Skocz do zawartości

[bagażnik] Crosso

J0seph

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wyciągnełem właśnie z paczki nowiutki bagażnik Crosso ;)

po kilku połamanych bagażnikach jestem uradowany jak dziecko,

wyglada naprawde solidnie, i nie ma 'wad projektowych' ktore to implikowaly miejsca podatne na zlamania we wszystkich poprzednich moich bagaznikach,

ale...

jest jedno ale,

otoz jest on w miejscu mocowania ~1cm szerszy od tylnego widelca, tak ze trzeba go u podstawy scisnac o ten ~1cm, aby udalo sie przykrecic,

moje pytanie - czy tak powinno byc?

czy inne tez tak maja, czy tylko moj ?

aluminium jest sztywnym materialem - zastanawia mnie czy takie stalenaprezenei nie bezie szkodzic (na stal - Tubusa vargo mnie nie stac ;) )

Napisano

Maila własnie wysłałem - zobaczymy,

Tulejki - boje się że te 0,5 cm dystansu, to troche za duza dzwignia jak na takie malutkie srubki - przy maksymalnym obciazeniu bagaznika daje to ~17,5 kg dynamicznego (wsztrzasy, dziury, etc.) obciążenia.

Napisano

Mechaniki, belek, etc - miałem tylko 2 semestra B) w tym tylko 1 projekt większy,

śrubki, Crosso daje długie - zmieniac by nie trzeba było,

ale problm rozwiązany (odpowiedź Crosso):

Zazwyczaj bywa tak, że bagażnik trzeba lekko rozszerzyć, aby wszedł na swoje

miejsce, ale bywa i tak, że trzeba go nieco ścisnąć śrubami - nie jest to

niczym niepokojącym jeśli to rzeczywiście ok 1cm.

dzięki za zainteresowanie :)

Napisano

Jurasku, wiem, że lubisz zamykać tematy, ale jeżeli kiedyś ktoś będzie miał podobny problem i będzie chciał coś dopisać to co wtedy? Ma założyć drugi taki sam temat?

Napisano

tez zakupilem taki bagaznik i tez mialem przerwe w sumie kolo centymetra ale docisnalem srubkami i wszystko gra, a bagaznik przezyl znakomicie tegoroczna wyprawe ponad 2500km (w tym "pare" kamienistych zjazdow :) )

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tez tak mam, tyle, ze zdazylo mi sie, ze srobka odpadla. Mozna wiec spokojnie uzywac, ale trzeba pamietac o tym, by co jakis czas je dokrecic, a poza tym uzywac spokojnie.

Napisano

Czyli to nie jest wada? Bo właśnie dziś chciałem sobie zamówić ten bagażnik i nie wiem czy reklamować go jeśli będzie taki jak mówicie. Mój kumpel kupił jakiś czas temu dwa i miał wszystko idealnie na styk - nic nie było za szerokie.

Aha bym zapomniał. Ile oni w ogóle chcą za koszty przesyłki za pobraniem i przelewem? Bo nigdzie nie jest napisane :D a ja nie lubię jak są jakieś niejasności.

Napisano
Aha bym zapomniał. Ile oni w ogóle chcą za koszty przesyłki za pobraniem i przelewem? Bo nigdzie nie jest napisane :D a ja nie lubię jak są jakieś niejasności.

Ja placilem przelewem, zamawialem 2 sztuki - zaplacilem za przesylke 12 PLN, wyslano ja DPD (dawny Masterlink),

Wszyscy pisza ze tak maja, i ze to nie wada,

ja przejechalem z sakwami (~15kg tylko) jakies 600 km, i jest ok.

(a na mniejszym dystansie, i miejszej masie nie jeden 'markowy', drozszy bagaznik polamalem B) )

Napisano

Bagażnik zamówiony, jutro rozumiem, że będzie. Niestety zamawiając nie zwróciłem uwagi i zamówiłem z płatnością pobraniem. Kurtka podwodna... Mam nadzieję, że to różnica tylko 3 pln - jak to się dowiedziałem. Dzwoniłem dziś do sklepu, żeby się upewnić ale od wczoraj głucho...

