Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, kupiłem starą kolarkę za 100 i zastanawiam się, czy idzie z tego zrobić ostre. Rower ma korbę i pedała pedały montowane na klin, zastanawiam się, czy da się taki wynalazek przełożyć do ramy z suportem na kwadrat, z angielskim gwintem? (pytam, bo nie mam pojęcia jak to w środku wygląda).

Druga sprawa: gdzie i w jakiej cenie idzie dorwać piastę pod ostre, ale z napinaczem łańcucha? (widziałem na jakimś zdjęciu takie coś, idzie to dostać niedrogo w sklepie?)

Piasta z napinaczem łańcucha ? Skoro kupiłeś starą to na pewno ma poziome haki i nie potrzebny Ci żaden napinacz. Najtańsza piasta pod ostre to koło 50-60 joytech na allegro. Co do korb i suportu, nie bardzo rozumiem o Co Ci chodzi. Jeśli chcesz zmienić suport na kwadrat to musisz mieć też korby na kwadrat + suport wkręcany (w starych ramach można natrafić na wciskany).

Regulamin forum 2i, treść cytatu została usunięta przez moderatora

Tłumaczę: mam ten stary rower, ale mam też dużo fajniejszą, lżejszą i nowocześniejszą ramkę szosową, którą chciałbym wykorzystać do złożenia ostrego na podzespołach starego grata ;-)

Ja nie widziałem nic takiego jak piasta do ostrego koła z napinaczem łańcucha, prędzej do single speeda. Nie kupisz raczej takiego suportu żeby był na klin a jednocześnie wkręcany na gwincie angielskim chyba że przełożysz to co masz do tamtej o miski są wkręcane i mają ten sam gwint. A korb na klin na pewno nie zamontujesz na osi na kwadrat.

am też dużo fajniejszą, lżejszą i nowocześniejszą ramkę szosową, którą chciałbym wykorzystać do złożenia ostrego na podzespołach starego grata ;-)

nawet nie chce mi się tego komentować.

co do "piasty z napinaczem" może chodzi o piasty eccentric. ale to raczej droga impreza.

mam ten stary rower, ale mam też dużo fajniejszą, lżejszą i nowocześniejszą ramkę szosową, którą chciałbym wykorzystać do złożenia ostrego na podzespołach starego grata ;-)

Nowoczesne ramy szosowe mają punktowe haki, więc zapomnij o składaniu na tym ostrego koła. Dlaczego? Było o tym dużo.

Czytalem podobna strone, ale w jezyku angielskim.

Teoretycznie wiec powinienem wiedziec, jak sprawa wyglada, ale wlasnie caly czas sugeruje sie tym, co swego czasu widzialem na zdjeciach - patent wygladal tak, ze do piasty z jednym przelozeniem byl zamontowany wozek z mala zebatka, ktory opieral sie na ramie i byl regulowany sruba - im sie mocniej wkrecalo srube, tym wozek byl bardziej wypychany w dol, przez co napinal sie lancuch. W sumie niespecjalnie pomyslalem jak taki patent zachowywal by sie w przypadku hamowania pedalami :-p

Czyli powyzszy patent jest mozliwy tylko w zwyklym single-speedzie? Gdzie takie cos mozna kupic?

Nie kupisz raczej takiego suportu żeby był na klin a jednocześnie wkręcany na gwincie angielskim chyba że przełożysz to co masz do tamtej o miski są wkręcane i mają ten sam gwint. A korb na klin na pewno nie zamontujesz na osi na kwadrat.

Dokladnie o to mi chodzilo - czy wystepuje zgodnosc misek. Bo chcialem wlasnie przelozyc caly suport do nowszej ramy z angielskim gwintem, ale nie wiedzialem, czy jest to mozliwe.

A wiec gwint na tym starym suporcie z blokowaniem przez klin to standardowy gwint angielski zapewne?

To zależy do ramy możliwe że tak a możliwe że to gwint włoski albo jakieś dziwne wygibasy np. francuskie. Jeśli chcesz kombinować z ramą która mi gwint angielski to kup odpowiedniej długości oś na klin oraz same miski z łożyskami np. neco. Ja tak zrobiłem jak miałem korby na klin i musiałem je przełożyć do nowej ramy a poprzednio miski były wbijane. Kupiłem za 15zł miski wkręcane neco + oś na klin i poskładałem to do kupy - jakoś działało. Możliwe tlyko że będziesz musiał wyjąć usczelki z misek aby oś dobrze weszła.

To jest gwint francuski (35 mm średnicy, skok gwintu 1 mm, obydwie miski na gwincie prawoskrętnym). Generalnie ciężko dostać takie suporty pakietowe. Są np. na Velo Orange za niemałą sumkę. Może jakiś słaby klej do gwintów zastosować?

No to szwajcarski od francuskiego można odróżnić chyba tylko po tym, czy miska od strony napędu ma gwint lewo czy prawostronny. Generalnie niby gwint prawostronny od strony napędu może powodować odkręcanie się miski w trakcie jazdy ale w praktyce podobno nie ma z tym wielkich problemów.

Ale obstawiam, że to jednak Francuz - gwint szwajcarski to już podobno w ogóle rzadkość.

Zagadka rozwiązana. Lewa strona w prawo, prawa w lewo czyli szwajcar.

Prawą miskę już wcześniej zakręciłem z użyciem Loctite 243 i trzyma bardzo dobrze, natomiast odkręca się lewa na którą dałem tylko kropelkę bo bałem się, że jej później nie odkręcę.

Coraz bardziej myślę o przegwintowaniu na anglika ale pytanie czy da radę? Kiedyś gwintowałem zerwany gwint w ramie alu ale to nie to samo co zmiana gwintu.

Question nr 1 - coś się na maxa zapiekło w główce ramy i nie jestem w stanie odkręcić mostka ani wyjąć widelca.

Wlałem już chyba całą puchę odrdzewiacza i nic... Jakieś pomysły (poza odcięcięm, he)

Q nr 2 - gdzie można dostać klasyczny widelec na mufach o niewielkim prześwicie, ten który posiadam ma dziurę że hej. (rama peugeot na carbolite).

Nie chcę kupować widłów accenta czy innych nowoczesnych wynalazków , nie pasują mi optyczniedo ramy na mufach.

gracias

ad2.

małym prześwitem widelca spitolisz geometrie ramy , ktora byłą zaprojektowana pod taki widelec jaki masz.

Dając niższy , zrobi sie lekka koza......

górna rurka pojdzie w dół ... fajnie co? fajnie bede miał lo pro , ale w dół pójdzie cała rama , co za tym idzie również mufa suportu .

W efekcie bedziesz tarł pedałami o glebe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...