Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

właśnie wygrałem aukcję z ramą Rometa za 365zł http://allegro.pl/show_item.php?item=2219194232

i tu moje pytanie, czy to jest dobra cena za taki sprzęt?

Dodam, że na innej stronie znalazłem zadziwiająco podobną ramę za 750 zł, wcześniej już sprzedaną. http://www.wrostro.pl/produkt/rama-torowa-romet-wicher-orange-old-school-pomaranczowa

Rama już dosyć długo czeka po odnowieniu, dziś zakupiona pasta polerska. Jaki najlepszy sposób na polerkę? Mój następny weekend będzie miał 4 dni więc chciał bym się z tematem OK uporać :)

Hej!

Wiem, że już było trochę w temacie łańcuchów odnośnie hałasowania 510hx, 710, ale byłem w lekkim szoku jak po założeniu 510hx depnąłem na pedały i usłyszałem hałas jak ze źle ustawionej przerzutki. Wcześniej miałem SRAM PC-1 - praktycznie bezszelestny! Jeszcze wcześniej długo jeździłem na 710 - trochę hałasował na początku, ale 510 na moich zębatkach bije rekordy hałasu. Mam nadzieje, że łańcuch się "ułoży" i że nie ma żadnych negatywnych opinii odnośnie współpracy z koronką Miche....?

Pozdr.!

Spoko cena, szkoda, że bez widelca. Trudno Ci będzie znaleźć chyba widelec torowy pod 1", a montaż szosowego to profanacja. ;)

Wicher ma ten plus, że jest szyty pod polski widelec, bardziej torowy od zwykłego Jaguara, ale w praktyce to geometria, która powiela się w szosowych starych widelcach, widelec musi być niski, ale prześwity dalekie są polpularnej na forach żyletki, kolejny problem to uszczelnienie gniazd sterów blaszkami albo żyletkami....No chyba że uda się zdobyć oryginał i stery i widelcec ( kompatybilne jedynie ze sobą, no i z ramą właśnie)....

Pozdrawiam

Pytanie odnośnie pedałów.

beztytuudba.png

Próbował już ktoś obcinać ten rant z pedału?(1.) Ja u siebie to zrobiłem na równo z korpusem pedału(2.) i jest plus bo w lewej nodze nie wrzyna się w podeszwę niestety w prawej i tak jest porównywalnie z poprzednim stanem. Do tego doszedł problem z wpięciem ponieważ za każdym razem podwijają mi się paski, noga wypada do tyłu i ogólnie jest lipa, trochę żałuję tego obcinania. Mocne ściśnięcie nic nie daję bo i tak noga lata a tylko krew nie dochodzi, chyba trzeba zarzucić spd. Miał już ktoś taki problem? Może to faza przejściowa i trzeba się przyzwyczaić, nie wiem sam.

Pytanie odnośnie pedałów.

beztytuudba.png

Próbował już ktoś obcinać ten rant z pedału?(1.) Ja u siebie to zrobiłem na równo z korpusem pedału(2.) i jest plus bo w lewej nodze nie wrzyna się w podeszwę niestety w prawej i tak jest porównywalnie z poprzednim stanem. Do tego doszedł problem z wpięciem ponieważ za każdym razem podwijają mi się paski, noga wypada do tyłu i ogólnie jest lipa, trochę żałuję tego obcinania. Mocne ściśnięcie nic nie daję bo i tak noga lata a tylko krew nie dochodzi, chyba trzeba zarzucić spd. Miał już ktoś taki problem? Może to faza przejściowa i trzeba się przyzwyczaić, nie wiem sam.

nie powinineneś tego odcinać - torowe pedały/szosowe przystosowane są do specjalnych butów, które mają twarde podeszwy. ta zakładka działa również jako próg antypoślizgowy [czy raczej "wyślizgowy" i zatrzymuje twoją stopę przed przypadkowym wypięciem.

kup inne pedały, platformy płaskie albo mks gr-9, które według wielu są najlepszymi pedałami na codzienną jazdę, nieważne w jakich butach.

I właśnie przez to przystosowanie wrzynają się w stopę i po dłuższej jeździe jest lipa, do tego wcale nie zatrzymują przed wyślizgnięciem. No i wolałbym jednak jakieś szosowe pedały, wąskie bo już pedal strajka zaliczyłem i podarłem kalesony i paski od pedałów. Dlatego pytam bo może to kwestia przyzwyczajenia, a jak nie to wymiana na inne pedały, bo te już mnie i tak irytowały + jakieś normalne buty.

Jeżeli nie przeszkadza Ci jazda w sportowych butach(w których bądź co bądź nie chodzi się zbyt wygodnie) to nic nie przebije SPD. Najłatwiej się wpiąć i wypiąć a przy odpowiednio skręconej sprężynie w pedałach nieplanowane wypięcia są bardzo sporadyczne.

