mudia Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 Zakładałem wczoraj mowy amortyzator z niedociętą jeszcze rurą sterową. Wszystko złożyłem jak trzeba (tak mi się wydaje ), ale jakbym się nie starał, to nie mogę się pozbyć niewielkiego, ale zauważalnego luzu na sterach. Jako, ze mostek sam jest przykręcany do rury sterowej, to pomyślałem, że brak wbitej gwiazdki nic nie zmieni, ale czy na pewno? Po 8 godz i wielokrotnym użyciu wszelkich znanych mi przekleństw luzów pozbyć się nie mogę. 1 nałożyłem na rurę sterową dolny pierścień 2 włożyłem rurę w stery 3 założyłem ten o-ring "wypełniający" przestrzeń pomiędzy górnym łożyskiem, a rurą sterową 4 "ułożyłem" wszystko na swoim miejscu 5 nałożyłem "kapsel" sterów (wraz z uszczelką) 6 nałożyłem mostek 7 kilka razy uderzyłem w mostek (od góry oczywiście) młotkiem, nie za mocno oczywiście. 8 zakręciłem mocowanie mostka 9 mam luzy
PsychoticArchitect Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 na moje może z tego prostego wzgledu, że mostka nie jesteś w stanie tak docisnąć recznie jak to mozliwe a też on jest dokręcany prostopadle do osi rury sterowej i w sumie nie ściąga tego jak należy. A z kolei gwiazdka, śruba i kapsel sterów działa jako odealny ściąg, który spina to wszytsko, żeby luzów nie było [ściąga wzdłuż osi rury sterowej]. Taki mi się zdaje.
tobo Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 w pierwszym rowerze ze sterami ahead nie mialem gwiazdki - stery ciagle dostawaly luzow. nie wiedzialem ze cos takiego istnieje inaczej od razu bym sobie taką gwiazdke zaaplikowal. nie wiem dlaczego jej nie wbiles - przeciez docinajac rure po prostu mozesz wbijac stopniowo gwiazdke glebiej i obciac nadmiar rury sterowej.
mudia Napisano 10 Września 2007 Autor Napisano 10 Września 2007 Nie wbiłem, bo nie mam tylu podkładek (aby kapsel gwiazdki opierał się o podkładki/mostek, a nie wisiał ot tak, dla zabawy), więc wydało mi się to zbędną pracą, a nie jestem jeszcze pewien wysokości na której chcę mieć mostek. Poza tym wydawał mi się, że gwiazdka służy tylko do trzymania kapsla na miejscu a nie do dociskania mostka do sterów.
tobo Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 kapsel z gwiazdka wlasnie w takim celu są a nie po to by woda nie przelewala sie na wylot przez rure widelca. ostatnio bylem zmuszony radzic sobie bez gwiazdki i kontry kapslem i uregulowanie sterow okazalo sie niewykonalne
mudia Napisano 10 Września 2007 Autor Napisano 10 Września 2007 kapsel z gwiazdka wlasnie w takim celu są a nie po to by woda nie przelewala sie na wylot przez rure widelca. smile.gif Cóż... człowiek uczy się całe życie
mudia Napisano 12 Września 2007 Autor Napisano 12 Września 2007 Tak, to była przyczyna kłopotów. Dzięki wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.