Adik Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 Porównam RR 08 2.1" do poprzednich moich opon. Także - na szosie opory niczym Kenda Sbe 2.1" i Author Slick 1,5" {chociaż prawie tak dobrze jak ten slick} Waga - katalogowo 460g przy 2.1" a sam jej nie ważyłem, zarąbiście lekka jest, lżejsza od slicka na drucie w tym rozmiarze i od Kendy Karmy, Sbe itp. Przyczepnośc - tak dobrej opony z tyłu jeszcze nie miałem. Kenda Karma po błocku i kamieniach się ślizgała, RR 08 idzie śmiało do przodu i łapie bardzo dobrze przyczepnośc. Rozmiar - takie rzeczywiste 2.0 {Oprócz Kend Karm 2.0 które miałem poprzednio i były ciut szersze} Ścieralnośc - nic na ten temat nie powiem. Dzisiaj pierwsza jazda na tych oponkach była. Mogę też przyrównac oponkę do Maxxisów Larsenów 1.9 {rzeczywiste 1.75" albo 1.8"} bo jezdziłem dzisiaj z Nawrotkiem który miał w swoim Cube te oponki. Opory toczenia trochę lepsze na Maxxisach, waga lepsza na maxxisach, Zapychanie się błotem mniejsze w RR {lepiej sobie z tym radzi} przyczepnośc zdecydowanie lepsza na Schwalbe, mimo że maxxisy o dziwo nie buksowały w błocie Spodziewałem się kiszki po Maxxisach i Średniej oponki po Schwalbe ale powiem śmiało że RR 08 brać w ciemno, oponka jest super przyczepna i bardzo szybka a przy czym waga jest znośna. Jedna mała uwaga - lepiej na Schwalbe RR 08 jeździć na dużych ćisnieniach z powodu wykorzystywania kluczowych "klocków" opony. Na szosie minimalne opory a na zakrętach w razie przydatności klocki boczne dobrze sobie radzą. Do 100zł najlepsza oponka na tył wg mnie. Na przodzie też sobie da radę ale ja mam Kendę Sbe która ma klocki na całej swej szerokości - dla dobrego podparcia. Nie chciałem robić kompletu RR tył/NN przód z powodu rzekomo dużych oporów NN {Sbe ma bardzo małe} i częstej jezdzie po szosie. Mieszankę gumy zrobili zarąbistą w tej oponie i podjazdy na których z reguły zakładałem że nie podjadę, dzisiaj mi szły gładko i bez jakichkolwiek uślizgów tylniego koła. Wszyscy byli zdziwieni a ja najbardziej. Nawet na lisciach oponka się zachowuje bezpiecznie i przewidywalnie. Porównania do rr 07 i NN nie mam jeżeli chodzi o jazdę. Myślę, że to wystarczająca recka dla tych opon. Pozdro.
gerus Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 To znowu ja ;] Jaka jest realna szerokosc napompowanej opony od klocka do klocka w mm?
Koksu Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 To znowu ja ;] Jaka jest realna szerokosc napompowanej opony od klocka do klocka w mm? Zależy od obręczy. mój dziś stoi w garażu to ci nie powiem ile jest u mnie. Ja tez przesiadłem sie na Joe's tubless system. ale płynu wlałem dużo więcej.. 100ml 2.1" i 125ml 2.25" zdecydowałem sie na to po złapaniu sneka i spruciu opony miedzy obręczą a betonem . mi sie nic nie stało ale 4h spaceru do sklepu i 50pln w ,plecy na dętkę i pompkę . plus teraz opona... taniej wyjdzie System bezdętkowy niż następna taka przygoda.... Oporów większych nie zauważyłem choć teraz z tylu siedzi zamiast RR Smart sam 2.25 alepencrosss (680g) dual. ale praktycznie nie jeżdziłem jeszcze skończy sie sesja to trochę pośmigam i będę mógł powiedzieć więcej. sam na pewno jest cichszy od RR
Adik Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 opona mierząc ukośnie czyli /\ ma 55mm. W płaszczyznie poziomej ciężko jest zmierzyć, ale wychodzi około 47,48mm.