Jednak jeżeli takie buty to przeszkoda to nie polecam - chyba że masz możliwość ściągnięcia sobie np DZR'ów, wtedy to inna rozmowa... Bardzo fajna sprawa :)

Kurde te buty DZR już kiedyś widziałem, fajny patent tylko cena, w stanach 95$ w niemczech 95 euro a w UK 95 funtów, teraz tylko wybrać gdzie najlepszy kurs z wysyłką i mieć tyle kasy żeby to kupić. A no i tak się waham z tymi zatrzaskami bo kupię i jazda spoko, ale podjadę po dziewczynę albo do sklepu i będę stukać i bloki zdzierać? Do tego lipnie się chodzi :D muszę się zastanowić.

Marianie, nie marudź!

Wg mnie buty z SPD to jedyne słuszne rozwiązanie do OK. Nic tak pewnie jak one nie trzyma nogi, są sztywniutkie, więc siła wkłądana w pedałowanie fajnie przekłada się na korby i nie ma sensu kombinowanie z jakimiś platformami, a już na pewno nie takie dziwne manewry jak ten Twój z obcinaniem rantu (pedałów torowych przystosowanych do innego obuwia niż cywilne i katowaniem się nimi w jeździe po mieście). Nic nie stuka o podłogę, bo bloki w butach MTB są 'ukryte i nie wystają poza powierzchnię podeszwy. Chodzenie też nie sprawia problemu, bo niby jakby miało, skoro są one przeznaczone w części do chodzenia (obadaj buty do przełaju, gdzie nie raz trzeba z rowerem przemieścić się 'z buta'). To nie sa buty do systemu szosowego SPD-SL, gdzie jeszcze sztywniejsza podeszwa (jakieś włókno, karbon itp.) ograniczają możliwość wygodnego poruszania się i gdzie bloki będą stukać, bo nie są ukryte w gumowej podeszwie ...

Więc nie kombinuj, tylko wybierz najprostsze rozwiazanie ;-)

Gdyby ktoś kiedyś zamawiał skądś DZRy to proszę o mnie pamiętać. Podzielimy się kosztami przesyłki. Ale to nie w najbliższych tygodniach, bo mam kilka bardziej priorytetowych wydatków.

A skoro już jesteśmy w temacie pedałów (albo jak kto woli PEDAŁ :wallbash::woot: haha) to dopiero teraz zdałem sobie sprawę że przesiadam się z powrotem z platform i pasków na rzepy na torowe pedały (PEDAŁA :P) i noski. Powróci temat wrzynania się pedałów w podeszwę, którego nie ma w przypadku jazdy na platformach.

Jakie buty są odpowiednie do torowych klasycznych pedałów? Oczywiście ze sztywną twardą podeszwą. Ale czy macie jakiś przykład, konkretny model?

Przypomniałem sobie że mój tato jeździł kiedyś na szosie w butach przypominających buty do keirinu, muszę sprawdzić rozmiar i przetestować :)

Poleci ktoś jakieś klamki, które wejdą mi na torową kiere BLB o średnicy 25.4 (i właśnie takich klamek szukam, coby weszły jak najbliżej mostka) ?

I jeszcze szukam blatu 52/53t na bcd 130 (czyli standard shimano), polecicie coś ? czy blaty shimano np.do fc-5600, fc-4550 lub fc-4400 podejdą pod fixa ? Teraz mam blat csepela 42t (gruby), koronkę 16t novoteca i gruby łańcuch dartmoor'a (core - :icon_confused: ) i szukam twardszego przełożenia - coś około 53/17 52/17

Z góry dziekuję :thumbsup:

Poleci ktoś jakieś klamki, które wejdą mi na torową kiere BLB o średnicy 25.4 (i właśnie takich klamek szukam, coby weszły jak najbliżej mostka) ?

...baranki blb mają chyba średnicę 26.0 ..?

Jakie buty są odpowiednie do torowych klasycznych pedałów? Oczywiście ze sztywną twardą podeszwą. Ale czy macie jakiś przykład, konkretny model?

kiedyś na forum trafiłem wątek gdzie ludzie polecali sobie "halówki" do klasycznych pedałów z noskami. Są wąskie i mają dość twarde podeszwy. Zamierzam to wkrótce sprawdzić. Co do konkretnego modelu trudno mi coś wiecej powiedzieć. Najlepiej iść do sklepu i pomacać ;-)

@newman88 racja racja średnicę mają 26.0,( to mostek mam 25.4, więc mi się pomieszało, bądź co bądź nie ma problemów z tą różnicą)

Zależy mi na tych kupnie tych klamek, także jeśli macie jakieś info to ładnie proszę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...