rszturo Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Siemka Schwalbe wypuściło nowe RR. http://www.schwalbe.com/gbl/en/homepage/?g...mp;ID_Seite=126 Poprzedniego wydana używałem z powodzeniem przez cały sezon, naprawdę szybkie oponki, choć nie do ekstremalnej jazdy. Czy ktoś z Was próbował już nowe wydanie, jak piszą jest jeszcze lepsza i lepiej trzyma w zakrętach... hmm ciekawe?
verul Napisano 11 Września 2007 Napisano 11 Września 2007 Przypomina troche NN wiec moze poprawili przyczepnosc.
Qazimodo-Miś Napisano 13 Września 2007 Napisano 13 Września 2007 Ja mam z 2007r. Uważam że to najlepsze opony do XC na świecie!
nabial Napisano 14 Września 2007 Napisano 14 Września 2007 opony sa swietne, ale nie do tego, do czego powinny super sprawdzaja sie na szosie i polnych sciezkach ostrzejszy teren to samobojstwo
Tomek9999 Napisano 14 Września 2007 Napisano 14 Września 2007 Jeżeli chodzi o wygląd napisów to moim zdaniem lepsza była starsza wersja. Ta 2008 bardzo mi przypomina czcionkę Ritcheya.
rszturo Napisano 18 Września 2007 Autor Napisano 18 Września 2007 Wiesz Tomek, wygląd opony jednemu się może podobać a drugiemu nie. Te bycze litery i tak po kilku przejazdach w kurzu i błocie tracą na swoim blasku, no chyba że ktoś po każdym ostrzejszym zabrudzeniu je szoruje. Dla mnie ważniejsze są ich właściwości jezdne. Tak jak napisałem wcześniej są bardzo szybkie i rzeczywiście można sobie pomykać po asfalcie, ścieżkach czy piachu i chociaż mają mały bieżnik po błocku też się da przejechać. Tak jak patrzę na zdjęcie to wydaje mi się że nowa wersja jest bardziej agresywna i nawet lepiej nadaje się w teren, ale nie mogę tego stwierdzić z całą pewnością bo na własne oczy ich nie widziałem i dlatego jestem ciekaw czy ktoś ich używał. A swoją drogą czy widzieliście Furious Fred - te opony prawie nie mają bieżnika
ramir Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 A jak ze zużyciem tych Racing Ralph'ów? W tym roku testowałem contonentale twistery supersonic. Asfalt - rewelacja (opory minimalne) - ale tylna oponka szybciutko się robi płaska. Teraz się zastanawiam nad : 1) SpeedKing (Conti) (agresywniejszy bieżnik, ale nie wiem jak z oporami), 2) Racing Ralph, 3) no i jeszcze Fourius Fred, aaa i jeszcze 4) Fast Fred. Coś mi się jednak wydaje, że każda z tych oponek wytrzyma na tylnym kole - max 1,5 sezonu i zmiana - albo kapcie co kilka wyjazdów (zalezne od szczęścia). Tak pewnie jest już z lightami.
yagoolar Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 A jak ze zużyciem tych Racing Ralph'ów? W tym roku testowałem contonentale twistery supersonic. Asfalt - rewelacja (opory minimalne) - ale tylna oponka szybciutko się robi płaska. Teraz się zastanawiam nad :1) SpeedKing (Conti) (agresywniejszy bieżnik, ale nie wiem jak z oporami), 2) Racing Ralph, 3) no i jeszcze Fourius Fred, aaa i jeszcze 4) Fast Fred. Coś mi się jednak wydaje, że każda z tych oponek wytrzyma na tylnym kole - max 1,5 sezonu i zmiana - albo kapcie co kilka wyjazdów (zalezne od szczęścia). Tak pewnie jest już z lightami. Mogę się wypowiedzieć na temat: Fast Fred 2.0 zwijanych (ok. 360g). Kapcia złapałem 2 razy - raz tył na korzeniu (?) rozcięta opona przy bocznym uślizgu, raz przód (snake na krawężniku). Oponę polecam: łyka piasek, lekkie błoto. Trzeba się przyzwyczaić do lekkiego uciekania przodu w zakrętach na zewnątrz (tak jest w moim przypadku - ale może nie umiem jeździć). Opona naprawdę z małymi oporami toczenia. Jeździłem także na Ralphach, ale te w piasku i błocie strasznie tańczą. Czekam, żeby ktoś RR wersję 2008 potestował. Na FF jeżdzę 3 sezon.
rszturo Napisano 20 Września 2007 Autor Napisano 20 Września 2007 A jak ze zużyciem tych Racing Ralph'ów? Nie są to trwałe opony. Przy intensywnej jeździe wytrzymają max 1 sezon i to nie jeżdżąc po wymagającym terenie. Sądzę, że po kilku dniach w górach nadawały by się do wymiany.
ramir Napisano 20 Września 2007 Napisano 20 Września 2007 Zapomniałem dodać - nie bywam na codzień w prawdziwych górach moim rowerkiem. Generalnie trasy to leśne dukty (czasem szybkie) asfalt i 2-3 razy w roku maraton nizinny. Pomimo tego zużycie twistera jest dosyć znaczące (założyłem to w lipcu a we wrześniu już slick <shock> ).
