Gurek Napisano 12 Września 2008 Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Czyli dystanse mają być takie same z jednej i drugiej strony. Na jednej stronie którą podał kolega Grabarz widziałem ośkę pełną. Niestety te u mnie w sklepie są niskiej jakości. Zostawię szybkozamykacz mam nadzieję że utrzyma. Przelotki hm... usunę za pomocą szlifierki. Dlaczego nie można ściskać tylnego trójkąta? Z szybkozamykacza nie problem ukraść koło Mi połączenie zaciśniętego tylnego trójkąta i hamowania podskokami na siedząco dało pęknięcie ramy w okolicach haków http://img220.imageshack.us/my.php?image=dsc00008pi9.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 12 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dlaczego nie można ściskać tylnego trójkąta? To jest tak samo jak wykręcić Ci ręce do tyłu i dać do potrzymania 15kg ziemniaków - zobaczymy jak będzie Ci wygodnie i jak długo utrzymasz to o ile Ci kości nie popękają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twardywylajtowany Napisano 12 Września 2008 Udostępnij Napisano 12 Września 2008 ok zgadzam sie ze sciskanie nie jest najlepsze dla ramy a tak z czystej ciekawosci zastanawia mnie co by bylo jakbym rozgial troche rame bo np. piasta jest szersza? ma ktos takie doswiadczenia? pytam z czytej ciekawosci i nie mam zamiaru nic takiego robic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 12 Września 2008 Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Mozesz poprostu skrzywic rame jzu nie odwracalnie... i wtedy mozesz zostawiac 2 slady jadac prosto.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 (...) Na jednej stronie którą podał kolega Grabarz widziałem ośkę pełną. Niestety te u mnie w sklepie są niskiej jakości. (...) Używam osi za niecałe 7zł, moja białka też jeździ na takiej, z trzech wyostrzonych piast pod tarcze z żadną nie ma najmniejszego problemu. Nie obawiaj się. (...) tak z czystej ciekawosci zastanawia mnie co by bylo jakbym rozgial troche rame bo np. piasta jest szersza? (...) A nie lepiej zdjąć z osi podkładki i dopasować jej szerokość do rozstawu widełek ramy? W taki sposób nie narażasz na niebezpieczeństwo uszkodzenia żadnego elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 co do pełnych osiek dobrej jakości to od razu odpuść sobie szukanie po sklepach .. wszędzie jest tanie gówno szukałem ja mam zgoła inne doświadczenia z oskami za 7zł .. pierwszą pogiąłem po tygodniu ,2gą pogiąłem po pół godzinie ,3cią po połowie dnia .. dopiero ośka ze stargo xt'ka ..trafiła mi się nowa na allegro ,za całe 20 zł jest nie do zajechania ,, jeżdze i skacze na tym od 1,5 roku luz nigdy się nie zająknęła krótko mowiąc ,kup starą piastę z xt pod 7kę .. albo jakąś szosową na allegro ,wymontuj z niej kulki ,konusy i oś i na bank sie nie zawiedziesz możesz próbować też z tymi za 7 zł . .w koncu to tylko 3 piwa .. ale jesli wazysz ponad 80 kilo i spróbujesz pokonać próg większy niż 5 cm ,to nie licz na trwałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 13 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ja w Kenko mam cała piastę za 20kilka złotych więc ośka tam raczej nie jest z górnej półki a z krawężników nie sprowadzam roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
putin2208 Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Ważę pod 70kg. Jeżdżę dość agresywnie i jedną ramę już zdołałem połamać. Byłem dzisiaj w dwóch sklepach lecz były zamknięte;] A ile kosztuje wytaczanie? jeśli nie znajdę dobrej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Pochodź po warsztatach ślusarskich i TAM popytaj. Zabierz ze sobą oś i konusy - sh*tmano stosuje niestandardowy skok gwintu, prawdopodobnie ciężko Ci będzie znaleźć ślusarza z gwintownikami o takim skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wildix Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 25tpi, ale jak juz sie wybierasz do slusarza to moze od razu przerób piaste na maszynówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
putin2208 Napisano 13 Września 2008 Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Nie chce piasty pod maszynówki. Wildix masz może jakiś kontakt z ślusarzami bo zauważyłem że jesteś z 71? W poniedziałek popytam w rowerowym czy mają dobre ośki pod wolnobieg. Grabarz napisałeś że sh*tmano stosuje niestandardowy skok gwintu... czy to oznacza że nowa ośka nie podejdzie mi pod konusy i kontry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 sa rózne standardy konusów shimano ma jakiś drobnozwojny .. wiec moze nie poejść ,w slepie dokupisz jakiś konus pod standardowy gwint .. sęk w tym ,ze te konusy są prwdopodobnie gorsze niż te z sh ,myśle że tak o 200-300%(gorsze) najtańsza opcja to kupić starą piaste z shimano ,a nie pierdzielić sie i biegać za ślusarzem .. nie kumam tego ;] do slusarza idziesz jak juz nie masz wyboru .. no ale to moje zdanie pozwodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
