Skocz do zawartości

[sztyca] 31,2 długosć 400mm- Czyżby nieosiągalna?

Qazimodo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! Jak w temacie. Przekopałem internet i masę sklepów rowerowych i nic. Jedynie Accenty itp produkty - niestety im nie ufam bo juz wygiąłem niejedną na początku zabawy z rowerem. Reduktora też nie znalazłem. Macie może jakieś doświadczenia w dorabianiu takowych. Konkretnie z 31,2 do 27,7?

Ale najważniejsze pytanie - czy ktoś wie gdzie kupię sztycę dobrej jakości (do 150zł) w w/w rozmiarach ???

Napisano

Dorobienie redukcji nie powinno być kosztowne. Idź do zakładu ślusarskiego niech ci wytoczą. Zresztą ja nie mogę sobie wyobrazić jak można wygiąć sztyce o średnicy 31mm. Co ty woziłeś plecak z ołowiem i zamiast ustać na pedałach to siedziałeś twardo na siodełku. Żeby zgiąć taką sztyce to trzeba być zdolny do n`tej potęgi. A co do sztycy ja polecam ci WCS. Ma mój kolega ją. Jest dosyć lekka i w Miarę ładnie wygląda.

Napisano

Wg mojego skromnego zdania wystarczy kupić tzw. tuleję redukcyjną która zmniejsza średnicę na rozmiar bardziej dostępny. Pozdro. :)

Napisano
Wg mojego skromnego zdania wystarczy kupić tzw. tuleję redukcyjną która zmniejsza średnicę na rozmiar bardziej dostępny. Pozdro. :)

Tuleje też mają rozmiary. I właśnie nie znalazłem żadnej redukującej z 31,2 - dlatego piszę i o pomoc proszę.

Dorobienie - hm, nie takie proste bo te ,2 to dwie dziesiąte minimetra.

Ciekawi mnie też czy nie wepchnąłbym sztycy o grubości 31,6 - bardziej dostepnej i popularnej. W końcu to tylko 0,4 mm różnicy.

Sztycę Accenta wygiąłem robiąc zjazd ze schodów, na samym dole miałem za nisko tyłek i jak rower przednim kołem dotknął podłogi - bęc. I sztyca zgięta.

Nic nadzwyczajnego. Nawet tyłek nie zabolał. (dodam tylko że miała ona rozmiar 27,2mm)

Napisano

na 100% 31,2 wg producenta i wg mnie. Mierzyłem bo się łudziłem że może 31,6 jest. Ale niestety :)

Myślisz że wepchnąłbym ten reduktor 31,4 ?

Napisano
Dorobienie - hm, nie takie proste bo te ,2 to dwie dziesiąte minimetra.

Chce cię poinformować iż tokarka miej dokładna toczy z dokładnością do 0,05mm a bardziej dokładne toczą do 0,01mm.

Więc nie widze problemu z dorobieniem.

Napisano

Reduktor tak, ponieważ z reguły jest on przecięty i jest w nim taka "wyrwa" szerokości kilku milimetrów. Ale to i tak nie rozwiąże problemu, bo wtedy wewnętrzna średnica w reduktorze się zmniejszy i Ci 27,2mm nie wejdzie..

Mój kolega potrzebował sztycy 30,4mm, kupił 30,8mm i po prostu zeszlifował zewnętrzną anodę. Weszło bez problemów i do dzisiaj (1 rok od "zabiegu") nic się nie dzieje.

Napisano
na 100% 31,2 wg producenta i wg mnie. Mierzyłem bo się łudziłem że może 31,6 jest. Ale niestety :(

Myślisz że wepchnoł bym ten reduktor 31,4 ?

Nie da rady. Za duża różnica.

Napisano

Włozyc to na 99% wlozysz ( moim zdaniem ) ... Tylko o rame w tym miejscu bym sie bal ... No ale decyzja nalezy do ciebie... A ten 31,2 to strasznie dziwny rozmiar ...

Masz jeszcze wyjscie zamiast 150 + 35 redukcja = 185 zl , poczekac ( wiem ze to bolesne :P ) i kupic cos takiego : http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=1570

Jest twoj rozmiar nistety ani lekka nie jest i ta dugosc 430 mm. Jak nie wiedzialem ze sa te redukcje sam myslalem o tym ...

A moze poszukaj i dorwiesz gdzies taniej ... moze przez ebay ( chociaz kto bedzie sprzedawal 31,2 :( )

Napisano

Nie no sztyca fajna, ale cena to już przesada. Za takie pieniądze to sobie kupić można już z karbonu.

Co do dziwnej ramy to jest to GHOST ACTINUM TEAM, nie wiem dlaczego mają takie nietypowe średnice.

Jak nie znajdę nic innego to dorobię ten reduktor. Ktoś ma wiedzę na temat z jakiego materiału powinien on być? Stal, aluminium? Swoją drogą to niezła metoda odchudzania roweru, choć mi na tym nie zależało :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

http://www.syncros.com/seatposts.htm

Sztyca droga ale bardzo wytrzymała bo owalizowana wewnętrznie, ma bardzo długie podparcie prętów siodła i dwie śruby M7 ściskające i wcale nie taka ciężka chodź do AM/FR dedykowana. Jest i rozmiar i długość jaką potrzebujesz a w Polasce można ją chyba tu dostać chodź pewnie na spec zamówienie:

http://www.erowery.pl/go/_info/?id=397

Ghost faktycznie robi czy raczej robił z tym nietypowym rozmiarem (ja mam obecnie już typowy 31,4) bo jak mi kiedyś odpisali grubsza rura podsiodłowa w ramie = większa wytrzymałość, chodź trochę chyba przesadzali bo teraz mam bardziej pancerny rower i też Ghosta a sztyca jest grubsza czyli rura podsiodłowa cieńsze ma ścianki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...