J0seph Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 wyciągnełem właśnie z paczki nowiutki bagażnik Crosso po kilku połamanych bagażnikach jestem uradowany jak dziecko, wyglada naprawde solidnie, i nie ma 'wad projektowych' ktore to implikowaly miejsca podatne na zlamania we wszystkich poprzednich moich bagaznikach, ale... jest jedno ale, otoz jest on w miejscu mocowania ~1cm szerszy od tylnego widelca, tak ze trzeba go u podstawy scisnac o ten ~1cm, aby udalo sie przykrecic, moje pytanie - czy tak powinno byc? czy inne tez tak maja, czy tylko moj ? aluminium jest sztywnym materialem - zastanawia mnie czy takie stalenaprezenei nie bezie szkodzic (na stal - Tubusa vargo mnie nie stac )
frondziak Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Chyba powinieneś napisać do Crosso, dotychczas na moje maile szybko i konkretnie odpowiadali.
jurasek Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 ja wstawiłbym tulejkę dystansową i wio koniku pozdrawiam
J0seph Napisano 12 Września 2007 Autor Napisano 12 Września 2007 Maila własnie wysłałem - zobaczymy, Tulejki - boje się że te 0,5 cm dystansu, to troche za duza dzwignia jak na takie malutkie srubki - przy maksymalnym obciazeniu bagaznika daje to ~17,5 kg dynamicznego (wsztrzasy, dziury, etc.) obciążenia.
jurasek Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 ale dając dystanse to i tak musisz zmienić śruby mocujące pozdrówko politechniczne
J0seph Napisano 12 Września 2007 Autor Napisano 12 Września 2007 Mechaniki, belek, etc - miałem tylko 2 semestra w tym tylko 1 projekt większy, śrubki, Crosso daje długie - zmieniac by nie trzeba było, ale problm rozwiązany (odpowiedź Crosso): Zazwyczaj bywa tak, że bagażnik trzeba lekko rozszerzyć, aby wszedł na swojemiejsce, ale bywa i tak, że trzeba go nieco ścisnąć śrubami - nie jest to niczym niepokojącym jeśli to rzeczywiście ok 1cm. dzięki za zainteresowanie
Shogun Napisano 12 Września 2007 Napisano 12 Września 2007 Jurasku, wiem, że lubisz zamykać tematy, ale jeżeli kiedyś ktoś będzie miał podobny problem i będzie chciał coś dopisać to co wtedy? Ma założyć drugi taki sam temat?
Senti Napisano 13 Września 2007 Napisano 13 Września 2007 tez zakupilem taki bagaznik i tez mialem przerwe w sumie kolo centymetra ale docisnalem srubkami i wszystko gra, a bagaznik przezyl znakomicie tegoroczna wyprawe ponad 2500km (w tym "pare" kamienistych zjazdow )
Rolf Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Tez tak mam, tyle, ze zdazylo mi sie, ze srobka odpadla. Mozna wiec spokojnie uzywac, ale trzeba pamietac o tym, by co jakis czas je dokrecic, a poza tym uzywac spokojnie.
Batman Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Czyli to nie jest wada? Bo właśnie dziś chciałem sobie zamówić ten bagażnik i nie wiem czy reklamować go jeśli będzie taki jak mówicie. Mój kumpel kupił jakiś czas temu dwa i miał wszystko idealnie na styk - nic nie było za szerokie. Aha bym zapomniał. Ile oni w ogóle chcą za koszty przesyłki za pobraniem i przelewem? Bo nigdzie nie jest napisane a ja nie lubię jak są jakieś niejasności.
J0seph Napisano 4 Października 2007 Autor Napisano 4 Października 2007 Aha bym zapomniał. Ile oni w ogóle chcą za koszty przesyłki za pobraniem i przelewem? Bo nigdzie nie jest napisane a ja nie lubię jak są jakieś niejasności. Ja placilem przelewem, zamawialem 2 sztuki - zaplacilem za przesylke 12 PLN, wyslano ja DPD (dawny Masterlink), Wszyscy pisza ze tak maja, i ze to nie wada, ja przejechalem z sakwami (~15kg tylko) jakies 600 km, i jest ok. (a na mniejszym dystansie, i miejszej masie nie jeden 'markowy', drozszy bagaznik polamalem )
Batman Napisano 4 Października 2007 Napisano 4 Października 2007 Bagażnik zamówiony, jutro rozumiem, że będzie. Niestety zamawiając nie zwróciłem uwagi i zamówiłem z płatnością pobraniem. Kurtka podwodna... Mam nadzieję, że to różnica tylko 3 pln - jak to się dowiedziałem. Dzwoniłem dziś do sklepu, żeby się upewnić ale od wczoraj głucho...