putin2208 Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Wiem że te ze sklepu konusy są do du** Na allegro nie znalazłem osi 9mm a nawet piast;] Poszukam jeszcze w warsztacie rowerowym. Jak nie to pozostanę przy osi od wolnobiegów;] Czym rozbić kasetę? Bo chce mieć jedną koronkę. Martwią mnie trochę stery bo będą jakieś za 5zł strasznie ciężkie. I jak będzie wyglądało zaplatanie koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golab Napisano 14 Września 2008 Udostępnij Napisano 14 Września 2008 ja mam ośkę za 5 zł i sprawuje się bardzo dobrze, wcześniej miałem taką samą i wymieniłem ją bo sie gwinty wyrobiły a na ostrym jeżdżę od roku nie wiem jak Wy jeździcie ale żeby zajechać ośkę tak żeby się wykrzywiła to musiałbym chyba w downhillu startować ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Gwintów jest parę rodzajów a konusów jeszcze więcej. Warto dobierać takiego samego kształtu konusy jakie są oryginalne w piaście bo to zapewni dobrą pracę i powolne wyrabianie się bieżni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 23 Września 2008 Udostępnij Napisano 23 Września 2008 A ja mam takie pytanie: Jaka jest róznica w jexdzie na ramie torowej tzn takiej która ma zmieniony tylny trójkąt i niskie przednie widełki a jeździe na ramie szosowej , która pozwiedzmy ma tylko zmienione haki na otwarte do tyłu? I czy w amatorskim OK używanym "miejsko" rama torowa ma jakąs przewage? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ramy torowe mają inna geometrię niż zwykłe szosówki. Torówki są bardziej narwane i agresywne bo np. baza kół jest mniejsza a główka ramy jest bardziej pionowo. A zmiana haków nie daje zazwyczaj innych parametrów jezdnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastiv Napisano 24 Września 2008 Udostępnij Napisano 24 Września 2008 http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=244 poproszę o wiadomość jak to działa. Wiem że wchodzi to w ramę, dajemy tą tulejkę na 1-1/8", nakładamy mostek, ale jak to przymocowujemy? jak przykręcamy? Istnieje również takie coś (przed ostatnie) http://www.cyklotur.pl/x_C_Dz__P2_53010028__PZTA_0.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skiba_TG Napisano 24 Września 2008 Udostępnij Napisano 24 Września 2008 http://www.velo.com.pl/www/produkt.php?m=1...;p=%&id=244 poproszę o wiadomość jak to działa. Wiem że wchodzi to w ramę, dajemy tą tulejkę na 1-1/8", nakładamy mostek, ale jak to przymocowujemy? jak przykręcamy? Istnieje również takie coś (przed ostatnie) http://www.cyklotur.pl/x_C_Dz__P2_53010028__PZTA_0.html Tam u gory jest sruba na imbus 6 o ile sie nie myle, a dol sie wklada w rure sterowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastiv Napisano 24 Września 2008 Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Tam u gory jest sruba na imbus 6 o ile sie nie myle, a dol sie wklada w rure sterowa. Tak, ale w tym drugim, a jak w tym pierwszym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KAZUMI Napisano 24 Września 2008 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Oba systemy działają tak samo. Adapter wkładasz w widelec pod 1' i przyczepiasz mostek typu ahead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastiv Napisano 24 Września 2008 Udostępnij Napisano 24 Września 2008 bo właśnie w tym pierwszym adapterze boje sie ze tam nie ma zadnej sruby... ale przeciez jakas musi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastiv Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 http://centrumrowerowe.pl/index.php?s=7120...skid=1&l=pl Jak myślicie czy takie zaciski na imbus dadzą rade w ostrym na tył?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeon Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 cześć. Te zaciski nie wytrzymają na pewno. Próbowałem tego samego i mimo zwieszania się na kluczu wyciągałem koło z haków. wróciłem do zwyczajnego zacisku deore.. Możesz tez nagwintować osie i zakręcić śrubami, być może to zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 19 Października 2008 Udostępnij Napisano 19 Października 2008 A dlaczego miałyby nie dać rady? EDIT Kubeon czyli tworzysz teorię, że "motylek" wytwarza większą siłę niż skręcany zacisk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.