Skocz do zawartości

[licznik] przerwany kabel

Kamixc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Spokojne da się to naprawić. Każdy kto wie jak się z lutownicą obchodzić powinien to zrobić. Polutować oba przewody, zaizolować między sobą i na to dać koszulkę termokurczliwą i będzie działać.

Napisano

Pewnie że tak, to jest dwużyłowy kabel od gniazda licznika do kontaktronu. Kup sobie izolację termokurczliwą, włóż na kabelki, zlutuj i potem izolacje przesuwasz na miejsce lutów i podgrzewasz np suszarką i działa:) Ładniej to wygląda niż taśma izolacyjna.

EDIT: Kolega mnie ubiegł:P

Napisano

Ja miałem VDO C15 i lekko naderwany kabelek (jedna żyłka była urwana, druga w porządku). Do majsterkowania trudno mnie zagonić, ale w końcu się za to wziąłem i poskręcałem to, zakleiłem taśmą izolacyjną. Efekt był taki, że działało przez tydzień :P. Więc sprzedałem na Allegro i jakiś ekspert się tym zajął i jest zadowolony - pewnie zrobił podobnie jak mówicie :P.

Napisano

Mi kiedyś kabelek od licznika dostał się pomiędzy klocek a felgę w wyniku czego został on naderwany. Po powrocie do domu wziąłem najmniejszą jaką miałem kostkę elektryczną skręciłem i zaizolowałem i pojechałem dalej ^_^

Co prawda najlepiej będzie użyć lutownicy oraz izolacji termokurczliwej jak pisze kolega pudeleQ.

Pozdrawiam

Napisano

Czy czasem to nie jest tak, że wszelkie zmiany charatkteru przewodu (lutowanie,sztukowanie,przedłużania,wymiana przewodu na inny zastępczy) będą skutkowały przekłamaniem danych. Może i stosunkowo niewielkim, ale dalej nie będzie to ideał.

Niech się wypowie jakiś fachowiec, student politechniki q: Ja z życia codziennego, że podobnych technik jakie proponujecie nie stosuje się w czujkach mierzących temperaturę ale w nich płynie chyba inny sygnał niż w takim licznikowym kabelku.

Napisano

Jeżeli lut ma większy lub mniejszy opór elektryczny od kabla, to będzie jakieś przekłamanie. Ale myślę że będzie (jeżeli w ogóle) to tak nie wielkie, że pomijalne.

Napisano

Tak, może się zdarzyć, że będzie coś w rodzaju fałszu w odbiorze, ale to wszystko zależy od przewodzenia, oporu i grubości lutu. Chociaż takie zmiany nie powinny nawet w 1% zmienić odbioru danych.

Napisano

W tym przypadku grubość lutu nie będzie miała żadnego znaczenia. Nie będzie żadnych przekłamań.

Trzeba tylko zwrócić uwagę na jakość wykonanego lutownicą połączenia i zastosowanej izolacji (ochrona przed wilgocią i ewentualnym kontaktem z matalowyni elementami roweru.

Napisano

Nie przesadzal bym z tymi przeklamaniami. Lut musial by byc naprawde spory jak na taki kabalek.

Spokojnie mozna sie tym zajac. Wystarczy tylko pozadnie to zaizolowac i podziala na pewno jeszcze dlugo.

Napisano

jakie przeklamania! to nie jest tomograf komputerowy!

kontaktron to bardzo prymitywne urzadzenie...wyobrazcie sobie, ze macie bateryjke i zarowke. jesli zamykacie i otwieracie obwod, stykajac dwa konce przewodu i zarowka swieci, gasnie, swieci, gasnie itd to tej zarowce jest wszystko jedno czy kabelek byl lutowany czy skrecony. tak samo dziala czujnik informujacy licznik o przebytym kolejnym odcinku drogi.

przeklamania wystepuja z zupelnie innej przyczyny...wiele osob nie potrafi sklalibrowac licznikow! potem wychodza im srednie 30km/h lub wiecej...smiechu warte! :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...