Skocz do zawartości

[koła] kilka dylematów

astronaut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

No to juz wiem ze koła zmieniam. Teraz mam problem. Waże 77-82kg i dysponuje budżetem 500zł. W wyniku dogłębnych przemyśleń zncznie ograniczyłem dobór częsci ale nie na tyle żeby sie na juz konkretnie zdecydować. Mam kilka wariantów więc może po kolei.

WARIANT 1

PRZÓD

Piasta: Author ACO-H99-F 90zł

Obręcz: DT X450 - 90zł

Szprychy: DT Champion -32zł

Suma: 212zł

Masa: ~910g (z szybkozamykaczem)

TYŁ:

Piasta: Author ACO-H99-R - 135zł

Obręcz: j.w.

Szprychy: j.w.

Suma: 257zł

Masa: 1130g (z szybkozamykaczem)

W sumie jest to koszt 470zł. Zostaje jeszcze 30zł luzu. Doszedłem do wniosku ze koła złoże sam, a później oddam do centry już złożone. Wyjdzie właśnie 30zł za oba koła. Przy pełnym składaniu od zera biorą 60zł. Pytanie czy to dobry pomysł. Składanie samego koła to generalnie banał (wg. słów tych którzy już to robili), ale centra to już troche gorzej. Zastanawiam sie czy jednak nie lepiej zaoszczędzić na czymś i nie dać ich do zaplecenie od razu. Kandydaci do oszczędzania:

1. Obręcz przód - namienić na AlexRims ACE18 (54zł). Nie wiem jednak czy to taki świetny pomysł zważywszy na moją wage.

2. Piasta - zamienić na Novatec NT-751 SB (50zł). W przedniej sie nie ma co psuć chyba. W dodatku waży 190g z szybkozamykaczem.

3. Wymienić zarówno obręcz i piaste - starczy jeszcze na szprychy DT Competition.

Napisano

nie mialem do czynienia z piastami authora, ale jestem przekonany ze daloby rade wyhaczyc cos lepszego za 220zl komplet, to juz spora kasa, reszta ok

co do zaplatania, to sugeruje jednak dac do serwisu

a tak w ogole, to jak zamowisz na allegro cale kola, albo w sklepie kupisz wszystkie czesci skladowe, to musza zlozyc za darmo, laski nie robia :/

Napisano

W sumie kupowałbym w sklepie cyklotur (cykloturze? - tego chyba się nie odmienia). Mam tam 10% zniżki za pewną pomyłke z ich strony. Zauważyłem dopiero dzisiaj że mają tam opcje zaplatania kół. Czy ktoś zaplatał tam koła? Nie mają tam szprych ani obręczy DT tylko Sapimy Race i AlexRims ACE19. Co sądzicie o tych szprychach i obręczach? No i jak wygląda późniejsze podciąganie szprych, bo przecież nie będe tam kół odsyłał po to, a płacić extra w miejscowym serwisie też nie mam ochoty.

Napisano

nie wiem jak wy kupujecie, ale to kupujacy robi laske sprzedajacemu, wiec dziwne zeby placic jeszcze za zaplatanie kol jak sie zostawia u nich chocby 400zl, albo kupic amora za 600zl i doplacac za zalozenie, jak dla mnie cos nienormalnego ;)

co do ukladania kola, to oczywiste ze trzeba po pewnym czasie sprawdzic czy kola nie sciaga w 1 strone i dociagnac rowno wszystkie szprychy, to jest raczej nieuniknione, a jak olejesz, to moga byc nieciekawe konsekwencje za 2-3tys km

Napisano

Sprzedający z tych Twoich 600 zł ma na ręką koło 110-120zł, wyobraź sobie ile takich amorków musi sprzedać żeby opłacało mu się posiadanie sklepu:-) Pozatym wszystko zleży od czasu, bo jak maja dużo roboty na serwisie, to nie sądzę żeby ktoś Ci składał koła za darmo...

Dobrze zaplecione koło z prawidłowo naciągniętymi szprychami nie wymaga żadnego "dociągania"

Napisano

oplacalnosc posiadania sklepu wynika z umiejetnosci myslenia sprzedawcy, bo trudno liczyc na zyski jak sie sprzedaje po cenach katalogowych, albo i wyzszych, ja przez tyle lat nie spotkalem sie z sytuacja, w ktorej musialbym placic za takie bzdety

nie ma sensu dalej polemizowac, nie robmy ot

Napisano

Porozglądałem się za jakimiś opiniami nt. piast Authora. Wg. kolesia z pewnego sklepu który sporowadza praktycznie tylko to co jest na velo.pl (inne rzeczy też ale zawsze słysze że niewiadomo kiedy, że drogo, że gorzej...). Podobno piasty authora sa wykonane znacznie porządniej niz novatec i są konstrukcjami autorskimi (w sensie że nie są to żadne oemy z naklejką authora - vide boplight i novatec). Podstawowy novatec na tył ma 2 zapadki, authory 3. Generalnie i tak poleca accenta który też powinien spisywać sie lepiej niz novatec.

Napisano

nie wiem, jak jest ze składaniem kół, ale centrowanie dla mnie nie stanowi problemu, a składanie owszem. więc jeśli nie robiłes tego wcześniej to może lepiej jednak dać do serwisu

Napisano

Mam te piasty od 6kkm i nie mam z nimi problemów, tylna piasta waży tyle co xt a przód nie wiem :/. Na Twoim miejscu wziąłbym na przód jakiegoś tańszego accenta/novateca myśle, że wytrzymają tyle samo a kosztują mniej. Wbrew pozorom zaplatanie szprych nie jest takie trudne, gorzej odpowiednio podciągnąć szprychy.

Napisano

Witam!

Za 220zł złożyli mi w sklepie koło tył na obręczach mavic xm 317,

piaście xt i szprychach dt champion. W cenie oczywiście złożenie +

centrowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...