Skocz do zawartości

[budowa] Ostrego Koła - rady i porady

KAZUMI

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli dystanse mają być takie same z jednej i drugiej strony. Na jednej stronie którą podał kolega Grabarz widziałem ośkę pełną. Niestety te u mnie w sklepie są niskiej jakości. Zostawię szybkozamykacz mam nadzieję że utrzyma. Przelotki hm... usunę za pomocą szlifierki. Dlaczego nie można ściskać tylnego trójkąta?

Z szybkozamykacza nie problem ukraść koło ;)

Mi połączenie zaciśniętego tylnego trójkąta i hamowania podskokami na siedząco dało pęknięcie ramy w okolicach haków http://img220.imageshack.us/my.php?image=dsc00008pi9.jpg

(...) Na jednej stronie którą podał kolega Grabarz widziałem ośkę pełną. Niestety te u mnie w sklepie są niskiej jakości. (...)

Używam osi za niecałe 7zł, moja białka też jeździ na takiej, z trzech wyostrzonych piast pod tarcze z żadną nie ma najmniejszego problemu. Nie obawiaj się.

(...) tak z czystej ciekawosci zastanawia mnie co by bylo jakbym rozgial troche rame bo np. piasta jest szersza? (...)

A nie lepiej zdjąć z osi podkładki i dopasować jej szerokość do rozstawu widełek ramy? W taki sposób nie narażasz na niebezpieczeństwo uszkodzenia żadnego elementu.

co do pełnych osiek dobrej jakości to od razu odpuść sobie szukanie po sklepach .. wszędzie jest tanie gówno

szukałem

ja mam zgoła inne doświadczenia z oskami za 7zł .. pierwszą pogiąłem po tygodniu ,2gą pogiąłem po pół godzinie ,3cią po połowie dnia ..

dopiero ośka ze stargo xt'ka ..trafiła mi się nowa na allegro ,za całe 20 zł jest nie do zajechania ,, jeżdze i skacze na tym od 1,5 roku luz

nigdy się nie zająknęła

krótko mowiąc ,kup starą piastę z xt pod 7kę .. albo jakąś szosową na allegro ,wymontuj z niej kulki ,konusy i oś i na bank sie nie zawiedziesz

możesz próbować też z tymi za 7 zł . .w koncu to tylko 3 piwa .. ale jesli wazysz ponad 80 kilo i spróbujesz pokonać próg większy niż 5 cm ,to nie licz na trwałość

Nie chce piasty pod maszynówki. Wildix masz może jakiś kontakt z ślusarzami bo zauważyłem że jesteś z 71? W poniedziałek popytam w rowerowym czy mają dobre ośki pod wolnobieg. Grabarz napisałeś że sh*tmano stosuje niestandardowy skok gwintu... czy to oznacza że nowa ośka nie podejdzie mi pod konusy i kontry?

sa rózne standardy konusów

shimano ma jakiś drobnozwojny .. wiec moze nie poejść ,w slepie dokupisz jakiś konus pod standardowy gwint ..

sęk w tym ,ze te konusy są prwdopodobnie gorsze niż te z sh ,myśle że tak o 200-300%(gorsze)

najtańsza opcja to kupić starą piaste z shimano ,a nie pierdzielić sie i biegać za ślusarzem .. nie kumam tego ;]

do slusarza idziesz jak juz nie masz wyboru .. no ale to moje zdanie

pozwodzenia

Wiem że te ze sklepu konusy są do du** Na allegro nie znalazłem osi 9mm a nawet piast;] Poszukam jeszcze w warsztacie rowerowym. Jak nie to pozostanę przy osi od wolnobiegów;] Czym rozbić kasetę? Bo chce mieć jedną koronkę. Martwią mnie trochę stery bo będą jakieś za 5zł strasznie ciężkie. I jak będzie wyglądało zaplatanie koła?

ja mam ośkę za 5 zł i sprawuje się bardzo dobrze, wcześniej miałem taką samą i wymieniłem ją bo sie gwinty wyrobiły a na ostrym jeżdżę od roku

nie wiem jak Wy jeździcie ale żeby zajechać ośkę tak żeby się wykrzywiła to musiałbym chyba w downhillu startować ;]

• 2 tygodnie później...

A ja mam takie pytanie: Jaka jest róznica w jexdzie na ramie torowej tzn takiej która ma zmieniony tylny trójkąt i niskie przednie widełki a jeździe na ramie szosowej , która pozwiedzmy ma tylko zmienione haki na otwarte do tyłu? I czy w amatorskim OK używanym "miejsko" rama torowa ma jakąs przewage?

http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=244

poproszę o wiadomość jak to działa. Wiem że wchodzi to w ramę, dajemy tą tulejkę na 1-1/8", nakładamy mostek, ale jak to przymocowujemy? jak przykręcamy?

Istnieje również takie coś (przed ostatnie)

http://www.cyklotur.pl/x_C_Dz__P2_53010028__PZTA_0.html

http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=244

poproszę o wiadomość jak to działa. Wiem że wchodzi to w ramę, dajemy tą tulejkę na 1-1/8", nakładamy mostek, ale jak to przymocowujemy? jak przykręcamy?

Istnieje również takie coś (przed ostatnie)

http://www.cyklotur.pl/x_C_Dz__P2_53010028__PZTA_0.html

Tam u gory jest sruba na imbus 6 o ile sie nie myle, a dol sie wklada w rure sterowa.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...