Skocz do zawartości

[amortyzator] stukanie w rs tora 318

nabial

Rekomendowane odpowiedzi

amorek - rs tora 318 solo air

problem - w poczatkowej fazie ugiecia amora slychac pojedyncze pukniecie, ktore mnie osobiscie bardzo denerwuje, dzwiek jest gluchy, jakby ktos puknal drewienkiem w lage, zawsze pojawia sie tylko raz, przy powrocie 0 dzwiekow, dodam ze czy jest wlaczona blokada czy nie to i tak puka:)

amor ma przejechane 82km

jaki moze byc tego powod i czy jest sens dac go do serwisu/reklamowac? czy jezdzic np jeszcze z miesiac i czekac na poglebienie/znikniecie stukania?

• 1 miesiąc temu...

...Mialem podobna historie w moim amorku 302... no i yyy hehehe ... naprawy dokonalem na szycie Śniezki podczas zawodow :):P tyle ze musialem postarac sie o klucz zeby amora odkrecic... nie wiem jak to jest w 318 w kazdym razie w srodku 302 jest sprezyna a na niej guma ( na jej czesci ) ktora sie zsuwa i to powoduje stukanie ... wystarczy odkrecic amora wyciagnac sprezyne i nakrecic na nia gume... na srodkowa jej czesc i jest ok... a przynajmniej powinno byc :) szkoda czasu na serwisy z takimi bzdurami:)

• 1 rok później...

Siema, sluchajcie mam problem. Dzis jezdzac po trasie, amortyzator dostal niezle po dupie, ale nie zaliczylem zadnego dzwona, otb ani niczego innego, ot tylko kamieniste zjazdy. Nagle zaczelo cos w nim stukac (dokladnie nie wiem, bo mialem mp3 na uszach). Stukanie jest tym glosniejsze, im z wieksza predkoscia i wieksza przeszkode pokonuje... Mam wrazenie, ze cos tam jakby latalo w srodku, no nie wiem...

Acha, wogole to puscil sporo powietrza, czy to moze byc powodem stukania? Moze oleju jest za malo...

Zlapalem reka za podkowe i golenie gorne, ale zadnych luzow nie wyculem, ale sprawdze jeszcze raz wieczorem

Po brudzie na goleni gornej widze ze jest tak z 1cm od korony, to chyba nie dobil?

Jakies rady?

Siema, Timon92 na szczescie nie masz racji :D

Dzis wchodze na rower i szok! W porownaniu z dniem wczorajszym to amorek sporadycznie pukal na co wiekszych przeszkodach. Dodam ze przed jazda poszedl Brunoxik :blink:

Podjechalem wiec do serwisu pozyczyc pompke i szok! Po wczorajszej jezdzie amor puscil 30psi!!! Dopompowalem wiec, do poziomu dla mnie odpowiedniego i... problem zniknal :sweat:

Ani jednego pukniecia, tak wiec przyczyna bylo zejscie powietrza., a tym samym nadal podtrzymuje teze, ze Tora jest amortyzatorem pancernym!!! B)

• 2 tygodnie później...

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Kupiłem Torę 318 ale przy dolnej goleni nie było pokrętła do regulacji tłumienia odbicia. I stąd moje pytanie jakim kluczem (imbusem) da się to regulować? Poprzedniemu właścicielowi gdzieś to pokrętło zginęło. Mam nadzieję że nie trzeba kupować oryginalnego pokrętła. Próbowałem imbusem 2.5 ale nie wchodzi? Może 2 będzie dobra? Niestety nie mam tego jak sprawdzić i wolę najpierw zapytać zanim coś popsuję.

• 11 miesięcy temu...

Cześć,

sorry ze odkopuje trochę, ale chyba lepiej odkopać temat z podobnym problemem niż zakładać nowy...

A więc chodzi o to samo co autorowi, tylko że mi pyka na każdym etapie ugięcia, tzn. jak nie siedzę na rowerze i ugnę , nawet minimalnie, lekko się oprę to już jest stuknięcie, a jak siedzę na rowerze z sagiem te 20-25% i ugną to też stuka.

Jest to strasznie wkurzające i pojawiło się po ostatniej jeździe. Ostrzejszej jeździe ... :D

Spróbowałem dopompować do 110 PSI, spompować i jeszcze raz napompować, upaprałem go brunoxem - NIC nie pomogło. Jedyne co to mam wrażenie że po nocy jak uginam rękami ( nie siedząc) to nie pyka, ale jak wsiądę to znowu zaczyna stukać, pukać, pykać, i to nie jest coś z czym można jeździć.

I teraz kolejna sprawa. Mam go w A6 z 2008, orientuje się ktoś czy za darmo mi zrobią to w serwisie jakbym podesłał ? I gdzie to wysłać : sprzedawca/Kross/Rock shox czy nie bawić się w to i za 30 zł oddać normalnie do serwisu w Warszawie (którego? ;P) ? Chyba że te 3 pierwsze opcje też by były płatne to wybieram właśnie serwis w Warszawce.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam, mam problem podobny do kolegi, który zakładał temat. Moja Tora 318 zaczęła stukać przy ugięciu (stukanie takie jak kolega w 1 poście opisał), jest to strasznie irytujące. Najciekawsze jest to, że usterka pojawiła się zaraz po dokonaniu serwisu (serwis robiłem sam i to nie pierwszy raz,wcześniej było miodzio). Wczoraj nie miałem czasu jej rozkręcać po raz kolejny ale dziś rozłożę na części pierwsze i dowiem się ca za ustrojstwo mi tam stuka (mam wrażenie, że dźwięk dochodzi z komory powietrza), jak jest napompowana to stuka, jak powietrza niema to nie stuka (wiadomo, bez powietrza nie pojadę). Jeśli ktoś ma jakieś sugestie co do pochodzenia tego dźwięku to proszę o podzielenie się nimi. Jak dowiem się co mi tam nerwy szarpie w tej Torze to opiszę na forum.

Pozdrawiam

Tak jak wcześniej pisali. Dobierz grubsze oringi do korków od komory powietrznej. Stukanie wynika najczęściej z tego, że rurka od komory powietrznej wysuwa się lekko z korka, i przy wciśnięciu amora uderza o niego.

Mi pasował oring 20x3mm, ciasno ale wchodzi. Koszt 50gr/szt.

Dzięki za odpowiedź, masz racje to jest ten problem, już wszystko działa fajnie, wykręciłem korek, założyłem go prawidłowo, bo chyba się trochę wysunął, i nakropiłem trochę oleju, i wszystko działa pięknie. Pięć minut roboty, ogólnie wkurzająca rzecz jak tak stuka, nie ma sensu wydawać 120 zł na serwis bo to każdy w krótką chwilę może zrobić.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...

Tak jak wcześniej pisali. Dobierz grubsze oringi do korków od komory powietrznej. Stukanie wynika najczęściej z tego, że rurka od komory powietrznej wysuwa się lekko z korka, i przy wciśnięciu amora uderza o niego.

Mi pasował oring 20x3mm, ciasno ale wchodzi. Koszt 50gr/szt.

Sorki, że odkopuję ale u mnie pojawił się dokładnie ten problem. Oring 20x3mm ale 20 to wewnętrzna średnica czy zewnętrzna??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...