Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja ciągle obstawiam, że prawdopodobnie jest bita i miejmy nadzieję, że nie rozsypie się podczas jednej z tych trzęsących jazd.

Napisano

0:57 właśnie tak się zachowuje mój rower. Nigdy mi się to nie zdarzyło w czasie jazdy, ani na zwykłych trekkingach ani na szosie, którą cisnąłem dzień w dzień w zeszłym roku.

Napisano

No ewidentnie była bita. Ale żeby to aż tak przy codziennym użytkowaniu wpływało na jazdę ? Nie wydaje mi się. Według mnie to może lekko wpływać potęgując się z czymś jeszcze. sprawdź te stery. Ogólnie to dziwnie jest zrobiony ten kokpit. Górna nakrętka powinna mieć ogranicznik żeby nie można jej było wkręcić dalej niż za krawędź widelca a widelec przycięty tak aby można ją było dokręcić na tyle by nie było luzów.

Napisano

Witam, chciałem się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post! Jak dobrze pójdzie to niedługo dołączę do grona Ostrych.

Jako nowy nie chce was zanudzać pytaniami "czy się nada", ale od zawsze podobały mi się stare, klasyczne Herculesy i nurtuje mnie jak by wyglądało takie ostre na takiej ramie. Czy ktoś z was ma może doświadczenie z tą ramą? Jest kilka sztuk na alledrogo w dobrym stanie w przystępnej cenie.

Poglądowa aukcja http://allegro.pl/hercules-fixed-ostre-kolo-28-single-speed-warszawa-i2163740560.html

Pozdrawiam.

Napisano

Wiem, że szczytem marzeń jest torowa rama, a najlepiej skrojona na miarę. Pomijając fundusze to brak mi doświadczenia, żeby wiedzieć dokładnie czego oczekuję. W takim razie pozostaje mi się dowiedzieć więcej szczegółów na temat tej ramy i wycieczka do stolicy, ewentualnie poszukiwania lokalne (:

Napisano

Obręcze - 110/120zł

Piasty - 100zł

Szprychy - około 36zł komplet

Centrowanie w sezonie - 40zł (oba koła)

Czyli wychodzi koło 300zł z przesyłkami piast i obręczy jeśli nie masz ich na miejscu wyjdzie podobna cena. Ale te koła będą potwornie ciężkie zakładając że kupisz zwykłe dętki (100-120gram sztuka), i drutowane opony czyli granice 350-400gram. Wyjdzie z opaskami około 4kg , potworna waga :D Ale jeśli to Cię nie rusza i nie masz więcej kasy lub czasu na szukanie jakichś lżejszych obręczy i składać to osobno czemu nie. Aż tak bardzo Ci zależy na wysokim stożku ?

Napisano

Aż tak bardzo mi nie zależy, po prostu ładnie to wygląda. Może jeszcze coś ciekawego i lżejszego się trafi. Czas mam do wiosny więc mogę poczekać. Najpierw muszę doprowadzić resztę gratów do jakiegoś sensownego stanu i wtedy będę zaopatrywał się w koła.

Napisano

Ostatnio przerobiłem sobie piastę pod ostre jak na tym poradniku http://www.fixedgeargallery.com/articles/panula/freehub/

Wszystko było grejt, zakręciłem wszystko po czym przyszło mi do zakręcania zębatki od kasety.

Przeskakiwało mi a w ogóle nie powinno się ruszać. Próbowałem wkręcić nowe śrubki ale po prostu złamały mi się...

Nie wiem za bardzo co teraz mam zrobić by to zapiec tak by podczas np hamowania nie poszło.

Foto:http://imageshack.us/gal.php?id=rpiqks_myZyxmquZmd3W06g

Napisano

Nie wiem za bardzo co teraz mam zrobić by to zapiec tak by podczas np hamowania nie poszło.

bez złośliwości i uszczypliwości poradzę jak zwykle - najprościej kupić torowego Novateca i nie trzeba kombinować.

Napisano

123007_217.JPG

W jaki sposób się odkręca/zdejmuje te zaślepki na łożyska z dziurką? Wsadzam coś w otworek i biję młotkiem w lewo? Tam jest gwint czy to się nakłada? Nie chcę uszkodzić.

I po co jest ta blaszka na środku piasty?

Wczoraj rozłożyłem koło złożone na tej piaście, chcę zmienić oś pod szybkozamykacz na oś na śruby. Stare koło a konusy zeszły bez problemu. A dzisiaj się od rana męczę z rozkręceniem tylnej piasty miche pista. Nie mogę odkręcić konusów, nie wiem jak to jest skręcone, użyłem nawet imadła a wszystko dalej się trzyma jakby konusy z nakrętkami były zespolone w całość. Miał ktoś z was takie problemy z rozkręceniem piasty miche?

Napisano

to normalne. musisz przytrzymać kluczem płaskim o odpowiednim rozmiarze, dosyć wąskim lub specjalnym, sam konus, a drugim kluczem nakrętkę, i kręcisz kluczami w przeciwległe strony (konusem jakbyś chciał go dokręcić, a nakrętkę jakbyś odkręcał). Powinno pomóc, bo po to to jest.

Napisano

Nie no, to to wiem :)

Mam wąziutkie klucze specjalne do konusów.

To jest tak dokręcone lub zapieczone że już jeden konus się lekko spiłował -aż takie były siły i dalej ani drgnie.

Tak jak pisałem, wkręciłem nawet jedną nakrętkę w imadło, żeby piasta porządnie się trzymała, a z drugiej strony wziąłem 13 do konusów i 17 do nakrętki i próbowałem odkręcić i dalej nic. nakrętka z konusem jest niezwykle mocno złączona, ostatecznie będę musiał pójść do serwisu. Oczywiście próbuję kręcić w odpowiednie strony.

Ma ktoś jakąś wiedzę na temat pierwszej części pytania, dotyczącego przedniej piasty campy?

Napisano

całą piastę wrzucić do coli?

Z łożyskami nic się nie stanie?

To jest nowa piasta i na razie chcę pojeździć na tych łożyskach co są. A rozkręcić potrzebuję bo chcę korpus wrzucić do kreta i potem wypolerować, no i ustawić sobie dobrze piastę o ile w ogóle przesunięcie osi piasty jest możliwe, bo nigdy nie rozkręcałem piasty na maszynach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...