Skocz do zawartości

[klamka] Ciężko chodzi

stroozyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem niedawno Meride K-8 --> klamkomanetki Shimano EF50 i hamulce v-brake linear alloy. Hamulce hamują dobrze tylko chodzi o to, że klamki chodzą strasznie cięzko, szczególnie tylnia. Nie zwróciłem na to uwagi do momentu kiedy przejechałem sie na rowerze kolegi z nowymi klamkami/hamulcami/linkami deore. Rozumiem ze to inna klasa sprzetu ale czy roznica powinna byc aż tak duża? Mozna to jakos wyregulowac? Rower nowy wiec pancerze/linki nowe. Po wypięciu linki ze szczek klamka chodzi chyba dostatecznie lekko.

pozdrawiam

Do moda Biera:

Przeszukałem forum, nie jestem "dzieckiem neostrady". "Wszyscy" mają problemy bo im klocki nie hamują, wyeksploatowane linki/pancerze ale pomocy w swoim temacie nie znalazłem. Sprecyzowałem temat, zwróciłem uwage ze linki/pancerz/rower nowe i nie mialy jak sie zabrudzic, a temat ponawiam bo w smietniku niema mozliwosci edycji. Swoja droga dziekuje za cieple przyjecie :)

1. Temat znowu pójdzie do kosza bo nie wrzuciles w tytule klamer[].

Jak zdejmiesz V-ke to zobaczysz że jest mocowana do ramy na takim pręcie- on reguluje naciąg sprężyny i widocznie masz naprężoną na maxa tą sprężynę. Otwory są 3, włóż w taki ktory mniej napina, wyreguluj Vke i powinno byc ok.

Sprawdziłem trop i okazało sie ze z przodu nie mam 3 dziurek a 1 :) ale poluzowałem śrubki przy sprężynach, przesmarowałem na nowo i powiedzmy ze jest lepiej. Walcze jeszcze z tyłem bo tam cos sie nie chce wyregulować a jest duzo gorzej ;)

pozdrawiam i dziekuje

Zrobiłem jak radziliscie, powykrecałem troche srubki i jest lepiej, ale na prawej klamce czuje szuranie jakby gdzies o cos linka ocierała ale nie moge znalezc gdzie, wiec moze poprostu tak ma :) Ogólnie to coraz mniej jestem zadowolony z tego roweru ;) Nie mam dużych wymagań, ale załuje strasznie ze nie dopłaciłem 300zł do czegos lepszego. Najbardziej mnie zdołował amortyzator jak przeczytałem wczoraj u was na forum, że do tej ramy nic "wyższego" niz ten M2000 60mm skoku nie moge wsadzić :blink: Macie jakis pomysł co z tym zrobić? :blink:

Wlałeś troche oliwki tam gdzie mówiłem? Jeżeli nie to to zrób bo to przez to jest to szuranie pewnie... co do amorka to w zadnej ramie gdy się wsadzi wyzszy nie zostanie ta sama geometria, poprostu będzie bardziej leciał do tyłu na stromych podjazdach i zmieni się trochę pozycja...

Prosze oto link:

http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...hl=k-8&st=0

Nawet jak bym mógł zmienic amor na takiego xcr 80mm to strasznie trudno go dostac, wiec jestem w kropce :)

Odkopałem nawet temat o zalewaniu amorów olejem ale nie bardzo wiem czy w tym moim M2000 tak sie da i czy przyniesie to jakis skutek.

Co do klamki to zrobilem jak radziłes i jest lepiej, mimo ze dalej czuje lekkie szuranie nie przeszkadza to juz zbytnio.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...