuka o podłogę, bo bloki w butach MTB są 'ukryte i nie wystają poza powierzchnię podeszwy.

Wiem, że to było głupie ale na pedałach na dobrą sprawę mi nie zależało, teraz po prostu skocze do castoramy wezmę kątownik i dorobie jak mi będzie brakowało. A buty to raczej szosowe będę brał, śmigam też na szosie a w butach mtb nie będzie aż tak wygodnie. Tyle że jak już mówiłem w mieście lipa.

Jakie buty są odpowiednie do torowych klasycznych pedałów?

stoją teraz na allegro klasyczne nike kolarskie, sztywna podeszwa i te sprawy, ale niestety nie mam pojęcia jak się nazywały.

Tak jak już ktoś pisał tu na forum szosowym i tak jak mówi newman88 niby tam polecają halówki ale u mnie w pedałach się nie sprawdziły, dlatego spiłowałem ten nieszczęsny rant. Można próbować z takimi butami, wszystko zależy od modelu itp.

Właśnie kupiłem pedały pod zatrzaski, niedługo kupie sobie buty i będę miał spokój :D

Napisano
Wiem, że to było głupie ale na pedałach na dobrą sprawę mi nie zależało, teraz po prostu skocze do castoramy wezmę kątownik i dorobie jak mi będzie brakowało. A buty to raczej szosowe będę brał, śmigam też na szosie a w butach mtb nie będzie aż tak wygodnie. Tyle że jak już mówiłem w mieście lipa.

Kombinacje alpejskie z jakimś kątownikiem teraz będa jeszcze głupszym posunięciem. Skoro już zbeształeś te pedały, to niech takie pozostaną - nie krzywdź ich bardziej próbą naprawiania za pomocą kątownika ...

A i owszem - w szosowych butach na mieście doświadczysz niemałej lipy, choćby dlatego, ze szybko zniszczysz bloki od chodzenia. To nie są buty do łażenia - tu, nadal, niezawodne będą papucie MTB.

Tak jak mówiłem - nie kombinuj. Jeden komplet butów z odpowiednimi blokami do szosówki i drugi odpowiedni zestaw do ostrzaka. Proste?!

Napisano

Mówię, nie lecę do castoramy już to robić, jak będzie taka potrzeba( a wątpię żeby była) to zawsze można dorobić ten rant, z tym nie będzie problemu. Teraz pośmigam na takich a jak uda mi się kupić jakieś sensowne buty to wtedy zmienię i pozbędę się nosków. A ze zdzieraniem bloków to wiem, normalne buty w plecak albo klapki kuboty i sobie zmienię w razie czego :D na dwa komplety muszę mieć trochę kasy odłożyć, a z reguły na rowerze i tak jeżdżę a nie go prowadzę. A Ty się tak nie gorączkuj, wiem że zrypałem te pedały, ale luz, to żaden klasyk ani nic w tym stylu :)

Napisano

https://picasaweb.go...3715445013/3ttt#

Proszę o zidetyfikowanie kierownicy. Dodam ze jest b.wąska w osiach ma 35cm

Mam bardzo podobną kierę, też 3ttt z "kółkami olimpijskimi" tylko napisy wyglądają na bardziej nowożytne, również jest bardzo wąska jakieś 35-36cm.

Tez mnie ciekawi co to jest.

Jakbyś chciał sprzedać to chętnie kupię twoją :)

Napisano

jak to nie? ja w moich merckxach smigam zamiast kapci po pokoju........

w butach nie da się chodzić a w pedałach nei da się jexdzić w butach do chodzenia.

wniosek?

zmień pedały.

Napisano

Mam bardzo podobną kierę, też 3ttt z "kółkami olimpijskimi" tylko napisy wyglądają na bardziej nowożytne, również jest bardzo wąska jakieś 35-36cm.

Tez mnie ciekawi co to jest.

Jakbyś chciał sprzedać to chętnie kupię twoją :)

chłopaki co jest po drugiej stronie tego obszaru na zacisk? jakieś foty?

czy czysto?

to może być 3tt pista, ale takze jakis inny road grand prix.

aluminium czy stal?

Napisano

Czy ktoś ma jakiś genialny sposób na odkręcenie kontry? Wylałam na to od rana masę wd-40, przykładałam śrubokręt i waliłam młotkiem, i nic.

Piasta jest zdjęta z koła, bo chciałam je przepleść, a zębatkę z kontrą ogarnęłam dopiero potem że muszę zdjąć, bo z nimi raczej koła nie zaplotę bez powyginania szprych.

Jedyne co myślę, że mogę zrobić, to lać na to codziennie wd-40, próbować znowu odkręcić i może kiedyś pójdzie? (próbuję w prawo odkręcać oczywiście)

Może po prostu jako słaba płeć nie mam tyle pary w bajcepsach, żeby to odkręcić? Może jakiś silny men z wawy chciałby mi pomóc osobiście? :(:blush:

Napisano

Jak masz słabego bica to może być ciężko. Najlepiej to kluczem do kontr, nawet takim starym rometowskim, ale możesz też spróbować żabką jeżeli nie zależy Ci na ładnie wyglądającej kontrze. Albo po prostu daj to komuś kto ma trochę więcej siły, a chętni znajdą się na pewno :D

Napisano

Eh tez tak kiedyś zrobiłem :)

skonczyło sie na tym ,że zaplotłem koło z powrotem i odkreciłem wszystko.

..

w gre wchodzi jeszcze imadło i zabawa z bacikiem - ale piaste można porysować.

Napisano

Mi przychodzi tylko na myśl abyś poszła do jakiegoś rowerowego i poprosiła bacik oraz klucz do kontr. Użyła tych dwóch narzędzi jednocześnie wtedy kontra powinna puścić. Nałożysz sobie bacik i klucz do kontr tak abyś mogła chwycić oba narzędzia jedną dłonią i ścisnąć je do siebie.

Napisano

Wicher ma ten plus, że jest szyty pod polski widelec, bardziej torowy od zwykłego Jaguara, ale w praktyce to geometria, która powiela się w szosowych starych widelcach, widelec musi być niski, ale prześwity dalekie są polpularnej na forach żyletki, kolejny problem to uszczelnienie gniazd sterów blaszkami albo żyletkami....No chyba że uda się zdobyć oryginał i stery i widelcec ( kompatybilne jedynie ze sobą, no i z ramą właśnie)....

Pozdrawiam

ciężko mi będzie znaleźć torowy widelec 1'' do tej ramy. Mam zamiar kupić ten aluminiowy http://allegro.pl/widelec-szosowy-aluminium-gwint-1-eurobike-i2243400829.html

i stery zwykłe 1'' . Będzie pasował?

Napisano

Jak już chcesz takiego widła to ja mam coś takiego na sprzedaż tylko stalowe, farbe zedrzesz i będzie na pewno lepszy niż aluminium. A jak rama jest pod torowy widelec to raczej nie będzie to dobrze grało.

Napisano

Jak już chcesz takiego widła to ja mam coś takiego na sprzedaż tylko stalowe, farbe zedrzesz i będzie na pewno lepszy niż aluminium. A jak rama jest pod torowy widelec to raczej nie będzie to dobrze grało.

Czemu ma być lepszy od aluminium? wiem że mniej tłumi drgania, ale myślę, że w czasie jazdy będzie to wręcz niezauważalne. Piszesz, że nie będzie dobrze grało, masz na myśli względy estetyczne, czy mogę mieć problem z montażem/jazdą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...