lukashs Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 moje mają koło tysiaka już i są wporządku, 60% asfalt, 40% terene, około ciekaw jestem jak się spiszą w górach. a guma rzeczywiście jest twardsza na środku, zeby się tak szybko nie traciły te lacie za 100 zeta sztuka
bartmanin Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 Fakt, nie ma A przydałyby się do jakichś light bikowych projektów Jakby tak ważyły 400g to bym brał w ciemno, bo nie mam przekonania do Furious Fredów czy innych wynalazków spod znaku semi-slicka... ..kopaczus a zastanawiales sie moze nad GEAX BARRO RACE 2.0 ? http://www.allegro.pl/item323337346_geax_b...ka_gratis_.html
DC Napisano 13 Marca 2008 Napisano 13 Marca 2008 no dobra propozycja bartmanin ciekawe czy ktoś ma porownanie na temat tej opony ...
kopaczus Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 Heh, no właśnie drogą kupna nabyłem dwie takie gumki Założyłem osobny temat nawet, więc jak ktoś już jeździ to niech się wypowie
lukashs Napisano 25 Marca 2008 Napisano 25 Marca 2008 tak jak obiecałem napisze coś o tych oponach jak zrobie wiecej km 1500km na RR 2008 za mna, nie powiem nic innego jak... brać a nie zastanawiać się !!!!!!!!
Radeck Napisano 3 Kwietnia 2008 Napisano 3 Kwietnia 2008 Dziś przyszły moje RR08 2,1, na razie mogę tylko powiedzieć jak sie zachowują na mokrej szosie i troszkę w terenie. Na szosie całkiem miło, bardzo lekko się toczą i mogę spokojnie kłaść się w zakręty (przypominam mokra szosa ). W terenie zrobiłem sobie moją pętelkę na której mierze sobie czas. Poprawiłem swój najlepszy czas 5:30 na 4:42. Wcześniej jeździłem na Author Rolling Stone (drutowa), na razie same pozytywne odczucia
Lukas_Mako Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 to ja mam pytanie bo 07 były jak grubości papieru do pupy bo bokach i według mnie to włąśnie był najgorszy element tych opon, czy w 08 coś sie zmieniło czy nadal ścianki boczne są prawie nie widzialne, prosiłbym o wypowiedz kogoś kto miał lub widział ten element w 07 pozdro:)
frondziak Napisano 4 Kwietnia 2008 Napisano 4 Kwietnia 2008 Czytając precla, wyczytałem, że RR 08 to zupełnie nowa opona w porównaniu do 07. Poczytaj sobie. Powinieneś znaleźć bo to dość swieży temat pozdr.
Radeck Napisano 12 Kwietnia 2008 Napisano 12 Kwietnia 2008 Miałem okazje już jeździć w lekkim w błocie na wyścigu w anotninie dzisiaj. Całkiem nieźle, w luźnym piachu na podjazdach też dawały rade, nawet przy odrobinie szcześcia po mokrych korzeniach wjeżdżałem. Jutro zobaczymy co bedzie w puszczykowie
worms Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 Witam, po bardzo długiej przerwie. Dochodzę do wniosku że czas spróbować innych opon, MICHELIN XCR Dry 2 jest naprawdę super i po 1500km prawie w ogóle sie nie zużyła 55%asfalt 45%teren. Nigdy nie miałem RR i chciałbym żebyście mi napisali jak odróżnić rocznik 2007 od 2008, czy jest to gdzie napisane? Pozdro
bartmanin Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 ..odroznic mozesz po napisach..2008 maja cale biale a 2007 biale z czarnym wypelnieniem...
worms Napisano 13 Kwietnia 2008 Napisano 13 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedź, podejrzałem sobie fotki na XTRaBike, dodatkowo jeszcze maja inny układ samych klocków środkiem. Teraz tylko muszę poznać różnice miedzy NN 2007, a 2008. Ps. juz widzę że napisy tak samo kolorystycznie zostały zachowane w NN. Pozdro.
pogromca0szos Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Miałem dylemat między RR 2,1, a NN 1,8 (obydwie 2008r) Wziąłem RR i naprawdę było warto. Opona ma naprawdę niskie opory toczenia i na asfalcie słychać tylko miły dla ucha lekki szum Co do jazdy w terenie, wiadomo, 2,1 robi swoje. W błocie jest również nieźle, oczyszcza się naprawdę dużo lepiej od mojej poprzedniej oponki na tył - IRC Mythos XC 1,95. Oczyszczanie można porównać do NN 1,8, lecz kiedy NN był już zupełnie czysty między klockami RR zalecała niewielka ilość mieszanki piaskowo-błotnej, ale była to ilość tak mała że nie wpływała na prowadzenie. Na średnio mokrych podjazdach wydaje mi się nawet że RR idzie lepiej dzięki swojej szerokości i większej powierzchni styku. Problemem mogą być długie płaskie trasy non stop w błocie, gdzie opona nie będzie miała szans na oczyszczenie się, ale to już mało która da radę. Podsumowując: idealna opona codzienne wyjazdy w zmiennych warunkach pogodowych. Masa przyzwoita, świetne prowadzenie przy tak małych oporach toczenia. Jedynie cena średnia, chociaż moim zdaniem warto wydać te 200zł i cieszyć się właściwościami tej gumy.
