KAZUMI Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Towarzyszu Ivanie posiadam coś takiego o czym piszesz
rurokura Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 [qote]Potem juz tylko wiele cierpliwosci i precyzji i efekt powinien byc zadowalajacy. Niestety wiercenie koronki z reki to musi byc miazga :-/ OSTRO! I. potwierdzam ,miazga to jest przerabiałem i "jakoś" to chodzi "jakoś"=niewystarczająco
mmi Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Nie obraz sie kolego No gdzież... :] ale za te niemal 3 stowki to moge sobie kupic piasty torowe AmbrosioTak? A gdzie? ktore nie dosc ze wygladaja jak bizuteria Żaden argument. Jakby te novatechi były srebrne mnie bardziej by odpowiadały od ambrosio. Poza tym wole pełne, a nie ażurowe to jeszcze chodza jak masloSpierać się nie będę. Być może novatechi gorzej się kręcą. Nie wiem, nie testowałem. A wracajac do tematu. Kiedys, kiedys mozna bylo kupic za niewielkie pieniadze uchwyty do wiertarki mocowane do stolu i przeobrazajace ja w wiertarke stolowa. Ale nadal musialbyś trzymać ręką wiertarkę, żeby naciskać spust. Wydaje mi się to średnio praktyczne rozwiązanie. Poza tym jak się uruchomi kontakty to wiertarka stołowa szybko się znajdzie. Dawniej każdy chciał być jak Adam Słodowy
rurokura Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 nieprawda wszystkie wiertarki jakie znam (nawet te kilkunastoletnie) mają blokadę ciągłego ognia .. w sensie ze wiercą bez ciśnięcia je nonstop w dzyndzel siłe nacisku regulujesz jedną dźwignią te białe piasty są niczego sobie .. rzecz gustu ot co btw. miche flipflop ? od kiedy to miche robi flipflopy ? to jakaś nowość -zapodaj fotkę oi oł ał
mmi Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Ale wtedy nie możesz regulować obrotów. Blokada daje ci max obroty. Chyba, że się mylę. Z tymi flipflopami miche sam się zdziwiłem. Ale skoro w Bikomie tak mówią to nie mam powodów tego negować. Może po weekendzie będę miał już ją w ręku. Podeślę fotki z komórki.
rurokura Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 osobiście nie mam najlepszego zdania o bikomie .. no ale nic nie mowie poczekajmy jak do Ciebie przyjedzie pozdrawiam adam
Grabarz Napisano 21 Listopada 2007 Napisano 21 Listopada 2007 Generalnie za dużo wątków, żeby Was cytować i się ustosunkowywać. Powiem tylko tyle: Odpuszczę sobie skromność i powiem wprost - zdolności manualne mam ponad przeciętne Przetestowałem wszystkie wpomniane patenty na wiercenie (poza patentem z nakręcanym mocowaniem tarczy). Problem nie leży w wiertarce (choć może, np w labilności łożysk), uchwycie itp. Wiertło ma swoją elestycznoć, a materiał koronki nie jest jednolity. Ma strefy twardsze i miększe, trochę jak słoje drewna. Elastyczne wiertło (KAZDE ma tę właściwość, a cienkie, używane jako pierwsze szczególnie) ucieka tam, gdzie mu łatwiej (czyli w słabszy punkt materiału). Oczywiście jednolitość materiału wzrasta wraz z jego ceną. Nie oczekujmy jednak rarytasów od koronki za 3 zł (mówimy wciąż o wersji econo). Jeśli do całości problemu dodamy jeszcze fak, że po napunktowaniu przyszłego otworu jego kształt nie jest idealnym "wulkanem", tylko ma którąś grań niższą, to właśnie w tą niższą będzie uciekać wiertło. Kolejny problem do dokładność trafienia punktakiem w punkt. Wystarczy, że każy będzie miał uskok, powiedzmy, 0,1 mm (a to właściwie nieuniknione), to całość bierze w łeb. Końcowy efekt jest taki, jak już ongiś wspominałem - łancuch napręża się i opada jak przy zębatce biopece. Nie ustanę jednak w próbach dojścia do ideału. Inna rzecz, ze chyba rozwinął się nam zupełnie nowy, Słodowy, temat
rurokura Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 i właśnie dlatego obstaje za wersją nakręcaną.. najmniej problemów ,a wystarcza jeśli chcecie przerabiać tarczę -to sensowna opcja -dorwać tryba 18z z kasety mtb albo szosowej -rozwiercić juz gotowe otwory i jest osiowo ,tanio ,łańcuch nie powinien wypadać (chociaż mesje Ivan twierdził kiedyś inaczej ) -cóż ,zawsze mozna "wyklepać" ząbki ,albo zapodać szeroki łańcuch a kolejna opcja na flip flopa to z jednej tarcza z tą18z ,a bebenek zalać żywicą i dokręcić śrubkami dostałem za free taką piastę ,więc sie pobawie ,a o wynikach znać dam
