dejot Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam. W oczekiwaniu na nowy amortyzator który wymusi na mnie zakup zarówno nowego koła jak i hamulca tarczowego chciałbym rozwązac pewne moje wątpliwości dotyczące tego ostatniego. Otóż z racji, że kierował się będę małym budżetem planuję zakup Avid'ów BB5 lub Octane One : http://www.rowerowy.com/hamulce_tarczowe/o...ne_hamulce.html a może i black box. I w tym momencie nie wiem, czy standardowe doń załączone adaptery będą pasowały do osi QR20 ... Nie miałem styczności z hamulcami tarczowymi jeszcze nigdy i nie chciałbym jakoś wtopic pieniędzy... Proszę więc o pomoc w tej sprawie. Miłe byłoby także nakierowanie na konkretny model hamulca lub o powyższych trzech jakieś opinie. Pozdrawiam. Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Udostępnij Napisano 8 Września 2007 srednica osi nie ma nic wspolnego z adapterem do hamulca. zacisk przykrecasz do goleni, a nie do osi. jesli chodzi o wymienione przez ciebie hamulce to polecam ci przeszukanie archiwum...bylo juz kilka tematow, ktore moglyby cie zainteresowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Września 2007 Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ma znaczenie - do marzocchi w standardzie jest specjalny adapter do przodu ktory jest szerszy niz normalny adapter. taka sytuacje jak ty mial moj kolega przy swoim marzocchi z1 fr eta z osia 20 mm. mozna bylo zastosowac standartowy adapter ale wtedy wymagal on zalozenia tulei miedzy mocowanie na widelcu a adapterem. podany adapter likwiduje ten problem. http://velo.com.pl/php/produkty.php?m=7&am...p=23&id=951 oczywiscie zakladam ze potrzebujesz adapter do hamulca z tarcza 203 mm. ten podany przeze mnie jest adapterem na przod do osi 20 mm i tarczy 203 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejot Napisano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Ale to chyba dotyczy standardu Post Mount z tego co widzę po tych adapterach :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 w linku ktory podales zacisk hamulcowy ma mocowanie post mount do adaptera ktory mocowanie do widelca ma standard - i taki ci wskazalem wsrod adapterow produkowanych przez hayes. pike ma wyjscie pod hamulec standartowe - tak wiec ten adapter bedzie dobry. poza tym mozesz zostawic zwykly adapter ktory nie jest do osi 20 mm z tym ze wtedy tak jak pisalem musisz miedzy adapter a widelec wlozyc dystansowe tuleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 11 Września 2007 Udostępnij Napisano 11 Września 2007 tobo: otóż nie do końca. Sytuacja z Bomberami (zanim zaczeli stosować PM) nie przekłada się widelce innych firm. Tutaj jest mały spis adapterów Hayesa: http://www.hayesdiscbrake.com/pdf/Mount_Br..._Chart_2005.pdf i wynika z niego, że do Pike (tarcza 8") należy użyć adaptera 98-15604 (czyli "zwykłego") a nie 98-15069 (czyli przeznaczonego do Bomberów z ośką 20 mm). Jednoczesnie adapter 98-15604 nadaje się do Psylo (dla przykładu) niezależnie od osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.