gerus Napisano 10 Lutego 2008 Napisano 10 Lutego 2008 to nie wiele wiecej niz NN 1,8. Nasteony komlet to RR 2008
Adik Napisano 17 Lutego 2008 Napisano 17 Lutego 2008 Dobra, zmierzyłem porządnie szerokośc opony 2.1 od klocka do klocka i wyszło realnie 2.0 czyli 50mm Kenda Small Block Eight {SBE} 2.1 ma szerokośc 55mm czyli odpowiada swojemu rozmiarowi, a nawet jest ciutkę większa. Nie bedę robił kolejnej recenzji tych opon ale wkleję ich porównanie na zdjęciach. Może komuś to ułatwi wybór http://img253.imageshack.us/my.php?image=dsc06550ed8.jpg http://img167.imageshack.us/my.php?image=dsc06554qk7.jpg
lukashs Napisano 23 Lutego 2008 Napisano 23 Lutego 2008 dziś 114km na RR 2008 szosa- cichutko, leciutko moje speedkingi wyły jak szalone na szosie, RR to niebiański głos dla uszu Piasek- nic nie rzuca, również bardzo dobrze. Błoto- nie testowałem jeszcze w masakarycznym błocie, ale błotko w lasku ---> super ! trzymaja bardzo dobrze ! na zakrętach również sa super. na razie jestem zadowolony, napiszę jeszcze coś o oponach za jakiś czas, jak przejadę +- 1000km, wtedy będe mógł powiedzieć ze dają radę lub nie
Adik Napisano 23 Lutego 2008 Napisano 23 Lutego 2008 Faktycznie są o wiele cichsze od speedkignów. Na błocie są bardzo dobre i w piachu sobie lepiej radzą, ale ciśnienie lepiej mieć wysokie {przy niższym to kicha jest - tak zauważyłem}
Pulse Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 no to mam teraz dylemt , bo do tej pory jezdzilem na ralphach ('07) i dobrze je ocenialem. Poczatkowo planowalem przejscie na RR 2008, pozniej zmienilem plany. Duzo dobrego slyszalem o oponie hutchison python i planowalem sprawic sobie komplet takowych. Szkoda, ze nie wypowiedzial sie jeszcze nikt kto jezdzil na starych ralphach i przeszedl na nowe. Lukash jaka wziales szerokosc i jaka waga Ci wyszla?
Radeck Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 Ja też mam dylemat RR czy NN... Wstrzymam się jeszcze trochę zakupem, zobaczę, co będzie pisać po większej ilości kilometrów
lukashs Napisano 24 Lutego 2008 Napisano 24 Lutego 2008 ...Szkoda, ze nie wypowiedzial sie jeszcze nikt kto jezdzil na starych ralphach i przeszedl na nowe.Lukash jaka wziales szerokosc i jaka waga Ci wyszla? na RR 2007 jeździł mój kumpel, porównywać nie ma co bo to jest niebo a ziemia! na korzyść 2008, ralphy z rocznika 2007 w błocie tańczyły jak szalone, stąd też powiedzienie Dancing Ralph szerokość to 2.1 waga: 451g Ja też mam dylemat RR czy NN... Wstrzymam się jeszcze trochę zakupem, zobaczę, co będzie pisać po większej ilości kilometrów jak na razie 240 km i wrażenia super
lukashs Napisano 6 Marca 2008 Napisano 6 Marca 2008 600km na oponkach... wrażenia nadal pozytywne. jedyny mankament jak na razie to słaba przyczepność na mokrych korzeniach.. no ale powiedzmy sobie szczerze... Mokre Korzenie... mało która opona na tym dobrze trzyma. w dużym, gęstym błocie szybko się zapychają, przez rozmieszczenie klocków tzn są gęsto rozmieszczone.. no ale albo małe opory toczenia.. albo szybkoczyszczące się opony. Jestem zadowolony z zakupu
Adamicki Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 A lepiej niż stare ralfy na tych mokrych korzeniach się nowe zachowują?