kuczy Napisano 20 Września 2007 Napisano 20 Września 2007 Teraz się zastanawiam nad :1) SpeedKing (Conti) (agresywniejszy bieżnik, ale nie wiem jak z oporami), 2) Racing Ralph, 3) no i jeszcze Fourius Fred, aaa i jeszcze 4) Fast Fred. To ja Ci dodam jeszcze jedną ciekawą propozycję: Ritchey Z-Max (tylko wersja 'hard drive', nie żadne 'evolutiony' czy coś podobnego!!). Brat je ma już od kilku sezonów i zero śladów zużycia bieżnika, mimo iż sporo też jest jazdy po asfalcie. Dodam jeszcze, że kupił je używane, więc są już wiekowe a mimo to w baaardzo dobrym stanie.
Fifi Napisano 26 Września 2007 Napisano 26 Września 2007 http://www.allegro.pl/item248812383_komple...odel_2008r.html Już jest na allegro
Pulse Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 ralphy nie sa zle, to ze opona nie wytrzyma dluzej niz sezon przy intensywnej jezdzie nie powinno nikogo dziwic, zuzywaja sie wolniej niz myslalem, przod mam jak nowy, tyl tez sie niezle trzyma. Tez sie czaje na model 2008 ale jeszcze troche zanim zjade obecny komplet
Adik Napisano 30 Grudnia 2007 Napisano 30 Grudnia 2007 Może takie małe OT zrobię. Samemu czaję się na RR 08, ale nie wiem czy nie kupić sobie drugiej Kendy Small Block Eight {SBE} 2.1 Kevlarowej. Bieżnik podobny wielkością klocków do RR, szybkośc opon jest kolosalna {prawie jak slicki} a przyczepnosć na bardzo dobrym poziomie. Jednakże opona waży 520g, co i tak nie jest dużo. Snaków nie miałem, a dzwięk opon powyżej 30km/h na asfalcie jest ...... ciekawy. http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...id=351&l=pl cena też znacznie niższa, a wykonanie bardzo dobre
promian Napisano 31 Grudnia 2007 Napisano 31 Grudnia 2007 TransCarpatię 2007 przejechałem na komplecie Racing Ralph 2007 z tyłu i Nobby Nic 2007 z przodu. Szerokość oponek to 2,25 i powiem jedno - jazda była jedną wielką przyjemnością! Kolega jechał na dwóch Nobby Nic'ach i płakał bo nie dało się na tym dobrze zjeżdzać! W moim rowerku mam już zestaw jak powyżej ale opony w wersji 2008 i mogę napisać, że Schwalbe jeszcze nic lepszego nie wymyślił. Miałem okazję kilka razy się na nich przejechać jak jeszcze nie leżał śnieg i przyczepność była wręcz powalająca! Mogłem wchodzić w zakręty z dużo większą niż poprzednio prędkością! Polecam! Promian
lukashs Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 moze ktos jeszcze się wypowie ? czyzby tylko jedna osoba z forum miała rr 2008 ?
Adik Napisano 15 Stycznia 2008 Napisano 15 Stycznia 2008 Zamówiłem sobie nowego ralfa, jak do mnie dojdzie to go wypróbuję i opiszę. Tanio te opony sprzedaje tadek30 na allegro - 95zł sztuka {centrum 130zł sztuka}
promian Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Pytanie. Mam Racing Ralpha 2008 z tyłu i Nobby Nic'a 2008 z przodu w wersji dętkowej ale zastanawiam się nad konwersją na wersję UST. Nie chcę kupować tych samych oponek w wersji UST bo sa cholernie ciezkie (prawie 300g roznicy na sztuce!!) ale chcialbym kupic zestaw uszczelniajacy. Myslicie, ze warto bedzie zrobic z nich pseudo bezdetkowce czy lepiej zostawic tak jak jest? Kola to Mavic SLR.
kopaczus Napisano 16 Stycznia 2008 Napisano 16 Stycznia 2008 Jasne. Mam NN 2.1 na tyle, wlałem 80ml płynu i śmigam bez dętek. Z przodu Kenda Komodo 1.95 i 60ml płynu, żadnych nieszczelności, jest git. Obręcz XM819, płyn Joe's.
promian Napisano 22 Stycznia 2008 Napisano 22 Stycznia 2008 Jasne. Mam NN 2.1 na tyle, wlałem 80ml płynu i śmigam bez dętek. Z przodu Kenda Komodo 1.95 i 60ml płynu, żadnych nieszczelności, jest git. Obręcz XM819, płyn Joe's. Ok, dzieki za info. Gdybys jeszcze tylko powiedzial jakiego plynu uzywasz to byloby super.
promian Napisano 22 Stycznia 2008 Napisano 22 Stycznia 2008 Czytamy ze zrozumieniem sorry... dopiero teraz zobaczylem, ze plyn to Joe's
KikapuRider Napisano 29 Stycznia 2008 Napisano 29 Stycznia 2008 to jak jest z tym nowym Ralphem? może ktoś da radę porównać go do Nobby Nica? liczę że w końcu padną jakieś konkretne stwierdzenia na temat Ralphów? pozdrawiam KR
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.