koza Napisano 15 Września 2007 Udostępnij Napisano 15 Września 2007 WItam. Mam problem z prawą(tylna przerzutka) klamkomanetką shimano 105, mianowicie przy zbijaniu w dół nie ma problemu, ale chcąc przerzucić w górę klamka nie chwyta za pierwszym razem bądz trzeba przesuwać ja pchając delikatnie w przód. Może ktoś wie jak zaradzić na ten problem i czy wogole klamki można rozebrać i cos naprawic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 15 Września 2007 Udostępnij Napisano 15 Września 2007 budowa klamko manetek shimano jest skomplikowana jak budowa zegarka :/ więc szansa naprawy jest baardzo mała niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalB Napisano 16 Września 2007 Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Wszystko mozna rozebrac i wszystko mozna naprawic...czasami tylko to sie nie oplaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jelitek Napisano 16 Września 2007 Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja bym zrobił coś takiego że zadzowniłbym do RP-Pawlaka i zapytał czy prowadzą serwis klamkomanetek, albo gdzie to można naprawić i tam z pierwszej (zapewne) ręki dowiesz się czy da się to naprawić czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 16 Września 2007 Udostępnij Napisano 16 Września 2007 nie wiem jak stare masz te manetki, ale zanim je oddasz do serwisu zrob jedna prosta operacje... oryginalny smar stosowany w manetkach twardnieje i tworzy cos podobnego do parafiny. zbyt gesta konsystencja smaru i zbyt mala sila generowana przez sprezynki wewnatrz manetki powoduja, ze zapadki odpowiedzialne za zmiane przelozenia nie maja mozliwosci ruchu. dlatego warto sprobowac wyplukac ten smar, uzywajac do tego olej lub inny preparat w aerozolu. po spryskaniu wnetrza manetki warto calosc odstawic na godzinke, aby smar mogl sie rozpuscic. potem wszystko nalezy przedmuchac np. kompresorem. robilem tak wiele razy w mojej poprzedniej pracy i czesto ta metoda przynosila zaskakujaco dobre rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza Napisano 16 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Dzięki za konkretną porade, jeżeli chodzi o klamki to kilka lat maja(model na 8 przelozen). Po wykonaniu plukania poinformuje o skutkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza Napisano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Dzięki Sintesi! Ten sposób zadziałał, obficie wypłakałem znanym i dostępnym na rynku środkiem ogólnego zastosowania w sprayu i wszystko chodzi bez zarzutu. Po pierwszym spryskaniu i pozostawieniu efekty nie byly do końca zadowalające, ale powtórzenie tej czynności dało pożądany efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.