Skocz do zawartości

[klamkomanetki] sh 105 problem ze zmiana przelozen

koza

Rekomendowane odpowiedzi

WItam. Mam problem z prawą(tylna przerzutka) klamkomanetką shimano 105, mianowicie przy zbijaniu w dół nie ma problemu, ale chcąc przerzucić w górę klamka nie chwyta za pierwszym razem bądz trzeba przesuwać ja pchając delikatnie w przód. Może ktoś wie jak zaradzić na ten problem i czy wogole klamki można rozebrać i cos naprawic?

nie wiem jak stare masz te manetki, ale zanim je oddasz do serwisu zrob jedna prosta operacje...

oryginalny smar stosowany w manetkach twardnieje i tworzy cos podobnego do parafiny. zbyt gesta konsystencja smaru i zbyt mala sila generowana przez sprezynki wewnatrz manetki powoduja, ze zapadki odpowiedzialne za zmiane przelozenia nie maja mozliwosci ruchu. dlatego warto sprobowac wyplukac ten smar, uzywajac do tego olej lub inny preparat w aerozolu. po spryskaniu wnetrza manetki warto calosc odstawic na godzinke, aby smar mogl sie rozpuscic. potem wszystko nalezy przedmuchac np. kompresorem. robilem tak wiele razy w mojej poprzedniej pracy i czesto ta metoda przynosila zaskakujaco dobre rezultaty.

• 2 tygodnie później...

Dzięki Sintesi! Ten sposób zadziałał, obficie wypłakałem znanym i dostępnym na rynku środkiem ogólnego zastosowania w sprayu i wszystko chodzi bez zarzutu. Po pierwszym spryskaniu i pozostawieniu efekty nie byly do końca zadowalające, ale powtórzenie tej czynności dało pożądany efekt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...