KuLa2030 Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 chyba zadne opony na mokrych korzeniach nie dadzą Ci 100% przyczepności Jednak czytając to co pisze Lukashs na temat RR 08' to nie powiem ze nie skusił bym sie ponownie na RR Teraz jeżdze na RR 07' i jestem zadowolony , ciekawe jak wrażania były by na nowych ralfah
Ecia Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 Wizualnie jest duża różnica między bieżnikiem RR '07 a '08. W tych pierwszych prawie w ogóle nie było go widać - w tych drugich są to normalne, dość wysokie klocki, podobne kształtem do bieżnika NN, tylko drobniejsze i gęściej rozmieszczone. Sądząc na oko, na suchym przyczepność powinna być bardzo dobra, a na mokrym... na pewno lepsza, niż w przypadku ubiegłorocznego modelu. Pozdrówko teoretyczne
lukashs Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 A lepiej niż stare ralfy na tych mokrych korzeniach się nowe zachowują? nie wiem, osobiście na nich nie jeździłem po mokrych korzeniach. ale już osobiście widziałem jak Ejpok na nich "latał" w błocie podczas wypadu do zakopca. :-)
Adamicki Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 Znam jednego madafakera, który nawet na śniegu bez trzymanki w 07 jeździł.
Adik Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 Tak teraz spojrzałem na obłocone opony w rowerach stojących w pokoju i mogę stwierdzić że: 1 Najczystszą i wolną od błota oponą jest Conti Speedking 2 W miarę nieobłoconą oponą jest Kenda Sbe - na równi z RR 08 3 Najbardziej uwaliła się Kenda Karma - teraz już wiem czemu się tak ślizgała po przejażdzce w błocie. RR 08 są to bardzo dobre opony i jeżeli opinie o modelu 07 są takie, jakie są to model 08 jest czymś całkiem nowym bez wad poprzednika. Oczywiście podobne cechy ma typu - średnie oczyszczanie się z błota lub średnia przyczepnośc na mokrych korzeniach, ale mało które opony z tak fenomenalną trakcją i niskimi oporami toczenia są wolne od wszystkich wad
kopaczus Napisano 7 Marca 2008 Napisano 7 Marca 2008 Heh, a moja Kenda Karma dobrze idzie po błocie akurat, no ale przód mam sztywny dzięki Leftyemu to może ma mniejsze znaczenie - w każdym razie trakcja jest dobra. Lukash, Ty masz 2.1, prawda? Ja bym może wziął komplet RR 1.8 jakby gdzieś były na allegro...
verul Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 @kopaczus http://schwalbe.com/gbl/en/bicycle/mtb/pro...tn_subPoint=MTB Jesli to wszystkie rozmiary to 1.8 tam nie ma.
KuLa2030 Napisano 8 Marca 2008 Napisano 8 Marca 2008 Pewnie pomyliło mu się z NN bo RR chyba nie ma 1.8
kopaczus Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Fakt, nie ma A przydałyby się do jakichś light bikowych projektów Jakby tak ważyły 400g to bym brał w ciemno, bo nie mam przekonania do Furious Fredów czy innych wynalazków spod znaku semi-slicka...
Adik Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 A co wam z tą wagą przeszkadza. Bierzcie normalne 2.1 bo jest bardzo dobra. Dzisiaj miałem przejażdzke po błocie, błoto było tak intensywne że zjeżdzałem na zjezdzie 4 minuty po błocie. Opona..... nie dała rady, ale to nic dziwnego. Ślizgała się i staczała bokiem. Ale to w końcu jest 2.1" uniwersalne a nie 2.5 na błoto" Jakbym miał określić idealne zastosowanie opony to byłoby "wszystkiego po trochu" czyli np daje w błocie małym i średnim, na terenie sypkim, na szosie, na ubitych ścieżkach, na dziurach - nie mam snake'a a ostro jezdziłem ostatnio. Kamienie to też dla niej nie problem pod warunkiem że nie jest ich przesadnie dużo i nie są rozmiaru np pedała.
Hinol Napisano 10 Marca 2008 Napisano 10 Marca 2008 Witam, podłącze się do tematu. Chce kupić RR jako oponę na tył (NN na przód) na lekkie i średnie warunki i mam pytanie jak może wygląda trwałość tych opon na ścieranie. Od razu zaznaczę że nie zamierzam hamować z zablokowanym kołem przy każdej okazji, a trasy po których będe jeżdził to ok 40% asfaly, 60% teren (lasy, pola, czasami jakieś kamyczki). Czy jest to opona typowo zawodnicza i po 2-3 tysiącach kilometrów po bieżniku zostanie tylko wspomnienie? I jak na ścieralność i wytrzymałość tej opony wpływa konstrukcja z trzech mieszanek gumy? Słysze bardzo dobre opinie o tej oponie, ale jak już mam tyle za nią dać to spodziewam się długiej żywotności. Dzięki z góry za konkretne odpowiedzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.