Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Apropos łańcucha, czy ktoś jest w stanie polecić coś fajnego w granicach 50zł? Jeździłem wcześniej na jakimś nołnemie ze sklepu, ale po prostu się urwał (pękło ogniwo!). Na szczęście było to w singlu i miałem hamulec, ale w ostrym wolałbym mieć coś pewnego... Myślałem nad Dartmoor Core i KMC 510, brać którykolwiek, czy jest jakaś różnica? Z góry dzięki.

Napisano

KMC 510 jest za######isty i wisi na allegro za 20 zeta właśnie (nie jestem sprzedawcą ani nie mam z nim żadnych znajomości :D)

Co do Sturmeya i Novatecowej zębatki - Sturmey nie podaje ani w katalogu ani na stronie średnicy gwintu ale mam taką piastę w domu i suwmiarka mi pokazuje 1.37" więc powinna pasować do tych zębatek (piasty Novateca mają gwint 1.37", więc zakładam, że ich zębatki też są 1.37" a nie 1.375" :D)

Tylko taka przestroga - ja zniszczyłem gwint w dwóch takich piastach Sturmeya z taką zębatką. Nie wiem, czy to kwestia kiepskiego wykonania którejś z części czy może pecha. W każdym razie po zmianie na inną piastę i bardziej "firmową" zębatkę problemów nie stwierdzono.

pjetr dzięki za linki. Właśnie tak szperałem i ogólnie bieda z takimi obręczami :/ Ale nie spieszy mi się za bardzo to będę polował na coś. Chcę zrzucić parę gramów i tylna obręcz może w zasadzie iść na pierwszy ogień. A właśnie zależy mi na niskim profilu - ładnie to wygląda z ramą na mufach. Na szytkę nie byłoby problemu...ale jakoś nie widzę szytki z tyłu :D

Napisano

Cześć. Mam pytanie. Posiadam ramę z otworem na rurę sterową o wymiarach 1cal. Czy dałoby się jakoś zmontować w całość widelec z rurą sterową o wym. 1 1/8 cala? Dodam, że mimo większego rozmiaru, rura bez problemu wchodzi w ramę ( Oczywiście po wybiciu jednocalowych misek). Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Napisano

Właśnie w tym rzecz. Zdaje sobie z tego sprawę. Myślałem nad kupieniem dwóch łożysk maszynowych, wsadzeniem jednego na górę , drugiego na dół , i skręcić wszystko mostkiem.

Napisano

Nie wiem. Może jak utrafisz ze średnicami łożysk ale ja bym się nie bawił w takie przeszczepy. Może ktoś ma z tym więcej doświadczenia.

Napisano

Witam,

jest to mój pierwszy post na forum, także pozdrawiam wszystkich ostrokołowców i innych rowerzystów :D

Piszę jednak w tym wątku gdyż jak łatwo zgadnąć jestem w trakcie konwersji roweru na ostre.

szukam kółeczek i przeglądając allegro natrafiłem na aukcje kolegi z forum: http://allegro.pl/kimlin-mx2-single-speed-shimano-17zeb-fixed-ostre-i2210568936.html

piasta obecnie jest na wolnobiegu i tu moje pytanie - da sie łatwo przerobić tą piastę na ostre i czy wogóle? czy trzeba będzie np, rozplatać całe koło do tego.

pozatym poleciłby ktoś coś z tych kompletów kół ktore wiszą na allegro? Dodam tylko że jak wiekszość ludzi którzy składają swoje pierwsze ostre zależy mi na jak najmniejszej cenie wrzuconej w rower, nawet kosztem wagi kół.

pozdr

Napisano

obręcz jest wytarta baardzoo wbijesz więcej atm i jeszcze się rozleci. Piastę da radę przerobić ale metodą klejoną czyli kupujesz klej do metalu i smarujesz gwint piasty i zębatki, nakręcasz, znowu smarujesz, nakręcasz kontrę itd. Niby wytrzymałe ale potem z jednej strony piasty nie rozpleciesz koła. Lepiej Kup sobie piastę joytecha typowo pod ostre (50zł) a do tego poszukaj jakiejś taniej obręczy np. stars circle a może do 120zł się zmieścisz ze szprychami i centrowaniem

Napisano
obręcz jest wytarta baardzoo wbijesz więcej atm i jeszcze się rozleci.

ze wytarta to widze, nie rozumiem o co chodzi z wbijaniem? bo hamulca z tylu w ostrym nie planuje miec. Tak wytarta obrecz ma jeszcze pod jakims wzgledem znaczenie? wytrzymalosc czy cos?

jesli tylko klejenie wchodzi w gre to pasuje tak czy siak z tym kolkiem, jestem dosc duzym czlowiekiem i poprostu wole nie ryzykowac :D

nie wiem czemu ale nie chciałem się bawić w kupowanie oddzielnie piast obreczy itd, ale chyba to najlepsze wyjscie jednak.

co do piasty. Nie lepszy novatec od joytecha? chyba nie ma takiej roznicy cenowej duzej a ostatnio cos na forum czytalem ze jakosciowo moze byc lepszy.

Napisano

Wbijanie atmosfer - chodziło mi o to jak napompujesz mocno koło, może być tak że wbijesz te 6atm i nic a zapragniesz 7 i ścianki obręczy pękną. Takie obręcze z resztą są pewnie bardziej podatne na uszkodzenia itp. Novatec jest lepszy od joytecha bo jest na maszynach ale cena jest dwa razy większa.

skoro jesteś dużym człowiekiem to lebiej miec sztywniejsze koło czyli ze stożkową obręczą

Napisano

Witam wszystkich!

Potrzebuje pomocy w dobraniu kolorów....

mój rower to wheeler 4200 (kolor czerwony+ chromowany widelec), pedały octane one zielone + strapsy koloru "rasta"

Jestem na etapie malowania felg i kupna opon... i nie wiem jaki kolor wyybrać żeby to wszystko ładnie współgrało.. pomożecie ?

felgi to Stars Circle szprychy i piasta czarne

opony:

http://allegro.pl/opona-kenda-kampaign-700-23c-kolory-szosa-i2219897105.html

zielony, niebieski, biały, kremowy, pomarańczowa

Napisano

za późno żeby to wszystko ładnie współgrało, masz czerwoną ramę i zielone pedały.

myślę że da coś się z tego zrobić...

mam kilka opcji..

1.całe czarne... ale wszyscy tak mają

2.całe zielone

3.całe żółte

4.całe czerwone

5.całe białe..

albo jakiś mix tych kolorów, szprychy czarne,tak jak wspominałem wcześniej

na ramie są białe napisy z zielonym cieniem, dokładnie takim jak kolor pedałów

post-150353-0-32376100-1332401370_thumb.jpg

Napisano

szukam jakiejś fajnej piasty na tył,

myślałem o chosen, ale już ich nie ma na allegro, a w sklepach tez tego nie widać.

Z kolei miche wydaje mi się troche za drogie w porównaniu do jakości. BLB w ogóle nie biore pod uwagę.

Może sturmey archer?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...