Adik Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Dobrze powiedziane. "Problemem mogą być długie płaskie trasy non stop w błocie, gdzie opona nie będzie miała szans na oczyszczenie się, ale to już mało która da radę." Czyli naprawdę warto brać te opony. Po przyzwyczajeniu się do przyczepności jaką oferował mi RR 08 musiałem niestety przejechać się z inną oponą napedową, na której przy podobnej trasie poprostu buksowałem i stawałem w miejscu a tył mi latał jak głupi... Racing Ralph 08 to jest jednak to. I wytrzymałe są w dodatku...
Lukas_Mako Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 ciekawi mnie jak z wytrzymałością bieżnika ...po ilu km nic nie zostanie ..
pogromca0szos Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Co do wytrzymałości nie mogę jeszcze nic powiedzieć, moja ma jakieś 150 km i jeszcze resztki "wąsków" na bocznych klockach.
Toosh Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 lukash: (15:41) 2,5 tysiaka ostatnio zmieniłem tył z przodem (15:42) ale ogolnie prawie sie wogole nie wytarły bieznik jest jak nowy minimalne slady zuzycia lukash: (Piątek 28.03.2008 21:58) hmmm około 70% szosy 30% teren tak mniej więcej blabla bla ;]
lukashs Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 2500 km minimalne ślady zużycia, opona jak nowa! duzo zależy od stylu jazdy, jeżeli ktoś na każdym skrzyzowaniu blokuje koło no to sory, która opona to wytrzyma ja swoje na asfalcie oszczędzam, w ternie już nie. ooo Toosh mnie wyprzedził
Wax Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Dobra, przeczytałem cały temat o RR 08' i tak jak Adik mówiłeś na wyprawie, rezygnuję ze Speed Kingów Supersoniców i kupuję RR. Jak zamówię i dojdą to coś nagryzmolę. No tak, a jak w porównaniu z RR 08' wypada Michelin XCR Dry 2 ?
worms Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Wax, jak zrobię na RR 08 tyle km, co na XCR Dry2 to się wypowiem. Dziś zrobiłem podmiankę, RR wylądował na tyle, do końca nie jestem pewien czy dobrze ją założyłem jeżeli chodzi o kierunek, przekonam się o tym już niebawem. Na przód poszedł NN 07, też będę miał porównanie do miśków. Pozdrawiam.
gerus Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Co do tego czy dobrze zalozyles to kazdy Schwalbe na ma boku <-Front Rear->
Wax Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Każda opona kierunkowa ma <-Front Rear->. Worms, a tak na teraz to jakie masz zdanie o Miśkach ?
worms Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 Wcześniej miałem, jakieś badziewne opony które nabyłem z rowerem, po 100km tylnej opony nie było, a przednia prawie w połowie się starła, więc jeżeli do tych mam porównać to miśki są naprawdę super, około 2000km na nich zrobiłem i lekko mi się tylna starła. Głownie asfalt 55%, reszta lasy. W tym czasie jedna guma, a wcale nie uważałem by jej nie przebić, rewelacyjnie się toczy, dobrze trzyma, gorzej na podjazdach bo lubi zamielić, ale i tak koleś na tiogach XC faktory wymiękał, może lepiej przełożenia dobierałem. Teraz się zacznie prawdziwe porównanie, jak coś to powrócę do DRY 2. A co do samego kierunkowania to zauważyłem te wskazówki, ale jak zwykle zacząłem mącić i się pogubiłem, dodatkowo słyszałem coś o odwracaniu tylnej opony dla lepszego przyspieszenia.
Ecia Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 No, więc właśnie po to masz strzałeczkę "rear", żeby wiedzieć, jak założyć tylną oponę . Odwrotnie zakłada się na tył opony kierunkowe, kiedy maja służyć jako napędówki, albo takie, które mają tylko jedną strzałkę, ukazującą, w jaki sposób zakładać tę oponę na przednie koło. Wówczas na tył zakładasz odwrotnie. Natomiast Schwalbe oszczędza ci zachodu, umieszczając na swoich gumach dwa oznakowania kierunków: "front" i "rear" Pozdrówko tył na przód
Adamicki Napisano 14 Kwietnia 2008 Napisano 14 Kwietnia 2008 A czy może ktoś porównać Ralphy 2008 do Continentali Explorerów Pro?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.