Grabarz Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 Rurokura! W tej duskusji chodzi chyba o to, jak zrobić tanią piastę flip flop, która gwarantuje pewność połączenia koronki z piastą i jednocześnie możliwość bezproblemowego jej wymieniania. Zaklejona koronka nie daje ani jednego, ani drugiego. Tobie może wystarcza, ja zaś dokładnie pamiętam fragment opisu ostrego na zaklejonej koronce, które jakiś sklep sprzedawał: "Uślizgi na własną odpowiedzialność. Istnieje możliwość złożenia za dodatkową opłatą koła na piaście torowej".
rurokura Napisano 22 Listopada 2007 Napisano 22 Listopada 2007 toteż podałem 2 inne rozwiazania ,poza trybem nakręcanym joł koniec końców żadne rozwiązanie nie daje 100% pewności ,zwłaszcza z tych tanich ..no może zaspawanie na całym obwodzie nawet w torowej luzują się czasem trybiki .. koniec końców czasami wypada kontrolować stan rzeczy i wszystko gra
Grabarz Napisano 23 Listopada 2007 Napisano 23 Listopada 2007 koniec końców żadne rozwiązanie nie daje 100% pewności ,zwłaszcza z tych tanich ..no może zaspawanie na całym obwodzienawet w torowej luzują się czasem trybiki .. koniec końców czasami wypada kontrolować stan rzeczy i wszystko gra Zgadzam się z Waćpanem. Jednak "kontrolować stan rzeczy" wypadało by regularnie:)
mmi Napisano 2 Grudnia 2007 Napisano 2 Grudnia 2007 Miały być fotki to są. Flip flop Miche jak malowany :] http://www.grapx.pl/upload/51/300.jpg http://www.grapx.pl/upload/51/238.jpg pozdrawiam
rurokura Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 intrygujące .. nowy model misiek wypuscił .. w każdym razie nigdy się z niczym podobnym nie spotkałem .. tylko że z jednej strony singiel .. szkoda ze nie przewidzieli mozliwości 2xOK .. w sumie technologicznie nie zrobiło by im to różnicy .. trybik tez z miśka ? bo na oko wygląda mi na miśka .. zrezygnowali więc ze swojego systemu szybkozmieniania pozdrawiam adam
KAZUMI Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 .. szkoda ze nie przewidzieli mozliwości 2xOK .. w sumie technologicznie nie zrobiło by im to różnicy .. Mi się wydaje że jednak trochę by zrobiło różnicy. Gwint gdzie jest wolnobieg jest nie co szerszy niż tam gdzie jest sama koronka ale koronka potrzebuje jeszcze kontrę co daje dwa gwinty które już trochę miejsca zajmują. Gdyby takie podwójne gwinty były z obu stron piasty to między kołnierzami było by mało przestrzeni bo by spowodowało że szprychy były by pliko pionu a koło mało sztywne. Jedna rzecz mnie zastanawia bo kiedyś jeszcze za czasów początków TdF rowery na których sie ścigali Herosi Szosy były właśnie ostrymi z obustronnymi ostrymi piastami i jakoś to działało mimo wąskich widełek. Hmmm i teraz mamy problem
rurokura Napisano 4 Grudnia 2007 Napisano 4 Grudnia 2007 ja nie widze problemu przecież jest masa piast na 120 mm przewidzianych pod 2xOK ,, zauważ że róznica w gwintach to max 5 mm ,więc mniejsze podkładki dystansowe dasz i juz .. a zresztą różnica kilku mm w rozstawie kołnierzy w piaście torowej nie ma wiekszej różnicy .. przecież piasty szosowe mieszczą jeszcze cały bembenek z kasetą..i jakoś zaplata się na tym normalne koła ..a mają mniejszy rozstaw kołnierzy i to znacznie! a w fabryce to naprawde nie jest problem ale to ja sie czepiam ,, w sumie lepiej mniec wybór niż go niemiec oi
Grabarz Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 .. szkoda ze nie przewidzieli mozliwości 2xOK .. Zrobili, ale Olszewski zakupił tylko wersję fix/free. Inna rzecz, że gwint w ostrych koronkach Misia jest szerszy od większości pozostałych producentów. Myślę, że wolnobieg można by spokojnie nakręcić na fixowy gwint. Może zwołamy jakieś małe lobby na rzecz importu piast Miche double fix?