Napisano

Ale lipa... Dostaję bagażnik, biegnę do roweru, rozdzierając po drodze karton, żeby przymierzyć i co się okazuje? Firma na tym poziomi powinna się postarać i dodać cztery śrubki do przymocowania owego bagażnika do ramy... Albo mogli chociaż napisać, że tego nie dodają... Muszę czekać do jutra, żeby kupić cztery śrubeczki ;)

Ni i jeszcze coś? A gdzie mój paragon? Czy Wy do zamówień z Crosso dostawaliście jakiś dowód zakupu? Ja nic nie dostałem. A i do firmy nie mogę się od dwóch dni dodzwonić... :)

Napisano
Firma na tym poziomi powinna się postarać i dodać cztery śrubki do przymocowania owego bagażnika do ramy... Albo mogli chociaż napisać, że tego nie dodają... Muszę czekać do jutra, żeby kupić cztery śrubeczki :)

Ni i jeszcze coś? A gdzie mój paragon? Czy Wy do zamówień z Crosso dostawaliście jakiś dowód zakupu? Ja nic nie dostałem. A i do firmy nie mogę się od dwóch dni dodzwonić... :)

Dostalem i 2xkomplet srubek (z czego jeden momentalnie gdzies posialem... :/)

paragon tez kojarze ze byl, tez gdzies posialem B)

(tak to jest, jak sie zamawia bagaznik na 2 dni przed powaznym wyjazdem :))

Napisano

a nie pogubiłeś niczego rozrywając karton ????

ja dostałem i śrubki i fakturę i wszystko co na niej było .

A z bagażnika jak i samych sakw DRY jestem zadowolony. Dostały w azji niezły wycisk i trzymają się.

pozdrawiam

massud

Napisano
a nie pogubiłeś niczego rozrywając karton ????

To była jakby artystyczna przenośnia :rolleyes: (w sensie tego, że biegłem rozdzierając karton). Nie, nie dostałem nic - ani śrubek ani paragonu (czyli nie mam gwarancji). Napisałem już maila do nich. Słyszałem, że czasem zdarzają im się takie błędy... W opisie bagażnika na stronie pisze, że jest możliwość zmiany rozmiarów tych blaszek mocujących dół bagażnika - gdzie je mogę zobaczyć? Bo myślałem, że chociaż ulotka będzie jakaś...

Napisano

No to kwestię rozdartego kartonu i pogubionych części mamy z głowy ;)

Zanim kupiłem wymarzone sakwy i bagażnik pojechałem do sklepu gdzie te produkty są dostępne. Na stronce crosso masz wykaz sklepów ,które z nimi współpracują. Poszukaj najbliższego,popytaj,zadzwoń...

pozdrawiam

massud

• 3 tygodnie później...
Napisano

mam pytanie bo wiem że był tu temat o bagazniku i jego zamocowaniu do Ramy accent inferno... ktoś fajnie to zrobił potrzebuje pomocy jak zamocowac bagażnik do ramy bez "otworków" zdjęcia porady materiały no i ten temat o tym accencie inferno z góry dziekuje!

• 5 miesięcy temu...
Napisano

Zamówiłam bagażnik crosso i o dziwo i uciesze nie mialam większych problemów z zamontowaniem go do mojej ramy bez dziurek....

a mianowicie, zamontowałam go do zacisku sztycy (na moje szczęście rama posiada gwinty w okolicach zacisku kół więc tam jest ok)... jak myślicie, dobry pomysł z tym górnym mocowaniem do zacisku sztycy? Wytrzyma to rama? Sztycy nie mam całej wysuniętej, więc dużo zapasu siedzi w ramie...

Napisano

Jeździłem kilka lat temu z tak zamontowanym bagażnikiem (tj. do zacisku sztycy) i było OK, nic się z tym nie działo, ale to była stalowa rama cro-mo. Czy z alu też nie będzie problemu, trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że siły działające na to górne mocowanie bagażnika nie są znowu jakieś wielkie, nie przenoszą one ciężaru ładunku, a raczej jedynie zapobiegają przesuwaniu bagażnika przód-tył.

Ewentualnie można by zainwestować w obejmy tubusa. Koszt bodaj dwadzieścia-kilka złotych, a mocowanie pewne, i spokojna głowa o losy ramy i zacisku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...