Batman Napisano 5 Października 2007 Napisano 5 Października 2007 Ale lipa... Dostaję bagażnik, biegnę do roweru, rozdzierając po drodze karton, żeby przymierzyć i co się okazuje? Firma na tym poziomi powinna się postarać i dodać cztery śrubki do przymocowania owego bagażnika do ramy... Albo mogli chociaż napisać, że tego nie dodają... Muszę czekać do jutra, żeby kupić cztery śrubeczki Ni i jeszcze coś? A gdzie mój paragon? Czy Wy do zamówień z Crosso dostawaliście jakiś dowód zakupu? Ja nic nie dostałem. A i do firmy nie mogę się od dwóch dni dodzwonić...
J0seph Napisano 5 Października 2007 Autor Napisano 5 Października 2007 Firma na tym poziomi powinna się postarać i dodać cztery śrubki do przymocowania owego bagażnika do ramy... Albo mogli chociaż napisać, że tego nie dodają... Muszę czekać do jutra, żeby kupić cztery śrubeczki Ni i jeszcze coś? A gdzie mój paragon? Czy Wy do zamówień z Crosso dostawaliście jakiś dowód zakupu? Ja nic nie dostałem. A i do firmy nie mogę się od dwóch dni dodzwonić... Dostalem i 2xkomplet srubek (z czego jeden momentalnie gdzies posialem... :/) paragon tez kojarze ze byl, tez gdzies posialem (tak to jest, jak sie zamawia bagaznik na 2 dni przed powaznym wyjazdem )
massud Napisano 5 Października 2007 Napisano 5 Października 2007 a nie pogubiłeś niczego rozrywając karton ???? ja dostałem i śrubki i fakturę i wszystko co na niej było . A z bagażnika jak i samych sakw DRY jestem zadowolony. Dostały w azji niezły wycisk i trzymają się. pozdrawiam massud
Batman Napisano 6 Października 2007 Napisano 6 Października 2007 a nie pogubiłeś niczego rozrywając karton ???? To była jakby artystyczna przenośnia (w sensie tego, że biegłem rozdzierając karton). Nie, nie dostałem nic - ani śrubek ani paragonu (czyli nie mam gwarancji). Napisałem już maila do nich. Słyszałem, że czasem zdarzają im się takie błędy... W opisie bagażnika na stronie pisze, że jest możliwość zmiany rozmiarów tych blaszek mocujących dół bagażnika - gdzie je mogę zobaczyć? Bo myślałem, że chociaż ulotka będzie jakaś...
massud Napisano 6 Października 2007 Napisano 6 Października 2007 No to kwestię rozdartego kartonu i pogubionych części mamy z głowy Zanim kupiłem wymarzone sakwy i bagażnik pojechałem do sklepu gdzie te produkty są dostępne. Na stronce crosso masz wykaz sklepów ,które z nimi współpracują. Poszukaj najbliższego,popytaj,zadzwoń... pozdrawiam massud
Adam LSTR Napisano 24 Października 2007 Napisano 24 Października 2007 mam pytanie bo wiem że był tu temat o bagazniku i jego zamocowaniu do Ramy accent inferno... ktoś fajnie to zrobił potrzebuje pomocy jak zamocowac bagażnik do ramy bez "otworków" zdjęcia porady materiały no i ten temat o tym accencie inferno z góry dziekuje!
J0seph Napisano 25 Października 2007 Autor Napisano 25 Października 2007 Tubus proukuje takie coś: http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/820 mysle ze bez zacisku (moj XT ma troche zapasu jest), bylo by taniej, stowka, to jednak troche drogo za taki patent...
Adam LSTR Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 wymyśliłem coś takiego... już dałem do wykrojenia do ślusarza. Zakładane na oś zacisku na dole i dwie obejmy na wydełki ramy z tyłu
agenciara Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 Zamówiłam bagażnik crosso i o dziwo i uciesze nie mialam większych problemów z zamontowaniem go do mojej ramy bez dziurek.... a mianowicie, zamontowałam go do zacisku sztycy (na moje szczęście rama posiada gwinty w okolicach zacisku kół więc tam jest ok)... jak myślicie, dobry pomysł z tym górnym mocowaniem do zacisku sztycy? Wytrzyma to rama? Sztycy nie mam całej wysuniętej, więc dużo zapasu siedzi w ramie...
sebekfireman Napisano 10 Kwietnia 2008 Napisano 10 Kwietnia 2008 agenciara możesz zaprezentować na fotce ten sposób mocowania?
sadfreak Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Przylaczam sie do powyzszej prosby, tez mam taki problem i chetnie zobacze rozwiazanie. Pozdrawiam
radek1234 Napisano 11 Kwietnia 2008 Napisano 11 Kwietnia 2008 Jeździłem kilka lat temu z tak zamontowanym bagażnikiem (tj. do zacisku sztycy) i było OK, nic się z tym nie działo, ale to była stalowa rama cro-mo. Czy z alu też nie będzie problemu, trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że siły działające na to górne mocowanie bagażnika nie są znowu jakieś wielkie, nie przenoszą one ciężaru ładunku, a raczej jedynie zapobiegają przesuwaniu bagażnika przód-tył. Ewentualnie można by zainwestować w obejmy tubusa. Koszt bodaj dwadzieścia-kilka złotych, a mocowanie pewne, i spokojna głowa o losy ramy i zacisku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.