KAZUMI Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 NA stronie Miche nie ma innych piast po za piastami z wysokim lub niskim kołnierzem tylko pod jedno OK http://www.miche.it/home.html
mmi Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 trybik tez z miśka ? bo na oko wygląda mi na miśka .. zrezygnowali więc ze swojego systemu szybkozmieniania Nie zrezygnowali tylko na tamtym zdjęciu tak to wygląda. Dostałem jeszcze jedno zdjęcie na którym to widać http://www.grapx.pl/upload/51/298.jpg Też obstawałbym za ostrymi z obu stron. Na razie nie mam hamulców, żeby założyć wolnobieg A jak to jest z gwintami wolnobiegów? Bo wydaje mi się, że są przynajmniej dwa rozmiary. pozdrawiam,
Grabarz Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 NA stronie Miche nie ma innych piast po za piastami z wysokim lub niskim kołnierzem tylko pod jedno OK http://www.miche.it/home.html Cytuję Pana Olszewskiego: "Mają dwa rodzaje, ale obustronnego ostrego nie brałem". Może dla weryfikacji najdzie mnie na kolejne zatelefonowanie do niego i wyjaśnienie.
elberet Napisano 6 Grudnia 2007 Napisano 6 Grudnia 2007 @ mmi gdzie na stronie bikomu znalazłeś tego flipflopa i jeśli można spytać ile Cię kosztował?
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Grudnia 2007 Autor Mod Team Napisano 7 Grudnia 2007 He... he... To sie nazywa czytanie ze zrozumieniem tematu... Przecie Graboski napisal ze "zadzwini jak go najdzie i sprobuje zweryfikowac sprawe" Ehhh... OSTRO! I.
Mod Team IvanMTB Napisano 14 Maja 2008 Autor Mod Team Napisano 14 Maja 2008 Klaniam, A teraz wlasne moje doswiadczenia zamykajace jak sadze twarz wszystkim ktorzy powiedza: "phiii.... Flip-Flop... Co moze dac jeden zabek roznicy?" W zwiazku z facelifting'iem Startosa zmienilem kola i przy okazji przelozenie. Z 44x18 na 44x17. Czyli z 2.44 na 2.59. Co daje wzrost przelozenia o 6.15% Czas dojazdu do pracy zmienil sie z 36min20sec na 33min30sec co daje skrocenie czasu podrozy o 7.8% Dystans testowy 11.15 mili. I co ?????? OSTRO! I.
AmAdeuz Napisano 7 Sierpnia 2009 Napisano 7 Sierpnia 2009 witam Wyjasnila sie moze sprawa nakrecania wolnobiegu na miche? Zaczynam sie nad tym zastanawiac, jezdze na singlu od 7 lat a ostre lazilo mi po glowie od jakis 10... no i zlozyzlem, niestety nie do konca mi podchodzi ta forma rowerowania. Dam sobie jeszcze troche czasu, ale poki co srednio na jeza mi idzie. Rama ma rozstaw torowy, aluminium nie bede odginac pod inna piaste. Macie jakies inne awaryjne wyjscia (procz sprzedazy ;-) ?
painmaker Napisano 22 Września 2009 Napisano 22 Września 2009 co to za problem nakręcić wolnobieg na piastę fixową jeśli w drugą stronę sie da to w tą tym bardziej zdejmij korone i reduktor, nakręć wolnobieg i ciśnij singlowo dokręci się samo powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.