Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

średnia cena zwijanego Continentala na allegro to 90zł, a Kendy to 30zł.

w każdym razie, wydaje mi się, że Ultrasport jest już w kategorii "drogich opon" a Kontender pozostaje w przedziale "niskobudżetowych".

Napisano

jak dla mnie to poprostu niepotrzebna waga, a i opon nie zaklada sie na to tak jak na dobrych obreczach... bez przesady, tanie obrecze dobre mozna zlapac bez problemu, i dają rade - a tlumaczenie ze i tak masz cięzką ramę - no to bedziesz mial jeszcze ciezszy rower, a jak zlapiesz lekką rame to bedziesz sobie pluc w brodę ze kolami dociązyles rowerek...

wolal bym chociazby

http://allegro.pl/ma...2106857073.html

srebrna dyche drozej nawet...

Czyli jedna obręcz kosztuje więcej niż ja zapłaciłem za 2. Wcale nie tak tanio, przynajmniej dla mnie. różnica 92gram. na dwóch obręczach 184gram. Myślę że nie odczuwalne a portfel by oberwał i to porządnie.

Napisano

średnia cena zwijanego Continentala na allegro to 90zł, a Kendy to 30zł.

Stary, porównujesz ceny dobrych zwijanek do średnich drutówek? Powodzenia...

Napisano

Nie szukam konkretnego rodzaju, szukam niezłej opony do 50zł. Zaczynam przygodę z ostrym, nie chcę papieru i szkoda mi wydawać hajs na cudmiódorzeszki, na którym nie będzie zabawy.

Napisano

Skoro zwijane zaffiro są kiepskie to te na drutach powinny być dobre ? W tej chwili się zastanawiam conti czy zaffiro. Jeśli conti ma wytrzymać cały sezon to raczej warto. Mimo że też jakoś lekko nie traktuje oponek.

Napisano

wątek o oponach też już był: http://www.forumrowe...akie-najlepsze/

ja zaffiro nie polecam. szybko się ścierają, bo mają dosyć miękką mieszankę.

Skoro zwijane zaffiro są kiepskie to te na drutach powinny być dobre ?

co za różnica czy drut czy zwijka? przecież to od mieszanki gumy zależy czy będzie się szybko ścierać. a na obu jest ta sama.

Napisano

Skoro zwijane zaffiro są kiepskie to te na drutach powinny być dobre ? W tej chwili się zastanawiam conti czy zaffiro. Jeśli conti ma wytrzymać cały sezon to raczej warto. Mimo że też jakoś lekko nie traktuje oponek.

Postanowiłem znaleźć na allegro te 3 oponki które polecili wyżej :

Najtańsza Kenda Kontender : http://allegro.pl/opona-kenda-28-kontender-700-x-23c-30tpi-k196-i2104742971.html

Droższa niecałe 15zł Vittoria Zaffiro : http://allegro.pl/opona-vittoria-zaffiro-700x23-drut-26-tpi-kolory-i2094153459.html

Oraz faworyt Kaemes'a i tym samym najdroższy oraz najlżejszy z nich wszystki Conti Ultrasport : http://allegro.pl/opona-ultrasport-700x23-czarno-biala-zwija-240g-i2095793150.html

Ew. jego tańszy o 13zł odpowiednik ale na drutach i o 80gram cięższy :http://allegro.pl/continental-opona-ultrasport-23-622-od-xtra-i2060587105.html

Tak więc w cenie drutowanego conti ultrasporta mamy 2 kendy kontender, a patrząc między zwijanym a Vittoriami to za 2 vittorie zapłacimy niecałe 10zł więcej. Jeżeli to prawda że conti wytrzymał cały sezon który niby nie był dla niego lekki to myślę że całkiem warto. Zobaczę, może sam skuszę się na wersję drutowaną w lokalnym sklepie ew. vittorie zaffiro, a co wy polecacie w tym wyborze ?

ja zaffiro nie polecam. szybko się ścierają, bo mają dosyć miękką mieszankę.

co za różnica czy drut czy zwijka? przecież to od mieszanki gumy zależy czy będzie się szybko ścierać. a na obu jest ta sama.

Z tego co pisze Kaemes

zwijane zaffiro bardzo szybko się scierają .

Nie można jednoznacznie wywnioskować czy drutowana ściera się tak samo : )

Napisano

W takim razie continental ultra sport -drut znajdziesz do 50zł.

Wskaż mi sklep na terenie Warszawy w którym są drutowe ultrasy za 50zł.

Napisano

Czy różnice w szerokości opony znacznei wpływają na jej wysokość? Chciałbym miec jak najmniejsze prześwity a moja obręcz ma szerokość zew. - 20mm szerokość wew - 13,6mm. Jak najlepiej to załatwić?

Napisano
Z tego co pisze Kaemes

Nie można jednoznacznie wywnioskować czy drutowana ściera się tak samo : )

to wywnioskuj z tego co ja ci piszę.

Chciałbym miec jak najmniejsze prześwity a moja obręcz ma szerokość zew. - 20mm szerokość wew - 13,6mm. Jak najlepiej to załatwić?

chłopie, małe prześwity to ci geometria ramy robi, a nie szerokość opony! wtf?! i możesz założyć takie laczki na jakie ci rama pozwala a nie odwrotnie. a z resztą, załóż sobie oponki 32c i będziesz mieć małe prześwity...

Napisano

wysokosc opony 20 a 23 a wyzej tez się rózni, to chyba oczywiste - wiec jak ktos jest fanem kartkowych przeswitów i brakuje mi 2mm to why not?

jak chcesz minimalnie powalczyc o przeswit to klasyczne 23, albo jak polapiesz to 25 - troche wiecej wygody, grubosci, mniejsze opory i troche wiecej wagi i gorszy opor powietrza, tyle :)

Napisano

są paradoksy moi kochani teoretycy.

ot. drutowy zzaffiro wytrzxymuje wiecej skidow niz zwijany a z ultrasportem jest na odwrot.

duro slick , ktos testowal?

Napisano

Deestone szosowa kosztuje 25, jest ciężka, puchnie jak się ją napompuje, ciężko się ją zakłada, trzeba mieć stalowe łyżki, ale guma jest twarda i gruba, dużo osób w Poznaniu na nich śmiga.

Napisano

Czy różnice w szerokości opony znacznei wpływają na jej wysokość? Chciałbym miec jak najmniejsze prześwity a moja obręcz ma szerokość zew. - 20mm szerokość wew - 13,6mm. Jak najlepiej to załatwić?

Nie wiem jak to jest w teorii, ale w praktyce mierzyłem, np. w przypadku conti ultrasporta 28mm profil (wysokość opony mierzona od krawędzi obręczy - tak porównywałem) jest mniej więcej taka sama jak nominalny wymiar szerokości. Natomiast opona Grand Prix tego samego producenta przy tej samej szerokości jest wyższa.

Także niestety są różnice nawet w przypadku tego samego producenta.

Napisano

Zazwyczaj zakłada się, że balon opony jest zbliżony do koła, więc jej szerokość to "pi razy drzwi" również jej wysokość. Tyle teorii, w praktyce wychodzą mniejsze lub większe odchyłki.

Napisano

ostatnio jest trend na robienie szerszych obręczy przez co 'balon' jest niższy co przekłada się niby na lepszą trakcję czy cośtam.

Napisano

Niby jest wtedy mniej podatna na odkształcenia pod siłami bocznymi działającymi w zakrętach. Podobno ma to zbliżyć zachowanie opon do szytek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...